G4Media.ro

O familie din Alba Iulia a obținut suspendarea lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda,…

Casa familiei Țăran

O familie din Alba Iulia a obținut suspendarea lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda, care va trece la câțiva metri de casa lor. Este al doilea caz de acest fel, în câteva luni

Lucrările la lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda vor fi suspendate deîndată, după ce încă o familie din Alba Iulia (cartier Oarda) și-a obținut dreptatea în instanță. Familia Țăran a obținut oprirea lucrărilor pe o porțiune a drumului din cauza disconfortului pe care îl creează lipsa unor panouri de protecție în raport cu locuința lor. 

O decizie definitivă a Tribunalului Hunedoara, datată 11 martie 2020, ”dispune suspendarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeș-Turda, lotul l, în proximitatea imobilului respectiv, până la respectarea măsurilor prevăzute în acordul de mediu, prin izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ în Alba Iulia, Oarda de Sus, str. Cedrului, nr.2A, judeţul Alba.

Casa familiei Țăran a fost scoasă din intravilanul localității de către Primăria Alba Iulia, printr-o reorganizare a Planului Urbanistic General, de fapt o modalitate de a masca o hotărâre de consiliu local total defavorabilă locuitorilor.

Zona de protecție a autostrăzii trece la 2,10 metri de colțul casei respective. Autoritățile au refuzat să demoleze casa și au îngustat culoarul de expropriere exact în zona proprietății. Lucrările care au început au determinat familia să își caute dreptatea în instanță.

Crinela Țăran, proprietara casei
  • ”Vin utilaje grele, vin compactoarele, care zguduie casa din temelii. Au expropriat până mai jos de proprietatea noastră, când au ajuns la noi (culoarul de expropriere – n.red.) s-a îngustat până a trecut de proprietatea doamnei Lăncrănjan și apoi s-a lărgit din nou (…) Să nu creadă cineva că noi suntem contra, că toată lumea poate că ne condamnă că poate că noi ieșim și spunem ceva că nu vrem să se facă autostrăzi. Din contră, și noi vrem, numai că vrem și noi să avem un cămin al nostru, unde-i cel mai bine? Când vii acasă și ai liniște” – Crinela Țăran.

Soluția Tribunalului Hunedoara, pe scurt: 

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Impresa Pizzarotti &C S.p.A. – Italia.

Admite în parte cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţii Țăran Crinela, Țăran Ion şi Seulean Andreea, domiciliaţi în Oarda de Sus, str. Cedrului, nr.2A, judeţul Alba, în contradictoriu cu pârâții Impresa Pizzarotti & C S.p.A. – Italia – cu sediul social în Parma Via Ana Maria Adorni 1, 43121, PIVA și sediul procesual ales la S.C.A. Budușan și Asociații, Cluj-Napoca, Piața Avram Iancu nr. 8, ap.2/3, jud. Cluj și Statul Român prin Ministerul Transporturilor prin C.N.A.I.R. – Compania Națională a Infrastructurii Rutiere S.A. cu sediul în București, …., cu sediul procesual ales în Cluj-Napoca, str. Decebal, nr.128, jud. Cluj și, în consecinţă: ș

Dispune suspendarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeș-Turda, lotul l, în proximitatea imobilului proprietatea reclamanţilor anterior indicat, până la respectarea măsurilor prevăzute în acordul de mediu RO – ANPM 01/30.09.2009, revizuit la 31.10.2013 și în 26.11.2015, prin izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ în Alba Iulia, Oarda de Sus, str. Cedrului, nr.2A, judeţul Alba şi respectarea tuturor măsurilor de protecţie (referitoare la noxe şi praf) impuse prin autorizaţia de construire şi acordul de mediu aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebeș-Turda Lotul 1 – punct de lucru Oarda de Sus – în zona imobilului proprietatea reclamanţilor.

Obligă pârâţii la plata sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în fond şi în apel, în favoarea reclamanţilor. Definitivă, provizorie și executorie de îndată, fără somaţie și fără trecerea vreunui termen.

În noiembrie anul trecut, o altă familie din Alba Iulia, care s-a plâns că este grav afectată de construcţia autostrăzii Sebeş – Turda, aflată la doar la câţiva metri de locuinţa acesteia, a obţinut în instanţă suspendarea lucrărilor până la montarea unor panouri care să asigure izolarea fonică a casei.

O familie din Alba Iulia a obţinut în justiţie oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, din cauza lucrărilor care se desfășoară la câțiva metri de casă. Decizia se aplică de îndată, autoritățile sunt obligate să monteze panouri

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Pocăiți-vă, sfârșitul lumii se apropie!

