G4Media.ro

O fostă deputată din R. Moldova dezvăluie schema prin care oligarhul fugar…

Sursa Foto: Facebook/ Ilan Sor

O fostă deputată din R. Moldova dezvăluie schema prin care oligarhul fugar Ilan Șor a încercat să lanseze un partid pretins a fi pro-european, prin care să își promoveze interesele din umbră

Fosta deputată moldoveană Arina Spătaru a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că a colaborat cu organele de drept pentru a deconspira schema prin care fugarul Ilan Șor a încercat să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră interesele lui, relatează NewsMaker.md.

Spătaru, care în prezent este președinta Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), a afirmat că partidul care urma să fie preluat de Ilan Șor este Liga Orașelor și Comunelor (LOC), iar Mihail Bagas, pretendentul formațiunii la primăria capitalei, care a fost reținut ieri, ar fi trebuit să „preia conducerea” LOC.

De cealaltă parte, LOC a negat declarațiile Arinei Spătaru și le-a calificat ca fiind „calomnioase”.

Arina Spătaru a declarat că era abordată frecvent de deputatul Alexandr Nesterovschi, care a părăsit PSRM și a aderat la Partidul „Renaștere”, afiliat lui Șor, în vederea implicării acesteia în schema oligarhului fugar.

„Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor, care-l trimitea pe Nesterovschi acasă, la muncă, prin supermarket, la telefon. Cu lingușeli, cu manipulări, doar ca să mă cumpere ca la piață și să mă facă parte a jocurilor murdare ale Kremlinului. Am fost vizitată, neanunțată, acasă, la locul de muncă. Mă aborda oriunde mă prindea”, a spus ea.

Politiciana a precizat că a denunțat planul lui Șor și Nesterovschi în luna aprilie a acestui an la procuratură: „După denunțul meu din aprilie 2023, în care informam autoritățile că Nesterovschi vrea să mă cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație. Mai exact, s-a documentat prima mea discuție cu Șor prin aplicația Bria.

Și atunci au pornit lucrurile serioase. Datorită succesului obținut în prima fază a operațiunii speciale, d-na Veronica Dragalin a venit personal la Bălți și am convenit asupra continuării operațiunii pe termen lung”, a precizat ea.

Arina Spătaru a spus că în operațiune a participat și Adrian Culai, secretarul general al ALDE.

„Pe parcursul investigației, misiunea noastră era de a câștiga încrederea lui Ilan Șor. Astfel încât el să fie convins că-i urmărim cu strictețe indicațiile. Doar așa am putut demonstra schema de creare și finanțare ilegală a oricărui partid marca Șor”, a explicat președinta ALDE.

Ea a precizat că s-ar fi întâlnit chiar cu Ilan Șor, în Israel, stat în care oligarhul condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară” se ascunde de justiția moldovenească.

„Am fost la el, chiar în Israel. În vila lui luxoasă și am ascultat planurile malefice. Datorită acestei operațiuni, de exemplu, Șor a fost localizat și adresa lui reală din Caesarea și locuința lui luxoasă, mai târziu, mai exact la începutul lunii august a apărut în investigațiile jurnaliștilor din Israel”, a spus aceasta.

Lidera ALDE a arătat și telefonul pe care i l-a dat Ilan Șor, pentru a o contacta: „Am fost nevoită să port acest telefon cu mine, lăsat de Șor, în punga cu banii cu care credea că mă cumpără. Acesta este celebrul Bria, prin care Șor mă contacta și-mi dădea indicații”, a menționat ea.

Arina Spătaru a spus că partidul care urma să fie preluat de Șor este Liga Orașelor și Comunelor. Potrivit ei, Mihail Bagas, candidatul LOC la funcția de primar al Chișinăului, care a fost reținut ieri, urma să preia conducerea partidului.

„Partidul pro-european care urma să fie preluat de Șor, la care s-au referit procurorii în raportul lor, în Parlament, este partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihai Bagas, prietenul de copilărie a lui Șor și finațatorul, trebuia să preia conducerea”, a afirmat Spătaru.

Ea a spus că Șor i-a confirmat faptul că este susținut de regimul de la Moscova. Mai mult, Arina Spătaru susține că, la fel, oligarhul fugar i-ar fi confirmat că are „control” asupra unor persoane din sistemul justiției, dar și asupra unor deputați PAS.

„Ilan Șor, în conversații directe, mi-a confirmat suportul de care beneficiază din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului pro-european al Republicii Moldova. De asemenea, mi-a confirmat că are control asupra unor procurori judecători și, inclusiv, asupra unor deputați chiar din partidul de guvernare”, a declarat ea.

Reacția LOC

Liga Orașelor și Comunelor a negat afirmațiile făcute de Spătaru. Partidul le-a calificat ca fiind „calomnioase” și „tendențioase”.

„După cum bine cunoaște Dna Spătaru, conducerea unui partid este aleasă de organele decizionale ale acestuia, forul suprem fiind Congresul.

Pentru ca cineva din anturajul lui Șor sau oricine altcineva să poată ,,prelua” conducerea LOC, ar fi fost nevoie de votul majoritar al delegaților desemnați de organizațiile de partid, fapt care niciodată nu ar fi fost admis de membrii formațiunii pro-europene.

Prin astfel de declarații tendențioase și calomnioase, Arina Spătaru și cei care stau la spatele ei, folosesc în continuare metodele plahotniuciste de a face politică și încearcă să insinueze că întreaga formațiune este un proiect al fugarului Șor”, a menționat formațiunea politică.

În acest context, LOC i-a cerut Arinei Spătaru să ofere o dezmințire și o clarificare publică a declarațiilor făcute vineri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...