G4Media.ro

O dezbatere artificială: Sex sau gen pe buletin

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O dezbatere artificială: Sex sau gen pe buletin

Un proiect pilot demarat la Cluj privind introducerea noilor cărți de identitate a declanșat în România o dezbatere perfect artificială, lipsită de sens, dar numai bună pentru a acoperi alte teme cu adevărat importante din societate. Să scriem pe noile cărți de identitate sex sau gen? Sexul ar limita la două opțiuni, genul permite și a treia variantă X.

Nu mai discutăm azi despre eșecul campaniei de vaccinare sau despre marile probleme nerezolvate ale guvernării, cum ar fi reformele din justiție, lumea care se schimbă din temelii, sub ochii noștri, prin renunțarea rapidă la combustibilii fosili, însă pierdem vremea cu petardele AUR și cu cimiliturile Bisericii Ortodoxe.

Or, tot ce contează în această discuție este ce spun regulamentele, legile adoptate la Bruxelles și deciziile CEDO în materie, dat fiind că suntem stat membru UE, nu în Comunitatea Statelor Independente.

Altfel spus, ar trebuie să ne intereseze foarte puțin ce cred politicienii, homofobii de profesie, circarii de televiziune, creștinopații sau preoții pe o temă strict administrativă.  Ce spune legea? Care sunt regulile europene în vigoare și obligațiile României ca stat membru? Aici găsiți răspunsurile, nu în altă parte.

Or, lucrurile sunt destul de clare. Legislația UE adoptată în mai 2019 nu impune statelor dacă să marcheze rubrica sex sau gen pe cărțile de identitate electronice. Fiecare stat membru este liber să aleagă, dar UE recomandă ca demnitatea fiecărei persoane sau grup vulnerabil să fie respectată.

Până și aici românii au creat o confuzie: au tradus din legislația europeană termenul gender uneori cu sex, alteori cu gen, deși în mod evident nu înseamnă același lucru. Prin urmare, nu-i de mirare că nici în capul funcționarilor din ministerul de interne din România nu este foarte limpede cum să procedeze și ce să scrie în noile cărți de identitate: gen sau sex?

Până să se lămurească, statul român are însă de rezolvat rapid condamnările pe bandă rulantă de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pronunțate deja sau pe cale să vină.

România nu a legiferat nici azi parteneriatul civil, nu recunoaște drepturilor căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în alte țări (din această cauză Comisia a declanșat deja procedura de infringement în cauza Coman – Hamilton), nu a pus la dispoziție persoanelor transgender proceduri clare pentru modificarea genului doar în acte de identitate, fără le oblige în prealabil la operații chirurgicale (România a fost condamnată în iunie la CEDO).

Societatea se schimbă, relațiile dintre oameni la fel, dar statul român a rămas prizonierul canoanelor bisericești din secolul trecut. Văd că Biserica Ortodoxă, deși admite că problema sexului / genului de pe cărțile de identitate este o chestiune administrativă, ar vrea să tranșeze ea această dezbatere.

În opinia BOR, noțiunea de gen este ”un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”.

Ar merita amintit aici că societatea românească, așa conservatoare cum este ea, refuză amestecul BOR în decizia administrativă. Un sondaj de opinie realizat de Avangarde pentru G4Media.ro, arată că 58% dintre cei intervievați cred că biserica nu ar trebui să se implice în deciziile autorităților.

Dar aceeași societate românească se plasează pe poziții conservatoare când vine vorba despre minoritățile sexuale. Doar 12% dintre români cred că ar trebui acordate mai multe drepturi comunității LGBT în timp ce 62% cred că trebuie întărit prin lege rolul familiei tradiționale.

Aceasta este realitatea și în acest peisaj încremenit a apărut și dezbaterea artificială despre genul/ sexul de pe buletin.

Cui îi pasă ce scrie pe buletin? Ce importanță are dacă în loc de sex scrie gen, iar pe lângă bărbat și femeie mai apare și opțiunea X? În afara de posesorul buletinului, pe cine interesează ce decide acesta să scrie în el, despre propria persoană? În mod normal, pe nimeni. Cu ce drept s-ar băga statul, biserica, politicienii în viața cuiva?

În realitate, nu este așa. Valurile de iliberalism din Ungaria sau Polonia, curentul ultraconservator republican de pe vremea Americii lui Trump se revarsă și în România. Inițiativele homofobe ale FIDESZ sunt copiate de UDMR și AUR. Ura împotriva minorităților sexuale a fost injectată treptat și în societatea românească.

Am văzut cum Rusia pune umărul, la vedere, la ridicarea valului anti-LGBT. Însuși ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a scris recent în cotidianul rusesc Kommersant un editorial critic la adresa democrațiilor liberale, în care susține că elevii din școlile occidentale sunt învățați că Iisus Hristos a fost bisexual și non-binar.

Dezbaterea despre gen vs sex pe noile buletine de identitate este umflată artificial de pe poziții ideologice, de grupurile conservatoare și ultraconservatoare din politică și societate. Ele văd în cuvântul ”gen” o amenințare directă la adresa propriilor valori. Introducerea opțiunii X alături de feminin și masculin pe buletin reprezintă în ochii lor un sacrilegiu, o victorie a ”progresismului”, cucerirea unei redute simbolice: cartea de identitate.

Nu sunt în stare să iasă din tranșeul ideologic și să vadă în aceste reguli votate în UE, consfințite prin decizii ale Curții Europene ale Drepturilor Omului, o simplă formă de respect față de celălalt, față de demnitatea umană, față de dreptul și libertatea fiecăruia de a face ce dorește cu viața lui.

De mirare, totuși, că noile documente electronice nu i-a scos încă din grotă pe cruciații anti-CIP, cod de bare, 666, Satana, Bill Gates, noua ordine mondială. Timpul nu e pierdut. Vor trebui să mai aștepte însă până se încheie și cealaltă dezbatere: de ce nu este imprimat tricolorul pe noile cărți de identitate? Până acum, explicația că tehnologia existentă nu permite imprimarea unei culori tari, cum este culoarea roșie, în folia de plastic, n-a prea convins patrioții neamului.

Guvernul Cîțu, președintele Iohannis și liberalii au toate motivele să bată din palme că în spațiul public sunt tocate teme artificiale, care abat atenția de la adevăratele probleme ale țării. Așa a crezut în 2018 și Liviu Dragnea, când a detonat diversionist tema referendumului pentru familie.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

189 comentarii

 1. Mda, încă 30 de ani de pseudo democrație mulți ar dori , cam așa se descrie România hoților și manipulatorilor!! adică încă 5o lei la pensie și salariu minim și ciocu mic

  • Se poate – și sex și gen – pe buletin. Dar mai cool ar fi, pe ceva mai dedicat; asta – până se mai clarifică lucrurile cu dezbaterea aia, artificială.

  • Eu sunt de acord cu Dorel, hai să nu mai generam artificial dezbateri, să trecem în continuare sexul, nu genul

  • Ai pierdut raspelul si ti-a crescut ciocul

 2. Daca tot nu conteza ce scrie atunci sa ramana cum era inainte. Ce nu era in regula cu cuvantul sex: M sau F?

  • @edu inainte nu erai intrebat si parerea ta nu conta, acum esti intrebat si parerea ta conteaza. acel X din buletin este o recunoastere oficiala a drepturilor bazate pe identitate de gen (indiferent de sex). pas destul de mare pentru Romania, as zice (ce-i drept, cu un sut in fund de la UE).

  • Pt început au motivat, ca genul va fi urmat de inițialele M și F după caz, dar în scurt timp va fi urmate și alte 8nitiale, în UE nu mai poți avea incredere

  • Domnule Unu, Ce te intereseaza ce scrie pe buletinu altuia ?

