G4Media.ro

Oficiosul guvernamental de la Budapesta: Unul din cele mai importante oraşe miniere…

Oficiosul guvernamental de la Budapesta: Unul din cele mai importante oraşe miniere din vechea Ungarie a devenit un sit UNESCO / Să salvăm şi Roşia Montană maghiară!

Oficiosul guvernamental Magyar Nemzet publică un nou articol cu mesaje cu substrat revizionist pe tema Roșia Montană.

”Unul din cele mai importante oraşe miniere din vechea Ungarie a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO”, titrează publicația maghiară, care încheie articolul cu următorul mesaj: ”Să salvăm şi Roşia Montană maghiară!”

Nu este prima ieșire controversată din partea oficiosului de la Budapesta.

Publicația pro-guvernamentală Magyar Nemzet a scris, într-un text semnat de Attila D. Balázs publicat pe 26 iulie, că speră ca ”cele 300 tone de aur şi 1.600 tone argint vor rămâne în pământul natal” și precizează că rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone. Publicația se mai întreabă și ”de când aparţine Roşia Montana de România?”

Redăm mai jos integral articolul din Magyar Nemzet:

UNESCO a decis: Aşezarea transilvăneană situată deasupra unei comori imense de metale preţioase, Roşia Montană, a devenit parte a Patrimoniului Mondial. Organizaţia nu a avut o sarcină uşoară: În acest oraş minier, cu câţiva ani în urmă experţii UNESCO erau încă consideraţi drept persoane nedorite dacă au îndrăznit să meargă acolo pentru a „măsura” patrimonul cultural şi natural. În schimb, în noua situaţie creată va reveni un rol major şi Ungariei, deoarece trebuie să prezinte lumii bogata moştenire maghiară a Roşiei Montane.

În mijlocul anilor 2000, mulţi şi-au dat seama, datorită filmului documentar unguresc, intitulat „Noul Eldorado”, realizat de Tibor Kocsis, că după Primul Război Mondial, Ungaria nu a pierdut odată cu Transilvania Grădina Zânelor, ci şi o multitudine de mine de aur.

Numele aşezării Roşia Montană, situată în tărâmul Transilvaniei, a devenit cunoscut datorită succesului imens al amintitului film documentar în opinia publică din Ungaria şi din străinătate, mai exact a devenit cunoscut din cauză că o companie minieră româno-canadiană, Roşia Montana Gold Corporation, ar vrea să înfiinţeze aici una din cele mai mari mine din Europa, care ar transforma zona într-un peisaj selenar.

Săpăturile ilegale ale companiei au demonstrat că în adâncuri se găseşte molibden, platină şi, desigur, cel puţin 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Potrivit planurilor companiei, metalul preţios ar fi fost spălat printr-o procedură bazată pe cianură.

Ungaria a primit deja o lecţie uriaşă cu privire la posibilul efect catastrofal al acestei proceduri atunci când, în urmă cu 21 de ani, otrava a scăpat de sub control din fosta uzină „Aurul” din Baia Mare şi aproape că a distrus integral biosfera râului Tisa.

Şi la Roşia Montană ar fi fost folosită tehnologia bazată pe cianură, respectiv aurul ar fi fost extras cu cianură printre stâncile zdrobite, ceea ce folosită într-o concentraţie mare ar fi distrus biosfera şi ar fi poluat mai multe râuri, dacă ar fi intrat în mediu. În acest sens ar fi existat întotdeauna o posibilitate, deoarece este vorba despre o zonă din Transilvania care este foarte bogată în precipitaţii, chiar şi acum, în ultimele săptămâni, au avut loc mari inundaţii.

Ungaria nu şi-a exprimat degeaba dezaprobarea faţă de deschiderea minei de la Roşia Montană chiar de la începutul demersurilor dubioase întreprinse în această direcţie, pe lângă faptul că nu a întârziat să apară nici valul de proteste ale unor ONG-uri din străinătate care, în ciuda succeselor lor mai mari sau mai puţin mari, s-au lovit de ziduri.

