G4Media.ro

Nelu Tătaru a semnat ordinul prin care se reduce perioada de spitalizare…

Nelu Tătaru a semnat ordinul prin care se reduce perioada de spitalizare pentru pacienții asimptomatici și cu forme ușoare de COVID-19 / Criteriile pentru externarea la 10 zile

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 asimptomatici cu testul de control negativ vor fi externați după 10 zile, fără a fi necesar să mai stea izolați, cei asimptomatici cu test pozitiv vor mai sta 4 zile izolați la domiciliu, iar cei asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor ieși din spital tot după 10 zile, în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 de ore.

Decizia ministrului Sănătății vine după ce în ultimele zile mai multe spitale din țară care tratează pacienți cu COVID-19 au ajuns aproape sau chiar au atins capacitatea maximă de internare.

Ordinul va fi trimis pentru publicare în Monitorul Oficial, după care va intra în vigoare.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru a aprobat marți propunerea Comisiei de management clinic și epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19.

În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2

Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toți pacienții care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcție de riscul manoperelor efectuate la pacient.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS și ECDC care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios, precizează sursa citată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. pacientii asimptomatici sa stea acasa in izolare…
    ce tara condusa de paparude…

    • Sa nu mai vorbim de paparudele care comentează primele pe forum! Până acum urla toată țara, că vezi Doamne , de ce țin asimptomaticii în spitale, acum nu e bine!

    • Ciprian, ori esti dezinformat, ori rau intentionat, ori mai slab cu duhul

    • Cred ca avem dreptul la o informare corecta, atat din partea presei, cat si a autoritatilor. Mai suntem, din fericire, persoane cu discernamant.
      Recomandare din martie a OMS : „If there are patients with only mild illness, providing care at home may be considered, as long as they can be followed up and cared for by family members. Home care may also be considered when inpatient care is unavailable or unsafe (e.g. capacity is limited, and resources are unable to meet the demand for health care services)”
      Sursa: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/patient-management

      Mai aveam diferiti postaci care zilele trecute incercau sa ne convinga de contrariu, fie dandu-se mari cunoscatori in domeniu si invocand studii din diferite parti ale Italiei – @bug, sau aplaudaci de partid, gen @lili.

      Cititi, verificati si pe urma concluzionati la ce tampenie suntem supusi in România, pe care culmea o mai si creditam

    • @corect mai bine zis total gresit vezi ca nu mi-ai raspuns la intrebare, esti patron de butic, nu?
      pai tu mai bagi oms in seama?! ii ma baga cineva in seama? aia care ziceau ca sars-cov-2 nu se transmite de la om la om? care afirmau ca purtatul mastii nu ajuta? care ziceau ca ar fi bine sa nu folosim cuvantul „pandemie”?! aia care nu au o opinie unitara chiar in cadrul organizatiei?! unul iese si zice ca asimptomaticii nu transmit virusul, altul zice ca transmit! oms care s-a grabit sa opreasca rct-urile pe hcq imediat ce a aparut un articol fake, fara sa mai astepte review-ul comunitatii!? articolul a fost retras dar oms nu si-a reconsiderat atitudinea fata de hcq ! 🙂 si as putea sa continui toata ziua enumerand mizeriile oms in cazul sars-cov-2 si nu numai.
      daca tot vorbesti de informare corecta si esti mare fan oms (probabil aveti aceeasi sursa de banuti) ia vezi tu ce tratament recomanda oms! niciunul! pai i-a ascultat cineva? hai, domnu’ „informat”, spune tu de ce ar trebui sa ascultam de o organizatie de habarnisti cand nimeni nu asculta de ea!?

    • @bug,
      sunt o persoana foarte neinsemnata, eu nu bag in seama niciun OMS, din contra, am vrut doar sa arat ca nicio tara din lume nu isi interneaza asimptomaticii. Eu nu inteleg ce tot insisti atat cu prostia asta, ai pe de o parte restul tarilor care nu interneaza asimptomaticii, chiar nici ITALIA si Romania care o face. Cat despre intrebarile tale stupide, legate de evolutia bolii si cum as face eu… simplu ca restul tarilor. Cat de obtuz sa fii ca sa nu intelegi ca nu ai de ce sa tii 5 zile/10 zile/x zile blocati oamenii in spital de dragul numaratorii, cand altii cu boli cronice stau pe langa? Nu cred ca mai are sens discutia cu tine, faptul ca insisti cu o prostie pana in panzele albe, cand toate sistemele de management al bolnavilor de covid din lume te contrazic (cu exceptia Romaniei) …… asta e o evidenta. Poate ești Tataru undercover.
      Da sunt patron de butic, shaormerie mai exact, una mica , de tot, care a fost inchisa de Statul roman, din cauza covidului.

