G4Media.ro

Asociația Accept: România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender, prin…

Asociația Accept: România, amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender, prin absența unei proceduri de modificare a genului în actele de identitate bazată exclusiv pe declarația persoanei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului, se arată într-un comunicat al Asociației Accept.

Potrivit sursei citate, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

Potrivit Asociației Accept, CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României și Y împotriva României: doi bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în țara noastră.

Cei doi au primit o compensație morală în valoare de 15 000 de euro în total, 9755 euro cheltuieli de judecată și 1 153 euro daune materiale. CEDO explică astfel violarea drepturilor persoanelor transgender în România: „În [speță], a existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă.”

Asociația ACCEPT salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare și transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă. ACCEPT consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declarația persoanei.

În acest moment, persoanele trans care doresc să își schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat și sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfășurat în prezența unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi împovărătoare, care le încalcă viața privată, pentru a își demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale. În instanțele naționale, între 2006 și 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, judecătorii condiționau modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea.

Domnul X, în vârstă de 45 de ani, de profesie avocat, a demarat procesul pentru modificarea actelor de identitate în 2013. Soluționarea definitivă a dosarului de către instanța națională a durat trei ani, deși au fost doar două termene de judecată, unul la fond și unul în apel.

 • „Lipsa documentelor de identitate care să reflecte identitatea reală a unei persoane transgender creează fricțiuni în viața de zi cu zi pe care majoritatea oamenilor nu le pot înțelege. Ce m-a determinat să merg la CEDO a fost nedreptatea, nedreptate care nu e limitată în timp la ziua procesului, ci este o nedreptate cu care te confrunți permanent: când te duci la bancă sau la doctor, când ești în autobuz sau când ai un accident rutier și mergi la poliție. Peste tot îți este pusă la îndoială identitatea și trebuie să dai explicații și să răspunzi la întrebări de genul „Al cui e buletinul? Al cui e permisul?”. Sper ca decizia CEDO să ducă la adoptarea unei legislații clare și coerente pentru recunoașterea identității de gen, astfel încât persoanele transgender din România să poată avea o viață obișnuită, iar actele de identitate în acord cu aspectul și identitatea persoanei sunt un element esențial din această viață”, a adaugat acesta.

Asociația ACCEPT estimează că în România trăiesc în jur de 120 000 de persoane transgender, majoritatea neavând posibilitatea să își realizeze tranziția juridică. Însă, mai puțin de 50 de persoane au reușit să își modifice actele de identitate în instanță. Domnul Y a petrecut peste 10 ani încercând să obțină modificarea actelor de identitate.

„CEDO transmite un mesaj clar instanțelor din România că nu pot impune persoanelor transgender să efectueze proceduri chirurgicale ca pre-condiție la schimbarea actelor de identitate. Acest tip de cerințe obligă persoanele transgender să aleagă între două drepturi fundamentale – integritatea fizică și recunoașterea egală în fața legii – ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la respect pentru viață privată. În aceste condiții, este evident că procedurile administrative ce țin de evidența populației trebuie separate de procedurile medicale ce țin de alegerile intime ale persoanei,” a declarat Constantin Cojocariu, avocat de drepturile omului și reprezentantul domnului X.

Asociația ACCEPT a transmis o opinie amicus curiae în cauză, prezentând situația de fapt în instanțele naționale. În speță au mai intervenit atât ILGA-Europe și Transgender Europe, cât și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Când renunțăm să mai băgăm în seamă mizeria asta propagandistică?

 2. Ma lasi. Exista doar doua sexe biologice.

 3. pentru cacatul asta sunt total de acord ca romania sa plateasca/sau nu amenzile (si din taxele mele) .
  „Lipsa documentelor de identitate care să reflecte identitatea reală a unei persoane transgender creează fricțiuni în viața de zi cu zi pe care majoritatea oamenilor nu le pot înțelege.” ..
  i know.. pentru ca majoritatea oamenilor nu au probleme psihice si nu se considera viorica daca el toata viata s-a pisat din picioare si il stiu oamenii drept viorel.

 4. Eu cred ca e timpul ca mizeria asta de CEDO sa fie desfiintata.

 5. Asociatia accept= spitalul de nebuni
  hai sictir cu stirile voastre cu dezaxati mintali

 6. Într-adevăr la capitolul asta am rămas în urma. În Franța, spre exemplu, peste 20 % dintre tineri se considera transgay sau cum se cheamă chestia asta. Probabil și în România există vreo 2 milioane și nu au posibilitatea nici să-și schimbe numele și nici nu li se decontează schimbarea organelor. Speram ca actualul guvern de îndată sa i-a masuri și sa rezolve aceasta problema stringenta. Ciudat ca pe vremea când eram eu flăcău nu există nici un caz. Toți flăcăii erau flăcăi și fetele fete.