Localnicii s-au împărţit în două tabere: Au fost unii care au urmărit sunetele de sirene ale companiei şi şi-au vândut casele acesteia, printre care şi clădiri cu etaj, vechi de secole, şi chiar au plecat din Roşia Montană. Alţii şi-au luat cu ei chiar şi morţii pentru a-şi uşura remuşcările. Cealaltă tabără era compusă din patrioţi locali luptători care, în pofida situaţiei fără speranţe şi intimidări, au hotărât să nu plece de aici. Au încercat să insufle viaţă în oraşul lor natal şi s-au agăţat, printre altele, de turism.

Nu a fost uşor, deoarece România ar putea deţine un record Guinness din punctul de vedere al guvernelor care veneau şi plecau întruna. Însă pe parcursul anilor, în care s-au dat lupte crâncene pentru Roşia Montană, s-a vorbit prea puţin despre trecutul maghiar al acestui orăşel.

Cazul privind protecţia mediului s-a transformat după un timp într-un caz de „mare român” care vedea din trecut doar daci şi, desigur, romani, cu toate că dacă ne uităm la întâietate, mai întâi agatârşii înrudiţi cu sciţii au domnit aici, în Roşia Montană, cu mult înainte de formarea provinciei Dacia.

Herodot a scris despre aceşti primi locuitori, care trăiau paşnic, că erau „plin de aur”. Desigur, Bucureştiul nu prea vrea să audă despre sciţii din Transilvania, aşa cum nu vrea să audă nici de regii români de origine cumană, chiar dacă ADN-ul lor a fost un factor revelator de ani de zile.

În Roşia Montană antică este suficient să facem o plimbare pe străzi sau să vizităm bisericile romano-catolice, reformate şi unitariene, şi, desigur, cimitirele noastre, pentru ca numele maghiare (şi germane) să ne privească precum o imagine a trecutului nostru în instantanee.

Abia putem auzi cuvinte în limba maghiară pe stradă, deşi se poate deduce cu uşurinţă din sunetul numelor de familie că mulţi s-au angajat pe calea românizării, cu toate că în urmă cu 110 ani nu a fost înregistrată nici jumătate din populaţie care număra trei mii de suflete.

Un alt fapt grăitor despre trecutul nostru este şi formarea comunităţii unitariene la Roşia Montană, în 1568, ceea ce sugerează o prezenţă catolică şi mai veche. Dar toate acestea ar fi de interes pentru UNESCO sau pentru turiştii care vor veni aici mai târziu, deoarece şi acest aspect aparţine trecutului Roşiei Montane?

Mă îndoiesc, deşi pe site-ul oficial al filialei ONU apare doar trecutul mineritului roman, mai precis al mineritului roman dacic, şi nimic altceva. Aceasta a fost baza de referinţă. Cu toate că imaginea Roşiei Montane, care probabil a scăpat de la programul de demolare a satelor, nu întâmplător varsă din sine spiritul maghiar, nu degeaba povestesc casele foştilor mineri bogaţi despre epocile de dinaintea influenţelor balcanice.

Dar despre aceasta presa românească tace profund, aşa cum tace şi platoul de aur din stomacul munţilor, aşa cum nu se poate citi prea mult nici despre faptul că în 1849 românii au devastat aşezarea şi au ucis populaţia maghiară.

Oare, merită o placă comemorativă fapta unui genocid la locul care aparţine acum Patrimoniului Mondial UNESCO? Cu toate acestea, nu se pune problema să contestăm trecutul antic al Roşiei Montane, importanţa relicvelor mineritului roman, dar caleidoscopul transilvănean, împreună cu această aşezare, a fost suveranitatea Sfintei Coroane maghiare timp de mai multe secole, iar unul din fundamentele importante ale bogăţiei epocii arpadiene nu era altceva, decât aurul.

Şi la Roşia Montană, care aparţinea Regatului Ungar, şi în minele numite după regele Matthias, Sf. Ştefan şi Árpád, câmpul de aur a fost exploatat fără utilizarea cianurii. Acestea sunt fapte, iar această perioadă maghiară trebuie prezentată în detaliu şi la faţa locului, deoarece în marea febră a Patrimoniului Mondial, Roşia Montană, situată doar la patru ore de actuala frontieră ungară, va fi transformată într-o aşezare sterilă, antică, românească, unde nu va avea loc nici trecutul maghiar, nici prezentarea profesională a amintirilor artistice şi arhitecturale maghiare.

