G4Media.ro

New York Post: Un milionar american, simpatizant al Partidului Comunist Chinez și…

Sursa foto: Twitter / @thoughtworks

New York Post: Un milionar american, simpatizant al Partidului Comunist Chinez și fost membru al unei grupări marxiste, finanțează proteste anti-Israel din întreaga lume

Protestele pro-palestiniene din ultima lună, în cadrul cărora zeci de mii de persoane din SUA au scandat pentru sfârșitul Israelului, nu sunt doar o poveste de furie organică, relatează New York Post.

Ele sunt, de asemenea, finanțate în mare parte de un întreprinzător american din domeniul tehnologiei, Neville Roy Singham, și de soția sa, Jodie Evans.

Din 2017, Singham a fost principalul finanțator al The People’s Forum (Forumului Poporului), care a co-organizat cel puțin patru proteste după ce 1.200 de israelieni nevinovați au fost măcelăriți de teroriștii Hamas la 7 octombrie.

Unul dintre mitinguri, în Times Square, a avut loc pe 8 octombrie, înainte ca Israelul să-și numere măcar morții.

Cu sediul în Midtown Manhattan, The People’s Forum se autointitulează „incubator de mișcări pentru clasa muncitoare și comunitățile marginalizate pentru a construi unitatea dincolo de liniile istorice de divizare în țară și în străinătate”.

Dar o analiză a declarațiilor fiscale arată că multimilionarul Singham și soția sa Evans au donat peste 20,4 milioane de dolari către The People’s Forum din 2017 până în 2022 prin intermediul unei serii de organizații fantomă și grupuri consultative de donatori – reprezentând aproape toată finanțarea grupului.

Legături comuniste

Averea lui Singham provine de la Thoughtworks, o companie de consultanță software pe care a lansat-o în 1993 în Chicago și pe care a vândut-o în august 2017 firmei de capital privat Apax Partners pentru 785 de milioane de dolari.

În același an, a fost fondat Forumul Poporului, care a fost instalat la parterul unei clădiri cu mai multe etaje de pe strada 37, la câteva străzi de Times Square; Evans a fost, de asemenea, instalat ca unul dintre cei trei membri ai consiliului de administrație.

În 2021, organizația avea 13 angajați și deținea active totale de peste 13,6 milioane de dolari.

„Am decis că, la vârsta mea și la privilegiul meu extrem, cel mai bun lucru pe care îl puteam face era să donez cea mai mare parte a banilor mei în timpul vieții mele”, a declarat Singham, acum în vârstă de 69 de ani, într-o declarație după ce și-a vândut compania, potrivit unei anchete a New York Times din august.

Dar Singham este un simpatizant al Chinei, care locuiește în Shanghai și are legături strânse cu cel puțin patru site-uri de știri de propagandă care întăresc imaginea Partidului Comunist Chinez în străinătate, a relatat Times.

Aceste interese mediatice chinezești ajută la semănarea discordiei în SUA, a declarat pentru Free Press reprezentantul Mike Gallagher (R-Wis.), președintele Comitetului special al Camerei Reprezentanților pentru Partidul Comunist Chinez.

„Partidul Comunist Chinez folosește instrumente precum institutele Confucius din campusurile universitare, algoritmul care creează dependență al TikTok și organizații precum cele pe care le finanțează Singham pentru a diviza și a slăbi America”, a declarat Gallagher.

Radical de-o viață

Născut în 1954 dintr-o mamă cubaneză și un tată din Sri Lanka, Singham a crescut impregnat de politica de extremă stânga.

Tatăl său, Archibald Singham, a lucrat ca profesor de științe politice la Brooklyn College și a fost primul cercetător rezident al Institutului pentru nonviolență Martin Luther King Jr. din statul New York, din Albany.

După ce și-a petrecut primele zile în Connecticut, Singham a crescut parțial în Jamaica.

La vârsta de 17 ani, s-a alăturat grupului marxist radical și sindicatului League of Revolutionary Black Workers (Liga Muncitorilor Negri Revoluționari), iar în anul următor, potrivit unei postări de pe blogul lui Singham din 2021, „ca toate cadrele disciplinate [am] mers să lucrez în fabrică”.

Acea fabrică era o uzină Chrysler din Detroit, unde și-a asumat un rol central în cadrul ligii, ajutând la organizarea grevelor și participând la „sesiuni zilnice și intense de autocritică”.

În 1974, FBI l-a investigat pe Singham ca fiind „potențial periculos din cauza trecutului, a instabilității emoționale sau a activității în grupuri implicate în activități ostile SUA”, potrivit raportului său, pe care l-a publicat pe un blog.