  • „Ciudat că pe vremea mea”: barbati-politicieni divortati nu prea existau, nicidecum barbati trecuti de 50ani recasatoriti cu fetiscane sub 30ani; nici mii de cupluri care cresc caini in loc sa creasca copii, nici mii de cupluri care traiesc in concubinaj, nici barbati (cu masina si haine curate pe ei) care sa injure fara jena sau sa vorbeasca fara perdea in spatii publice. Nu se purtau haine stridente, cu gauri, zdrentuite. In transportul public se vorbea cu jumatate de voce (nu strident!), se respectau regulile de politete/curtoazie. Omul cu studii putine purta respect celui cu mai multe studii.

 7. corectitudinea politică va distruge societatea modernă

  • Mihai, despre Biden găsești pe saitul lor de campanie și în media noastră. Despre Lenin bagi în Google homosexualitate și avort și găsești surse. Nu vreau sa fiu cenzurat.

 8. Vad ca unii comentează negativ. Vreau sa le spun ca Binden, sau cum îl cheamă, va da mâine o lege ca transgenerii au voi sa facă pisu la fete. Nu glumesc, e pe bune, documentati_va! Și Lenin când a venit la putere tot cu o lege asemănătoare a debut. Vorbesc serios. Și eu ma gândesc ca nu-i ideea chiar asa rea sa ai acces la buda fetelor.

  • si unde mai exact ai auzit/ citit asta?

  • Ai grija sa nu incurci adevaratele fete cu unul/una din asta. Sa te vad atunci Avram Iancule! Eu as face buda speciala pentru astia. Buda transgender.

  • Jai, la asta nu m-am gândit. Am și rămas oarecum complexat din cauza unor wc-uri publice. Voi evita. Nu vreau surprize.

 9. Asta e noaptea mintii. Iar CEDO se vede ca contribuie la mizeriile astea. Statul roman are dreptate , vrei schimbarea in cartea de identitate, fa mai intii interventia chirurgicala. Cum adica sa-ti faca schimbari dupa propria declaratie? Daca vreunul se declara magar?

  • „Noaptea mintii” este uniform distribuita pe Terra. Sot-sotie cu decalaj de 24 ani: Dragnea, Trump, Macron, Berlusconi. Lista e lunga. Mai usor insa cu comentariile definitive, ca niciodata nu se stie cand vreun copchil sau nepot iti da vestea ! Sau cand cea mai buna prietena iti marturiseste ca e lesbi/trans. Sau medicul care te-a salvat de vreo suferinta. Sau vreun alt OM care te-a scos dintr-o belea. „Ironia vietii este mai puternica decat ironia oamenilor!”

 10. Adica daca luni am eu chef sa fiu femeie trebuie toata lumea sa sara in sus sa-mi schimbe actele? Asa, tam-nesam, pe cuvantul meu, jur pe cruce. Luna viitoare poate ma razgandesc. Sau dupa ce Claudia face un accident e dintr-o data Claudiu.
  ONG=cancer.

  • Dupa logica CEDO asa e. Uite vin lunile februarie si martie. N-ar fi misto ca toti barbatii din Romania sa se declare femei in lunile astea 2? Trebuie sa dai doar 10-25 de lei ca sa iti schimbi cartea de identitate, dar salvezi la greu sau chiar castigi ceva cand vin zilele de 14 februarie, Dragobete, Martisor, Ziua Femeii. etc. Uite, acum CEDO nu mai pare asa rau. De fapt, CEDO vine in sprijinul barbatilor se pare.

 11. In acest caz CEDO încalcă dreptul la libertatea de conștiință a persoanei și în acest caz a unei țări. Sau mai pe românește ne impun ce sa facem și ce să credem = dictatura.
  Și eu am multe chestii care nu sunt in regula dar recunosc că țin de sfera patologicului și nu merg la Judecătorie sa ii oblig să îmi declare normal orice comportament am eu chef să zic că e normal.
  Noaptea minții…..

 12. Bunul simt si oamenii normali sunt pe cale de disparitie bag sama.
  Sunt promovati degeneratii, feminismul exacerbat, avortul.
  Lumea asta parca a luat-o razna de tot

 13. pentru astia cu probleme psihice (ca doar asta poate fi! cand nu stii care e sexul tau biologic si nu ti-l pot asuma..)… trebuia sa va lasam pe mana alora de la CpF… Cu nebunii doar nebunii au energie sa se lupte. Tara piere, mor oamenii de covid si pe ei ii f..e grija ca daca e bifat acolo M sau F sau T sau P (de la psihiatrie)!
  Le dai un deget dar ei iti musca toata mana…

 14. Foarte bine că România primește amenda asta. Într-adevăr nu respectă drepturile persoanelor transgender

  • Persoanele transgender sunt persoane care au nevoie de tratament medical special. Au tot dreptul sa se trateze in spitalele din România. Cât despre cerința ca mai întâi sa te operezi este una de bun simț. Ca eu de exemplu ma declar non-binar si racnesc ca nu imi sunt respectate drepturile întrucât nu exista cifra in CI pentru asta.