Nu va fi loc în memoria oamenilor nici pentru numele lui Mór Pálfy, Sándor Gesell sau Jakab Kremnitzky, care în multe lucrări s-au ocupat în epoca maghiară de geologia şi de zăcămintele, precum şi de cuiburile de aur ale Roşiei Montane. Este un motiv de încredere că Roşia Montană a fost trecută pe lista siturilor pe cale de dispariţie a Patrimoniului Mondial, deoarece aici, la nivel local, trebuie luate urgent măsuri de protecţie.

Chiar şi preşedintele român Klaus Iohannis a precizat că, după câştigarea acestui titlu, „Roşia Montană ar trebui să devină un exemplu al prezentării patrimoniului local şi al dezvoltării sustenabile a acestei regiuni prin eforturile concertate ale autorităţilor şi experţilor”.

Ce înseamnă exact acest lucru în lectura românească, se va vedea în viitorul apropiat, în schimb Ungaria trebuie să acorde un ajutor cât mai curând posibil. Salvaţi Roşia Montană!, astfel sună sloganul, în mai multe limbi, împotriva deschiderii minei, iar acum noul slogan trebuie să sună astfel: Să salvăm şi Roşia Montană maghiară!”

Sursa: Magyar Nemzet / Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

44 comentarii

 1. Lozinci…

  • Dobi tocul ala nationalist sa verifice putin harta Ungariei de pe la 1942, aia care cuprinde partea din Ardeal revendicata de criminalul de Horthy. Dupa cum atesta chiar pretentiile lor teritoriale, Rosia Montana NU face parte din teritoriul revendicat. E zeci de km in teritoriul recunoscut ca romanesc pana si de fascistii care ne-au impus pierderile teritoriale in WW2.
   Inteleg ca saliveaza la miliardele de euro potentiale a fi extrase din mina. Probabil ca daca ar fi stiut la acea vreme ce bogatii sunt acolo, ar fi revendicat si acea zona.

  • Asta este intradevar o situație, în care președintele trebuia sa iasă cu o atitudine, nu în penibilul ionopot. Dar de când faci troc cu UDMR interesele naționale sunt călcate în picioare

  • E frustrat unguru’ 😂🤣😂🤣😂

   Nu le sare ungurilor în apărare, trădătorul Sabin Gherman, de la Cluj? Că peste tot umple YouToube cu filmulețe în care le ține partea ungurilor, deși el e român, numindu-ne „valahi”, „mitici” și mai știu cum…
   Că el vrea și Transilvania ruptă de România, pt ca să nu mai dăm bani „puturoșilor de moldoveni și hoților de sudiști”…

  • Cam penibili, avand in vedere ca am inscris in patrimoniul UNESCO un sit vechi de peste 2000 de ani.
   Eu nu am nimic impotriva sa li se aduca aminte turistilor ca sub ocupatia imperiului austro-ungar au carat bogatiile Transilvaniei la Budapesta si Viena.

  • @Ursu, cine să iasă?!!!!!!!
   Întâiul biciclist al țării?!!!!!!!!!
   N-are el grețuri cu d-astea!
   E doar un pampalau care profită de funcție încă un mandat!!

 2. MAE ce păzește? Ministrul de externe ironic numit Aurescu de ce nu cheamă ambasadorul Ungariei să dea explicații??
  Vreo legătură cu faptul că actuala „coaliție” este de fapt condusă de udemere?

  • Autorul articolului din ziarul maghiar vorbeste SI despre mostenirea culturala materiala si imateriala maghiara, fara indoiala, existenta la Rosia Montana.
   Intr-adevar, depinde doar de autoritatile din Romania (si de UNESCO), daca aceasta mostenire culturala va fi ascunsa, trecuta sub tacere, si va fi prezentata o cultura monoetnica;
   sau, asa cum spera autorul maghiar, va fi etalata, salvata si prezentata multiculturalitatea zonei in toate aspectele ei.
   Deci, nimic senzational, doar pentru aceia care au sarcina sau-i manca permanent in c@r sa bage batu-n gard.
   In rest, depinde doar de voi daca puneti botul, sau nu.