Doi ani mai târziu, Singham s-a înscris la Universitatea Howard, studiind științe politice, înainte de a intra în rândurile Americii corporatiste cu startup-ul său global.

În decurs de două decenii, compania sa avea peste 4.500 de angajați în 42 de birouri din 15 țări diferite.

Mai târziu, un profil de revistă s-a referit la Singham ca fiind „ceva de genul antiteza justițiară a lui Peter Thiel, cofondatorul PayPal, susținător al lui Trump”.

Deși a devenit fabulos de bogat, nu a renunțat niciodată la politica sa radicală. Într-un profil publicat în 2008 în revista Fortune, Singham a declarat că Venezuela sub conducerea populistului de stânga Hugo Chavez era un „loc fenomenal de democratic” și că politicile economice ale Chinei ar trebui să servească drept model pentru economiile capitaliste.

„China îi învață pe occidentali că lumii îi este mai bine cu un sistem dual, atât cu ajustări pe piața liberă, cât și cu o planificare pe termen lung”, a spus el.

În 2017, în același an în care și-a vândut compania și a dat startul Forumului Poporului, Singham s-a căsătorit cu Jodie Evans, o fostă activistă politică democrată și manager de campanie prezidențială pentru Jerry Brown, în cadrul unei ceremonii pe plajă în Runaway Bay, Jamaica.

Cuplul și-a numit nunta în tematică Bob Marley „One Love Union” și a făcut publicitate prin intermediul unui logo care includea steagul jamaican și un salut al puterii.

Personalități proeminente de stânga, inclusiv scriitoarea „Monologurilor vaginului” Eve Ensler și Ben Cohen de la Ben & Jerry’s ice cream, au participat la evenimentul de trei zile, care a inclus un cod vestimentar „radical chic festiv” și o discuție de trei ore pe tema „Viitorul stângii”.

Soția lui Singham, Evans, în vârstă de 69 de ani, a fost ea însăși un lider politic de extremă-stânga înainte de a se căsători cu el.

În 2002, în timp ce era căsătorită cu un cercetător de date multimilionar, ea a cofondat organizația nonprofit anti-război Code Pink, ai cărei membri sunt cunoscuți pentru că poartă cercei roz cu semnul păcii și protestează împotriva invaziei americane în Irak.

Luna trecută, un grup de adepți ai Code Pink a întrerupt o ședință a Comisiei de Credite a Senatului pentru a scanda pentru încetarea focului în Israel, în timp ce își ridicau mâinile vopsite în roșu – amintind de o imagine celebră din anul 2000 a unui palestinian care și-a fluturat mâinile pline de sânge pentru a sărbători linșarea a doi rezerviști ai IDF.

Cartierul general din Midtown

La sediul său modern cu mai multe săli din Midtown, care poate fi vizitat de oricine, Forumul Poporului găzduiește cursuri precum „Lenin și calea spre revoluție”, care laudă țări precum China și Cuba, care au „sfărâmat cătușele imperialismului occidental”, precum și seminarii precum „Asistența medicală sub asediu și apartheid”, care acuză Israelul pentru „politicile discriminatorii” și „genocidul” din Gaza.

Printre lectorii obișnuiți ai forumului se numără și prietenul lui Singham, intelectualul marxist Vijay Prashad. Trezorierul Forumului Poporului, Chris Caruso, a lucrat cândva pentru Singham la Thoughtworks ca analist de cercetare.

Sediul People’s Forum se mândrește, de asemenea, cu o cafenea cu tematică socialistă, The People’s Café, unde vizitatorii pot comanda un ceai latte de 4 dolari, o salată Southwestern de 10 dolari sau un panini cubanez de 11 dolari, umplut cu carne de porc, șuncă și brânză elvețiană.

Librăria sa, 1804 Books – numită după anul în care Haiti și-a răsturnat conducătorii francezi – este plină de sute de titluri care celebrează eroii comuniști, de la Karl Marx la Che Guevara.

Potrivit declarațiilor fiscale din 2018 până în 2021, forumul a cheltuit peste 12 milioane de dolari în „îmbunătățiri de închiriere” pentru spațiul lor de birouri.

Deocamdată, Forumul Poporului se concentrează asupra agendei sale pro-palestiniene, făcând apel la „mai multe marșuri, ieșiri în stradă și alte forme de acțiune directă îndreptate către birourile politice, întreprinderile și locurile de muncă care finanțează, investesc și colaborează cu genocidul și ocupația israeliană”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tare am io impresia ca bogatia astuia nu vine doar din start-up asta al lui. Ar fi interesant de aflat cine a investit masiv in firma de a ajuns milionar omul.