G4Media.ro

Negocieri blocate din cauza neînțelegerilor asupra împărțirii principalelor funcții în stat între…

Negocieri blocate din cauza neînțelegerilor asupra împărțirii principalelor funcții în stat între PNL, USR Plus și UDMR / Liberalii țin cu dinții de șefia Camerei Deputaților, USR Plus și UDMR vor Parlamentul pentru ele dacă premierul e la PNL

Negocierile dintre PNL, USR PLus și UDMR privind împărțirea puterii după alegerile parlamentare au ajuns într-un impas sâmbătă după-amiază, după ce discuțiile s-au blocat pe principalele funcții în stat: prim-ministru, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului, au declarat surse apropiate negocierilor pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, încă de la primele ore ale discuțiilor s-au conturat rapid două tabere: pe de o parte PNL, principalul partid al viitoarei coaliții, care a cerut ca negocierile să pornească de la acceptarea faptului ca liberalilor să le revină atât funcția de premier (Florin Cîțu), cât și cea de președinte al Camerei Deputaților (Ludovic Orban).

USR Plus și UDMR au refuzat acest aranjament și au cerut insistent ca cele trei funcții să intre în negocieri și să fie împărțite echitabil între cele trei partide care vor forma coaliția: șefia guvernului la PNL, șefia Camerei la USR Plus și, eventual, șefia Senatului la UDMR.

Impedimentul nu a fost depășit, iar negocierile au fost suspendate temporar pentru pauza de masă.

Progrese s-au înregistrat însă la discuțiile privind programul de guvernare, unde PNL, USR Plus și UDMR au bătut palma pe capitolul Digitalizare (detalii aici).

De asemenea, sursele G4Media.ro au explicat că USR Plus și UDMR s-au aliat împotriva PNL și la negocierea ministerelor, fiecare dintre cele două formațiuni încercând să își adjudece portofolii cât mai consistente, atât din punctul de vedere al vizibilității, cât mai ales al fondurilor gestionate.

Lideri ai UDMR au declarat pentru G4Media.ro că maghiarii nu vor mai accepta să fie a cincea roată la căruță și să se mulțumească cu ministere considerate slabe, cum ar fi Cultura și Mediul, și vor încerca să obțină portofolii mai importante, precum Fondurile europene, Agricultura sau Transporturile.

Citește și: Bătălia pentru împărțirea puterii: Cine face parte din echipele PNL, USR PLUS și UDMR care vor negocia viitorul guvern, programul de guvernare și funcțiile din Parlament

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

68 comentarii

  1. Așteptăm un semn și ieșim cu toții în piață.
    PNL vrea sa distrugă România cu pretențiile lor. Până și CTP le ia apărarea „lovind” in usr+
    Mai bine îl laSă pe Iohannis mediator..

    • iti arat eu „semnul”. poti sa „iesi” in piata la „digitalizare”

    • Ce să faci la piață? Pătrunjel, leuștean, castraveți, ce vrei să iei?

    • Cloudfare ce semn astepti?Ma faci sa rad,marile manifestatii au fost doar impotriva psd 🙂

    • Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, susține, într-o postare pe Facebook, că termenul „negru” din românește nu are sensul de „nigger”, „nigga”, „cioară”, „cioroi” din engleza americană. Potrivit acestuia, în românește cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare și abia apoi o rasă.
      „Acum câteva zile am văzut, pe burtiera de la CNN, următorul anunț, preluat apoi și de France 24 și de alte agenții de știri: „Biden picks retired general Lloyd Austin as first Black Pentagon chief” („Biden îl pune pe generalul pensionat Lloyd Austin drept primul șef negru al Pentagonului”).
      În alte surse referitoare la aceeași știre, în loc de „Black”, am găsit „African-American”. În românește cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare și abia apoi o rasă. Când se enumeră rasele, se spune încă la noi „rasa galbenă”, „rasa albă”, „rasa neagră”.
      Cuvinte precum „caucazian” pentru „om alb” sau „african american” pentru „om de culoare neagră” nu s-au încetățenit deocamdată în românește. „Caucazian” înseamnă la noi locuitor al regiunii Caucazului sau o realitate legată de Munții Caucaz.
      „African american” înseamnă american de origine africană, dar, după cum se știe, nu toți africanii (inclusiv cei care trăiesc în Statele Unite) au culoarea pielii neagră. Oricum, în acest moment, „negru” din românește nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană. Câtă vreme și în engleză se folosește încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) și nici alții scandalizați. Ioan Aurel Pop precizează că a scris postarea – menită să explice câteva sensuri ale unor cuvinte – ca om, nu ca președinte al Academiei Române și nu cu scopul de a acuza sau achita pe cineva.

  2. Aoleu, blocaj?

  3. Ciolănas ciolanel ciolanică.
    Cel mai bun prim ministru este evident Ciolos.
    Plus rezervă este Ciucă .. Ciucă al nostru.
    Informație gresită.
    Ei se luptă pentru bunăstarea noastră.
    Dar pune Supremul ciomagul pe ei .

    • Oare cei 3 „mușchetari” ai lui Dumas erau egali in drepturi chiar daca erau de puteri (în bani) diferite?

  4. Băieții ăștia vor funcții la paritate cu PNL de parcă ar fi obținut și voturi la paritate. Zici că au câștigat alegerile, când s-a cerut demisia lui Barna pentru rezultatul slab. Ce nu au câștigat la urne vor să compenseze prin tupeu porcesc și șantaj.

    • Da, pnl are 3 coa e… unu scofâlcit e moștenit de la psd si nu poate fi extirpat fara risc major

    • @cineva,
      Atunci să nu le mai cerșească ajutorul. SCURT!!!
      USR-ul poate să stea pe margine și să-l lase pe Cîțu să facă guvernul. DACĂ TOT A CÎȘTIGAT PNL-UL ALEGERILE, NU!?