  • @peruș (un fel de papagal)
   În SUA, unul care se identifica femeie a intrat dezbracat în vestiar la femei, unde erau și copile de 12 ani.
   Cam asta e problema.
   Plus, dacă trebuie sa-l bagi pe unul la pușcărie și el zice că e de gen feminin și că trebuie să-l duci la pușcărie la femei, să nu-l discriminezi, ce faci?
   Ce zici? Contează?
   Apropo, ai văzut că nu fac covid decât bărbații și femeile? Celelalte 78 de genuri nu am văzut să facă

  • @Dan, si daca in vestiar erau lesbiene, care sunt femei, n-ai fi avut o problema? Daca tot e sa facem lucrurile cum trebuie pana la capat ar trebui facute vestiare unisex cu cabine individuale. Si s-ar termina circul cu „cine e barbat, cine e femeie, si cine se preface”.

  • Ce ba la comun nu va place sau ati uitat cind sedeati 10 intr-o camera

  • Pluseristul Vlad nu crede ca e o problema ca barbatii sa intre peste fetite de 12 ani in vestiar. Votati plusere, votati pedofilia.

  • Perfect. Ma voi declara femeie și ma voi pensiona mai repede. Plus de asta voi putea întra în orice toaletă, spațiu destinat exclusiv femeilor. Perfect. Ma întreb cum dracu fac la asigurări de sănătate… Ma descurc cumva. Lăsând gluma la o parte, ma declar pro parteneriat civil. Nu vad care e problema. Familia ‘traditionala’ poate coexista cu parteneriatul civil. Vorbim de minorități aici. Dar, evident in mintea multora, ideologia contează, ii definește nu este loc de discuție cu ei. Ideile dețin oamenii, nu invers.

 3. Si aur și bor poa’ sa o ia în brate si încă o data prosstii ies la suprafață , rămâneți dreaq în vagaunile voastre ori emigrați în Belarus.

  • nu mai degraba pleci tu la bruxelles?! doar dus si ne lasi pe noi in prostia noastra!

  • Gicule e bine că stai tu ca musca în vârful kkt-ului.Tu de ce nu emigrezi in Progresistan acolo toți sunt genul tău și nu au sex dar sunt liberi la LGBT și altele că urmează și alte maladii sub umbrela libertăților sexuale.Ce zici dacă Djocovič mâine ar spune că este fetiță ce femei ar juca tenis cu el?A mai fost un bou transformat în vaca la olimpiadă așa niște bezmetici o sa terminați și cu sportul că nu te afectează pe tine ce scrie in actul lui.

  • Gicule e bine că stai tu ca musca în vârful moțului.Tu de ce nu emigrezi in Progresistan acolo toți sunt genul tău și nu au sex dar sunt liberi la LGBT și altele că urmează și alte maladii sub umbrela libertăților sexuale.Ce zici dacă Djocovič mâine ar spune că este fetiță ce femei ar juca tenis cu el?A mai fost un bou transformat în vaca la olimpiadă așa niște bezmetici o sa terminați și cu sportul că nu te afectează pe tine ce scrie in actul lui.

  • Educaţia adulţilor e în pioneze la noi. Dacă rămâne „gen”, câştigă voturi AUR.

  • @ jeane sa știi ca am mai fost dus , dar nu brussel și acum sunt iară pe picior de plecare deoarece aici nu poți avea un trai decent .
   @kinki , probleme sunt altele la romani
   Gen : corupția, salariile , media de viata , infrastructura ce se dezbate azi sunt doar fumigene aruncate de oameni fără scoala la timp dar meseriași în hoție.
   @ camelian , speram ca nu , speram ca aur sa aibă soarta ca în Moldova dar ma îndoiesc de roman ca vrea schimbare.

   În rest aici nu e vorba de transgenderi dar dacă ar fi chiar te crezi Dumnezeu sa impui omului cum sa fie și ce sa nu fie ?eu cred ca ești doar un comunist pe cale de dispariție.

  • Inca innoti in stilul bras

 4. Genul feminin : o fata , doua fete, o lesbiana,doua lesbiene.
  Genul masculin : un baiat , doi baieti, un transgender,doi transgenderi
  Genul neutru : un scaun , doua scaune
  Cam asa sta treaba……dupa gen
  Multa vorbarie…..degeaba.

 5. Există directive europene…
  Dacă următoarea directivă dezincriminează pedofilia sau permite proliferarea asociațiilor de profil cum e in Olanda o luăm de bună nu?
  Pt ce există tratatul de la Maastricht?
  Dar dreptul de veto?
  Legislația europeană nu suprascrie legislația națională.
  Restul sunt intoxicări. Tocmai de asta se introduc când sunt teme arzătoare mai importante în societățile ce nu acceptă fără comentarii ,,directivele” ca in Coreea de Nord.

 6. Motivul pt gen în loc de sex nu este nici egalitatea între bărbați și femei, nici dreptirii homosexualilor (care știu f bine ce sex au), nici drepturile transgenderilor (care trec de la F la M sau invers). Este strict pt nonbinari, doar pt ei ar trebui să folosim greșit termenul „gen” care are alt sens în română (fel) și are actualmente statutul de barbarism. Sunt ei o grupă așa importantă și discriminată încât pt ei să facem acest uriaș efort? Nu avem alte grupe cărora le merge greu în România?

 7. Mai bine analizati-o pe aia cu Orban si Catu – aia dezbatere!

 8. Ba nu este deloc „artificiala”, deloc. Iar domniile voastre stiti asta. De ce a fost nevoie de „gen”, atunci cand limba romana are „sex”? De ce este nevoie sa impingeti la maxim gradul de suportabilitate al majoritatii tacute ? De ce uitati ca adevaratele teme ale democratiei nu tin de tot ceea ce se afla mai jos de centura? Chiar nu va dati seama ca daca mai continuam astfel distrugem tot ceea ce am cladit? Si cine va apara DEMOCRATIA, cu bune si cu rele? Genderii si transgenderii? Sa fim seriosi.

  • Care majoritate tăcută?!? Se vede cât este de tăcută după comentariile postate aici, acum și în alte dăți. Majoritate perversă în gândire care vrea cu tot dinadinsul să intre, cu cizma, în viața privată a unora aflați în minoritate. Care sub semnul democrației vrea să impună reguli persoanelor aflate în minoritate. Majoritate sălbatică, în proporție covârșitoare needucată, care nu cunoaște înțelesul termenului democrație, nu înțelege că într-o democrație trebuie să respecți drepturile celor din jurul tău, inclusiv ale celor aflați în minoritate, fie ea sexuală. Majoritate care nu înțelege că România este stat laic, membră a comunității europene. Majoritate inflamată de discursuri homofobe grețoase ale unor politicieni populiști, dar și a unei biserici care vrea să facă agenda politică a țării, biserică care nu înțelege care este menirea ei, în fapt, că nu are dreptul să incite populația prin ură, că mesajul ei trebuie să se adreseze enoriașilor ei și nu întregii populații din țară. Halucinant!

  • Veorele, nu intră nimeni în viața privată a cuiva.
   Ăla care vrea să scrie non-binar pe buletin sau în alta parte se dă în stamba viața privată.

