G4Media.ro

Sex vs. gen: Care sunt diferențele dintre cele trei tipuri de cărți…

Sex vs. gen: Care sunt diferențele dintre cele trei tipuri de cărți de identitate prevăzute în legislație

În prezent există trei tipuri de cărți de identitate în România, după cum este prevăzut în Hotărârea de Guvern (HG) nr. 295 din 10 martie 2021: carte de identitate (clasică), carte de identitate provizorie și cartea de identitate electronică.

În contextul lansării proiectului-pilot la Cluj-Napoca prin care au fost eliberate primele cărți de identitate electronice și a controverselor legate de modificarea termenului „sex” cu „gen”, prezentăm mai jos care sunt diferențele de formă și conținut dintre cele trei tipuri de buletin, conform legislației în vigoare.

În cartea de identitate clasică este prevăzut „sexul” persoanei care îl deține, în timp ce în noua carte de identitate electronică este precizat „genul” deținătorului, care este trecut, după se cum arată în HG nr. 295 din 10 martie 2021, „F pentru feminin și M pentru masculin”. În cartea de identitate provizorie nu este inclusă nicio precizare legată de „sexul” sau „genul” deținătorului. 

CARTEA DE IDENTITATE (CLASICĂ)

„1. Cartea de identitate*) se emite în sistem informatizat și cuprinde următoarele elemente:

 1. a) denumirea statului;
 2. b) denumirea documentului;
 3. c) seria, compusă din două litere, și numărul, compus din 6 cifre;
 4. d) denumirea structurii emitente, respectiv a serviciului public comunitar de evidență a persoanelor sau, după caz, a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – denumirea abreviată, inițialele județului, după caz, și codul structurii emitente;
 5. e) termenul de valabilitate;
 6. f) fotografia titularului;
 7. g) codul numeric personal;
 8. h) numele de familie și prenumele;
 9. i) cetățenia;
 10. j) locul nașterii;
 11. k) sexul;
 12. l) domiciliul.
 13. Cartea de identitate este tip cartelă, tipărită pe o singură față, având următoarele dimensiuni:
 14. a) lungimea – 105 mm;
 15. b) lățimea – 74 mm;
 16. c) grosimea – 0,7 mm”.

CARTEA DE IDENTITATE PROVIZORIE

„Cartea de identitate provizorie*) este un document cu denumirile rubricilor pretipărite, acestea fiind completate manual, cu majuscule, de personalul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor sau, după caz, de personalul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

 1. Pe fața documentului sunt pretipărite următoarele elemente:
 2. a) denumirea statului;
 3. b) denumirea documentului;
 4. c) seria, compusă din două litere, și numărul, compus din 6 cifre.
 5. Pe verso documentul conține spațiul destinat aplicării fotografiei titularului, precum și următoarele elemente:
 6. a) codul numeric personal;
 7. b) numele de familie și prenumele;
 8. c) cetățenia;
 9. d) locul nașterii;
 10. e) domiciliul;
 11. f) abrevierea denumirii serviciului public comunitar de evidență a persoanelor emitent sau, după caz, a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date;
 12. g) termenul de valabilitate;
 13. h) motivul eliberării;
 14. i) seria, compusă din două litere, și numărul, compus din 6 cifre;
 15. j) numele și funcția persoanei care completează cartea de identitate provizorie;
 16. k) semnătura șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor emitent sau, după caz, a directorului Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.
 17. Elementele de particularizare a cărții de identitate provizorii sunt:
 18. a) materialul din care este confecționată: hârtie specială, de culoare bleu, cu filigran reprezentând un model geometric pe care este imprimată, în zona centrală, stema României;
 19. b) dimensiuni: 105 mm lungime, 74 mm lățime;
 20. c) indicativele serviciului public comunitar de evidență a persoanelor sau, după caz, ale Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, care se aplică prin ștanțarea fotografiei pe latura din dreapta și prin ștampilarea pe banda albă de 7 mm, după completarea documentului”.

CARTEA DE IDENTITATE ELECTRONICĂ

„1. Cartea electronică de identitate conține datele prevăzute la art. 17 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și se emite cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație și are format: ID1, document electronic.

 1. Conținut – informații – cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la:
 2. Față
 3. a) denumirea statului emitent;
 4. b) tipul documentului;
 5. c) numele de familie;
 6. d) prenumele;
 7. e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
 8. f) cetățenia;
 9. g) data nașterii;
 10. h) codul numeric personal (C.N.P.);
 11. i) numărul documentului;
 12. j) data expirării valabilității;
 13. k) semnătura olografă a titularului;
 14. l) imaginea facială a titularului.
 15. Verso
 16. a) domiciliul;
 17. b) data emiterii și autoritatea emitentă;
 18. c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
 19. d) zonă cip.
 20. Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”.

