G4Media.ro

Negocieri pentru formarea guvernului: PNL, USRPLUS și UDMR încearcă să își armonizeze…

Foto:G4Media

Negocieri pentru formarea guvernului: PNL, USRPLUS și UDMR încearcă să își armonizeze programele de guvernare și să își împartă funcțiile din Executiv

Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR încep sâmbătă negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Discuţiile ar urma să înceapă la ora 09:00, la Vila Lac. Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au avut deja, joi, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.

„A fost, practic, începutul discuţiilor. (…) Am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui guvern. România are nevoie într-un termen cât mai rapid de învestirea unui guvern care să rezolve toate problemele grave – de la pandemie până la pregătirea absorbţiei fondurilor europene şi marile reforme ale sistemelor publice”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban.

El preciza că negocierile vor avea loc pe mai multe paliere.

„Programul de guvernare – va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică ce va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, va exista şi o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, explica Orban.

Şi Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, anunţa, tot joi, demararea negocierilor.

„Începând de sâmbătă vom avea discuţii aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL şi UDMR – pornind cu priorităţile programului de guvernare al viitorului Cabinet şi continuând cu structura Guvernului şi structura majorităţii parlamentare. (…) Ne dorim ca aceste discuţii să se finalizeze cât mai repede cu un acord şi, după învestirea noului Parlament, să avem şi noul guvern. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul şi structura Guvernului şi a viitorului Parlament”, spunea Dan Barna.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, menţiona, la rândul său, că la discuţiile de sâmbătă Uniunea Democrată Maghiară din România va avea propuneri legate de ce trebuie să cuprindă programul de guvernare, cum ar fi protejarea locurilor de muncă, dezvoltarea economică, investiţii, dar şi protejarea drepturilor minorităţilor. El se declara optimist în legătură cu rezultatul negocierilor şi îşi exprima speranţa că acestea se vor încheia până la alcătuirea Parlamentului.

Context

Surse politice au explicat pentru G4Media.ro că intenția este de a construi un guvern cât mai suplu care să aibă 16 ministere, la fel ca cel actual, sau chiar 18, iar numărul de portofolii pentru fiecare partid va fi in funcție de procentul de voturi obținut în alegeri. Astfel, dacă guvernul va fi format din 18 ministere, PNL va primi zece, USR Plus – șase, iar UDMR – două.

La pachet cu guvernul se negociază și conducerea Parlamentului – șefia Camerei Deputaților (revendicată de liberali pentru Ludovic Orban) și cea a Senatului (care e posibil să revină USR PLUS).

Discuțiile vor începe sâmbătă dimineață la ora 9:00 la Vila Lac.

Liderii PNL, reuniți miercuri în ședința Biroului Politic Național (BPN) au votat trei echipe de negociere. Pentru a stabili viitorul guvern, ce ministere și câte va primi fiecare partid, echipa liberală de negociere va fi formată din Ludovic Orban (președintele PNL), Florin Cîțu (votat de partid pentru funcția de premier), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte al PNL), Raluca Turcan (prim-vicepreședinte) și Robert Sighiartău (secretarul general al partidului).

De asemenea, liberalii au format o echipă de trei oameni pentru negocierea programului de guvernare: Ionel Dancă (purtător de cuvânt), Cristian Bușoi (europarlamentar), Tănase Stamule și Laurențiu Leoreanu (deputat).

Nu în ultimul rând, negocierea împărții funcțiilor din Parlament va fi făcută din partea PNL de Alina Gorghiu (senatoare), Florin Roman (liderul deputaților) și Daniel Fenechiu (liderul senatorilor).

Din partea USR PLUS va negocia formarea guvernului o echipă formată din Dacian Cioloș și Dan Barna (co-președinții partidului), Dragoș Tudorache (președinte executiv), Dominic Fritz (primarul Timișoarei), Vlad Voiculescu (co-președinte București) și Ionuț Moșteanu (membru al Biroului Național).

Programul de guvernare va fi negociat din partea USR PLUS de Dragoș Pislaru (europarlamentar), Anca Dragu (fostă ministră de finanțe în Guvernul Cioloș), Victor Giosan, Alin Mituță, Cristian Ghinea (europarlamentar), Claudiu Năsui (co-președinte București), Lucian Stanciu Viziteu (primarul Bacăului) și Stelian Ion (deputat).

