G4Media.ro

O cunoscută jurnalistă din Turcia, plasată în arest preventiv pentru ”insultă adusă…

O cunoscută jurnalistă din Turcia, plasată în arest preventiv pentru ”insultă adusă preşedintelui” / Sedef Kabas, la o emisiune TV: Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul

Jurnalista turcă Sedef Kabas a fost arestată şi plasată în detenţie preventivă, sâmbătă, pentru ”insultă adusă preşedintelui”, după ce ea a citat la televiziune un proverb considerat ca vizându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

”Există un proverb foarte celebru, potrivit căruia capul încoronat devine mai înţelept. Dar vedem că acest lucru nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, dar palatul devine staul”, a declarat vineri jurnalista, una extrem de cunoscută în Turcia, în direct pe canalul de televiziune Tele1.

Sedef Kabas a publicat proverbul şi pe contul său de Twitter, unde are aproximativ 900.000 de urmăritori.

Reţinută în noaptea de vineri spre sâmbătă la domiciliul său din Istanbul, jurnalista a fost supusă interogatoriului şi ulterior plasată în arest preventiv, a indicat avocatul său, Ugur Poyraz. ”Sperăm că supremaţia legii va reveni în curând în Turcia”, a adăugat Poyraz.

”Arestarea lui Sedef Kabas pentru ‘insultă adresată preşedintelui’ este o gravă atingere adusă libertăţii de exprimare”, a reacţionat Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS).

”Onoarea biroul prezidenţial este onoarea ţării noastre. Condamn insultele vulgare făcute împotriva preşedintelui nostru şi a biroului său”, a afirmat şeful Direcţiei de comunicaţii din Turcia, Fahrettin Altun.

ONG-urile denunţă constant încălcările libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din iulie 2016, care a fost urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor media considerate ostile.

În clasamentul pe 2021 privind libertatea presei, realizat de Reporteri Fără Frontiere, Turcia se plasează pe locul 153 din 180.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. BLM.Impartialitate…libertatea cuvantului, a presei pro moguluilui aservit…Ce sa-i faci daca lovitura USA n-a reusit, ca Putin i-a dejucat planul de asasinat din elicopter a lui Erdogan.

 2. Mai curajoasă ca jurnaliștii noștri!

 3. „ci palatul devine staul”, bai agricultura gramaticala..

  • ma refer la autorul articolului..

  • „dar palatul devine staul”

   Este corect gramatical. Conjuncția „dar” pote avea sens adversativ, precum „ci”, însă poate arăta și trecerea la altă idee, „dar, pe de altă parte”.

 4. De cand opinia e o problema, vezi cazul Djokovici, sunt pe linia tutoror statelor care argumenteaza la fel. mama ei de jurnalista, nu stia ca „regulile sunt reguli”? Sa vina CTP!

  • Djokovici a mintit in scris , aia a fost problema lui, ca e mincinos

  • Nu are nicio legătură cu Djokovic. El nu a fost arestat ci i s-au retras viza și nu pentru că și-ar fi exprimat o opinie, ci pentru că a încălcat legea. Iar între între Turcia și Australia e o diferență majoră: Turcia tinde să fie o autocrație de tip oriental pe când Australia e o democrație liberală.

  • Ion&Draggy,
   Indicat ar fi sa cititi motivarea instantei care a decis sa mentina anularea vizei acordate dupa propriile lor reguli ( ca regulile au fost proaste este adevarat, dar nu te razbuni pe cei care le-au urmat ca sa-ti acoperi incompetenta)
   Exact asta a fost argumentul principal:„O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili să-l imite”, se arată în document-Gasiti articolul chiar pe acest site.
   Care-i diferenta intre Morrison si Erdogan? Da, nu l- a arestat, ci a fost retinut🤯…..dar a fost pedepsit tot pentru o opinie.

 5. Totusi inteleg ca numele Erdogan nu a fost folosit deloc, de ce oare s-a simțit tocmai el? Poate se referea la sefil ei de ziar la adminul de bloc la seful de magazin local etc