  2. Foarte bine! Mafia autostrăzilor ia sume colosale, iar când e vorba de a despăgubi niște oameni cărora viața le e ruinata fiind atât de aproape de trafic nu sunt bani…

  3. Fam. Taranu: „vin compactoarele…”
    Practic casa lor se intampla sa fie langa un viaduct, unde nu se folosesc compactoare

  4. Inca odata se dovedeste ca magistratii nu-si merita pensiile alea mari: de acord, familia respectiva trece printr-o perioada de disconfort pe perioada constructiei. Poate 1 an, poate 2 ani.
    In acelasi timp sunt mii de familii in Lancram, Santimbru, Teius, Aiud carora li se zguduie casele, inghit tone de praf si suporta un trafic infernal si carora le trece drumul national la cativa metri de case si pe unde circula mii de camioane pe zi.
    Proiectul respectiv este unul vital pentru zona. Da, se pot judeca si pot primi despagubiri. Dar sa blochezi o lucrare pentru ca e ceva tantica care nu-si poate urmari telenovela in liniste in timp ce mii de alti oameni sunt afectati de lipsa acelei lucrari….ce fel de magistrat esti?!?

    • Foarte bine spus!

    • Foarte prost spus!

      1) Drepturile nu sunt negociabile.
      2) Firma care construieste este in offside. Daca facea ce era obligata sa faca (de catre acordul de mediu), judecatorul nu oprea lucrarile.

      Dupa tipul tau de rationament, daca deranjul unora devine foarte mare, ar putea, la limita, sa fie omorat un om ca sa fie rezolvata problema. N-ai fi primul, exista demult ideea si se cheama utilitarism.

      Suspectez ca esti dintre cei care zic ca e foarte bine ca un dictator e impuscat fara proces de catre oponentii lui care se cer democrati. Despre Ceausescu ce ai vrea sa ne spui, de exemplu?

  5. Citizen X, nu poti da statul in judecata, nu e incadrare juridica, nu ai pt ce. Legea e facuta ca sa nubpotibforta casul sa te exproprieze – nu intru in detalii juridice. Tot ce poti face e sa ceri respectarea acordului de mediu. Ceea ce a facut familia, din ce imi dau seama. Dar, inainte sa judecati, plasati-va o secunda in locul lor, cu autoatrada la 2 metri de casa si sacrificati-va dvs in numele binelui comun.

    • @Sorinel: daca cunosti zona ai stii ca drumul national trece la max 3-4 metri de case. Si pe acolo circula mii de camioane. Stii cum se simte? Cum vibreaza casele si cum nu poti deschide un geam? Eu nu spun ca nu au dreptate oamenii. Spun ca nu sunt mai importanti ca ceilalti. Pe aceea cine ii despagubeste ca de 20 de ani suporta traficul?

  6. Sunt multe locuri din tara unde trec camioanele la mai putin de 2m de casa, chiar e destul de light situatia la familia Taran.
    @Sorinel, ok, ma pun in locul lor , primul lucru care imi trece prin minte este ca am fost exclus la limita din acea zona de expropieri, as face orice ca sa-mi castig acest „drept”, adica expropierea de cateva sute de mii de euro.

  7. Sunt și eu curios ce imbecil a dat autorizația de construire a acelei case sau a autostrăzii, in faza de proiect, ce trece prin acel loc.
    In alta ordine de ideii, cine compara zgomotul și vibrațiile produse de mașini care circula cu 130-150kmkm/h, față de cele care trec pe DN-uri in sate/comune/orașe, la 2-5m de case, cu 30-50km/h, este la fel de imbecil ca cel ce a dat autorizația de construire!!!

    • Autorizatia a fost emisa innainte de a se sti pe unde trece autostrada. Informatia se gaseste pe net. Daca vrei sa itesti mai multe, poti cauta si apoi sa comentezi.

  8. Eu sunt curios ce pile suspuse are familia Taran / Seulean de se respecta legea la litera si apar lunar in presa. Daca erau niste amarati, treceau cu buldozerele peste casa lor, le luau terenul si le dadeau in scarba bani ca sa-si cumpere un sfert de garsoniera, in rest mucles ca e de interes national!

    • Daca aveau pile, nu restrangeau zona de protectie in dreptul casei lor, ca apoi sa o largeasca la dimensiunea normala. Te puteai documenta innainte de a comenta, dar, na, e mai usor asa sa.

  9. Nu? Si ce faceau, cumparau tot viloiu pentru un metru jumate? Cu banii primiti nici jumatate din locuinta asta nu-si mai faceau sau cumparau! Acum fac izolatia imobilului si gata, ca despre asta era vorba ca s-au oprit lucrarile, nu despre largire si ingustare, dar probabil tu ai citit doar in jurul pozei.