  • Riiiiiiight…
   FIX despre asta este vorba, „moștenirea istorică” îi doare pe unguri!

 3. „Muntii Nostri Aur poarta , Noi cesim din poarta-n poarta !”

  • Normal că cerșim, dacă suntem hoți și puturoși. Și inculți pe deasupra. N-am citit nici un comentariu prrtinent. Doar analfabeți funcționali.

 4. Imperiul austro-ungar tanjeste dupa vechii iobagi…Dar maghiarii tanjesc dupa resurse mai laes ca Viena le lua pe toate…

  • Barosane, normal că le luau austriecii. Ungaria a dispărut după bătălia luată de la turci la Mohaci. DE FAPT, MAREA GREȘEALĂ A LOR A FOST CĂ S-AU ÎNHĂITAT CU MONGOLOIZII UNGURI.

 5. asta inseamna sa fi roman prost si sa te conduca UDMR cu USL
  ultimul sa stinga lumina

  • Aloooo, oficiosul lui peste, vezi ca harta Ungariei la 1942, aia impusa de Horthy prin anexarea unei parti a Ardealului, NU include Rosia Montana. Granita e la zeci de km. Nici macar ultimele voastre pretentii teritoriale nu va justifica balele cu care priviti cu jind la aurul ala.
   Brusc v-ati gasit sa fiti primii si pe acolo, taman cand ati aflat ca sunt niste miliarde disponibile…

 6. MAE si dl. Aurescu pazesc interesele strainilor in defavoarea romanilor!
  Le-am scris cand ambasadorul turc a dat afara un reprezentatant al ambasadei SUA de la un eveniment organisat de muftiul din dobraogea ( romanica, nu stiu cum sunt organizati exact) !
  MAE si dl Aurescu s-au facut ca nu stiu nimic despre eveniment. Daca te rastesti pe strada la personalul amdasadei turciei ca ti-a ocupat locul de parcare ambasadorul romanicii da cu subsemnatul pe la Ankara pana lesina!
  Romanica te iubim!

 7. ce mai vor si imigrantii astia de stepa? vechea ungarie este peste urali cautati-o acolo

 8. Trebuie grăbită achiziția de rachete sol-sol cu rază de 300km. În ăștia nu poți avea încredere.

 9. Pamantul vostru natal e desertul Gobi, vorbiti cu fratii vostri mongoli sa va lase sa sapati dupa aur pe acolo. Noi va lasam.

 10. Care-i mai mâncă-n fund!

 11. o natie de inculti si mincinosi sunt unguriii. au mentalitate de slugi cu aere. in toata istoria lor ,ungurii , acesti tigani asiatici, s-au lipit laga cineva puternic si din spatele stapanului latra.

 12. regii de origine cumana & scitii din Transilvania ? 🙂

 13. Ungurii ăștia s-au prostit de tot, vor cu orice preț să arate întregii planete realitatea, că sunt niște inadaptați, retrograzi și, tot mai mult, niște psihopați. Foarte bine băi ungurilor, arătați-va adevărata față și țineți-o tot așa, într-un final apoteotic o sa dispăreți cu adevărat, cel puțin din Europa.

 14. Articolul propagandistic pregătește un scandal mare: placă comemorativă la Rosia Montana în care Avram Iancu să fie declarat criminal de război pentru „genocidul” inventat acum de revizionistii lui Orban. Băieții tot pun paie în așteptarea focului!

 15. E scris ,,aurește”.

 16. Opinca de pe Parlament e tot a voastră ?!?

  A sărit pu.li.le din voi când a dat Suleyman drumul la tunuri.