  • @dan
   În primul rând, nu ți-a dat nimeni dreptul să-mi schimonosești numele, aceasta fiind dovada clară a lipsei de respect de care dai dovadă. Nesimțire, cu alte cuvinte!
   Apoi, din orice perspectivă ar fi luat, ideologică sau juridică, discuția privește dreptul unor persoane care în viața privată au anumite opțiuni, deci se intră în viața privată a acelor persoane, iar cei care comentează își dau cu părerea pornind de la intimitatea acelor persoane, ceea ce este oribil.
   Nu în ultimul rând, remarca ta referitoare la faptul că acele persoane se dau în stambă este de-a dreptul dezgustătoare. Fiecare este o entitate individuală, cu personalitate individuală, în viața căruia nimeni n-ar trebui să se bage, ceea ce în prezent se întâmplă la greu. Opțiunea de a înscrie genul în cartea de identitate aparține fiecăruia, nu grupului, nu societății, nu vede nimeni pentru ce tip de gen a optat cineva, decât dacă vrea cu tot dinadinsul să știe acest lucru, ceea ce este ilegal. Deci cine se dă în stambă. Doar mintea perversă a acelei majorități așa zis tăcute se gândește la cineva cum ar putea fi din punct de vedere al tipului de gen, ceea ce n-ar trebui să fie permis. Într-o societate civilizată acest mod de abordare ar fi fost taxat fără drept de apel. Respingător!

  • Ai inebunit ti-ai pus prelungitor transplant ?

 9. Trebuie sa aibă și prostimea ceva de comentat.

  Pe de altă parte, articolul e tendențios și te contrazici singur. Nu PNL creează discuția ca să acopere neajunsurile guvernării și campaniei de vaccinare. Chiar tu spui ca e de bun simt schimbarea („demnitatea fiecărei persoane sau grup vulnerabil să fie respectată”). Cei care au făcut imediat scandal au fost BOR, AUR, măscăricii din (social) media și alte organizații parazitare care din asta trăiesc.

 10. Ca cineva care isi castiga existenta din scris, te-ai gandi ca Tapalaga ar intelege importanta cuvintelor, a preciziei si a intelesului termenilor pe care ii folosim. Mai ales a celor folositi in descrierea si delimitatea normelor vietii publice.
  Dar nu, Tapalaga baga iar la inaintare poezia expirata cu tema “artificiala, lipsita de sens”. De parca numai principalele 3 teme ale momentului merita si TREBUIE dezbatute. Restul pas.
  Pana trece pandemia. Peste 5, 10, 20 de ani.
  Rusine Dan Tapalaga!

 11. Problema nu este petarda aruncata si nici macar abaterea atentiei de la esecurile mari ale guvernului ,,jumatatr USL” ci cresterea valului anti-UE in toata societatea romaneasca si mai ales estica ,,pentru ca” Fit for 55 si Pactul verde european.
  Cand ajungi la 1000 lei/MWh si 54 euro/certificatul de CO2 si vei transfera consumatorului final aceasta crestere, adusa de acceptul ca tona de CO2 sa devina o marfa speculativa pe o piata pe care oricine poate investi si iti distrugi capacitatile energetice estice (carbunele), sadesti saracie si culegi ileberalism!
  UE respecta traseul spre prabusire al imperior care au cazut in momentul in care birocratia a devenit autosufiecienta si rupta de realitate.

  • Deturnarea atenției de la dubla crimă comisă de Negoiță , care a îngropat de vii 2 muncitori, lucrând fără proiect, autorizație, contract, pe un teren care nu aparținea PS3, ci ministerului culturii !
   Wag the dog – varianta de Dîmbovița

  • Tot la rupt din rai visezi ?

  • Bro. Un comentariu superb.

 12. Gicule e bine că stai tu ca musca în vârful kkt-ului.Tu de ce nu emigrezi in Progresistan acolo toți sunt genul tău și nu au sex dar sunt liberi la LGBT și altele că urmează și alte maladii sub umbrela libertăților sexuale.Ce zici dacă Djocovič mâine ar spune că este fetiță ce femei ar juca tenis cu el?A mai fost un bou transformat în vaca la olimpiadă așa niște bezmetici o sa terminați și cu sportul că nu te afectează pe tine ce scrie in actul lui.

 13. Ce muiană de țăran prostănac are TăpăLabă ăsta. Nu că n-ar fi….

 14. Hai sa vedem de câte ori Reușești sa îmi ștergi comentariile..revin: pentru tine toate temele sunt artificiale dar scrii cu toate astea despre ele :))tine cont ca lumea stie ca ești doar un propagandist tipic.
  Adevăratele lupte care se dau acum in societate sunt cele ideologice. Deci discutia despre sex/gen este chiar relevanta. Punctum.

 15. In general, ce-ai in pantaloni reflecta ce-ai in creier. Daca-i altfel, nu mai vorbim nici de ‘sex’, nici de ‘gen’.

  Oricum popilor, desi le place sexul ‘intergenal’, refuza ca cei ‘hetero’ sa stie cum sa evite a 10 cezariana la 26 de ani …

  AUR, sunt sponsorizati de BOR, deci sa nu va mire, niste aiuriti care cu putin talent se vor zvarcoli acolo unde e locul, la Balamuc.

  Cum a fost cu masca de protectie asa ar trebui sa fie si cu nebunii, deliranti, fanatici, mistici, energetici, fel si fel de dopaminergici deraiati, haos dezlantuit. Trebuie tinuta o evidenta, incepand cu Politicienii, ca asa-i frumos, dar mai intai votata desecretizarea SRI-stilor si rubedeniilor, pana la Gradul III, ca aici zace intreaga nebunie e Romaniei, nici macar AUR, BOR, Intergenitalii, SRI-stii si toate combinatile lor, care mai de care mai corupte.

  Pe langa faptul ca avem cei mai bine platiti (si cei mai corupti — ideea de dreapta cu bani multi pt. a ‘anti-tenta’ coruptia la noi e clara ca nu merge) avem si cei mai multi Securisti care-s in plina cardasie cu tot ce-i mai mafiot din tara asta.

  Dl. Tapalaga, va pierdeti timpul cu subiecte de genul ‘sex/gen’, chiar daca-s de actualitate, chiar avem probleme mai mari, nu credeti ?

  • *Pe langa faptul ca avem cei mai bine platiti (si cei mai corupti — ideea de dreapta cu bani multi pt. a ‘anti-tenta’ coruptia la noi e clara ca nu merge) Magistrati, …

 16. Noi vrem Sex 🙂 chestia cu Gen 🙂 nu satisfaction dpdv cultural & social 😛 🙂 cine a mai vazut un Stat Membru al UE sa discute cu Biserica non-stop ? 🙂

 17. In general, ce-ai in pantaloni reflecta ce-ai in creier. Daca-i altfel, nu mai vorbim nici de ‘sex’, nici de ‘gen’.

  Oricum popilor, desi le place sexul ‘intergenal’, refuza ca cei ‘hetero’ sa stie cum sa evite a 10 cezariana la 26 de ani …

  AUR, sunt sponsorizati de BOR, deci sa nu va mire, niste aiuriti care cu putin talent se vor zvarcoli acolo unde e locul, la Balamuc.

  Cum a fost cu masca de protectie asa ar trebui sa fie si cu nebunii, deliranti, fanatici, mistici, energetici, fel si fel de dopaminergici deraiati, haos dezlantuit. Trebuie tinuta o evidenta, incepand cu Politicienii, ca asa-i frumos, dar mai intai votata desecretizarea SRI-stilor si rubedeniilor, pana la Gradul III, ca aici zace intreaga nebunie e Romaniei, nici macar AUR, BOR, Intergenitalii, SRI-stii si toate combinatile lor, care mai de care mai corupte.

  Pe langa faptul ca avem cei mai bine platiti (si cei mai corupti — ideea de dreapta cu bani multi pt. a ‘anti-tenta’ coruptia la noi e clara ca nu merge) Magistrati, avem si cei mai multi Securisti care-s in plina cardasie cu tot ce-i mai mafiot din tara asta.