De asemenea, echipa de negociere pe Parlament va fi formată din Oana Țoiu (secretar de stat în Ministerul Muncii în Guvernul Cioloș), Cătălin Drulă (deputat), Radu Mihail (senator), Ștefan Pălărie, Cristina Prună (deputată).

UDMR și-a stabilit doar două echipe de negociere, una condusă de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, iar cealaltă de președintele executiv, Porcsalmi Bálint. Alături de cei doi, din echipele de negociere vor mai face parte: Hegedüs Csilla (vicepreședinte executiv), Biró Rozália (președinta Consiliului Reprezentanților Unionali), Antal Arpad (primarul din municipiul Sfântu Gheorghe), Szabó Odon (deputat de Bihor), Tánczos Barna (senator de Harghita) și Csoma Botond (deputat de Cluj și membru în Consiliul Permanent al Uniunii).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Ce negocieri ? Astea nu sunt negocieri ci ii cheamă molăul la el îi așează în bancă, ca pe elevi în clasa 1, le dă cornul și laptele. Nu ai cum să nu numești premier de la PSD cel care a câștigat alegerile. Votul de duminică trebuie respectat.

    • ai mancat ceva in dimineata asta ?

    • Lasă-l. E stricat băiatu la stomac de câteva zile. Vomită prostii la fiecare articol.

    • Daca știi puțin de matematică, dreapta a câștigat alegerile 25+15=40 >30 :))
      Deci conform constituției e normal ca sa guverneze coaliția care a obținut majoritatea voturilor.

    • Se putea respecata doar cu Petrov, Mîțu si Dottore.

    • Pai ai cum, pt ca nu a castigat 50+1. Parlamentul voteaza primul ministru si nu va fi ales daca va fi de la PSD, iar Romania are nevoie de un guvern cat mai repede poibil pt ca trebuie votat bugetul.

    • Iohannis e un papă lapte daca nu știe sa negocieze pentru prim ministrul lui. Da, luzării se vor zvârcoli ca vor trebui sa se apuce de treabă sau sa-si dea demisia sau sa fie destituiți pentru ca nu vor trece de evaluarile facute pe bune.
      Și da, RENAR trebuie reformat și el!
      Nu trebuie sa fii un geniu ca sa pui cap la cap niște informații (chiar si lipsa): nimeni nu e obligat sa-și indeplinească temeinic sarcinile dun fișa postului și doar un Judecător poate stabili cine greșește. Păi atunci Statul sfaca un flux rapid de judecată pentru angajații lui…. in 30 de zile sa avem raspunsul final.
      La treabă!

    • O grija are si luis, sa vada iar Romania sub gheara psdului. Ei bine, daca ai zile o sa mai apuci, dar ia in calcul ca asta o sa mai dureze niste ani, vezi si tu ca nimeni nu mai vrea sa se asocieze cu ei. Pana atunci te poti consola sperand ca noul guvern sa se formeze cat mai repede si sa faca treaba cat mai buna. Asta daca te tine si ficatul, ca tare l-ai mai fortat zilele astea cu amaraciunea ta.

    • Bre nea Luiz ,parcă ne-au spus comuniștii in ’86 să nu ieșim din casă!

    • @Spark, hahaha

  2. Conform constitutiei se desemneaza prinministru de la partidul sau de la partidele ce au majoritate (pentru ca apoi parlamentul sa voteze guvernul)

    Asa a fost in ultimii 30de ani… fara majoritate parlamenta cine va vota guvernul?

    Tot acest balci e propaganda psd asta pt ca nimeni nu citeste constitutia….

    • Cristoiu o citește, zice ca-i un fel de h igienică pentru el in vremea lui Iohannis.
      Cum ar spune firea: daca nu-ti place de presedintele țării muta-te in alta…
      Eu am încredere in președintele țării – pâna nu o sa mai am

  3. Oricât a fost blamat electoratul pentru absenteism ,cei care au votat, au decis să nu se mai repete catastrofa psd ,când un singur partid a avut toată puterea . Am incredere că USR va reuși să-i țină în frâu pe liberali, care se și vedeau luând locul pesediștilor ,cu toată puterea in mâna lor . Mi se pare corectă poziția primarului Timișoarei privind împărțirea echitabilă a funcțiilor , ca nici un partid să nu acționeze discreționar și să existe un control al deciziilor. Într-un final, răspunderea guvernării revine deopotrivă întregii coaliții. PS. Nodul gordian al negocierilor va fi funcția de Șef al Camerei Deputaților : Orban sau Barna ? Îl vor sacrifica liberalii pe Orban , pentru ca PNL să dețină funcția de PM ? Și, doi, vor ceda Justiția USR-ului ,pentru a deține Finanțele ? Aceasta-i întrebarea !