  • Bă,treaba e că în Romănia zilelor noastre a fi romăn și heterosexual e greu, trebuie să ai grijă ce scoți pe gură că vin idioți aia de își spun autorități, plătiti de noi, și se lasă cu amenzi și chiar pîrnae. Așa că trebuie să vorbim de bine pe conlocuitori noștri, darar bola în iei.Treba e că noi avem conducători lași și uneori ar trebui să punem mîna pe ciomag și să-i scuturăm de praf.

 17. Am susținut Roșia Montană că site UNESCO. Acum regret să văd că ungurii vor să păstreze de fapt aurul pentru ei. Acolo îi zona moților Apuseni nu înțeleg ce treabă are cu ungurii?! Acolo 99% sunt români. Mă surprinde să văd iredentiști ai Ungariei că și Gherman de Kolosvar că îi f*te grija de zone românești. Să stea în lumea lui virtuală paralelă a Ungariei Mari pe care este platit să o apere de decenii.

 18. Hai să ne calmăm : Articolul din oficios face într-adevăr în câteva locuri observații protocronice ( referire la agatârșii dinaintea dacilor și romanilor, care agatârși – să fim serioși ! – nu au nici în clin, nici în mânecă cu maghiarii ) . Trebuie să recunoaștem că protocronia ( cine a fost primul ) a fost și este uneori copios folosită ȘI de istoriografia română și cred că ar trebui să lăsăm asta pe seama istoricilor, și noi de aici și ”ziaristul” ungur. Mai răzbate ici și colo nostalgia și durerea asupra vremurilor trecute, astfel că aceste două elemente : protocronia și nostalgia aruncă un halo dubios pentru români asupra subiectului și asupra validității faptelor care, foarte succint, sunt următoarele : prezența maghiară și a altor nații ( nemți, sași, șvabi, polonezi,evrei, slovaci, valoni !!! ) și evident, români în zonele miniere ale Transilvaniei ( mai ales cele din Apuseni și din bazinul minier din zona Băii Mari ) este un fapt istoric, dovedit de neumărate documente istorice, cunoscute și recunoscute de istorici. Ne referim la perioada mineritului din evul mediu, mult după romani .
  Așa că, odată intrată în patrimoniul UNESCO, prezentarea cât mai fidelă a istoriei și culturii din zonă este nu numai un prilej fericit dar și o obligație de onoare a statului român. Cred că ar trebui să facă parte din comportamentul firesc al nostru, deoarece multiculturalitatea unui loc este o valoare și nu o corvoadă. Sunt nenumărate exemple din păcate, care atestă faptul că moșteniri culturale considerate de ”origine nesănătoasă” sunt lăsate în paragină, cedate intemperiilor și nepăsării.
  Oficiosul face ce știe mai bine un ziar al regimului Orban ( admirat aici de multe ori ) și nu-și dă seama că nostalgia lacrimogenă și aluziile revizioniste fac mai degrabă un deserviciu unei cauze banal de simple și drepte : să redăm adevărul, întreg adevărul și numai adevărul locului. Cred eu.

  • Ba, tu ce ai cu Orban? Te culci cu el, te scoli cu el. 🙂
   In rest, ai dreptate, dar nu te astepta ca astia care scriu astfel de articole sau comenteaza mai sus sa-ti dea dreptate. Sunt istorici geti-begeti (a la massageta) crescuti pe sefeurile lui S. Nicolaescu, si-s botezati de Funar.

 19. Ehei…, cand ciobanasii foarte scoliti se apuca sa comenteze, iti dai seama imediat de nivelul de educatie oferit de universitatatea numita ”Tarla Neamului”, anterior la Sc. Gen. „La Tata-n Catun”. 🙂