  Dl. Tapalaga, va pierdeti timpul cu subiecte de genul ‘sex/gen’, chiar daca-s de actualitate, chiar avem probleme mai mari, nu credeti ?

 18. Artificial în ce sens?
  Se pare că tot taraboiul ăsta are fundamnet, genul va fi trecut pentru identificarea deviatilor sexual, uite că ăia ies din grota și li se va da importantă.

 19. nu este chiar asa. cand o sa intre peste tapalaga o femeie la toaleta pe motiv ca este altceva in buletin mai discutam. apropo cand se pensioneaza cei cu a treia varianta in buletin sau la ce categorie olimpica intra?
  teoria genului este un construct ideologic ce da peste cap cutumele administrative. nici isteria nu e buna dar nici atitudinea cu „na, mare branza”

  • Deci tu asa faci la toaleta pentru barbati, intri peste alti barbati in cabina? Bravo! Si banuiesc ca ti-e mare frica ca vor intra niste femei peste tine la toaleta.

  • Ce conteza femeie sau barbat tot o aia

 20. Io nu vreau sa fiu ghei din cauza globalăilor….mi-e tare frică, defapt cred că în ultima lună mă simt mai ghei cu vreo 8%….vedem cum o să fiu până la sfârșitul anului.

 21. Simplificat, se aduc in discutie tot felul de teme false profitind de nestiinta unor cetateni ce inca nu inteleg modul in care functioneza societatea in care traiesc .Cind zic societatea in care traiesc ma refer si la apartenta noastra la UE si la asumarea prin semnatura a tuturor tratelor existente ca parte a UE .Nu pun in discutie imensitatea spectrului ce tine de juridicul lucrurilor in UE si de multitudinea de legi pe care ca si natiune ne-am angajat sa le respectam , dar ca si simpli cetateni ar trebui sa stim macar minimal cum functioneza statul roman. Intreaga activitate a presedintelui , a guvernului si a sefului de guvern precum si modalitatea de functionare a partidelor politice si a parlamentului bi cameral este prevazuta in lege .Nu poti nici sa maresti pensiile cu cit te taie capul , nu poti nici sa modifici niste drepturi obtinute si pe care CCR le-a separat deja , nu poti modifica legislatia asociata legilor organice fara a avea un procent majoritar de peste doua treimi din numarul parlamentarilor de partea ta . Ca presedinte, nu te poti amesteca nici in deciziile partidelor (poti doar purta anumite discutii , dar si acelea intr-un cadru specificat de lege) si nici nu poti forta votul in Parlament .Este o poveste lunga de spus , cei interesati pot citi prerogativele guvernului sau ale presedintelui si atunci vor intelege cum nu tot ce le trece unora prin cap se si poate face . Democratia asta este . O lupta pentru putere supusa unor reguli stricte .Niste ametiti cu care ne contram zilnic cer de zor sa nu ne vaccinam , sa dam afara ministrii la placul nu stiu cui , sa il punem pe Presedinte sa le dea la cap celor nescultatori sau cite si mai cite timpenii nu citesti pe site .Acum li s-a nazarit unora chestia cu sexul si cu genul , ba mai mult Biserica Ortodoxa Romana care nu are nici o treaba cu deciziile administrative ale statului isi trimite purtatorul de cuvint sa amageasca si el lumea de parca noi am fi niste idioti si nu stim cum suntem .Altii,mai sugubeti din fire, vor sa plece in eter premierul uitind ca abia ce a cazut la vot in parlament o motiune de cenzura impotriva guvenului Citu . Altii ,predispusi la rele, vor sa iasa in strada si sa umfle niscaiva elefanti roz . Unii plin de Aur contesta de zor efectele vaccinului , existenta pandemiei sau luna de pe cer .Daunazi , un partid de forta ne arata cu degetul cit de saraci suntem , uitind ca tocmai ne aflam in perioda de concedii, unde cu mic cu mare, cu catel cu pucel si calare si pe jos ne-am napustit sa pustiim haleala grecilor si turcilor, de le secaram golfurile de atita peste prospat mistuit degraba de burdihanurile flaminde ale natiei ,mai ceva ca la Rovine ,ca de asa ne zise PSDul . Vrasmasii nu citesc nici PIBul Romaniei , nu vad nici cresterea economica , inchid din ochi cind trec pe linga constructiile de tot felul ce le ies in fata ) nu vad nici PNNRul nici granturile oferite tarii , nici relatia desavirsita cu administratia Biden , nici cum ne imprumutaram de o caruta plina cu bani purtatoare si ea nu de ciinele Grivei agatat cu sfoara de sasiul saretei , ci de dobinzi extrem , extrem de mici ce au si ele de termene laxe de returanare .Cum ghiftuti ,de atita saracie fiind , se aruncara unii si in valurile marii pe la Mamaia ce deveni si ea neincapatoare de atita saracime iesita la plimbare . Pe strazaile patriei masinile bengoase abia se tarasc de multe ce sunt , doar cite vreo gropsoara le mai raneste caroseria si injuratura se duce fulger catre primarul cel independent chiar si de el insusi .Politica se joaca azi la PNL unde Citu cafteste pe orisicine iar fostul premier inca incearca sa iasa din propria cacealma (aia de la alegerile parlametare )cu care a crezut ca fenteza lumea . Presedintele Iohannis, usor impaciutor si vesel nevoie mare ,mai glumeste pe-ndelete cu presa astepind la pinda alauzele ce vin din culise . Hai ca am fost norocosi de asta data .UE , NATO , SUA si tot prietenii nostri din lumea larga sunt alaturi de noi .Ce isi mai baga unii ungheia in git .

 22. Sunt de acord intru totul cu acest articol curajos si sincer. AUR si Crestinopatoizii BOR sunt niste relicve ale mentalitatii medievale ce are inca adepti intr-o tara inapoiata post-comunista deoarece oamenii inteligenti si capabili ai acestei tari au fugit in numar mare de aici si au ramas doar retardatii mintali cu gandirea lor bolsovic-putinista. Oamenii normali nu inteleg de ce se face atat de mult tam-tam pentru un banal sinonim. Credeti ca inlocuirea unui cuvant cu sinonimul sau va vor transforma in gay, lesbience sau transexuali pe toti ce consecinte mai poate avea? In curand, in 5-10 ani se vor afisa pe buletin si pasaport inscrisuri si in limba indiana sau pakistaneza pentru ca imigrantii astia vor lua locul romanilor alungati din tara de mafia PSD-ista. Calm down, avem alte probleme mai grave !

  • @AndreiFlorin – Acuma zi-i repede când era Evul Mediu ăsta de-l invoci si pe unde? Adica in
   Franta era in acelasi timp cu Valahia? Baga ceva referințe ca tu ai citit mult youtube si feisbuck.

   @Tapalaga – vezi ca zici numai de BOR. L-ai ratat pe popa Doboș de la catolici care facea misto de voi astia progre mai devreme. Misto Masiv. Si ai mai uitat ceva. 2 chestii:
   1. Biserica exprima o opinie. Jurnalistii la fel. Daca asta e amestec in trebile administrative ale Statului, atunci asta face zilnic si Presa.
   2. Acu cateva zile Barna solicita implicarea Bisericii in campania de vaccinare. Acu tu zici ca nu e normal să sex gen buletin BOR. Deci era Barna medieval sau iar vrem spitale nu catedrale dar si ajutor de la BOR la vaccinare si IQ ?

  • „si au ramas doar retardatii mintali cu gandirea lor bolsovic-putinista.” Sunt sigur ca vorbesti numai in numele tau.
   Si, „by the way” (ca tot ne spui sa ne calmam in engleza) daca mafia PSD-ista a alungat oamenii din tara, cati au revenit in raiul Johannisto-Catzesc?