    • Doamna Anna Radu , nimic nou sub soare , in colonia Romanica toate deciziile vor fi ale Gaulei_rului klauSS , in ceea ce priveste MAREA SPOLIERE a respectivei colonii .
      Din informatiile care le primesc din tara , una se detaseaza in mod pregnant , si anume EXTERMINAREA multor pensionari , care au pensii stabilite in baza principiului contributivitatii . Sunt foarte multi pensionari , care efectiv rabda de foame , lipsa de medicamente s.a.m.d. , de asemenea mi-i s-a spus ca pretul alimentelor au crescut , la fel ca si pretul la utilitati .
      SA VA FIE DE BINE !

    • Ba Latrina3, du-te canta pe la Gadea.

  4. Domnule -Heroul- , iti doresc sa ajungi in situatia , de a nu iti putea permite sa cumperi cele necesare trailui zilnic , ca sa nu mai pomenesc sa ai nevoie de medicamente , iar veniturile tale sa fie in jur de 250 Euro , si dupa aceea sa jignesti .

    • Nu zic nu, e destul de rau sa ajungi in asa situatie, totusi cum ajunge cineva in situatia aia (lasind la o parte cazurile medicale)?

  5. Nu stiu de ce, am asa o presimtire, cred ca vor reusi (sa-si imparta ministerele).

    • E ca in bancul ăla sec: „Mergi pe o frânghie deasupra unei gropi adânci plină de că kat, te-ai prins?”

    • Bârnă… nu frânghie…
      în fine, m-am prins, nu vreau un sfârșit tragic
      Nu e mai bine de functiinarii publici care stau sau care daca merg se leaga de șeful lor direct?

    • Lula intra pe bascula.

    • Domnule – amicu-, cunosc asemenea persoane din familie, respectiv medici, profesori plus persoane care au muncit în așa zisul acord global, fac referire numai la cei cu vechime integrală (35 de ani), procentul pensiei din salariu este de 32,5%, dintr-o medie salarială de 4000 RON, pensia este de 1200 – 1500. Știu aceasta deoarece eu le trimit alor mei din țară minim 500 Euro lunar, altfel nu ar avea cum să supraviețuiască, nu spun să trăiască decent.

    • Dacă șeful nu se mișca atunci nici angajatul.
      Miniștrii sunt numiți politic. De cele mai multe ori doar pentru că partidul le cere asta. Nu vor să fie șefi – adică sa pună angajații la treaba.
      Dar daca miniștrii ar fi plătiți ca niste sefi?
      Cât câștigă ăla de la CEC doar pentru că e șef?

    • @A310 doar Olguța Vasilescu ne mai zăpăcea cu cifre aruncate așa. De treabă nu știe sa se țină, a fost numita sa conduca o comisie in parlament si nu s-a ales nimic de ea.
      Ce alta dovada mai vrei. Întotdeauna unul care conduce din vorbe va avea un fraier care sa munceasca pentru el. Daca e platit bine (legal sau nu) nu mai e fraier?

    • Maistre Spark, in versiunea care circula pe vremea cind eram in generala bancul era cu un cirlig.

  6. Pentru militari: tot respectul!

  7. Nu merge, o fi prea lung…
    O iau pe scurtatura:
    Dacă MMPS va ajunge la USRPLUS, va fi manevra PNL prin care USR să-și rupă gatul repede!

  8. Doamnă sau Domnule Cloudfare, cele afirmate de mine, sunt date validate de Institutul de Statistică , eu nu sunt afectat de faptul, că anumiți pensionari din Romanica, au ajuns să rabde de foame, la propriu. Eu mi-am luat tălpasița din colonia Romanica în 2010, mai revin din când în când, dar nu am de gând să revin definitiv într-o colonie unde Gaulei_erul KLAUSS a acaparat toate puterile, nu se deosebește cu nimic de alți dictatori, numai spoiala este alta.