G4Media.ro

Noi detalii despre planurile NATO de a întări prezența militară în Europa…

Noi detalii despre planurile NATO de a întări prezența militară în Europa de Est / Der Spiegel: Est-europenii ar saluta înarmarea simbolică, alte națiuni, printre care și Germania, vor fi mai reținute

NATO nu a vrut să confirme oficial conţinutul discuţiilor interne privind extinderea misiunii din flancul de Est. Însă din partea diplomaţilor se afirma că subiectul va fi discutat probabil în cadrul următoarei întâlniri a miniştrilor apărării, scrie Der Spiegel, citată de Rador.

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a răspuns la întrebările concrete puse de Spiegel. A afirmat doar că NATO rămâne „alert” şi va întreprinde „toate măsurile necesare” pentru a-i proteja pe partenerii NATO de orice ameninţare.

Reţinerea este de înţeles. Toate naţiunile NATO sunt conştiente de puterea explozivă a propunerii. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţase deja cu zile în urmă că doreşte să trateze cu SUA despre garanţiile de securitate pentru a soluţiona conflictul. O parte a pachetului la care se gândeşte Putin ar fi angajamentul NATO că nu va amplasa alte trupe în direcţia Rusiei. Însă tocmai acest lucru se va petrece în cadrul extinderii misiunii „Enhanced Forward Presence”.

Potrivit unor informaţii din Spiegel, Wolters a deschis întrevederea cu o relatare despre situaţia existentă. Astfel, după o comasare de aproape 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, Rusia ar fi în stare să declanşeze o invazie şi ulterior să şi păstreze ţara.

După ce coordonatoarea serviciului secret american, Avril Haines, prezentase în faţa ambasadorilor din naţiunile partenere un rezultat similar, Wolters a fost delegat să prezinte reacţii posibile din partea NATO şi să elaboreze propuneri.

Generalul american a prezentat în faţa militarilor de top din Alianţă un întreg pachet de măsuri. Astfel: este important ca toate statele NATO să-şi îndrepte toate capacităţile de supraveghere prin satelit şi senzori în direcţia regiunii de criză şi să informeze imediat Alianţa. În plus, Wolters a avertizat că termenii de mobilizare să fie ajustate pentru Nato Response Force (NRF), trupa rapidă a Alianţei.

După cele prezentate de generalul cu patru stele, comasarea trupelor din flancul de Est este un subiect controversat. În timp ce est-europenii ar saluta înarmarea simbolică, alte naţiuni, printre care şi Germania, vor fi mai reţinute.

În 2017, guvernul de la Berlin s-a declarat foarte rapid de acord cu amplasarea unei mari părţi a trupelor pentru misiunea NATO în Lituania. La acest moment se află acolo 576 de soldaţi (bărbaţi şi femei). Dacă ar urma o nouă misiune NATO în Bulgaria şi România, cu siguranţă Germania ar fi din nou consultată.

Pentru noul guvern-semafor această idee ar putea aduce cu sine o primă controversă serioasă de politică externă. Verzii, care guvernează la externe cu Annalena Baerbock, s-au declarat surprinzător de deschişi faţă de ideea unei fortificări de trupe la flancul de Est al NATO.

În cazul SPD, planul va deschide din nou vechile tranşee, deoarece şeful grupului Rolf Mützenich ar considera o asemenea misiune NATO drept o provocare a Rusiei şi ar avea faţă de aceasta o atitudine foarte critică.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht (SPD) va trebui să răspundă foarte repede la atitudinea noului guvern federal faţă de această problemă. Noul comandant suprem al Bundeswehr plănuieşte să-şi viziteze duminică soldaţii din misiunea „Enhanced Forward Presence” din Lituania.

Sursa: Der Spiegel/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Citește și

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa vrea mai multe trupe în România şi Bulgaria. Rusia a cerut expres NATO să abandoneze orice activitate militară în Europa de Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. situatia se va grava doar in momentul in care statele riverane ucrainei isi vor securiza granitele . pina atunci se joaca doar declarativ si mobilizator (din parte rusiei )dar fara a fi declasat vreun conflict armat .

  2. Hahahahha articolul 5 e in pom.
    Cum era cu unitatea NATO mai progresistilor.

    • De ce nu atacă Rusia ţările NATO direct? Fiindcă ştie că are nicio şansă, căţeluş rusnac ce eşti.

    • Ivan, ai dat gata litrul de vodcă, azi? Ți-au dat rusnacii mâncare sa duci la copii?

  3. Nu este deloc simbolica apararea amaericana, spre deosebire de cea oferita de Germania sau Franta. Americanii nu se joaca cu „simbolistica”, insa europenii lasi ar prefera sa ne vada ocupati de rusi ca sa-si continue afacerile in liniste.

  4. Ăștia vor să vă înbete cu apă rece! Oare se mai poate așa ceva în România?

  5. Hmmmm gazul rusesc sau gazul marii negre și resursele noastre în ultima instanta tot rusul iese deasupra ca are la mana atuul Gazprom și cam vreo20 de ani cel puțin de acum încolo tot asa o sa meargă la cacialma