G4Media.ro

Nicuşor Dan, despre viitoarele construcții: ”Primăria București nu a negociat cu dezvoltatorii…

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Nicuşor Dan, despre viitoarele construcții: ”Primăria București nu a negociat cu dezvoltatorii imobiliari/ Comisia de Urbanism: Unii dezvoltatori fac ”cartiere-dormitor” fără şcoli sau spitale, model de locuire inferior celui de acum o jumătate de secol

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că membrii Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Generale au realizat un raport în baza documentaţiilor depuse deja la Primăria Capitalei, raport care a analizat criteriile de care ţin cont proiectele depuse la municipalitate. Comisia a constatat că zeci de proiecte nu respectă fie criterii de legalitate, fie criterii de oportunitate, iar în aceste situaţii edilul anunţă că va propune Consiliului General să nu le avizeze.

„O spun foarte direct: o continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani este absolut nocivă. A făcut loc unor dezvoltări necontrolate, a făcut rău oraşului şi dacă vom continua în felul în care a mers până acum, oricât vom reuşi noi să investim în infrastructură pentru transport, de exemplu, nu vom putea ţine pasul cu aglomerarea pe care dezvoltarea necontrolată o produce oraşului. Şi s-a mai întâmplat un lucru: standardele profesionale în planificarea urbană au fost extrem, extrem, extrem de coborâte”, a afirmat Nicuşor Dan duminică, într-o conferinţă de presă.

Edilul acuză că vina autorităţii publice a fost aceea că „nu a ştiu să negocieze cu dezvoltatorii” acele lucruri benefice pentru oraş. El spune că este normal ca un dezvoltator imobiliar să urmărească să obţină profit, însă „autorităţile puternice” trebuie să negocieze cu dezvoltatorii în aşa fel încât aceştia să construiască şi bunuri de utilitate publică, precum drumuri sau şcoli ori creşe.

„Această negociere nu a avut loc, autoritatea nu a avut nici voinţa şi nu a avut nici organul prin care să aibă acest dialog absolut legitim”, a spus Dan în acest context.
Acesta afirmă că dezvoltatorii imobiliari „reprezentativi” cu care a discutat sunt de acord că trebuie respectată legea şi cer reglementarea pieţei iar autoritatea locală să transmită regulile care trebuie respectate.

Edilul anunţă de asemenea că membrii Comisiei tehnice de urbanism au realizat un raport în baza unor documentaţii de urbanism realizate de fosta administraţie, fiind pentru prima dată când aceste documentaţii sunt evaluate pe baza unor criterii. Raportul arată că unele standarde, fie legale, fie de oportunitate, nu au fost respectate.

„Pentru fiecare dintre documentaţiile care nu au respectat standardele voi propune Consiliului General respingerea acestor documentaţii, adică solicitarea de PUZ să nu fie aprobată. Asta nu înseamnă că dezvoltatorii nu vor putea reveni cu o propunere pentru dezvoltarea respectivelor zone din oraş şi comisia tehnică, în raportul pe care l-a făcut şi general şi punctual pe fiecare din aceste proiecte, a dat şi recomandări pentru ce trebuie făcut astfel încât respectivele zone din Bucureşti să fie dezvoltate”, mai spune primarul general.

Acesta a menţionat că este vorba despre 43 de PUZ-uri, dintre care unu a fost retras. Celelalte 42 vor fi puse pe ordinea de zi a Consiliului General iar „pentru marea majoritate dintre ele” va propune respingerea.

„Este probabil să avem o şedinţă de Consiliu General pentru primele 20 (de proiecte – n.r.) în cursul lunii decembrie”, a adăugat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan critică Inspectoratul de Stat în Construcţii care nu a finalizat analiza privind Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate până la data de 1 martie.