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Prima cifra din CNP este 1 sau 2 in functie de sex/gen sau cum va mai denumit peste un an … sau cand fantezia cuiva o va cere.
  Deci discutia ca cum ii zice e batut apa in piua. Important e ce vrea sa insemne nu cum ii zice

  • 1 și 2 au fost folosite pentru persoanele născute între 1900 și 1999. Pentru intervalul 2000-2099 se folosesc 5 (M), respectiv 6 (F).

  • Asta nu inteleg nici eu. Daca nu mentionam data nasterii fiindca se poate deduce din CNP, de ce nu se face la fel si cu sexul/genul?

 2. Țară ruptă-n c* cu 50% analfabeți funcțional, copii care fac copii, asta dacă nu sunt vânduți ca obiecte sexuale și care merg la culcare flămânzi, dar se găsesc niște idioți să bată apa-n piuă cu sexul programului: documentar. Penibil! Vedeți că vă mănâncă sexomarxiștii, eu zic ca toți cei speriați să plece prin Rusia sau China. Poate și la unguri.

  • Te uiti crucis ?

  • intreb, pentru ca eu ma uit

 3. Doar gen feminin și masculin???

  Ce discriminare, sunt atatia deviați psihic care se identifica printr-o sumedenie de genuri:

  Prescurtat LGBT+ (uneori LGBTIA+, LGBTQIA+, LGBTQ, comunitatea queer sau alte acronime) este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală, transgen, queer, persoanele intersex, aliați cisgen heterosexuali, persoanele asexuale, demisexuale, autosexuale, pansexuale, polisexuale, poligame, poliamoroase, persoanele non-binare, persoanele care practică travesti, BDSM, fetișisme, swing, persoanele bi-curioase, non-heterosexuale, persoanele heterosexuale care practică sex cu persoane de același sex, persoanele care practică munca sexuală dar și alte minorități care nu sunt minorități sexuale.

 4. Dar asta nu schimba esential .
  A aparut ca necesitate doar pentru ca anul este dat prin 2 cifre.
  🙃
  Sau 1, 2 se refera la sex iar 5, 6 la gen?

 5. Tara arde și baba se piaptănă….

 6. Cred că bravul Svejk ar fi avut, încă o dată, o nepieritoare remarcă (și) la adresa futilei discuții despre „gen” și „sex”: „Noi nu mergem la răzbel, ba ne și c… pe el”

  Să vină habotnicii, să vină pocăiții, să vină neoconii, în fine, toată lumea să vină și să „problematizeze” „gen sau sex, ce e mai bine ?” și apoi să ocupe, în liniște, gărille!

  :)))))

 7. Ce nu ți-a convenit, G4M, de nu mi-ai lăsat comentariul acum 1/2 de oră?!
  Nu am scris niciun cuvânt vulgar!
  Aaaa, sau nu v-a convenit că vă critic pentru temele de căcat pe care le selectați?!

  • așa de ineptă și de maro e tema și titlul încât chiar autorul a semnat-o anonimă! :)))))

 8. sex vs dragoste …. asta e intrebarea … sa ne zica premierul wow si dulapul national. eventual sa vina si ciobanolacu sa ne zica el ce au descoperit la pesedeu.

 9. Cand nu ai propuneri serioase pentru oameni, pentru comunitate, pentru societate – vii cu astfel de sperietori DE CE ESTE GEN SI NU ESTE SEX, DE CE

  Mare branza.

 10. Cred că bravul Svejk ar fi avut, încă o dată, o nepieritoare remarcă (și) la adresa f utilei discuții despre „gen” și „sex”: „Noi nu mergem la răzbel, ba ne și c… pe el”

  Să vină habotnicii, să vină pocăiții, să vină neoconii, în fine, toată lumea să vină și să „problematizeze” „gen sau sex, ce e mai bine ?” și apoi să ocupe, în liniște, gările!

  :)))))

  PS: f utilei a se citi într-un cuvânt. probabil că, din motive inepte, bot-ul de cenzură îl consideră buruienos.

 11. Au nenorocit bancurile cu „sex?”
  Poate o fi fost cineva mai traditional cand s-a stabilit noul format si au considerat ca sex e un cuvant prea pervers.

 12. Sex vs Gen…stimați concetățeni, asta e dezbaterea de care avem nevoie pe aceste meleaguri, sex vs. gen :-)))))….iar eu aleg un gen de sex care produce orgasm cât mai rapid….ăsta e genul meu de sex.

