G4Media.ro

O nouă modificare în programul eșuat pentru celule fotovoltaice: apare o nouă…

O nouă modificare în programul eșuat pentru celule fotovoltaice: apare o nouă etapă în care instalatorii pot identifica solicitanţii eligibili

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat marţi seară că a modificat Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, după eşecul sesiunii de săptămâna trecută, transmite agenția News.ro. Astfel, AFM a introdus o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili în baza documentelor pe care aceştia le-au încărcat.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

De asemenea, va exista un calendar de depunere a documentelor în aplicaţie, pentru a garanta funcţionarea acesteia.

”AFM anunţă aprobarea Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2385/24.12.2021 privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Modificarea ghidului de finanţare are ca scop introducerea unei noi etape prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili conform documentelor depuse de aceştia în vederea constituirii unor liste centralizatoare în baza noilor reglementări menţionate în Dispoziţia preşedintelui AFM nr 488/28.12.2021. Transmiterea listelor centralizatoare se realizează de către instalatorii validaţi în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022”, a transmis, marţi seară, AFM.

După centralizarea tuturor listelor transmise de către instalatorii validaţi, AFM va publica un calendar de încărcare a documentelor în aplicaţia informatică, asigurându-se astfel un mod organizat şi eficient de utilizare a acesteia, menit să scadă riscul apariţiei unor blocaje tehnice.

O altă modificare importantă a ghidului de finanţare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei situaţiei de neeligibilitate a acestui document din cauze independente de acţiunile solicitanţilor şi instalatorilor validaţi. Deoarece extrasul de carte funciară nu intră în categoria reglementată de Legea nr. 55/2020, valabilitatea acestuia a fost prelungită la 60 de zile, calculată de la data emiterii.

Potrivit noilor reglementări, înscrierea solicitanţilor în Program se va considera finalizată după îndeplinirea ambelor etape, respectiv după transmiterea la AFM a centralizatoarelor şi încărcarea documentaţiilor în aplicaţia informatică.

Informaţii suplimentare, potrivit News.ro:

Instrucţiuni de aplicare a articolului 18 “Modalitatea de înscriere şi rezervare a sumelor” din Ghidul de finanţare

1. În vederea constituirii listelor prevăzute la art. 18, alin. (3) din Ghidul de finanţare, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 1287/2018, cu modificările şi completările ulterioare, instalatorii validaţi identifică solicitanţii care au depus dosarul de finanţare şi analizează conformitatea documentelor depuse de aceştia cu prevederile art. 21 din acelaşi act normativ.

2. Doar pentru persoanele fizice care au depus documentele în condiţiile Ghidului de finanţare, instalatorii validaţi constituie liste cu solicitanţii eligibili conform tabelului de mai jos.

Nume / Prenume / CNP / Judeţul în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice / Regiunea în care se montează sistemul de panouri fotovoltaice

Potrivit prevederilor art. 22, alin. 8 din Ghidul de finanţare, în cadrul procesului de evaluare a dosarelor de finanţare depuse de persoanele fizice, valabilitatea documentelor depuse de către acestea se va raporta la data transmiterii la AFM a listelor.

3. Listele prevăzute la punctul 2 se transmit, în format excel, prin e-mail la adresa [email protected], în perioada 29 decembrie 2021 – 04 ianuarie 2022. Nu se acceptă listele transmise în alte formate decât cel indicat în instrucţiuni.

4. În cazul în care AFM constată că nu a fost respectat formatul listelor, conform condiţiilor impuse de instrucţiuni, notifică instalatorul validat, iar acesta din urmă are posibilitatea, o singură dată, să remedieze situaţia în termenul indicat în notificare.

5. Pentru persoanele fizice care nu sunt incluse în lista prevăzută la punctul 2 nu se vor putea introduce în aplicaţia informatică dosarele de finanţare.

Pentru informaţii suplimentare privind mecanismul de punere în aplicare a prevederilor prezentei dispoziţii, instalatorii validaţi pot apela numărul de telefon 0725.225.539.

Înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice a început, miercuri, la ora 10.00, dar aplicaţia a funcţionat cu intermitenţe, procedura fiind suspendată.

După noi intervenţii la sistem şi o nouă simulare, aplicaţia a fost relansată la ora 16.00 şi întreruptă după o oră.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, că modul în care Administraţia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil.

