G4Media.ro

Normă la Protecția Consumatorilor de 1,1 procese verbale pe zi pentru fiecare…

Sursa foto: ANPC

Normă la Protecția Consumatorilor de 1,1 procese verbale pe zi pentru fiecare comisar, anunță șeful instituției

Activitatea comisariatelor judeţene va fi evaluată zilnic, iar noua normă pentru fiecare comisar este de 1,1 acte obligatorii de control întocmite pe zi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, relatează Agerpres.

„Încă din 2019 am arătat că este obligatorie evaluare corespunzătoare şi echilibrată a activităţii fiecăruia dintre comisariatele judeţene. Am introdus la acel moment obligativitatea raportării zilnice pentru a şti de ce există atât de mari diferenţe între activitatea unor comisariate şi a altora. Suntem o instituţie ce primeşte aceleaşi drepturi salariale pentru aceleaşi funcţii de comisari. Suntem o instituţie care are aceleaşi obligaţii, indiferent de judeţ, faţă de consumatori. Mi s-a părut şi atunci şi mi se pare şi acum, cel puţin discutabil, faptul că unele dintre comisariate raportează undeva la 2,1 acţiuni/comisar pe zi, iar altele undeva la 0,23, ceea ce înseamnă că unii fac două acte pe zi, iar alţii fac un act la cinci zile, având aceleaşi salarii şi aceleaşi obligaţii şi, bineînţeles, drepturi. Plecând de la această idee, am reintrodus obligativitatea raportării zilnice, am reintrodus obligativitatea evaluării activităţii fiecăruia dintre comisariatele judeţene de către comisarii regionali şi stabilirea clară de obiective care să aducă la numitor comun întreaga ţară, neînţelegând aici la varianta medie a raportărilor, în sensul că dacă unii până acum raportează două acte pe zi, iar alţii 0,23 să ne întâlnim la jumătatea distanţei (…)”, a menţionat Constantinescu.

Şeful ANPC a subliniat faptul că a fost emis un nou Ordin prin care fiecare dintre comisari din teren trebuie să întocmească 1,1 procese verbale de constatare a contravenţiei pe zi, faţă de 1,5, propunere anterioară.

„(…) un mult-discutat Ordin prin care am stabilit că fiecare dintre comisari trebuie să întocmească minimum 1,5 procese verbale de constatare a contravenţiei pe zi a născut rumoare inclusiv în zona mediului de afaceri, pentru că se gândeau că am stabilit o normă a amenzilor. Greşit, pentru că prin constatare poţi să aplici inclusiv avertismente. Recomandarea structurii centrale a autorităţii noastre recomandă aplicarea avertismentului la momentul la care constaţi că este vorba de o primă întâlnire dintre autoritatea noastră şi respectivul operator economic sau când anvergura abaterii acestuia nu este foarte mare. Dar da, bineînţeles, sancţiuni se vor aplica acolo unde derapajul poate pune în pericol sănătatea, de genul viaţa consumatorilor sau interesele economice (…) În felul acesta, leneşii din instituţie şi-au dat seama că trebuie să strângă rândurile şi să nască o rumoare în presă, să mă decredibilizeze, să mă discrediteze pe toate canalele pentru a-şi putea acoperi lenea şi ineficacitatea (…) până la urmă, în urma presiunilor exercitate, să spunem, de mişcarea din interiorul instituţiei, am emis un nou Ordin cu 1,1 acte obligatorii de control pe zi, atrăgând atenţia încă o dată celor care contestă această manieră de lucru că noi suntem eminamente o autoritate de control”, a afirmat Horia Constantinescu.

Acesta a punctat că „documentele pe care le întocmim pe teren nu sunt nici epigrame, nici nuvele, nici romane poliţiste”, „Noi întocmim acte de control şi avem obligaţia să aşezăm operatorii economici într-un raport corect şi legal în raporturile cu consumatori”, a precizat Constantinescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Raport de activitate la bugetari :)))

    • Oare inspectorii astia au Sindicat?
      Pîna sa ajunga Boc PM sa schimbe legea inspectorii primeau bonus lunar la salariu din valoarea amenzilor încasate.
      Atentie: încasate.
      Ca la scris hârtii aiurea cu avertisment se pricepe oricine.

    • @Bugetar: a fost un raport al Curtii de Conturi care a spus clar cum ar trebui sa-si desfasoare activitatea ANPC.
      Nu dăcât cu supermarchet, hotel, restaurant.
      Au atâtea alte domenii de interea pe piata consumabilelor unde rudele lor isi desfasoara activitatea privata..

  2. In sfarsit o institutie recunoaste ca are plan de amenzi…

    • Cand o sa vad totul perfect in tara asta pot sa contest planul de amenzi. Un plan de amenzi inseamna mai putina spaga pentru ei.

  3. De aceea incompetenții opresc activități economice pentru că „pavimentul este crăpat”, „există pânze de păianjeni”, „frigiderele au urme de rugină la balamale”, „varul lavabil prezintă urme de descuamare in unele locuri”!!!
    Deci faci credit, sau viii cu banii strânși din străinătate deschizi o afacere cu banii vieții tale așa cum îți cer ei in norme, si la o lună după ce deschizi te trezești că ți-o închide vreo amanta clepto birocrata cu astfel de texte, pentru că are plan de distrus activități economice! Apoi se mira lumea că este scump in Romania! Pai șpăgile să te lase să funcționezi costă! 🤮

  4. Dati-le bonus 30% din amenzile incasate pentru neregulile pe care le gasesc si lucrurile se vor misca rapid.

  5. Protectia consumatorului trebuie sa se concentreze pe produsul expus vanzarii,nu pe pereti,usi si balamale.Acolo este alta institutie competenta,ANSVA sau siguranta alimentara,cum i se mai spune.De contrafaceri cine se ocupa în tara asta?Mai nimeni,pentru ca legile sunt facute de tot felul de indivizi,care numai cu gandul la consumatori nu sunt.Sau de vanzarile online,unde tepele sunt ca în razboaiele lui Stefan Cel Mare.
    Unele filiale sunt atat de corupte încat consumatorul nu mai are încredere în ele,se lipseste si accepta sa ramana cu paguba decat sa-si bage in card cu astia.Daca reclami ca firma,ti-ai dat foc la valiza,te calareste cu controale pana „îti bagi mintile în cap”.
    Declaratia acestui sef ne arata ca inevitabil coruptia genereaza abuzuri.Deturneaza scopul legilor si gripeaza functionarea sistemelor,transformandu-le în veritabile caracatite,cu tentaculele în buzunarele oamenilor.

  6. Cea mai proasta abordare! Se vede ce manager de „succesuri” conduce ANPC-ul. Acolo trebuie sa ai oameni care actioneaza legal si calitativ nu cantitativ! Ca nu executa suruburi la strung! Vom fi afectati de zelul angajatilor de a mai gasii cate ceva si sa fi amendat. O solutie de manager nul!