 13. „Sex and gender are not the same. In general terms, sex refers to a person’s physical characteristics at birth, and gender encompasses a person’s identities, expressions, and societal roles. A person may identify with a gender that is different from their natal sex or with no gender at all.”
  Asadar eu cred ca au schimbat intentionat sex cu gen pentru ca sa poata in curand si romanii sa isi treaca in CI gen neutru sau alt gen, ca genuri is o multime…

 14. Holadejii vorbeau de anul trecut despre scoaterea notiunii de „sex” de pe cartile de identitate europene.Romania sta capra la Ruten pentru a fi primita in Schengen.Asta e realitatea!

  • Exact așa este. Bravo. Ești un geniu. Din cauza holadejilor care vor sa scoată sexul din buletin Romania stă capră la Ruten….frătiuc, țara are nevoie de oameni destepți ca tine. Duamne ajută!

  • Daca cintesti contra naturii…da ma si porturile le vor, dar coarda sensibila a lui ruten e in dos!

  • Aia cu porturile o tot aud de ani de zile,încă nu le-o luat holandejii? suntem sclavii sexomarxiștilor demult, ar fi trebuit sa le ia până acuma, se misca încet globaliștii ăștia pârțari.

 15. Ai un condamnat la inchisoare. Il trimiti la inchisoarea de barbati sau la cea de femei? Pe ce te bazezi? Sau poate crezi ca inchisorile nu ar trebui sa fie segregate?

  • Sunt de acord cu tine în totalitate, dacă nu facem buletine cum trebe, n-o să știm pe cine să trimitem la ce închisoare…..o sa fie un haos total pe la penitenciare. Nu vrei să te bagi în politică? cu tine în frunte,Românica o să duduie :-))))

  • Lucrurile astea se intampla deja in vestul degenerat, unde violatorii se declara femei pentru a obtine acces in spatii segregate.

  • Toti parnaiasii or sa faca cerere de schimbare buletin….ce fericire pt unul statul cu anii, mutatul in inchisoarea de femei, va avea gagici la discretie…

  • Da sigur, la americani sistemul de penitenciare e deja praf, nu mai stiu pe cine unde sa bage. Am remarcat si eu asta :-))))

 16. Androgyne. …
  Bigender. …
  Butch. …
  Cisgender. …
  Gender expansive. …
  Genderfluid. …
  Gender outlaw
  BLA BLA BLA…
  Stanga radicalizata din SUA incearca sa impuna tot felul de idei fanteziste de genul, exista peste 70 de ”genuri” iar altii mai revolutionari considera ca nu au niciun fel de gen.
  Daca maine ma apuca veselia suprema si nu ma mai identific cu fata mea si cu perioada in care m-am nascut ( ma simt atemporal, fara inceput si fara sfarsit) o sa cer sa nu mi se puna nicio fotografie si niciun an de nastere in actele de identitate, cel mult un norisor diafan pentru ca fata mea e o eroare cu care adevarata mea identitate nu are nimic in comun. Sa scrie in document reincarnarea lui Charles Baudelaire, altfel ma simt discriminat, marginalizat oprimat si impins la sinucidere de o societate nepasatoare …

  Cutia asta cu viermi trebuie sa ramana in imaginatia fiecaruia nu in acte oficiale.

  Sexul e clar, cromozomial, biologic. Asta trebuie sa fie trecut intr-un act oficial.
  Si da, vreau si cele trei culori pe ID, Statul roman sa arate un minim respect sau sa se autodizolve si sa plece la plimbare! Nu vad care e problema, daca cele trei culori simbolice au fost bune pentru sutele de mii de romani care au pierit in razboaie ca sa avem un teritoriu unde sa fim acasa nu vad de ce nu sunt bune pentru o bucata de plastic emisa de acelasi stat care a ordonat ”Batalioane, treceti Carpatii”

 17. La rubrica „sex” poti scrie: da, va rog.
  La „gen” nu prea merge…

 18. Cati homofobi aici. Ma bucur ca statul a inceput sa recunoasca persoanele non-binary. Nu inteleg de ce sunt doar 3 variante, eu ca genderfluid unde ma incadrez?

 19. Bre, da pe Certificatul de botez cum scrie ca sex n-avea cum sa fie…?
  Dar in limba daca? Si cu parca?
  Uite cu ce ne pierdem vremea!
  Energia natiei consumata pe aiureli. Parca avem un blestem sa ne impiedicam in nimicuri.
  O data ce are cip (sau chiar si un banal cod de bare ori QR, sau CNP) poate sa scrie doar numele si prenumele si poza pentru informare rapida. Restul, oricum este stocat SI in alta parte, indiferent de ce-i pictat pe carton.

 20. Cuvantul ,,gen,, se refera la persoana respectiva, pe de-a intregul la acea fiinta.
  Pe cand cuvantul ,,sex,, doar la organele sexuale. Nu se poate spune ca a scos ,,genul,, afara, sau i-au prins in timp ce faceau ,,gen,,.