  • Si sotul a acceptat acordul ?

  • @AndreiFlorin. Nici cuvântul „TOVARĂȘ” nu ne transforma în comuniști, dar era obligatoriu – însemn al unui sistem opresiv! Ziceai atunci „ce mare scofală, e sinonim cu domn”?!! Gen nu e sinonim cu sex, caută definițiile în DEX. Nu e banală dezbaterea așa cum vrea să ne inducă ideea propaganda. De ce e articolul lui Tăpălagă curajos, că se înscrie în gândirea aprobată de sistem? Sunt retorice întrebările, nu aștept răspuns de la unul care are drept argumente etichetări ca „medievali” sau „retardați”.

 23. Tu-vă rasa’ngură de CURcubei bulangii și ghăozari progresiști, neomarxisti, USR +iști

  • Ce vorbesti neica, ai fost violat in puscarie de vreun apropiat al lui Dragnea.Sa nu inchidem ochii si sa ne amintim ca in randurile BOR sunt o groaza de homosexuali si pedofili, dar biserica ortodoxa se face ca nu ii vede. Vuieste presa de scandalurile gay din biserica ortodoxa. Numai spun de copiii agresati sexuali de preoti. Poate scandalurile cu preotii pedofili nu sunt atat de mari ca la biserica catolica dar ii avem printre noi, printre preotii ortodoxi. Rade hrab de oala sparta, cam asa este.

  • ti s-a blocat teava de la pistolete si esti gelos ?

 24. >propaganda lgbt in scoli care creeaza tineri comunisti, mutiland copii pe viata
  >propaganda lgbt in presa, institutii, ONG-uri, influenceri
  >parade de curcubeisti
  >propaganda anti-biserica
  >propaganda anti-albi
  Acum plangeti ca incepe sa existe reactie hahahhahaHAHAH

 25. Nu e nimic artificial. Orice om îi place sexul. Gen.

 26. dezbatere artificiala este propaganda voastra el-ge-be-tista si progresista

  basistii s-au vopsit in progresisti :)))

 27. Din păcate afirmațiile autorităților nu conving. De fapt unele sunt minciuni evidente cum e cea ca nu se poate tipări culoarea roșie. Pe cartea de identitate franceza {introdus tot pe 2 august) se poate tipări emblema „Marianne” cu rosu. Ba chiar g4media prezintă imaginea https://www.g4media.ro/gen-vs-sex-cum-arata-cartile-de-identitate-in-celelalte-tari-din-ue-ce-scrie-pe-id-urile-din-franta-sau-germania-analiza-a-registrului-uniunii-europene.html

  In plus exista în continuare tari în Uniunea Europeană care nu au documente de identitate obligatorii nicidecum electronice și cu informații discutabile

 28. Nici vorba sa fie o dezbatere artificiala!

  exista transgenderii, exista persoane care in decursul vietii isi schimba sexul,

  pentru acest tip de situatie sintagma *gen* este mai adecvata decat cea de sex!

  sa presupunem ca domnul Citu care acum este barbat, Florin Vasile, va dori sa fie peste 5 ani o femeie care va purta numele de Florica -Vasilica…cu rima

  acum pe actul de identitate este barbat…peste 5 ani, aia de la frontiera cand vor vedea ca este femeia vor banui ca actul este fals si-l vor baga la bulau, pentru falsificare de documente oficiale…

  ca sa se previna o asemenea situatie, se merge pe gen…

  • @stefan cel…
   Explicatia ta m-a facut sa rad. Pai daca omul se simte acum barbat va trece in buletin litera M in dreptul cuvantului sex sau gen. Peste 5 ani cand se simte femeie va fi nevoit sa-si schimbe buletinul pentru a trece litera F in dreptul cuvantului sex sau gen. Asadar nu vad rostul declararii sexului( sau genului cum vreti voi sa fie).
   Oricum aceste discutii fac parte din propaganda progresistilor impotriva valorilor traditionale, inclusiv a valorilor religiei crestine.
   Apropo ce valori aveti voi in afara de egalitatea de gen, rasa samd ? Va deranjeaza valorile religiei crestine ? Va deranjeaza “sa nu furi”, “sa nu ucizi”, “ sa-ti iubesti parintele”, “sa-ti iubesti aproapele” etc ?

  • Doar punerea lor in aplicare in rest si aici este decizia fiecaruia nu al unui dumnezeu afirmat de altii ci al unui dumnezeu personal .Eu am dumnezeul meu nu pe al altora

  • @Inteleptul
   Valorile nu se pun in aplicare – ele se respecta sau nu se respecta. De aceea nu prea inteleg la ce te referi.
   Nu inteleg nici la ce te referi cu credinta intr-un Dumnezeu “afirmat” de altii.
   Dumnezeu este unic- este, daca vrei o explicatie simplista, tot ceea ce tine cosmosul ordonat (altfel ar fi haos nu cosmos ). El nu poate fi ceva “afirmat de catre altii”. El este, asa cum si tu esti si ii apartii. Dar certitudinile si intelepciunea le primesti dupa meditatii indelungate si profunde.

  • tot cu kefereul mergi ?

  • la tine nu e cazul a ramas doar urma

 29. Ce, Dane Tapalaga, ți-a picat prost comentariul meu de nu l-ai lăsat?!

 30. Dane, am scris frumos, am scris „rahat”, nu căcat!

 31. M.M.: Pe buletinul acesta nou, după părerea mea, s-a produs o eroare, adică s-a luat termenul gender din engleză, s-a pus gen în română și s-a scris gen/gender, când de fapt trebuia să rămână în continuare sex/gender, ca să fie traducerea în engleză, pentru că în română avem niște subtilități mai serioase. De exemplu, noi nu folosim Male and Female, în sens biologic, cum se folosește în engleză, ci Femeiesc și Bărbătesc, deci se referă numai la specia umană, atât (…).

  Eu pot să mă simt de gen masculin, pentru că mă simt mai bărbată, să zicem sau un bărbat ceva mai feminin, dar asta e o chestiune de opțiune, de preferință și nu are nici un fel de legătură directă cu sexul biologic. Eu pot să-mi dezvolt gingășia și dacă sunt bărbat. Pot să-mi dezvolt duritatea și dacă sunt femeie.
  Mă panichez când da USR semne de normalitate

 32. Domnule Tăpălagă, cum puteți spune că este o dezbatere artificială? Nicio dezbatere nu e artificială. Cu atât mai mult cu cât este despre un subiect care stârnește interes în societate. A duce în derizoriu discuția pare a fi un act de manipulare. Ca atunci când PSD-ul & acoliții din presă susțineau că toate partidele sunt aceeași mizerie. Vă amintiți? Avem fiecare dreptul la opinie și la exprimarea ei și în chestiunea sex vs. gen. Eu consider că termenul „gen” scris pe buletin nu ar fi același lucru cu sex pentru că deschide calea echivocului. Sexul e feminin sau masculin, și atât.

 33. !ryzen

  eu prevad ca foarte multi dintre politicienii actuali isi vor schimba in viitor sexul, din masculin in feminin, avand in vedere cercetarile demografice care arata ca lumea se va confrunta cu un deficit de femei…

  ca sa fie pe val vor face cuvenitele operatii

  si pentru ca sa fie probleme cu actele chestiunea *gen* va lua locul aleia cu *sexul*

 34. Biserica sa ramana in continuare in secolul trecut, s-a vazut sustinerea ei la referendumul pt familia traditionala… in campania de vaccinare nu vrea sa se implice, de ce ar conta parerea ei in aceasta speta?

