G4Media.ro

Scandalul Gen vs. Sex: Ce prevăd legile Uniunii Europene și deciziile CEDO…

Sursa foto: Facebook – MAI

Scandalul Gen vs. Sex: Ce prevăd legile Uniunii Europene și deciziile CEDO privind modul în care ar trebui să arate o carte de identitate

Legislația Uniunii Europene privind modul în care trebuie să arate cartea de identitate precizează clar că fiecare stat membru UE ar trebui să decidă dacă include sau nu genul („gender”) pe actul de identitate, iar dacă acesta este inclus, trebuie utilizate inițialele „F”, „M” și „X” sau orice altă inițială unică corespunzătoare limbii statului membru respectiv.

În plus, o decizie CEDO pronunțată în luna iunie a amendat România din cauză că nu pune la dispoziția persoanelor transgender o procedură clară privind schimbarea genului în actele de identitate. Deciziile CEDO sunt obligatorii pentru România, stat membru în Consiliul Europei.

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor familiilor acestora care își exercită dreptul la liberă circulație (varianta în engleză), adoptat la Bruxelles la data de 15 mai 2019, prevede la articolul 24 următoarele:

Publicitate electorală

„24) Statele membre ar trebui să poată decide dacă includ genul („gender”) unei persoane într-un document reglementat de prezentul regulament. În cazul în care un stat membru include genul unei persoane pe un astfel de document, trebuie utilizate specificările documentului OACI (Organizației Aviatice Civile Internaționale – n.r.) 9303, «F», «M» sau «X» sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”.

Deși în limba engleză („gender”), franceză („genre”) și germană („Geschlecht”) legislația UE se referă clar la „gen” cu cele trei variante ale sale, în traducerea oficială a actului normativ din limba română, cuvântul „gender”/„genre”/„Geschlecht” este tradus prin termenul „sex”, tot cu cele trei variante ale sale. Or, nu există trei variante de „sex”, ci numai masculin și feminin. Totuși, în același document în limba română apare și noțiunea de „gen”.

De asemenea, legislația UE mai prevede că fiecare stat membru ar trebui să se asigure că respectă demnitatea fiecărei persoane și trebuie luate în calcul considerații specifice referitoare la genul unei persoane, după cum se arată la articolul 27 al aceluiași document.

„(27) În cazul în care se întâmpină dificultăți în colectarea identificatorilor biometrici, statele membre ar trebui să se asigure că sunt instituite proceduri adecvate pentru a respecta demnitatea persoanei în cauză. Prin urmare, ar trebui luate în considerare considerații specifice legate de genul și de nevoile specifice ale copiilor și ale persoanelor vulnerabile”.

Totodată, același act normativ specifică clar la Capitolul al II-a, „Carte de identitate națională”, articolul 2, că introducerea secțiunii speciale dedicate genului pe cartea de identitate este opțională pentru autorități.

„(2) Elementele de date incluse pe cărțile de identitate trebuie să respecte specificațiile prevăzute în partea 5 din documentul OACI 9303. Prin derogare de la primul paragraf, numărul documentului poate fi introdus în zona I, iar denumirea genului unei persoane să fie opțională”.

De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat România pe data de 1 iunie 2021 din cauză că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului.

CEDO a constatat că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

Astfel, legislația UE contrazice afirmațiile reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, care a susținut joi, 5 august, că termenul de „gen” din noile buletine electronice ar reprezenta „un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, ci doar masculin și feminin. Așadar, nu este vorba de un construct ideologic, așa cum afirma reprezentantul BOR, ci de o realitate juridică, consfințită în legislație.

Context

Autoritățile române au emis luni, 2 august, primele cărți de identitate electronice în cadrul unui proiect pilot lansat la Cluj-Napoca. Detaliul care a creat controverse în spațiul public este faptul că termenul „sex”, așa cum este utilizat pe cărțile de identitate actuale, a fost modificat cu termenul „gen”.

Modificarea a fost criticată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un lider liberal, iar joi a fost criticată chiar de Biserica Ortodoxă Română (BOR).

AUR susține că această modificare ar reprezinta „un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei”, în timp ce președintele PNL Sector 4, Pavel Popescu, a denumit schimbarea termenului drept „o gravă eroare”.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis joi, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la noul model al cărții de identitate.

BOR susține că noțiunea ”artificială” de ”gen” o înlocuiește ”abuziv” pe cea ”firească de sex” și este vehiculată ”progesiv și progresist” în spațiul public.

Bănescu a mai transmis că noțiunea de gen este ”un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”, se arată în comunicat.

