G4Media.ro

OFICIAL: ANAF a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

OFICIAL: ANAF a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu din totalul de peste 80 de milioane de euro

ANAF a confirmat oficial pentru G4Media.ro că, pe 20 august, a vândut la licitație fostul sediul al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 ani de închisoare din 8 august 2014. ANAF precizează că a obținut suma de 43 de milioane de lei, adică 9 milioane de euro fără TVA (51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro) pe cei 29.220 de metri pătrați din strada Gârlei din Băneasa.

Fiscul nu precizează numele cumpărătorului, ci doar că a vândut ”singurului participant la licitație”. Surse din piața media au declarat însă pentru G4media, încă de acum două sătpămâni, că vânzarea fostului sediu ICA s-a făcut către Antena Group. În aceeași zi, Dan Voiculescu a confirmat pe blogul personal că a răscumpărat fostul sediu ICA contra sumei de 9 milioane de euro și a încercat să insinueze că a fost condamnat pentru că ar fi furat un imobil în valoare de 60 de milioane de euro pe care, acum, el l-a răscumpărat doar cu 9 milioane de euro. Ce nu a mai spus mogul Antenelor este că Fiscul mai are de vândut trei imobile confiscate de la el – turnul Grivco, fosta redacție a Antenei 3 și un teren tot în strada Gârlei din Băneasa-, doar că procedura trenează tocmai din pricina litigiilor deschise în instanță de companiile controlate de familia lui.

FOTO Răspuns ANAF

Antena Group a făcut o afacere foarte bună. Inițial, ANAF și ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate) au solicitat peste 76 de milioane de lei fără TVA pentru fostul sediul ICA, însă prețul a fost redus, fiind a patra licitiație. Vezi aici mai multe detalii.

Potrivit unor anunțuri pe internet, pe piața liberă, metrul pătrat în Băneasa, pe strada Gârlei, se vinde cu 420-500 de euro. Or, Antena Group a cumpărat de la ANAF la un preț de 308 euro fără TVA (342 euro cu TVA).

Cât s-a recuperat până acum din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro și din produsul infracțional de peste 20 de milioane de euro, în total peste 80 de milioane de euro

Suma de 9 milioane de euro fără TVA obținută de Fisc se adaugă la suma deja recuperată în acest dosar. G4Media.ro arăta în ianuarie că ANAF recuperase doar 8,7 milioane de euro din totalul de peste 80 de milioane de euro, prejudiciul stabilit prin sentinţa defintivă de condamnare și produsul infracțional. În iulie, Adevărul arăta că, de la începutul anului, statul mai recuperase doar 10.000 de euro de la Voiculescu în contul prejudiciului uriaș.

Suma obținută din vânzarea fostului sediu ICA nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA. Potrivit judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a pronunțat sentința definitivă de condamnare, și a unor surse din cadrul ANAF, verdictul din 8 august 2014 a avut două componente pe latura civilă (privind banii): recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro și
confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluat la peste 20 de milioane de euro.

Produsul infracțional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august): fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).

Potrivit Cameliei Bogdan și surselor ANAF, sumele obținute de stat din valorificarea produsului infracțional, adică a celor 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, nu se scad din valoarea prejudiciului de 60 de milioane de euro. Practic, în total, statul are de recuperat de la Dan Voiculescu peste 80 de milioane de euro.

Omul lui Dragnea și Vâlcov de la ANAF a renunțat la imobil pentru Direcția Generală a Vămilor. De asemenea, potrivit site-ului ANABI, fostul sediu ICA a fost solicitat de ANAF în cadrul unei proceduri de reutilizare publică pentru a fi folosit ca sediu de către Direcția Generală a Vămilor. Pe 13 mai 2019 însă, ANAF condusă pe atunci de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, a renunțat, fără explicații, la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

Context. Voiculescu a fost găsit vinovat pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA). El a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro plătind doar 100.000 de euro. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. A fost încarcerat în august 2014 şi eliberat în iulie 2017.

Foto: Dan Voiculescu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. pai si haznaua 3 inca nu e executata?

    • le-au luat sediul si il vor valorifica. acolo vor recupera mai mult decat din sediul ICA.
      ce as vrea eu sa vad de la autoritati (daca scapam de gunoaiele astea neo-comuniste si reparam legislatia/justitia) este ca astora si tuturor care ii ajuta li se ia toate beneficiile pe care le-au obtinut in urma exploatarii unor bunuri/foloase obtinute necuvenit. inclusiv cele pe care le „transfera” generos la rude si prieteni. nu este suficient sa faca inchisoare (este ultima chestie care ma intereseaza) trebuie sa le ia orice motivatie de a mai face vreodata asa ceva – daca le sunt luate orice beneficii, proprietati, profituri obtinute de pe urma furturilor si spagilor. asa ar fi executate si firmele prin care astia fac rau, cum ar fi antenele in cazul asta – proprietati care ar trebui luate de la familia voiculescu si puse la vanzare pe piata libera (unde ei sa nu aiba drept legal sa participe daca le mai raman resurse).

    • 18 mil de coco din 80 are fi ceva,dar tinand cont ca anaful ca majoritate institutiilor din Ro e mega psdizat e posibil ca 18 mil recuperate sa fie mai mult pe hartie.Si daca ar fi recuperate sa se duca/directioneze unde,tot la „baronii” din tara care este fsn/pdsr/psd ?!

  2. Daca tot la stat ajung banii, confiscarea e inutila, tot la niste gunoaie slugarnice ajung banii.

  3. Sa deschidem o sampanie, deci. Iacata, ANAF a recuperat nici jumatate din datorie. De restul, sa intelegem ca ANAF i-a pus Varanului poprire pe carduri?

  4. Nu trebuia să i se dea drumul din pușcărie, varanului.

  5. In stilul asta … In 2133 o sa fim si noi unde trebuie …

  6. La puscarie cu el futu-i mortii masii de securist nenorocit. Cati oameni a omorat cacatul asta batran nici el nu mai stie. Mars in mortii matii de zdreanta la puscarie

  7. Trebuie sa existe un motiv pentru care recuperat proprietatea,dovezi sau cel mai probabil bani ascunsi

  8. Praf in ochi.
    Nu vedeti ca nici astazi dupa ceva ani de cand exista o Directiva Europeana referitoare la confiscarea extinsa la noi nu se intampla nimic.
    Eu unul as fi de acord cu o lege cum era pe vremea lu’Ceasca legea 18.
    Fiecare sa-si justifice averea.
    Nu la modul acela idiot cand toti chilotii din casa erau evaluati de parca erau de la Versace sau Dulce&Cabana.
    Sa fie ceva normal si corect.
    De ce credeti ca ANAF-ul este in ceata de 30 de ani?
    Treaba ar fi foarte simpla, mergem in SUA,vedem care este treaba cu Fiscul pe acolo, venim si aplicam si la noi si gata.
    Dar nu se vrea.
    Stiu ei de ce.

  9. pai daca nu au reusit sa recupereze prejudiciul, sa ii confiste din nou sediul asta pe care l-a cumparat acum si sa i-l vanda din nou. si tot asa, pana recupereaza toti cei 60 de milioane de euro.