G4Media.ro

Norvegia își consolidează securitatea la instalațiile sale de petrol și gaze, după…

Sursa foto: Moldovagaz

Norvegia își consolidează securitatea la instalațiile sale de petrol și gaze, după scurgerile la conductele rusești/ Rapoartele arată activități cu drone în Marea Nordului – ministrul Energiei de la Oslo

Norvegia își va consolida securitatea la instalațiile sale de petrol și gaze, în urma scurgerilor de gaze din Marea Baltică și a rapoartelor privind activități cu drone în Marea Nordului, a declarat marți ministrul Energiei de la Oslo, transmite Reuters.

Europa a investigat marți scurgeri majore la două conducte rusești care au aruncat gaze în Marea Baltică, în timp ce Suedia a lansat o anchetă preliminară privind un posibil sabotaj la infrastructura aflată în centrul unui conflict energetic.

„Pe baza informațiilor pe care le-am văzut până acum, multe indică acte de sabotaj”, a declarat ministrul norvegian al petrolului și energiei, Terje Aasland, într-un comunicat.

Guvernul s-a consultat cu forțele armate și cu operatorii instalațiilor de petrol și gaze, atât pe uscat, cât și în larg, a precizat acesta.

Luni, Autoritatea norvegiană pentru siguranța petrolului îndemnase la o mai mare vigilență cu privire la dronele neidentificate văzute zburând în apropierea platformelor petroliere și de gaze offshore norvegiene, avertizând că acestea ar putea reprezenta un risc de accidente sau atacuri deliberate.

În urma declinului puternic al livrărilor de gaze rusești din acest an, din cauza războiului din Ucraina, Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze și un important producător de petrol din Europa, cu o producție combinată care depășește 4 milioane de barili echivalent petrol pe zi.

Gassco, operatorul sistemului de gazoducte din Norvegia, a declarat că urmărește „cu atenție” situația.

„Primim în permanență sfaturi actualizate de la autorități”, a declarat un purtător de cuvânt.

Scurgeri inexplicabile deocamdată au fost detectate marți de autoritățile daneze și suedeze pe gazoductul Nord Stream 1, care a fost oprit de la începutul lunii septembrie, și Nord Stream 2, care nu a fost niciodată pus în funcțiune din cauza lipsei de autorizație ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Kievul a transmis că scurgerile sunt rezultatul unui „atac terorist planificat” de Moscova, fără a prezenta vreo dovadă. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă scurgerile de gaze din conducta Nord Stream au fost cauzate de sabotaj, „este clar că acest lucru nu este în interesul nimănui”, potrivit CNN.

Oficialii germani au declarat, de asemenea, că pare a fi un sabotaj, transmite Bloomberg. Gazprom a declarat ulterior problemelor de la Nord Stream că una dintre cele două rute rămase care aduc gaz în Europa – prin Ucraina – este în pericol din cauza unei dispute juridice.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mobilizarea „partiala” a Rusiei si sedintele ONU ar trebui sa ne puna putin pe ganduri. Posibil sa ne aflam la inceputul unui razboi mondial(vedeti cum a inceput WWI). Cred ca principala preocupare a marilor actori e stabilirea pretextului. Rusia se doreste a parea atacata, deoarece spera intr-un ajutor chinezesc. Occidentul nu va tolera o rescriere a o istoriei cu arme nucleare, deoarece si ei au asa ceva. Sa vedem ce se intampla…