 35. „Cui îi pasă ce scrie pe buletin? Ce importanță are dacă în loc de sex scrie gen, iar pe lângă bărbat și femeie mai apare și opțiunea X?”
  De ce ar interesa pe cineva „genul” sau orientarea sexuala a posesorului cartii de identitate? Nu are absolut nicio importanta si nu e nevoie de mentionarea ei. Caracteristicile fiziologice, masculine sau feminine (indiferent cum se considera persoana) fac parte insa din trasaturile definitorii ale unei persoane. De exemplu cand se descrie victima neidentificata a unui accident se mentioneaza „persoana de sex masculin, 40 de ani, 1,80m inaltime, 80kg, par saten, ochi caprui”. Daca se elimina cuvantul „masculin” dintr-o data textul devine mult mai putin descriptiv. Pe de alta parte mentionarea orientarii, sa zicem „femeie in trup de barbat”, n-ar aduce nicio contributie utila descrierii fizice.
  Deci trebuie sa acceptam ca mentiunea „sex” se refera la caracteristicile fiziologice (la fel ca si inaltimea sau culoarea ochilor) si nu la altceva. Si ca altceva nici macar nu ne intereseaza, oricat de „proud” se simte persoana respectiva de alegerea sa.

 36. Nenea Tapalaga, (INTARZIATUL) vii si ne dai SFATURI IMPORTANTE despre normalitatea anormala.
  Sa ai bafta in viata „concediilor „(cu familia) tale numai de „locuri homo-les-trans”.
  FRATIORU ! IA FA TU UN INSTAGRAM CU FAMILIA TA EUROPEANA LA O PARADA GAY.
  SA TRANCANIM ,TOTI SUNTEM BUNI. N-AR FI MAI BINE SA NE „TRAGEM” SI NISTE MOSCHEI SI CATEVA TEMPLE BUDISTE ,TOT PENTRU „LIBERTATE” ?!?
  DE CE TREBUIE SA SCHIMBAM SEX CU GEN ?!? SA FIM SI NOI CO…R ?!?
  VOI AJUTATI PSD-UL SI AUR-UL SA CREASCA IN SONDAJE CU SUBIECTELE VOASTRE „EUROPENE”.
  SAU/POATE NU ITI AMINTESTI IN CE TARA TRAIESTI ?
  FRATE ASTA-I ROMANIA !!!

 37. Măi fraţilor ce faceţi măi că intraţi în război sfânt cu raiul că vin semnale de sus că se pregătesc de război că toţi îngerii cum nu au SEX şi numai în GENul neutru se încadrează le e frică că tradiţionaliştii ăştia vor începe războiul sfânt împotriva celor care nu are SEX şi cum ei nu se încadrează le e frică că o să îi oblige să îi vaccineze cu vreun SEX şi cum nu sunt obişnuiţi cu SEXul le e frică că vor alege greşit şi se trezesc că de fapt au ales sulă şi el se vrea păsărică.
  Apoi sunt speciile hermaproditice iar ăştia sunt atât de speriaţi că intră în extincție speciile lor şi trebuie să renunţe la unul dintre SEXe încât melcii se pregătesc să facă mitinguri iar pentru cei care sunt mai periculoşi ne-culturalizaţi astea sunt speciile care şi-o trag singure că are amândouă sexe şi voilà iese puiul viu.
  Măi tată măi ne întrebăm cu ce a greşit dumnezeul să facă omul că el a făcut şi îngerii şi speciile hermaproditice sau o să ne contrazică tradiţionaliştii ca ăştialalţi fără sexe sau cu prea multe nu sunt de al lui dumnezeu sau ce că doar nu o fi al vreunui alt dumnezeu că înseamnă că avem de ales între dumnezei deci s-ar putea să vrem dumnezeul care recunoaşte două sule că am uitat să vă spun că după ce m-am vaccinat s-a întâmplat minunea şi mi-a mai crescut o sulă de numai succes am de nu vreau să mă lase ăştia doar numai cu un sex.
  Asta se întâmplă când omul tradiţionalist crescut natural în grotă se crede buricul pământului şi decide peste capul lui dumnezeu că toate speciile trebuie să aleagă ori sulă ori păsărică de o să ne enervăm şi o să le cerem dacă tot vorbesc în numele lui dumnezeu în locul nostru să demonstreze că sunt atât de sfinţi şi îngeri şi să îşi taie sexul să se ridice măcar la nivelul îngerilor astfel ce aşteptări au de la noi muritorii de rând să punem botul la alţi muritori de rând.
  Mamă ce ea-şi face pe toţi îngeraşi să le scot toate GENurile de prostii din cap numai că mi-e frică că le vor mai rămâne doar plăcerea sulei şi vor începe război imporiva păsăricilor că le face concurenţă aşa că aş propune să pună mâna pe carte şi să afle că nu sunt singurele vieţuitoare ale lui dumnezeu iar unele chiar facă sex ei cu ei să rămână gravizi (nooooo minunaţi-vă proştilor că unii chiar rămân gravizi şi culmea culmei după ce şi-o trag tot ei).
  Cum ar fi măi să vină melcii tradiţionalişti şi să decidă că nu sunteţi de-a lui dumnezeu dacă nu vă daţi singuri sule, cum ar fi măi?….ce ar ieşi măi?

 38. Ce putea sa spuna Tapalaga in afara de neghiobii propagandistice progresiste…

 39. In spiritualitatea crestina se zice ca cea mai mare victorie a diavolului este sa ii faca pe oameni sa creada ca el nu exista. Cam in aceeasi logica este si prezentarea ca artificiala a unei dezbateri despre un subiect / ideologie in care se pompeaza sume uriase de bani la nivel global. Limbajul este un instrument care poate fi foarte periculos in mana unor oameni inteligenti, dar lipsiti de orice scrupul. Iar acum asta vedem, o propaganda pentru niste aiureli prezentate ca drepturi, utilizata de minoritati care se victimizeaza si care au devenit atat de agresiva incat pretind sa schimbe modul de a gandi al majoritatii cu legiferarea unor ideologii. Ma mir ca autorul articolului mimeaza ca nu ar cunoaste aceste lucruri; poate teama pentru propria afacere / bunastare il face sa se pozitioneze astfel, nu e convenabil sa fii interzis mult timp fara explicatii pe retelele de socializare.

 40. Dumnezeu, după ce i-a creat, le-dat un sfat, ce
  au și ce nu au voie să facă. Eva și Adam, după ce și-a băgat și Dracul coada, au ales să nu asculte sfatul Creatorului. Și au fost alungați. Deci, Dumnezeu n-a creat niște roboți care să-i facă nonstop mătănii și să-i asculte vrerea. I-a lăsat pe primii doi oameni să aleagă. Ei au ales, au fost evacuați din Rai, iar noi, toți urmașii lor, le-am suportat blestemul. După venirea lui Hristos, relația cu Dumnezeu s-a mai îmbunătățit (doar pt creștini). Dar cum nimeni nu se poate vîrî in mintea omului, el a rămas liber în sinea lui să creada, sau nu, în Dumnezeu, în ciuda unor epoci în care Biserica tăia, șpînzura și dădea foc „necredincioșilor”.
  Deci, nu știu de ce am asculta acum de niște popi, bătuți în cap și retrograzi, cînd Dumnezeu ne-a lăsat liberi în a crede, sau nu. Poate că ne asumăm chinurile Iadului. Mor popii de grija sufletului noastru?! N-aș crede. Așa cum îi văd răsturnați în haine aurite în automobile scumpe, încruntați, nervoși, disprețuitori și fără pic de smerenie, grija lor e pt cele lumești.