„Este inadmisibil ca solicitarea noastră de evaluare a PUZ-urilor de sector care a fost făcută cu elemente de nelegalitate încă din luna iunie să nu aibă un răspuns. După cum ştiţi, am suspendat PUZ-urile de sector, suspendarea expiră pe 1 martie şi vrem ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să finalizeze analiza în acest timp, astfel încât prefectul, dacă Inspectoratul confirmă motivele de nelegalitate – şi nu are cum să nu le confirme pentru anumite documentaţii dintre acestea ele au fost confirmate de instanţă- astfel încât prefectul să poată să atace în instanţă şi să suspende aceste PUZ-urile de sector”, mai afirmă edilul.

„E prima oară când nişte PUZ-uri au fost analizate, de fapt. (…) Nu înseamnă că aceşti dezvoltatori nu vor putea construi. Dimpotrivă. Comisia le-a dat nişte recomandări despre cum să facă astfel încât propunerea lor să satisfacă şi interesul public şi pot să revină cu ea respectând şi legea. şi interesul public şi parcelele vecine. Este un moment zero al dezvoltării urbane, de la care dezvoltarea urbană trebuie făcută după principiile ştiinţifice ale acestui domeniu. Sunt foarte optimist că atât dezvoltatorii cât şi profesioniştii se vor adapta la aceste reguli”, a explicat Nicuşor Dan.

Reprezentanţii Comisiei Tehnice de Urbanism au arătat, în aceeaşi conferinţă de presă, că raportul nu este un „document de avizare, nu este un document care să fundamenteze o decizie a arhitectului şef”, însă identifică probleme care pot să „modifice paradigma avizării, proiectării pe viitor”.

Aceştia susţin că există dezvoltatori care propun dezvoltarea pe terenurille unor foste mari platforme industriale a unor cartiere de locuit pentru 5000 de persoane, proiectele propuse vizând amenajarea unor spaţii comerciale doar la parterul unora dintre blocurile de locuinţe, fără a avea în vedere existenţa unor şcoli, grădiniţe, spitale sau a vreunei construcţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Cei din comisie le-au catalogat drept „cartiere-dormitor”, sau „mini oraşe dormitor”, făcând comparaţia între un astfel de cartier şi un oraş de dimensiunea Predealului, care nu ar avea nici şcoală, nici spital. Ei susţin că modelul de locuire astfel propus este inferior celor propuse acum jumătate de secol când au fost dezvoltate cartiere precum Balta Albă sau Drumul Taberei.

Aceştia au subliniat că scopul acestei comisii nu este „de a judeca sau de a pune la zid” dezvoltatori, proiectanţi, sau avizatori, ci ameliorarea unor probleme, pentru ca oraşul să se dezvolte în mod sustenabil.

sursa: News.ro, Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. În sfârșit, spune cineva adevărul: în timp ce înjurăm blocurile comuniste, cartirele-dormitor capitaliste sunt inferioare celor anterioare, nefiind prevăzute pentru ele școli, spitale sau alte facilităti medicale sau parcuri. Astfel apare și sufocarea traficului (locuitorii de acolo sunt obligați să se adreseze facilităților „comuniste” anterioare pentru orice fel de servicii în afară de locuire, deci să se deplaseze acolo cu mașina).

    • Acest Plicusor vorbește de urbanism, PUZ, etc iar prostii ii dau dreptate. Țara plină de atotștiutori, țara plină de bugetari plătiți pentru nimic!

  2. Problema e ca pe vremuri statul proiecta cartierele cu tot cu scoli și spitale iar acum autoritățile nu comunica și nu au parteneriat cu dezvoltatorii. Școlile, grădinițele, spitalele, exceptandu-le pe cele private, sunt responsabilitatea autorităților, iar ele ar trebui sa stie exact ce e în plan sa se construiască și cum sa conlucreze cu dezvoltatorii pentru a evita dezvoltarea de cartiere dormitor care creează fluxuri mari pentru unele nevoi elementare (educație, sănătate etc.)