 15. Dacă suntem împotriva mizeriei astea, atunci suntem împotriva stângii, suntem împotriva corectitudinii politice….. Dar cine ne asculta? Mizarabilii de politicieni? Vine stânga radicala, vine, vine…. Biden….

 16. Nu-mi pasa de CEDO si CJUE.

 17. Acum când ideologizarea si exacerbarea drepturilor unor minorități doare la buzunar unii incep sa se trezească.
  Prea târziu! Unii au fost masă de manevră! Comportamentele au fost rescrise!
  P.S. Majoritatea celor aflati in vreo categorie a minorităților sau alte situatii rare așteaptă sa fie tratati ca niste oameni obișnuiți. Atât
  PPS O parte din ei profită de această mascaradă pt a înființa sute de ONG asa zis protectoare ca sa se conecteze definitiv la subventii uriașe din banul public.

 18. De ce va deranjează atât de mult ca unele persoane sunt transgender? Puteți sa spuneți clar și concret ce va deranjează? Iubiți familia tradițională în care bărbatul își bate, violează sau ucide soția și îți bate copiii, nu? Mai bine tradițional cu bătaie, crime și violuri decât progresist cu fiecare e fericit în casa lui, nu?

  • tocmai asta e problema ….pai daca tu ai fi progresist la tine in dormitor si te crezi azi gazela, miine amoeba, poiimine curcubeu, noi nu avem o problema cu asta, dar tu iesi in strada sau in ziare cu organizatia ta accept si ne povestesti ce esti tu….dar pe noi nu ne intereseaza, si nici pe copii nostrii,….eu nu ies in strada si strig in gura mare ca sint straight..

  • Din comentariile de mai sus nu reiese ca vai, suntem plictisiți iar de ăștia, ci ăștia sunt nebuni, e împotriva firii, sunt bolnavi…

  • in Ro e un fenomen marginal, in Occident alaturi de politically correct ideology si de ecologia si feminismul extrem, este un mainstream topics in media si societate

   popo agenda din occident a descoperit 3 lucruri in anii 60-70 care ii impiedica sa se promoveze :
   -medical, era catalogat ca o boala si au ajuns sa convinga medicii sa schimbe compendiu medical spunind ca ce ce sint asa nu avut optiune
   -legal, nu aveai voie, si au ajuns sa schimbe legislatii in aproape toata lumea
   -moral, Biserica crestina considera asta un pacat, dar in Occident in unele ramuri protestante incep sa ii accepte

   Au plecat de la asta si au ajuns ca nu mai ai litere la alfabet sa numesti toate timpeniile lor…in plus vin in scoli si fac propaganda la tineri, adolescenti, copiii (stiu ce vorbesc traiesc in Occident si am 4 kinderi…) si le prezinta ateliere, atunci cind ei sint cei mai vunerabili si cind incep sa isi defineasca o personalitate,,,,pai ce copilu tre sa stie ce optiuni are ??%$$$%%? eu i scot de la scoala cind au orele astea…..

   Cred ca saracii ajung asa ca nu sint capabili sa aiba o relatie normala cu partea opusa (din diverse motive, citi loseri sint in lumea asta te doare capu) si isi gasesc justificari ca ei sint altfel….

   inca o data, fa ce vrei la tine in dormitor dar nu impuia capu copiilor cu cretinatatile tale

  • @ Cineva
   Nu mai flutura acest fals argument că familia tradițională echivalează cu violența! Toți am crescut în astfel de familii și știm care e adevărul! Alt argument mai ai?

  • @A, exact, toți am crescut în România unde bătaia e rupta din rai, bătaia e sora cu moartea, bărbatul își varsă toți nervii pe femeie și pe copil. Un motiv concret pentru care va deranjează ca la unul scrie în buletin ce vrea el și face ce vrea la el în dormitor aveți? Nu? Asa observ și eu.

 19. Va zic franc, ca de obicei. Generatiatiile cam pana in 2015 care au terminat liceul sau facultatea au avut parte mai des sau mai putin des de bautura si femei. Deci asta prea curand nu va prinde la masa de votanti.

  Va intreb, ce o sa faceti cand copilul dvs. la majorat dupa ce ii dati cheile la merțan refuza aninatoarele, si va striga in fatza ca e gay?
  ”Boala grea” si de dus si de reparat! Careful what you wish for!

