G4Media.ro

Numele date unor elemente de pe suprafaţa planetelor nu sunt suficient de…

Sursa foto: Unsplash / Planet Volumes🪐

Numele date unor elemente de pe suprafaţa planetelor nu sunt suficient de incluzive şi favorizează bărbații, spune o cercetătoare: ”Sub 2% din craterele de pe Marte au nume de femei”

Convenţiile pentru denumirea unor elemente de pe suprafaţa planetelor nu sunt suficient de incluzive şi favorizează numele de bărbaţi, a arătat o cercetătoare, autoarea unui studiu care a scos la iveală că mai puţin de 2% dintre craterele de pe Marte poartă numele unor femei, informează DPA şi PA Media, citate de Agerpres.ro.

O analiză a bazei de date a Uniunii Astronomice Internaţionale (IAU) a scos la iveală că doar 32 (reprezentând 2%) dintre cele 1.578 de cratere de pe Lună, descoperite până în prezent, poartă nume de femei.

Caracteristicile planetare sunt elemente distinctive prezente pe suprafaţa sau în interiorul unei planete. Pe lângă cratere, ele mai includ munţi, văi, canioane, vulcani, oceane, deşerturi şi multe alte elemente.

Într-o scrisoare deschisă publicată în revista Nature Astronomy, Annie Lennox, doctorandă în cadrul The Open University, susţine că practica sexistă în denumirea caracteristicilor planetare ”dezavantajează în mod inerent femeile şi comunităţile marginalizate”.

Cercetătoarea a lansat un apel către IAU – o asociaţie internaţională de astronomi profesionişti – pentru a-şi schimba politicile ”care favorizează bărbaţii albi cisgender”.

”Explorarea spaţială a scos la iveală corpuri cereşti alcătuite din roci, gheaţă şi… metal”, a spus Annie Lennox.

”În cazul tuturor lumilor din sistemul nostru solar, a devenit o regulă ca unele caracteristici planetare, cum ar fi craterele, să primească un nume. Craterele îndepărtate de pe Lună, Marte şi Mercur reprezintă o istorie mult mai aproape de casă: celebrează realizările bărbaţilor şi, într-o măsură mult mai mică, pe cele ale femeilor”, a adăugat ea.

Astronomul italian Giovanni Battista Riccioli a început, în 1635, să acorde nume craterelor selenare botezându-şi descoperirile cu numele unor faimoşi oameni de ştiinţă – o convenţie menţinută şi în ziua de astăzi de IAU, a mai spus Annie Lennox.

Deşi IAU nu acordă în mod direct numele, contribuie la înfiinţarea unor grupuri de lucru sau grupuri operative care propun şi aprobă numele unor elemente specifice pe baza unor anumite norme – celebrând deseori anumite personalităţi istorice sau mitologice, precum şi teme culturale.

Annie Lennox consideră că normele IAU au impact asupra diversităţii şi incluziunii în rândul comunităţilor ştiinţifice, cele care, în cele din urmă, aleg numele.

”Elementele de pe suprafeţele planetelor sunt denumite cu respectarea unor convenţii stabilite şi menţinute de IAU”, a spus ea.

”Este frustrant că elemente ale convenţiilor actuale cristalizează nedreptăţi istorice şi contribuie la lipsa diversităţii în ceea ce priveşte nomenclatura. Este un exemplu pentru felul în care subreprezentarea sistemică şi subevaluarea femeilor şi a grupurilor marginalizate se manifestă în sistemele ştiinţifice de astăzi”, a adăugat cercetătoarea britanică.

Ea a ajuns la concluzia că Mercur devansează Luna şi Marte în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor – 49 din 415 (11,8%) din cratere poartă nume de femei.

Potrivit lui Annie Lennox, acest lucru se întâmplă întrucât Mercur este o planetă explorată mai recent în comparaţie cu alte corpuri cereşti din Sistemul Solar şi beneficiază de creşterea numărului femeilor care lucrează în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.

Situaţia este însă mult mai rea din acest punct de vedere pentru Marte, unde doar cinci din 280 (1,8%) cratere poartă numele unor femei.

Deşi toate craterele de pe Venus poartă denumiri feminine la origine, Annie Lennox susţine că doar 38% dintre ele ”sunt numite după femei care au adus o contribuţie importantă în societate”.

”Pe singura planetă destinată să celebreze exclusiv contribuţiile femeilor, multe elemente au fost denumite cu prenume lipsite de sens, arbitrare sau cu numele unor zeiţe din mitologie în detrimentul unor femei cu existenţă reală. Esenţa acestui argument este că privilegierea statutului de celebritate – se pune accentul asupra recunoaşterii şi prioritizării faimei în detrimentul realizărilor – dezavantajează în mod inerent femeile şi grupurile marginalizate indiferent de domeniu”.

Annie Lennox consideră că analiza numelor de cratere pe mai multe planete a fost punctul de plecare al cercetării, dar lucrează de acum cu echipe din diferite locuri din lume pentru a analiza toate denumirile din Sistemul Solar.

”Am botezat chiar eu câteva cratere. Ştiam că doresc să dau nume de femei descoperirilor mele întrucât am simţit lipsa reprezentării femeilor în domeniul pe care îl studiam, în ciuda lipsei statisticilor. Conştientizarea acestei situaţii a stat la baza întregului proiect”, a adăugat cercetătoarea.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Caragiale curat. Să te lamentezi că bărbații (ei sunt de vina, nu?) n-au dat, unor gropi, nume de femei. Dacă dădeau nume de femei apărea problema „de ce la gropi? De ce nu la munți sau vulcani?”.. lumea arde și alții caută misoginisme… Aproape ireal…dar e real

  2. Daca acea „cercetatoare” s-ar ocupa cu asa ceva la institutul meu, iar problema ei sa fie „barbati albi cisgender” in loc de propriuzisa cercetare, as da-o instantaneu afara! In primul rand pentru ca creaza probleme inexistente cu bs-ul asta!

  3. De obicei elementele cosmice poarta numele descoperitorilor. Poate daca s-ar ocupa mai mult cu cercetari astronomice decat cercetari stupide ar avea si numele ei o gaura de pe luna.

  4. Asta da problema…
    Daca toate craterele ar primi nume de femei parca nici nu ar mai conta exploatarea sexuala a femeilor,discriminarea salariala si profesionala sau bataile incasate in sânul „familiei traditionale”.