Sursa foto: Facebook – MAI

Citește și:

Biserica Ortodoxă: Noțiunea de ”gen”, vehiculată progresist, este pusă în slujba unei toxice și smintitoare ideologii numită (trans)genderism/ BOR critică dur schimbările din noua carte de identitate electronică

AUR, despre cărţile de identitate electronice din proiectul-pilot lansat la Cluj-Napoca: De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit „sex” cu „gen”?

Chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, privind revenirea la termenul „sex”, în loc de „gen”, pe noile cărți electronice de identitate: „Orice opțiune este posibilă”

Sex vs. gen: Care sunt diferențele dintre cele trei tipuri de cărți de identitate prevăzute în legislație

Lider PNL din tabăra lui Cîțu, afirmație similară cu întrebările AUR: Sper din suflet că trecerea cuvântului GEN în loc de SEX pe noile buletine e doar o gravă eroare

Primele cărți electronice de identitate din România vor fi eliberate la Cluj, anunță ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

 1. Voi, cei de la G4, aveti sex sau gen?

  • Au sponsori… 😉

  • Cand un tanar de 16 ani a fost violat de un preot BOR chiar in saptamana Pastelui 2021, biserica nu s-a declarat public impotriva pedofililor, pentru ca erau chiar de-ai lor. Si acum sar in sus pentru niste cuvinte sinonime. Ce gunoaie de evul mediu .

  • Când îți câștigi traiul dând… din gură, mai contează sexul? 😎

  • @Cornel
   Suntem cumva la ședința pe scara blocului?!?
   Ce argument e asta, vorbim subiectele pe rand sau le amestecam intr-o salata orientală?!?
   Biserica din pacate merge pe o linie a pieirii, dar de aici la a lua in brate LGBTQ e saritura din lac in puț.

 2. Pentru situatii de ”genul” acesta trebuie introdusa posibilitatea ca populatia sa poata vota online ce vrea sa implementeze.

  • Ce sa voteze? Faza cu gen-ul este stupida. Toare tarile UE cu e-ID au scris sex.
   La faza cu tricolorul insa trebuia explicat prostimii ca o sa avem un prea frumos Roz, Portocaliu, Rosu prespalat Galben Albastru
   Si Cehia a adoptat tot stema. In schimb Franta a pus drapelul.
   Stema noastra arata chiar ok si contine culorile tricolore.

 3. Not my problem. No me interesa.

 4. Mie notiunea de sex mi se pare porblematica, nu cea de gen. Parca Biseric era cu demnitatea umana, cu viziunea potrivit careia omul e mai mult decat un animal, care nu se reduce la biologie (la sex). Gen este, de fapt, mai omenesc, mai nobil. E un termen stiintific universal, cand e voba despre oameni, e ca la gramatica: genul masculin, genul feminin. Care e problema? Ideologia? Dar orice poate fi ideologizat si trasformat in propaganda pro-schimbare de sex. Inclusiv termenul ‘sex’. De exemplu: transexual, multisex, asexual, intersex etc.

  • Ce să înțeleagă niste popi plătiți de Rusia,PSD.Care ridica în slavi mafia roșie a homosexualilor PSD și conducătorii PSD Rușine bor,Daniel,spagoveanu și toți preoții care fac politica rușilor PSD în Romania

  • @Dinu
   propagandă doar în capul tău.

  • Grig cel mai bun răspuns dat vreodată pe pagina asta este al tău. M.u.e. PSD. Ciuma roșie e condusă de Rusia. Dovezi? Bor, Dragnea, Năstase, Iliescu și mulți alți ratați spioni trimiși să țină țara in evul mediu. Să ajungi să te sperie un cuvânt pe buletin trebuie să ai capul spălat la maxim cu o ideologie de peșteră. Pe ăștia cu mentalitatea asta de om al peșteri pe viitor o să fie afectați și de lumina soarelui.

 5. Drulău, mușcă-l, dar ai grijă să nu-l demembrezi, că dr. Frankenstein e oale și ulcele și n-are cine să-l repare!

 6. Ce probleme serioase avem de dezbătut în tara asta.

 7. „Așadar, nu este vorba de un construct ideologic, așa cum afirma reprezentantul BOR, ci de o realitate juridică, consfințită în legislație.” Confirm. Zău lu’ Dumniezău!