 20. CEDO demontreaza cât de extinsa e tâmpirea în masa. Dupa ei daca azi Carol al II-lea (suferind de priapism) îsi rade mustata si se declara femeie, de mâine va avea acces nestânjenit în wc-ul damelor de la CEDO. Probabil de un asemenea personaj are nevoie CEDO.
  Dar sa nu uitam ca, în contextul tâmpirii si al limbii germane (care are pronume pt. persoana a 3-a si pentru genul neutru), se poate trece în acte ca Hansel si Gretel sunt ambii de genul NEUTRU.
  Nervii tari, nebunia n-a ajuns la apogeu!

 21. Pe bărbații straight care își bat femeile și copiii nu ii poate respecta nimeni, ba chiar trebuie sa ne ferim de ei. Ups, suntem chiar noi… Tatii, soții, fiii, iubiții unor oameni mai slabi fizic decât noi pe care ii maltratam pentru ca noi suntem macho și straight. Sunteți penibili ca va dați stâlpii societății dar societății ii e mult mai bine fără voi, societatea e mai fericita fără criminali, bătăuși și violatori STRAIGHT.

 22. Deci ar trebui sa ii respectam pe tipii straight care își bat, violează și omoară ‘iubitele’. Nu a venit nimeni cu nimic din dormitor, asta citești tu printre rânduri ca de fapt te gândești la alte lucruri. Oamenii au o problema cu ce scrie în buletinul lor, it’s that simple.

 23. Esti de-a dreptul penibil „cineva”. Alt argument nu ai decat bataia in familia straight? De unde o scoti? Arata niste statistici altfel tot ce scrii e zeama lunga de la spalat pe creier. La voi e tot lapte si miere?
  Treaba voastra ce faceti in dormitor, dar daca va atingeti de copiii mei cu iese cu sange.

 24. E cineva aici care nu pricepe că in majoritatea familiilor nu exista violenta domestică. Da așa vrea el să fie si crede că oamenii o sa îl creadă. Așa vor și cei de la organizația asta sa acceptam ceea ce cred ei , fiindcă așa vor ei. Ar trebui sa mai citească istorie și să își clarifice niste termeni, de exemplu dictatura, propagandă, manipulare, îndoctrinare.

 25. Petre, și argumentul tău care e? Și mai ușor cu vorbele astea grave. La fel pot sa îți spun și eu: facă fiii tai straight se ating de fetele mele, iese cu sânge. Aveți o frica incredibila pentru niște chestii pe care nici nu le înțelegeți, nici nu le-ati studiat, sunteți plini de idei de ev mediu, de ura și de amenințări. Sper sa fiți amendați pentru astfel de manifestări care în tarile civilizate nu au loc.
  @petre: sigur femeile care sunt bătute și violate „domestic” și tac și accepta sunt de acord cu tine. Ca sa nu mai zic de femeile din orice tara musulmana din lumea asta care tot în familia tradițională cu bărbați macho trăiesc și ele sigur sunt de acord cu tine. Cauta statistici pe internet ca nu as ști pe care sa ți-o dau aici, sunt prea multe. Iar faptul ca te faci ca nu exista violenta în familiile românești arata ca ești un bărbat care își bate nevasta pentru ca a făcut ea ceva, sau nici nu considera ca o bate, și te înscrii în toate rezultatele sondajelor.

 26. Asta e argumentul suprem, arunci o prostie si cand ti se cere dovada ma trimiti sa caut, ca deh, netul e plin doar de statistici cu femei batute in familie si tu esti foarte ocupat si nu te cobori sa convingi pe nimeni. Te-am intrebat daca mai ai si alte argumente, vad ca nu ai si nici pe ala care il tot afisezi pe aici (bataia) nu-l poti dovedi. Ce se intampla la musulmani nu e relevant in discutia asta.
  Inteleg ca fetele tale sunt deja pe calea LGBT. Sincer imi pare rau, cred ca ai o gena defecta, pardon diferita, dar totusi sper sa nu o fi transmis-o la copii. Promovati toleranta dar nu suporti ca fetele tale sa fie straight si sa aiba niste relatii cu niste oameni straight. Macar spune ce esti: mama sau tata de fete ca sa putem intelege. Da zii cu subiect si predicat: sunt mama care ma pis din picioare sau tata cu sani.
  Haha, sunteti niste penibili frustrati care vreti sa dovediti ca sunteti normali. Dupa aceeasi logica a vostra si Ted Bundy era doar un om neinteles.
  PS Cred ca n-ai inteles, copii mei au 5 si 3 ani, ei inca sunt cu mintea frageda, nu suport sa fie asaltati de propaganda LGBT sau bisericoasa.