    • @in/corect mda … asa cum ma asteptam. te vaiti ca nu intelegi, desi am avut rabdare cu tine si ti-am explicat cum sta treaba, ca nu e vorba de tari ci de regiuni, ca sunt diferente enorme de abordari, etc. daca tot ai ramas fara shaormerie, du-te in tarile nordice la imunizare colectiva, ca tot nu vrei in spital! sa vezi ce te baga aia in seama pentru orice boala, nu doar pentru sars-cov-2!
      si nu inteleg, ce te doare pe tine ca oamenii sunt spitalizati atunci cand sunt resurse?! ti-am explicat atunci clar ca daca nu mai sunt resurse, se incepe triajul dupa algoritmi. astazi a fost prima faza. daca se impune, nu o sa mai fie internati asimptomaticii. e posibil sa se ajunga in situatia sa nu mai interneze nici macar toti simptomaticii, ramane de vazut, in functie de evolutie. atunci ce o sa mai debitezi? sa nu-i mai interneze de fapt pe nimeni, nu? vai de mama ta … nu poti sa dormi noaptea sau primesti de fapt bani sa postezi astfel de aberatii? ai ramas fara butic si ti-ai gasit rapid alta sursa de venit?
      si minti in continuare de ingheata apele. zici ca nu bagi in seama oms dar vad ca de fapt postezi recomandarile lor idioate 😀 si mai minti ca ti-a inchis statul buticul din cauza de covid. ti l-a inchis pentru altele cu siguranta. evaziune, conditii mizerabile, alimente alterate, etc 😀

    • Hai sa imi mai incerc odata norocul cu tine:
      1. Eu am crezut ca glumesti legat de faza cu regiunile, intram in discutii de drept, ai impresia ca regiunea din nord are autoritate peste guvernul italian de a impune singura o anumita abordare? Esti sigur? Eu zic ca in continuare furi curent… Ma pot interesa si pe urma sa iti demonstrez ca te inseli…
      2. Da imi pasa, pt ca bag teroarea in oameni și spun ca nu au locuri in spital, iar ele sunt pline de oameni asimptomatici, sau mai rau, cazul meu, rude decedate ci afectiuni cronice netratate corect, deoarece doctorii nu au voie sa prioritizeze decat cu prostia asta de Covid.. Si da iar imi pasa deoarece art 53, alin 2 Constitutie spune ceva interesant, ia cauta…
      3. Am colegi de serviciu, acum, bagati cu forta in spital de o saptamana…. Nu au nimic, e normal?

    • @bug bai Nepotul lui Ion Ficior, lasă-ne ca ospătarii tai care țin asimptomaticii in containere și corturi. Mai vezi vreo tara pe planeta care face treaba asta? Pana și Kim ar fi invidios ca nu s-a gândit la asta.

  2. Da, ii tzin in spital ca sa-si justifice masurile aberante pe care le iau. Unde sunt drepturile celorlalti pacientzi? Pentru ce se platesc asigurarile de sanatate? Nu-mi vine sa cred ce se intampla in tzara asta…

  3. „Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile” – „vor putea fi externați” suna optional.

    „Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile dacă medicul curant consideră oportun” – care e diferenta intre lipsa simptomelor intre persoane diferite? Niciuna. Poate decizia e pe baza de plic si atunci inteleg ca un asimptomatic poate fi mai asimptomatic decat alt asimptomatic.

    • Oamenii trebuie să aibă opțiunea să poată pleca acasă pe propria răspundere dacă fac dovada că au condiții de carantină/izolare. Orice altceva se numește PRIVARE ILEGALĂ de LIBERTATE! E treabă mea dacă am diabet sau cancer sau hipertensiune și NU vreau să mă internez! Fac ce vreau cu viața mea atâta timp cât nu fac rău altcuiva! Nu mai am dreptul sa sufoc, să mor la mine acasă?! Pe proprietatea mea!

  4. „care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive”

    Sa ne arate Nelu docomentu unde ECDC sau OMS recomanda arestul in spital pana ies 2 negative.

  5. Oare Arafat ce zice?
    Un mic pas spre normalitatea europeana.

  6. Incepe campania electorală a pnl-ului,se pregătește marea relaxare!!!!Totusi,ne spune și nouă cineva,cam cati bolnavi mai sunt???Nu cei adunați zi de zi din februarie,ci cei care au ramas după o matematica simpla:scăzând cazurile tratate din cazurile efectiv bolnave!Nu ma intereseaza statisticile care,sunt oficiale,nu…reale!Faptul ca sunt doar 150 de bolnavi în ATI spune mult despre gravitatea bolii!!!Mucusor ne ajută,că este prof de mate??Sper sa și aiba certificatul de competențe digitale și, să fii profesat în meseria pe care si-a ales-o!!!Nu de alta dar,acum îi place urbanismul!!