G4Media.ro

O opera de artă a lui Piet Mondrian este expusă cu susul…

wikidata.org

O opera de artă a lui Piet Mondrian este expusă cu susul în jos de 75 de ani

O operă de artă a pictorului olandez abstract Piet Mondrian este expusă cu susul în jos în diferite galerii ale lumii de 75 de ani, afirmă un istoric de artă, citat de BBC.

În ciuda descoperirii recente, lucrarea, intitulată New York City I, va continua să fie expusă astfel pentru a evita deteriorarea ei.

Tabloul din 1941 a fost expus pentru prima dată la MoMA din New York în 1945.

Din 1980 a fost expusă în colecția de artă a landului german Renania de Nord-Westfalia din Düsseldorf.

Curatorul Susanne Meyer-Büser a observat eroarea de lungă durată atunci când a cercetat noua expoziție a muzeului despre artist la începutul acestui an, dar a avertizat că tabloul s-ar putea dezintegra dacă ar fi atârnat acum cu partea corectă în sus.

New York City I este o versiune cu bandă adezivă a picturii cu nume similar New York City, realizată de același artist.

„Îngroșarea grilei ar trebui să fie în partea de sus, ca un cer întunecat”, a declarat Meyer-Büser pentru The Guardian, în legătură cu lucrarea de artă neterminată și nesemnată.

„Odată ce am subliniat acest lucru celorlalți curatori, ne-am dat seama că era foarte evident. Este foarte probabil ca tabloul să fie în sens invers”, a adăugat ea, contactată de BBC.

Dovezile par să confirme această teorie, deoarece tabloul cu nume similar New York City, care este expus la Centrul Pompidou din Paris, prezintă o îngroșare a liniilor în partea de sus, și nu în partea de jos.

În plus, o fotografie din atelierul influentului olandez, realizată la câteva zile după moartea sa, arată același tablou așezat pe un șevalet în sens invers.

Imaginea a fost publicată în revista americană de lifestyle Town and Country în iunie 1944.

Mondrian, care s-a născut în regiunea Utrecht din Olanda în 1872, este considerat unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX și un pionier al stilului abstract modern, al minimalismului și al expresionismului.

În calitate de cofondator al grupului și mișcării artistice De Stijl și în căutarea „frumuseții universale”, a dezvoltat o formă nereprezentativă pe care a numit-o neoplasticism.

Mutându-se la Paris în 1911, a experimentat cubismul, dar numele său este în zilele noastre sinonim cu modernismul.

Opera sa a avut o influență uriașă, nu doar în lumea artei, ci și în domeniile designului, arhitecturii și modei.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cum v-ati prins?

  2. Daca Piet Mondrian mai era in viata ar fi ras cu pofta. „Opera de arta”?! Depinde cum asezi tabloul in cui. Altfel, mai nimeni nu-si mai amintea de el. Avizatii nu intra in discutie.

  3. Specialistii au trebuit sa caute indelungat sa vada cum trebuia asezat tabloul. Eu am avut sentimentul ca ceva este in neregula din prima secunda de cand l-am vazut !