G4Media.ro

OFICIAL Fugarul Sebastian Ghiță, trimis în judecată în absență în dosarul ”Taxă…

Sursa foto: Facebook / Sebastian Ghiță

OFICIAL Fugarul Sebastian Ghiță, trimis în judecată în absență în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT” / Ghiță a fugit din țară în decembrie 2016 direct de la o recepție SRI, i-a atacat pe Coldea și Kovesi și a deconspirat un presupus șef al stației CIA din România

Fostul deputat Sebastian Ghiță, fugit în Serbia, a fost trimis în judecată în absență în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, a confirmat miercuri DNA într-un comunicat de presă. G4Media a publicat în premieră informația în cursul zilei de miercuri.

Dosarul a fost deschis în februarie 2017 de DNA Ploiești și a fost finalizat abia acum, după 5 ani, de procurorul Gheorghe Moța de la Secția I a DNA. Șeful DNA Crin Bologa a justificat de mai multe ori, public, întârzierea soluționării dosarului prin imposibilitatea comunicării actelor lui Sebastian Ghiță în vederea respectării dreptului la apărare pentru că autoritățile judiciare sârbe nu ar fi colaborat cu autoritățile judiciare române.

  • ERATĂ: În versiunea inițială a articolului era menționat eronat faptul că au fost trimiși în judecată și alți inculpați, printre care compania Siveco. În realitate, acuzațiile față de Siveco au fost clasate. Articolul a fost corectat.

Sebastian Ghiță este acuzat trafic de influență și instigare la fals, potrivit DNA.  Alături de Ghiță au mai fost trimiși în judecată Cristian Anastasescu, fostul lui cumnat, și Bogdan Padiu, un fost coleg de liceu.

Potrivit procurorilor, fostul deputat PSD ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT ar fi acceptat să îi dea o parte din bani lui Ghiţă, fie ca să câştige contracte, fie ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii. Procurorii susţin ca Ghiţă lua comisioane sub forma unor contracte fictive încheiate între firmele controlate de el și companiile IT care primeau contractele de la stat. Între 2010 şi 2014, Ghiţă ar fi strâns astfel aproape 30 de milioane de lei.

Procurorii au mai multe declaraţii ale unor martori cu identitate protejată care spun aceste lucruri. În documentele procurorilor se arată că Ghiţă le-ar fi promis patronilor de companii IT că „va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii sănătăţii Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti”.

Contracte cu Transelectrica. Potrivit DNA, între 2007 – 2008, Sebastian Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii UTI Systems din grupul lui Tiberiu Urdăreanu peste 4,1 milioane de lei (aproape 900.000 de euro) ca să îi ajute să obţină 7 contracte cu Transelectrica în valoare de peste 14 milioane de euro. E vorba servicii de securitate IT pentru staţiile electrice din ţară.
Ghiţă ar fi intervenit la finul lui, fostul secretar de stat din ministerul Economiei, Darius Meşca, şi la fostul director Transelectrica, Stelian Gal.

Contracte cu CNAS. Între 2013 – 2014, Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii UTI Grup al lui Tiberiu Urdăreanu aproape 6 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro) ca să îi ajute să obţină un contract pentru implementarea unor servicii legate de „Dosarul Electronic de Sănătate” de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Contracte cu Siveco. Între 2007 – 2014, Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii Siveco România aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, ca să îi ajute să obţină contracte cu:

* CNAS pentru „Dosarul Electronic de Sănătate”,

* Agenţia de cadastru pentru implementarea proiectului „registrul electronic naţional al nomenclaturilor stradale RENNS” în valoare de peste 13 milioane de lei,

* Spitalul Judeţean de Urgenţe Ploieşti pentru ” dezvoltarea sistemului informatic medical prin servicii de e-sănătate în beneficiul locuitorilor jud. Prahova” în valoare de peste 6,5 milioane de lei

* Consiliul Judeţean Tulcea pentru servicii de realizare şi implementare sistem integrat şi formare profesională pentru proiectul „implementarea la nivelul judeţului Tulcea a sistemelor integrate de e-tax, e-payment şi e-guvernare precum şi asigurării conexiunilor la broadband” în valoare de 5,8 milioane de lei.

* Consiliul Judeţean Braşov pentru livrarea de echipamente hardware, licenţe şi sisteme de operare, analiză, proiectare, testare şi implementare sistem informatic, configurarea şi implementarea bazelor de date, mentenanţa sistemului informatic implementat în valoare de 3,8 milioane de lei.