  Dl Tăpălagă a pus tunurile pe Iohannis, Cîțu și liberali. Ok, ar fi motive, dar practic nu ai ce face. Mai bine cu ei decît cu Dragnea, Dăncilă, Ciolacu și PSD. Noii politicieni veniți din USR-PLUS sunt departe de a fi luminile, diamantele, competențele integre de care ar fi nevoie. Și, oricum, nu-i văd vreodată ajunși la 51%, în Patlament, ca să livreze un guvern monocolor. Așa că, rău cu rău, dar mai rău fără rău.

  • Pă drecu’ ghem pentru păcat! Eram rangă și pus pe scandal, d-aia i-am alungat din rai. Că tot comenta aia că vrea un mall, iar blegovanul tot îmi cerea parola de p0rnhub VIP.

  • Tot cu plastelina te joci ?

 41. Domnule,, autor,,
  Când scrii un articol, îți recomand să fii respectuos cel puțin când vorbești de noi, credincioșii, prea ușor îți expui părerile tipice de ateu riscând sa pici de prost la propriu cu asemenea atacuri de mârlan. Dacă vrei sa susții ceva, argumentează elegant, dacă te crezi în stare sa scrii un articol normal.
  Daca nu, du te nene în Olanda, sau Belgia unde totul e superb și oamenii pe placul tău.E dreptul meu și a oricărui cetatean român sa refuze rahatul de,, gen,,

 42. Ființele se diferențiază pe sexe.
  Obiectele se diferențiază pe gen.

  ”A fi sau a nu fi: aceasta e întrebarea”.

  • Ești franjuri, nu?
   :)))))

  • Desigur corect era substantivele, care ca parte de vorbire, se referă atât la obiecte cât și la ființe fără a face o diferențiere.
   Poate dacă aș fi scris că obiectele nu se pot diferenția prin sex era mai simplu de înțeles că nu ne putem raporta la ființe în același mod în care ne raportăm la obiecte.
   Astfel dacă dorim acte de identitate pentru ființe nu certificate de înmatriculare ar fi mai firesc să nu ne diferențiem prin gen.

  • Ce ba te crezi Balzac ?

 43. poporul roman e unul dintre popoarele alea pe care le fute maxim grija de chestii ce nu sunt incluse in treaba lor. ca au impresia ca vin gheii sa le futa copiii si adopte orfanii – evident, ca sa-i futa si pe aia.

  si e foarte simplu si comod pentru astia care ne fura „legal”, pe fatza, sa-i faca pe prostii astia pe la spate. si din cauza astora, pe restul la pachet.

 44. prost mai esti, ma. evident ca e cea mai aprinsa, fix pt. ca e artificiala. sa se agite prostii ca tine, care nici nu-si dau seama ca aia care va flutura temele astea pe la nas va si fut in cur.

 45. Imi este rusine cu faptul ca sint contemporan cu autorul acestui articol .
  Demnitatea lui sta in legile omenesti si nu in morala crestina .
  Din ce in cemai multi sint calauziti de arivism , egoism si parvenire .

  • Din câte îmi mai amintesc din școală primară și gimnaziala am învățat despre Genul Feminin, Genul Masculin și Genul Neutru!
   Nu îmi aduc aminte( o fi de la beția democrației) să fi citit in vreun manual despre Sex Feminin, Sex Masculin și Sex Neutru!
   Poate voi ați avut alte manuale🤣

  • Tot iti numeri cocoseii din lada – harpagoane ?

  • @Cetățene, da, e corect ce spui, doar că nu era vorba de lecția de anatomie ci de cea de gramatică.

 46. Cam asa se intampla:daca IDEEA de GEN intra in CAP neaparat va cobori si in PANTALONI.Ba s-ar putea sa se nasca (daca se vor mai naste,ca aici e un semn de intrebare)copii cu GEN in loc de SEX.Deci viitorul e asigurat.Dar…cui ii pasa ca se impune omenirii aceasta AGENDA SATANISTA?Din cate se vede multora NU!Le uram atunci copii cu GEN in loc de SEX .Cat despre ”chinurile iadului”despre care vorbim cu atata usurinta,amintiti-va ca cei care au avut COVID cam asa descriau boala ca pe chinurile iadului!Asa ca sa optam pentru ceea ce trebuie.SEX,ca evorba de OAMENI nu de OBIECTE si NEAPARAT TRICOLORUL(si sa nu umble ala cu ”cioara”vopsita in ROSU!)Cine i-o fi pus pe astia la conducere?!Na ca m-am eneervaaat…

 47. Dacă o luăm așa totul e artificial… Sexele sunt 2 masculin și feminin, iar actele trebuie să fie clare, chiar dacă unii se simt extratereștri. Oare nu pot trece genul neutru pe buletin? 😂

 48. Când nu linge clanțele ambasadelor, Talpalagă împinge lutul la deal

 49. Dar nu e totul pierdut: și-o poate băga în fund Talpalagă

 50. „Or, tot ce contează în această discuție este ce spun regulamentele, legile adoptate la Bruxelles și deciziile CEDO
  Or, lucrurile sunt destul de clare. Legislația UE adoptată în mai 2019 nu impune statelor dacă să marcheze rubrica sex sau gen pe cărțile de identitate electronice….”
  Felicitări, ați reușit să vă dați toată argumentația peste cap în doar trei fraze! 😀
  Nu este nevoie să gândim cu creierele noastre pentru că „tot ce contează în această discuție este ce spun regulamentele, legile adoptate la Bruxelles” dar ce să vezi că „Legislația UE adoptată în mai 2019 nu impune statelor dacă să marcheze rubrica sex sau gen”
  Atunci, dacă NU IMPUNE această schimbare, DE CE SĂ FIE FĂCUTĂ, mai exact?
  Doar de dragul de a mai micționa o dată pe convingerile a 62% din populația României, cra care nu este de acord cu acordarea de drepturi suplimentare MINORITĂȚII gay?
  Curat democratic, desigur!

 51. Cum vedem că mai nou nu îşi mai permite postaci semianalfabeţi şi doar din ăia care scriu în fraze scurte ca să nu se dea de gol că sunt complet analfabeţi(că de săriţi ne-am prins deja că sunt) aşa că astăzi o să facem câteva conjugări pentru toţi propagandiştii că sunt TVişti sau internautişti a termenului SEX, scuze am vrut să spunem GEN:
  —————-
  – Există trei GENuri care face cele două SEXe mai diversificate: soţ, soţie şi o parte neutră.
  – Există 3 GENuri de politician: masculin, feminin şi traseist.
  – Există 3 GENuri de popi: masculin, feminin şi pedofil.
  – Există 3 GENuri de partide care se înţeleg bine: PSD-ist, PNL-ist şi FSN-ist sau varianta progresistă USL-ist.
  – Există 3 GENuri de bugetari: PSD-ist, PNL-ist şi speriaţi de USR-işti.
  – Există 3 GENuri de securişti: PSD-işti, PNL-işti şi Băsişti.
  – Există 3 GENuri de medici: masculin, feminin şi plecaţi prin alte ţări.
  – Există 3 GENuri de preşedinţi al Românie: deja v-am spus mai sus aşa că nu vrem să ne repetăm.
  – Există 3 GENuri de servicii de informaţii TV: şi aicea ne-am repetat mai sus aşa că nu insistaţi să ne tot repetăm.
  – Există 3 GENuri de proşti: masculin, feminin şi fan de partid.
  – Există 3 GENuri de postaci: cei care scrie puţin şi incoerent, cei care scrie prea mult şi nimic şi cei care nu ştim ce vor să scrie.
  – Există 3 GENuri pentru care e periculos tembelizorul: fanul PSD-ist, fanul PNL-ist şi al oricui fan al altui partid.
  —————-
  Dacă voi credeaţi că bătălia asta împotriva GENului era doar aşa o fiţă trecătoare greşiţi că tot răul le vine de la GEN că nu degeaba vor numai PSD şi PNL de nu vor să audă de al treilea GEN cum ar fi USR-Plus şi toată bătălia asta nevrotică în toate vine de la GEN că nu vor să se bage nimeni între SEXul lor şi vor SEX doar ei între ei fără chestii progresiste şi să rămână aşa tradiţionalişti cum au fost în ultimii 31 de ani.

