G4Media.ro

Nouă țări UE, între care și România, susțin inițiativa de lansare a…

Sursa Foto: Nedici Dragoslav

Nouă țări UE, între care și România, susțin inițiativa de lansare a unui plan de recuperare pentru sectorul turistic / Ministrul turismului din Spania: Liniile aeriene ar trebui să primească sprijin

Spania conduce o inițiativă la nivel european, la care participă nouă țări membre, pentru a propune împreună un plan de recuperare „pentru a sprijini și relansa sectorul turistic”, care să includă protocoale omogene pentru toți, scrie El Mundo, citată de Rador.

Această solicitare este semnată de miniștrii turismului din Spania, Franța, Italia, Portugalia, Grecia, Malta, Cipru, România și Bulgaria. Este un fel de front comun în Europa de Sud pentru relansarea sectorului turistic.

În cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de resort, care a avut loc luni, aceste țări au prezentat o declarație comună pentru a solicita Bruxelles-ului un plan de recuperare care vizează atenuarea impactului negativ cauzat de Covid și relansarea sectorului.

Toate țările care au semnat declarația sunt importante piețe turistice, care au văzut cum se oprește unul dintre principalele motoare ale economiilor lor, în ultimele două luni. Turismul reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul UE și aproape 12% din ocuparea forței de muncă.

De asemenea, este cea mai importantă destinație la nivel mondial, cu peste 40% din piață și 562 milioane de sosiri internaționale pe an. De aici importanța pentru aceste țări de a putea activa sectorul cât mai curând posibil.

În Spania, turismul reprezintă 13% din PIB. Ministrul spaniol al turismului, Reyes Maroto, „a fost principalul promotor al textului convenit”, după cum a semnalat chiar ministerul într-un comunicat.

Această propunere de elaborare a unui plan de recuperare include „trei piloni-cheie”. Primul este acela privind stabilirea de „protocoale omogene pentru a garanta o mobilitate sigură” între țările membre. Apoi este pilonul „atenției la problemele specifice” ale fiecărei țări și ale teritoriilor cel mai grav afectate.

Cu alte cuvinte, nevoile Franței, care are mult mai mult turism intern, de exemplu, nu sunt aceleași cu cele ale Spaniei, care concentrează o mare parte din oferta sa pe soare și plaje. În plus, țările cer „autorizarea de fonduri pentru a ajuta companiile și lucrătorii din sector”.

La această reuniune, Maroto a apărat necesitatea de a se avea în vedere măsuri economice și de recuperare a mobilității, mai întâi între statele membre și apoi pe plan internațional.

„Transportul aerian este esențial pentru turism”, a declarat ministrul, care a subliniat că „liniile aeriene ar trebui să primească sprijin specific în scopul garantării viabilității .

„Mobilitatea trebuie să garanteze siguranța și să inspire încrederea călătorilor”. În ceea ce privește Spania, se elaborează un protocol de securitate, convenit cu comunitățile autonome, pentru a trece la această deschidere a turismului, de îndată ce Ministerul Sănătății va autoriza acest lucru.

Sursa: El Mundo/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mormal, românia cu turismul si cu distractia.
    Pe lista nu apar: elvetia, austria, germania, ungaria, cehia, slovacia, croatia, suedia, finlanda, danemarca… adica tarile serioase care sunt cu munca, cu invatarea, cu cercetarea si cu dezvoltatea. Romania, ca de obicei, inregimentata cu repetentii.

    • Tu ai citit articolul, sau doar titlul?

    • Normal ca am citit. Tocmai asta e si esenta conflictului dintre statele din sud si tarile din nord. Ca cei din sud is cu distractia si tutismul (cate a adus virusul in europa), iar tarile din nord is cu munca, productia, cercetarea di dezvoltarea