De asemenea, Ghiță ar fi taxat deblocarea unor plăţi pentru contracte deja existente cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Ministerul Agriculturii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din Ministerul Sănătăţii.

Contracte cu Ministerul Mediului. Între 2013 – 2014, Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii Romtelecom Bucureşti şi Romsys, compania IT a lui Horaţiu Berdilă, peste 22,5 milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, ca să îi ajute să obţină un contract uriaş de aproape 167 de milioane de lei, adică peste 35 milioane de euro, cu Ministerul Mediului pentru realizarea proiectului ” Cadru Instituţional Modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu”.

Comisioanele, sub masca unor contracte fictive. Ghiţă ar fi primit comisioanele sub forma unor contracte fictive încheiate între companiile IT care au primit contractele de la stat şi firmele controlate de el, precum Asesoft şi Teamnet.

Potrivit procurorilor, schema era simplă: firmele lui Ghiţă pretindeau că prestează diferite servicii IT, culmea, unor companii IT. Procurorii ar avea numeroase mărturii ale angajaţilor de la Siveco, Romsys sau UTI care spun că, în realitate, firmele lui Ghiţă nu au prestat nimic şi serviciile IT le-au făcut singuri în cadrul companiilor.

Ghiță ar fi ştiut de acest dosar înainte să fugă. Potrivit unor surse judiciare, acest caz este cel mai serios dosar instrumentat la adresa lui Ghiţă. Este dosarul din pricina căruia a fugit din ţară în decembrie 2016, imediat ce a rămas fără imunitatea parlamentară.

O mărturie obţinută de procurorii de la DNA Ploiești arată că Sebastian Ghiţă ştia înainte să fugă în decembrie 2016 că urmează să i se facă acest dosar penal, al 5-lea. Un martor le-a declarat procurorilor:

„…în prezenţa mai multor persoane de încredere (Sebastian Ghiţă – n.r.) a afirmat că a luat la cunoştinţă despre faptul că la D.N.A. – S T Ploieşti există în lucru un dosar urmare a unor denunţuri formulate de Baba de la Siveco (Irina Socol – n.r.) şi de Berdilă de la Romsys…”)

Dosarele lui Sebastian Ghiță. În acest moment, fostul deputat PSD este judecat într-un singur dosar aflat pe rolul Tribunalului Prahova. Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar PSD din Ploieşti, Iulian Bădescu, căruia i-ar fi dat mită o vilă ca să acorde o finanţare nerambursabilă de 1,5 milioane de lei către echipa de baschet Asesoft Ploieşti, controlată de fostul deputat.

Sebastian Ghiță mai are 2 dosare în faza de anchetă la DNA. E vorba de cazurile ”Ponta-Blair” și ”Hidro Prahova”. Ghiță a scăpat de dosarul cu procurorii şi poliţiştii din Prahova. În primă instanță a fost achitat, DNA a făcut apel, iar fosta Secție specială a retras apelul.

La finalul anului 206, când i-a expirat mandatul de parlamentar și, implicit, imunitatea parlamentară, Sebastian Ghiță a fugit din țară, direct de la o recepție a SRI, și s-a stabilit în Serbia. Autoritățile juridiciare din țara vecină au respins cererea părții române de extrădare a lui Ghiță.

În septembrie acest an, Curtea de Apel București a anulat dosarul firmelor din imperiul lui Sebastian Ghiță, cu prejudiciu de 100 de milioane de lei, și a restituit cazul la DNA. Companiile IT Asesoft şi Teamnet Internaţional, fondate de Sebastian Ghiţă, fratele acestuia, Alex Ghiță, fostul cumnat Cristian Anastasescu, dar şi alţi interpuşi, erau trimise în judecată de DNA din octombre 2019 pentru o presupusă evaziune fiscală de 100 de milioane de lei. Vezi detalii aici.

Ghiță a susținut că a deconspirat șeful stației CIA din România. După ce a fugit din țară, Sebastian Ghiță a lansat o campanie de presă prin intermediul postului de televiziune controlat de el, RTV, pentru a se răzbuna pe șefii de atunci ai leadershipului din lawenforcement. Ghiță a atacat-o și a formulat plângere penală împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. De asemenea, în presă a apărut un clip video în care fostul director militar al SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, putea fi zărit în vizită la casa de vacanță de la Cheia, Prahova, a lui Sebastian Ghiță. Și în final, Ghiță a deconspirat ceea ce el susține că ar fi fost presupusul șef al stației CIA din România.

Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI. La K2, la K4 şi la T14. Acolo ne întîlneam de minimum două ori pe săptămană încă din anul 2010. Și a durat această serie de întîlniri pînă în anul 2014. Realitatea e că poate sute de astfel de întîlniri au existat în acești ani. La unele dintre întîlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un șef al stației CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi. Iar al doilea este Eric Easley, poate actualul şef al doamnei Kovesi”, a declarat Ghiță într-o înregistrare difuzată de RTv, pe 28 decembrie 2016, imediat după fuga lui din țară.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Fiecare vreme și orânduirea ei…de la Pantiusa la…și apoi…vedem ce ne mai rezerva astrele.

  2. Au trecut deja 6 ani. Se va prescrie si asta oare?

  3. Asta nu trebuie judecat. Trebuie starpit ! Eventual prin metoda atat de draga prietenilor lui : caderea de la etaj….

  4. Hai cu prescriere. Sau cu achitare la comanda. Sau cu o amenda simbolica.
    Smenarii au furat si chilotii de pe noi.
    Nu se recupereaza nici o paguba de la borfasii astia ?

  5. Ponta face parte din gruparea Ghita. Ghita deputat in functie al Romaniei fuge din Romania si cere azil politic in Serbia unde il si primeste. Caz unic ca un deputat in functie in parlamentul unei tari europene sa fuga din EU pretinzand ca este refugiat politic !!! in Serbia. Sta acolo sub garantia KGB si continua sa spioneze pentru ei. Mai sunt cartite KGB gruparea Ghita in functiune dar au protectie de la servicii care si ele sunt penetrate de KGB. Ponta cel Cinstit, albanez de meserie, cel care a fost singurul priministru EU participant la Olimpiada de la Sochi unde s-a intalnit cu Putin desi exista o decizie a tarilor EU ca sa boicoteze ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna Sochi 2014 ca raspuns la ocuparea Crimeii de rusi. Ponta omul lui Ghita a fost sigurul sef de guvern EU care a participat. Apoi a fugit la Erdogan unde s-a vandut si a capatat protectie. Ponta este marele tradator sluga lui Ghita.

  6. Oare da’ chiar nimeni nu are cum sa-i inchida astuia mizeria aia de rtv? Daca aveati vreun dubiu in privinta smenarului de ghita, acum v-ati lamurit. Asesoft nu facea bani, banii invartiti de ghita erau spagi groase. Cand draqului o sa scape Romania de politicienii spagari, hoti, mafioti etc.?

  7. Nu mai fiți atât de răi: nu a furat mai mult că alții, nu a mințit mai mult ca alții dar i-a prezentat în adevărata lumină pe Coldea și Kovesi. Și ce rău a făcut că a dat publicității numele ‘aliaților’ care de fapt conduc acest bantustan? Și oricum nu va păți nimic.

  8. Sebi Ghita = cartita ruseasca

  9. Ghita prietenul de afaceri si concedii al lui dincu si nu numai! Probabil acuzatiile astea se apropie de prescriptie si justitia mafiei psd+pnl vrea sa-si justifice salariile uriase pentru incompetenta marca predoiu, savonea, vicol, ioha,etc.

  10. Atunci cind am sa vad după gratii pe cei care l-au avertizat sa fuga am sa ma mai gândesc dacă România nu este un stat eșuat!! Iar pana atunci pe Ghiță îl doare exact în pixul cu care a semnat contractele.

  11. SE JUDECA IN MITATUL CO TILOR CON zma co

  12. Ce poza la articol s-o pus.. pe vremurile alea, aparuse Golf 4 si Ghita avea par pe …craniu, ca sa zic asa.

  13. Interesant e că la 6 ani după ce a fugit, banditul bolșevic continuă să jefuiască și să manipuleze Romania 😂😂😂😂😂😂😂Klaunul știe e ce … 😂😂😂😂😂😂

  14. Fostul deputat Sebastian Ghiță, fugit în Serbia, a fost trimis în judecată în absență în dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”

    Se referă cumva și la Asesoft SA, intermediar pentru contracte semnate de Adrem Engineering? Întreb pentru un prieten.

  15. Cumva Ghita a reusit sa castige licitatii cu statul roman si dupa ce a fugit in Serbia si era dat in urmarire