  Frate câte GENuri sunteţi pe aicea.

 52. De ce nu isi face fiecare designul cartii de identitate in feiscucu, pagina de profil de feiscucu cu floricele, pisicute, poza unde vrea, la mare ori la munte. Si sa fie pe suport electronic si dinamica, dupa mood.
  Vorba cuiva de mai sus: ce ma intereseaza pe mine ce e in ci-ul celuilalt. Si rezolvam.

 53. Sa nu uitam ca unul dintre promotorii legilor anti-LGBT din Ungaria a fost prins la o orgie gay in Bruxelles. Din pacate atat de scurta e banda unora, lucruri de genul asta nu le aprind nici un bec iar ei o tin in continuare cu „huaa gheiii”, pe stomacul gol. Tragic.

 54. Comunitatile LGBT pot fi ce gen vor ei in dormitor. Pe acte oficiale for fi doar M sau F, simplu !

 55. Scoate degetele din gura

 56. Cam asta esti tu Tapalaga! Ai fost si esti un sclav al ocultei mondiale. Rog sa publicati altfel nu mai intru in veci

 57. !😁

  sa iau drept caz exemplul dat

  avem un domn ce are prenumele Florin si Vasile, simte ca este femeie, tipa, are istericale, nu are dorinte sexuale fata de femei…si daca i se va face buletin i se va trece M,

  omul nu mai poate sa-si suporte trupul, face operatie de schimbare de sex…acum are numele Florina_ Vasilica….iese din operatie si trebuie sa mearga in strainatate, urgent, reuniune mare de tot …nu are timp sa mearga la politie sa-si schimbe documentul…..

  daca la inceput cand a fost intrebar ar fi avut rubrica T, alaturi de M si F nu ar fi intrat in anxietati

  cat priveste chestia ca vai de mine eu nu respect valorile religiei crestine, eu zic ca aveti oleaca de golaneala in minte si in suflet, sa nu spun prostie…….

  asta ca daca ar trece aia gen si nu sex inseamna ca nu sunt de acord cu principiile predicii de pe munte, sa nu furi, etc…inferenta asta ( parca asa i se spune in logica) este o enormitate…ca care va sa zica de aia as sustine eu ce sustin ca nu doresc sa respect respectivele valori? adica transgenderii sunt niste anormali, iar cei care sunt anormali, nu se respecta valorile etice fundamentale…

  si apoi, se vede ca nu stati deloc bine la capitolul cultura generala…..daca grecii acceptau homosexualitatea ( si aici cu o restrictie, dar nu intru in amanunte), evreii o pedepseau cu moartea…nimeni nu a facut *recensamantul* celor omorati pentru ca s-au nascut transgenderi…puteai fi transgender in Germania nazista? dar in Rusia comunista? homosexualitatea insemna moarte sigura…

  adica vreau sa spun ca ar cam trebui sa invatam ce inseamna pe plaiurile noastre notiunea de drepturi ale omului…..istoria modernitatii romanesti nu a asimilat-o, comunismul a negat-o, dar se vede ca nici acum, la 30 de ani, de la….ea nu este recunoscuta…

  nu scrierea pe buletin construieste realitate, realitatea exista si ar trebui sa aiba o reprezentare ..

  poate gresesc eu in argumentare….atat ma duce pe mine capul, evident ca nu sunt atat de idiot incat sa ma consider intelept…

 58. Articolul este nejustificat de subiectiv și tendențios.

  „Cui îi pasă ce scrie pe buletin? Ce importanță are dacă în loc de sex scrie gen, iar pe lângă bărbat și femeie mai apare și opțiunea X? În afara de posesorul buletinului, pe cine interesează ce decide acesta să scrie în el, despre propria persoană? În mod normal, pe nimeni.”

  De acord. Problema este însă că la un moment dat se va trezi vreunul să își declare genul „balaur” iar tu (fie funcționar de stat, fie simplu cetățean) vei fi penalizat dacă nu îi cânți în strună. Nu trebuie să fii rusofil, creștin de grotă, homofob ca să te deranjeze asta.

  Dacă societatea era cu adevărat liberală, prostiile astea nu deranjau pe nimeni. Doar că nimeni nu mai vrea liberalism, toți vor controlul statului pentru ca apoi ca să le poată da în cap celorlalți.

 59. cine va plateste pentru propaganda voastra?

  din guritza voastra basista in guritza progresista, cine v-a uns? din ce bani?

  voi nu mancati k@q@t neplatiti, nu aveti valori si principii

 60. ! IOI TU e stres dar e stresul vostru

  mortala postare! :)))!

  felicitari!

 61. Si acolo unde nu corespund, adresa sa fie trecuta la Balaceanca!

 62. Sub egida SEX sau GEN.

  Țara (UE) arde și Baba (Mer*el) se piaptănă la GEN💊
  Vorba aia de dinainte de a începe pandemia Covid… pe când începea invazi a de imigranți în UE:
  „WE LOVE U MERKEL‼️”

 63. Dan Tapalaga, idiotule! Eu am învățat la scoala (cam pe vremea ta) ca genul este masculin, feminin iar sexul este bărbătesc sau femeiesc. DE CE ,,PARADIȚI,, LIMBA ROMANA? E clar ca un idiot, doctor la stat, analfabet, și a dat cu părerea în momentul inscripționări noilor acte de identitate. Deci, varianta corecta este : SEX, B sau F. Bărbătesc sau Femeiesc, idioților!
  INVATATI LIMBA ROMANA!

 64. Cel mai bine este sa se inscrie ambele.
  Și sexul și genul sexului, dacă sexul este artificial ca și inteligența autorului.

 65. Eu zic ca ar trebui sa incetam cu homofobia si sa ne integram ca si restul tarilor europene deoarece romania la fel ca si ungaria va fi data afara din EU cat de curand deoarece noi privim doar partea materiala dar nu respectam absolut nimic din ceea ce inseamna reguli europene si drepturile oamenilor toate tarile avanseaza doar romanii si ungarii raman incuiati mentali conform articolelor anterioare ungaria si romania nu aduce nimic uniunii europene macar atat ar trebuii sa facem si noi sa ne integram si sa acceptam regulile si drepturile fiecaruia
  Nu inteleg care este problema noastra daca andrei vrea sa fie gen masculin sau feminin sau X e fix treaba fiecaruia ce vrea sa fie atata timp cat nu va bat la usa sa va ceara voua bani sau alimente e treaba lor ce aleg

 66. Ați consultat și DEX-ul? Genul poate fi și epic

 67. D-le Tapalaga, va admiram în trecut, pe vremea când anti-PSD-ismul ne unea pe „noi” toți (actuali USR, PNL, PMP, AUR).
  Acum însă, afirmații de genul gen și sex ” în mod evident nu înseamnă același lucru” și uzitarea lui Dragnea în mod manipulați pt a obține repelenta publica, ne pun în tabere diferite.

  În orice caz, cu cât insistați mai mult, ca și acum 3y cu denigrarea Refe pt Familie, cu atât, pe mine cel puțin, ma apropiați tot mai mult de a vota AUR.
  Va doresc înțelepciune!