În urma eşecului, preşedintele AFM a demisionat. Instituţia a anunţat că se încearcă modificarea Ghidului de finanţare. (Foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Am observat ca la noi de cate ori sunt programe din astea se opreste sistemul si se reia cu alte criterii, dubios.

  2. Dar de ce ați făcut asta de Crăciun și de Revelion? Chiar nu se putea în alt moment al anului? Doar astea 7-8 zile le aveați disponibile? Ca sa vă asigurați că nu se înscrie lumea? Nesimțiților!

  3. Am sunat la zeci de firme pt inscriere in program dar tot de atatea ori am fost refuzat. Unde putem gasi o lista cu acele firme care chiar se ocupa de aceasta problema ? Va multumesc.

  4. Multe acte pentru înscriere în program, extras de carte funciara 280 lei costă, mă mir că au prelungit cu încă 30 de zile, certificatul fiscal de la ANAF, copie act de proprietate legalizata- de ce îți mai trebuie daca ai extras de carte funciară, ori una ori alta!!!
    Un megadosar cu șină, stufos , daca exista digitalizarea instituțiilor, nici nu îți mai trebuia certificatul fiscal, printr-un click aflai daca persoana este eligibila fiscal, nu are datorii.

    • Vorbești prostii cu 280 ai tai. Uite ca eu am scos online actele și am plătit 20 de lei iar la primărie și anaf personal, copie legalizată nu a cerut nimeni. Am reușit totul în trei zile. Am găsit pe net un instalator la întâmplare. Dacă e sa am noroc e bine dacă nu ma resemnez.

    • Da așa este multe acte care oameni nevoiași care chiar au nevoie de această ofertă nu știu unde și cum să le facă.
      Ce-l mai simplu cererile depuse la primarie, acolo o comisie care să verifice dacă omul respectiv are nevoie și să contacteze o firmă specializată iar firma să se ocupe de toate hirtiile care trebuie pentru instalarea instalației dacă vor banii pentru că firmele au oameni lor care se ocupă de hîrti.
      Așa ar trebui sa funcționeze, nu să puneți voi oameni pe drumuri pe la toate instituțiile, asta este anumea ca săraci oamenii să se lase de făcut acte.
      Voi in loc să simplificati lucrurile voii le complicatii ca să nu m-ai facă sărmani oameni, să luați tot voi.

    • @ 20 lei,
      Bre , prostii vorbești matale, extras de carte funciară, atât costa 280 lei, nu se eliberează de la primarie😀
      Atât ai valoare” un pol” 😀👏

  5. Bă fraților.
    Aceste opțiuni cu energie gratis, energie verde, a ajuns pe mînă unor oameni si instituti care nu știu să gestioneze și să pună în practică această ofertă fără ca ei să facă afacerile lor personale întîi și apoi restul ce rămîne să m-ai de-a și la ăia care au nevoie.
    Nu vă amăgiți degeaba.
    Încercați să cumpărați voi în privat panouri și invertoare.
    Invertoare ce funcționează și fără banc de bateri ziua, care vă trage ziua energia din panourile solare și vo transformă direct în energie de uz casnic, invertoare minim 5 kw pentru o casă obișnuită.
    Vă urez soare în panouri.

  6. Buna, ce avem de facut in continuare ?

  7. „Instalatori validați” înseamnă agenți economici de profil care sunt agreați de către AFM și MM, adică firme „de casă”. Printre defecțiunile unei asemenea abordări, care se practică de zeci de ani în UE cea „fără corupție”, apare și crearea de „consorții” care impun prețuri minime la echipamentele achiziționate de către beneficiarii programului.

  8. Într-o țară civilizată pentru acest eșec,ministru mediului a doua zi destituia toată cnducerea de la AFM.Acesti salariați trăiesc din banii nostri și habar n-au pe ce lume trăiesc.

  9. Program eșuat… Președinte eșuat, Catu esuat, sa speram ca România nu este eșuată.

  10. Cred cai dubios e batator la minte , doar pentru
    Cei cu relații și pile din sistem!

  11. Firmele de instalatori nu respecta ordinea inscrierilor.Nu s-a demarat programul si ei au facut liste ,prioritari ,prieteni ,vecini etc.Sugerez ,laAFM,ca , inscrierea sa fie facuta de fiecare solicitant.Astfel,in ordinea inscrierilor pe zone geografice sa fie impartite ofertele.Multumesc.

  12. De ce nu pot folosi dosarele anterioare, că nu au depășit 30de zile de la emiterea lor?
    Sper că nu vorbim separe hoție la drumul mare!