  3. @cineva
    S au mai spus lucrurile astea, au mai fost comentate public, dar cei care le aratau erau mereu pusi la zid ca fiind comunisti, retrograzi etc. Va dati seama, sa platesti sute de mii de euro pe un apartament intr un ,,rezidential” si sa nu ai acces la o scoala, la o gradinita sau la un spital in apropiere, desi, culmea, aia din cartierele ,,comuniste” sau ,,muncitoresti” au. Dar ei tot nu vad si nu inteleg si dau in continuare sute de mii de euro pe asa ceva, de fapt pe 4 pereti

    • culmea e sa asteptati tot de la „privat” sa va faca si scoli, spitale,autostrazi si drumuri civilizate… nu va e ma rusine de voi, lingailor?

  4. Numărul de copii e din ce in ce mai mic. Daca se vor construi grădinițe și școli acolo, se vor închide în alte zone. Asta daca nu vin emigranți cu copii.

  5. I-auzi plm mea. E de datoria unui contructori de blocuri sa asfalteze strazi, sa faca spitale si gradinite? Si Primaria ce plm face? Doar incaseaza taxe si ridica masini parcate ilegal?! Nicusor ar da vina si pe ma-sa doar sa nu faca nimic…

    • Nu te mai cac@ pe gura..Firea 2..in functie de un anumit numar de locuitori trebuie scoala ,gardinita,spital..smecherii trebuie sa prinda si ei la asta,dar inseamna mai putini bani asa ca ii pun pe prosti acolo dau spaga si fraierii isi duc copii la 10 km ce ce inseamna,poluare, timp pierdut,bani etc..

    • Primăria (pLm cum toți iti place sa o ții cu ea) trebuie sa le dea autorizații de construcție acolo unde sunt sau are in plan sa asigure facilitați, altfel (pLM) sa își asigure “dezvoltatorii” aceste facilitați. In crimele de la Iași ai văzut (pLM), imaginile cu “cartierul de lux”?!

  6. Bravo Nimikusor, respinge tot, sa nu se mai faca nimic. Daca primaria nu mai investeste aproape nimic in infrastructura, de ar face privatii investitii, mama lor de chiaburi!

    • Parca Firea ta a facut ceva sa-i forteze sa faca scoli in cartierele astea.

    • Gigele, ca nu intelegi mare lucru e dreptul tau, ca ai si opinii iar e constitutional, dar in privinta accesului la net pentru tine, asta cred ca-i o greseala.

    • Las’ ca le face Clatite. Campul Verde va zice ceva? 😂

    • Amice, te faci ca esti naiv, dar esti doar un asebist urat mirositor. Nimikusor e un bloker, blocheaza absolut tot, nu doar mizeriile urbanistice. Si sa nu-mi zici acum ca absolut toate proiectele sunt o mizerie, unele proiecte sunt chiar ok. Si cate autorizatii de construire a semnat Nimikusor de cand a ajuns primar general, aud? Exact.

  7. „… astfel încât prefectul să poată să atace în instanţă şi să suspende aceste PUZ-urile de sector”, Neicusoare esti naiv, acum prefectele e psd-oi, el e pus acolo sa-ti dea la oase, nu sa te ajute.

  8. Are dreptate, dar aplicarea legislatiei tot de la primarie pleaca. De buna voie, niciun dezvoltator nu va lasa vreun mp neconstruit, unde sa fie amenajate gradinite, scoli, parcuri, zone comerciale.

  9. Deci mor cu astia de la CURCUBEU.
    Adica dezvoltatorul , cumpara terenuri private si tot iei trebuie sa contruiasca : SPITALE , SCOLII , Gradinite :))))))))
    Creierul acestor sobolani de la CURCUBEU te bufneste rasul :)))))
    Adica nu primaria trebuie sa construiasca Spitale , Scoli sau Gradinite :)))
    Abia astept 2024 :)))) sa vad daca se adevereste cuvintele lui „Vladimir Putin ” cu 30% CURCUBEU USR :)))))))))