  TOATE religiile sunt cele mai pure, pernicioase și mai futile constructuri ideologice. Știu eu ce știu! :)))))

 8. Eu unul fac ceva pe valorile UE,cum adica trecut X ce nu stie daca e barbat sau femeie?Daca nu stie sa mearga la doctor sa-i spuna apoi si la un medic sa vada daca are toate tiglele pe casa.Eu unul doresc vot si apoi unul si pentru roexit

 9. Valorile UE eu vreau vot roexit

 10. Autostrăzi avem destule.
  Căi ferate, trenuri avem.
  Spitale noi, doctori care sa nu ia șpaga avem.
  Scoli cu toaleta inauntru, profesori calificati avem.
  Legi avem, se respecta, magistratii nu mai iau spagi, politistii nici atat, aplica legea ca la carte.
  Doar problema cu buletinele a mai ramas!!! Sa punem gen sau sex oare?
  Tara arde si prostii se piaptana de zor.

  • Nu sunt probleme mutual exclusive, buletinele sunt treaba ministerului de interne, drumurile sunt la transporturi, medicii la sănătate iar școlile la educație. Diferite probleme pot fi rezolvate simultan de diferite ministere.

 11. Si totusi Dumnezeu nu are sex, dar are genul masculin. De ce nu putem si noi oamenii sa fim caracterizati ca el?

 12. Fiecare e liber sa traiasca cum vrea, dar daca unii pot contrazice biologia si sa declare altceva in actul de identitate, eu de ce nu pot sa ma declar negru? Sau neamt?

  Furtuna intr-un pahar cu apa.

 13. Ce frumoos și democratic ! Legile UE lasă la latitudinea fiecărui stat membru să se „bage” în polemica identității de gen, dar CEDO a hotărât deja că România este obligată să fie „băgată în această polemică ! Identitatea de gen este o opțiune personală, fluidă pe parcursul efemerei vieți umane și nu are ce căuta pe un act de identitate așa cum nici afinitățile politice și ideologice nu sunt trecute pe un act de identitate. În plus, în România cel puțin, la eliberarea certificatului de naștere se atribuie și codul numeric personal care pe prima poziție cuprinde informații despre sexul biologic al persoanei și nu despre identitatea de gen ( nici nu ar fi posibil așa ceva ).
  Eventual actul de identitate ar putea fi însoțit de o anexă cu date variabile ( fotografie, identitatea de gen, domiciliul, cetățenie, etc. ) și numai această anexă să fie schimbată periodic sau la modificarea valorilor variabile.

 14. Pai rușii si ungurii chiar au dreptate. Așa românii vor înțelege ince incet ca rușii sint mai sănătoși la cap decat idioții utili din Occident.

 15. Prevăd că în curând Dumnezeu îi va lovi puternic pe cei care au inventat genul! Sodomia a mai fost lovită!

  • băi fecior, mă confunzi! eu nu fac d-astea, io-s cumsecade și nici măcar nu exist!

   Ce țeapă ți-ai luat… Așa-ți treb’e dacă nu știi că e foarte greu de făcut previziuni, mai ales la cele despre viitor!
   :)))))

 16. Problema bisericii este ca acest cuvant GEN ar incuraja schimbarea de sex.

  Unii isi imagineaza ca schimbarea asta de sex este o simpla declaratie. De maine, eu, nascut barbat (XY) vreau sa fiu femeie (XX) si ma duc sa-mi fac operatie de sex, eventual imi schimb si cromozomii cu unii cumparati din piata. Biohacking :).

  • Confuzie totală.
   Nu e vorba de transexuali ci de transgender.
   Adică doar te declari la tribunal ca esti altceva decat esti biologic si gata.
   Mai e obligat sa treacă in buletin.
   CEDO condamnă România ca obliga trangenderii (aia inchipiuiti de alt gen) sa procedeze ca transexuali adica sa isi schimbe sexul.

 17. Ce va așteptați altceva de la guvernarea pnl usr? Niște haimanale care nu au nicio legătură cu natiunea română.

  • Normal nu mai bagă în seamă pe jumate din țară care trăiți in evul mediu mental. Așa că da vă ignorează total. Doar PSD pentru voturi veneau să vă cânte pe la masă. Pnl usr nu vă bagă în seamă pentru că sunteți maimuțele societăți și nu vor nimic cu voi. Progresul se face cu mintea deschisă nu cu mintea închisă.

  • ÎNVĂȚAȚI LIMBA ROMÂNĂ ÎNAINTE SĂ SCRIEȚI AICI ȘI SĂ VĂ FACEȚI DE RÂS, ANALFABEȚII ROMÂNIEI EDUCATE!!!