 20. Transilvania a fost cucerita de unguri cu aproximativ 1000 de ani in urma si de atunci ungurii, austriecii si 170 de ani turcii i-au subjugat si exploatat pe bastinasii romani.
  Odata cu binecuvantata destramare a Imperiului Austro-Ungar in urma pierderi celui de-al doilea razboi mondial, Principatul Transilvaniei a hotarat sa intoarca spatele Ungariei si sa puna capat samavolniciilor, exploatarii, oprimarii si discriminarii poporului roman din Transilvania prin votul de unire de la Alba Iulia.
  Fostii exploatatori plang acum ca vremurile in care poporul roman era inrobit si folosit pentru imbogatirea ungurilor au luat sfarsit. Helas pentru sovinii unguri .
  Astfel de articole provocatoare, monumentul recent inaugurat la Budapesta si intreaga politica externa a lui Viktor Orban sunt mici declaratii de razboi antiromanesc, incitare la ura impotriva Romaniei, incitare la iredentism si revizionism.
  Armata romana sa ia aminte la vorbele si intentiile Ungariei iar politicienii romani sa uite de diferentele politice si ideologice si sa-i scoata din Parlamentul Romaniei pe udemeristii care de trei decenii saboteaza Constitutia, Justitia, padurile, integritatea si suveranitatea Romaniei.

  • Ok, babaieti, cunoastem placa: pt toate nenorocirile voastre din trecut, prezent si viitor, altii au fost, sunt si vor fi de vina.
   OK, dar totusi: cum e, cum poti sa fi non-stop luzar, bababietii de voi?

  • * pierderii primului razboi mondial, AMIN!

 21. Vor neapărat să le mai punem odată opinca pe sediul Parlamentului Ungariei! Idioții, nu se lasă fără carnagiu!

 22. calmati-va ! ungurii fac asta de zece ori pe zi asa ca nu poti sa ti pasul cu ei Cel mai bine e sa-i ignori Inseamna sa ai o echipa permanenta de contracarare a tot ce debiteaza ei Merita cheltuiala ? oricum in afara lor nu asculta nimeni

 23. Să nu uităm că poporul român și-a format din daci, românii dar au ajutat la formarea acestui popor la crearea limbii vorbite și scrise, hunii din care provin ungurii, au venit că războinici fiind agresivi invadând tot în calea lor, de aceea regatul dac condus de Burebista se întindea până în câmpia Panoniei, ei l-au restrâns prin invazia lor, agresivitate și cruzime, apoi s-au așezat în locurile unde erau bogății naturale, metale prețioase, sare, mai târziu cărbune, așa a ajuns mare parte din teritoriul Transilvaniei să fie maghiarizat, dar el este de fapt teritoriu românesc, aparținând României, incluzivă Crișana de Best aparține de drept României,nu Ungariei.

 24. Patriotii de la AUR au zis ceva ? Era un moment bun de reclama

 25. In rastimpul asta, ficusul de la Cotroceni continua sa taca, ministrul de externe tace, Catu tace cand nu e ocupat cu lupta pentru putere din PNL si cand se ia de singurii politicieni in care votantii de dreapta mai au incredere – asta este opinina mea, cel putin -, anume Clotilde Armand, Drula, si Dominic Fritz.

 26. Acum ne dăm seama că hungurii viseaza ca se intoarce roata istoriei și apucă aurul
  Din Roșie Montană..
  Deci trebuie scos aurul și argintul cu metode moderne fără cianură
  Și plătită datoria României
  Și implicit scăzut impozitelor
  Asta i Soluția.

 27. Cam tot la nivelul acela am ramas, cu metalul topit, dupa felul in care interpretezi tot topicul acesta cu aurul deja vandut Canadienilor.

 28. Stai liniștit, orice subiect care naște dispute, chiar și doar virtuale, pe forumuri, este pe placul Moscovei. Dezbină și stăpânește, cel puțin ideologic.
  Trăim în Europa, ar trebuie îngropate orice subiecte naționaliste. Dar o Europa puternică și unită nu este nici pe placul Rusiei, nici pe placul Americii, așa că toți se întrec să sponsorizeze publicații, politicieni și tot felul de mecanisme care ridică zâzanii. Biserica are și ea rolul ei, își bagă întotdeauna coada la comanda lui Putin.

 29. Nenorociti de iredentisti platiti de dictatorul Victor Orban.Scoteti aurul din Rosia Montana pentru tara.Mariti revedenta pentru exploatare la 20% si respectati cu sfintenie mediul!

 30. Unguri ăște ne ar mânca dacă ar putea, orcum ne sfidează in foarte mult..!