 18. Baietii cu trotinete,vedeti ca majoritatea tarilor avansate/progresiste,”gen”-haha Spania,Franta,Italia s.a.m.d. au trecut in cartea de libertate sex nu gen.Pana acum nu am gasit tara care sa aibe gen in loc de sex dar mai caut.Va anunt cand gasesc.

  • Eu zic sa se faca 3 genuri: F-M-D adica Feminin,Masculin sau Demon,ca altceva nu poate fi atribuit unui mizerabil care si-a schimbat genul

 19. Era carte de identitate dar a sarit trotineta .

 20. Dupa ce rezolvati problema asta spinoasa, poate va intoarceti ochii si spre cazuri mai putin importante: spitalele in care ard oameni, politia care sta si se uita cum ostatecii sunt ucisi, serviciul 112 care te lasa sa mori singur. Chestii de astea, minore, gen.

 21. El, ea, ei, ele sunt de genul feminin și masculin, sau de sexul feminin și masculin.

  La fel cu substantive.

  Ce mare zarvă pe subiectul ăsta.

  Mare lucru că scrie gen în loc de sex.

  Apropo de BOR, preotul cântăreț pedofil Pomocraci cum va opta?

 22. Cei care sustin înfocat chestia GEN sunt 99 % homosexuali, pe urma, are dreptul UE să inventeze limba romana ?, există în tratatul de aderare prevederea că un popor membru UE poate fi obligat împotriva propriei voințe sa accepte așa ceva ?. Nu au tradat și le-au vandut destul Romania ?, vor acum sa devenim acum și curvele lor homosexuale ?.

 23. 1. Genul neutru e pentru obiecte.
  2. Oamenii nu par revoltați că noul buletin preia date biometrice precum amprentele(minim 2) la fel ca la infractorii de drept comun.
  3. Pasul spre ,,votul digital” adică dispariția democrației si controlul puterii prin intermediul tehnologiei măsluite.

 24. M, F sau handicapat mental

 25. În cărţile de identitate din Germania nu „apare tricolorul” şi nu este menţionat sexul/genul. În Elveţia sexul/genul nu este menţionat nici în certificatul de naştere. În Suedia nu se emit „certificate de naştere”.

  Cuvântul german „Geschlecht” are 4 (patru) semnificaţii generale:

  1a) trăsăturile/caracteristicile după care o fiinţă (în special omul …), în raport la funcţia de reproducere, este definită de obicei ca bărbătesc sau femeiesc / masculin sau feminin (de exemplu: un copil de sex femeiesc; sexul biologic)

  1b) totalitatea fiinţelor care au acelaş (1a) sex (de exemplu: sexul frumos/slab = femeile)

  1c) gen (exemplu: sexul social)

  2) organ sexual

  3a) specie, soi (exemplu: specia umană)

  3b) generaţie (exemplu: din generaţie în generaţie)

  3c) familie, trib, neam (exemplu: familie distinsă, nobilă)

  4) gen (categorie gramaticală)

  Sinonime: organ sexual, genitali … (total 25)

  În limba germană „der Sex” (sexul) înseamnă:

  1) act sexual, activitate sexuală

  2) sexualitate expusă prin industria de distracţie/divertisment („Sexindustrie”)

  3) Sex-Appeal (din limba engleză) = atractivitate erotică, sexuală

  4) sex; sexus (a – în raport cu sexualitatea, sexul natural; 2 – în raport cu sexul/genul gramatical)

  Sinonime: erotică, sexualitate, act sexual … (total 47)

 26. La o discuție referitoare la această marsevie mizerabilă, despre GEN sau SEX, bineînțeles că au apărut și slugile sugătoare care înjură PSD sau se iau de biserică! Băi neterminatilor, de ce nu plecați naiba din țară asta ,distrusilor? Voi sunteți niște nemernici ordinări și oligofreni în gândire! Și că sa răspund și celor de la G4Media care cam dezinformează grav!!! Noile buletine din Franța,Spania și Italia au inscripționat SEXO !!! Ați priceput ,dezinformărilor??? Și culmea apare la fiecare STEAGUL ,nu Stema că la noi ,cum se vrea a se impune!!! Deci directiva UE lasă la latitudinea fiecărei națiuni aceste modificări,ei vor steagul Uniunii europene și cu RO in mijloc și cipul pentru cei care vor să iasă din țară ,in scop de călătorie de serviciu sau turism!!! Terminați cu minciunile , securiștilor! Slugile sugătoare ,iar dau vina pe PSD,vai mama lor de distruși!!!