  5. PNL reprezintă şi PSD-ul, aşa că are dreptate!

  6. Eu nu cred, e fake news! N-are cum să se producă blocaje! PNL are suficienta abilitate și experiență politica, UDMR e uns cu toate alifiile, deci nu cred!

    • PNL a greșit când la numit pe Catu premier, trebuiau sa meargă tot cu Orban… Astfel camera revenea USR-ului… Dar asa PNL vrea vizibilitate prin pozițiile de conducere… Se vede de pe luna ca țintesc poziții de vizibilitate

  7. Este dubioasa lupta asta pe ministerele care au cei mai multi bani. Ca functionari de stat, ministrii si secretarii de stat au salarii fixe, ele nu depind se banii ministerului. Prin logica omeneasca fireasca ei ar trebui sa se lupte pe ministerele care le dau cele mai putine dureri de cap, care presupun raspundere minima, nu sa se lege la cap cu ministere grele care gestioneaza multi bani si mai ajung sa fie si injurati de alegatori sau eventual anchetati. In concluzie, ce-i face oare pe politicieni sa se bata pe ministerele cu multi bani, nu cumva accesul pe cai de coruptie la banii publici, ca sa se chiverniseasca personal fara sa se cunoasca? Daca bugetul ministerului e mic, se cunoaste fiecare leu furat. Pun si eu intrebarile astea pentru un prieten. Sa nu-mi spuneti tampenii de genul ca politicienii sunt preocupati de soarta tarii, ca va rad si cainii.

    • Nu poti influenta politica unui guvern daca ai Mediul, Sportul, Dansul si Bunele Maniere.

      Si nu va mai ganditi numai la bani si parandaraturi, e vorba de arata ca tu contezi si ca poti lua decizii, aloca bani, respecta anumite promisiuni electorale, etc

      Exemplu: daca USRPlus accepta toate ministerele de importanta minora, vor trai „bine” 3-4 ani. Apoi vin alegerile si constata ca dispar de pe scena, nu ii mai voteaza nici 5%. De ce ia-r mai vota cineva, daca nu au fost transparenti la guvernare?

    • @silicon_v
      Daca ministerele sunt de importanta minora, atunci de ce mai sunt ministere? Sa le desfiinteze. Politica este mama coruptiei, pentru a veni la putere si a avea acces la bani publici politicienii sunt capabiuli de orice marsavie, isi sparg capetele intre ei in campaniile electorale. Toti sunt ghidati de mirosul banilor, avand multi bani pe mana se pot infrupta si pot da comenzi clientelare firmelor de casa. Asta este esenta luptei politice, pentru asta vor toti la guvernare, ii doare in qur de alegatori. Culoare politica nu conteaza, cand spui politica, spui coruptie, politica si coruptia sunt in simbioza. Nu se poate una fara alta.

  8. UDMR primește Cultura și Agricultura.

  9. Ciolaniada de iarna!

  10. Ciuca trebuie sa fie premier. Restul e cancan.
    Presedintele va alege varianta cea mai buna: Ciuca.

    • Cel mai corect ar fi prin tragere la sorti, dar nu-i convine lui Iohannis.

    • @Ana,
      Corect, Ciucă, acest Napoleon al armatei române, acest Cezar, acest Alexandru Macedon pe care românii nu vor să-l preaslăvească.

  11. e corect prim ministru, presedinte deputati, presedinte senat sunt trei posturi pentru 3 parteneri

    pnl nu a castigat alegerile, ca sa „ttrebuiasca” sa dea prim ministru

    orban probabil are promis deputatii, fiind demisionar

  12. „Progrese s-au înregistrat însă la discuțiile privind programul de guvernare, unde PNL, USR Plus și UDMR au bătut palma pe capitolul Digitalizare” :)))) Asta a fost buna…hai ca ne-am scos, o sa rupem tot la digitalizare…imi inchipui ce dure au fost negocierile

  13. Cei prostia asta cu controlarea guvernului de la senat si transformarea tuturor premierilor in papusi de paie?

    SA SE DUCA ATUNCI AMANDOI ACASA! si Citu si Orban!

    tind sa cred ca parlamentarii sunt rupti de realitatea care este dincolo de limuzinele cu geamuri fumurii!

    in provincie lumea fierbe pe un butoi de pulbere!
    ceea ce a iesit cu AUR este doar varful icebergului!

    cerintele celor de la usr plus sunt pur si simplu de bun sint, elementare! de la fara penali in functii publice, desf. sect. speciale, desf. pensiilor speciale, … *(numai speciali si specialisti!)

    PS: EU NU MI_AM RISCAT VIATA MEA SI A FAMILIEI MELE MERGAND LA VOT CA SA IOHANIS, ORBAN, SAU ORICE ALTCINEVA SA CONTINUE MOCIRLA INFECTA DE PANA ACUM!

  14. Presimt ca vor negocia ca la Brexit, dupa modelul „we agree to disagree”. Pesedeul rade de pe margine.

  15. Bătaie mare pe ciolan, „oamenii noi” nu se lasă, vor și ei să roadă cât mai mult.

  16. Totuși USR plus sunt codașii clasei și ar trebui să o lase mai ușor.
    Ce poate face Barna ca șef la cameră? Circ, că doar atât știe. Cam ce face nebuna aia de la sectorul 1.

  17. Faceti-va bagajele, că aici nu mai e de stat.

  18. SPER ca PNL sa NU ia nici sefia Camerei Deputatilor, nici pe-a senatului, uite de ce:
    „Proiect PNL: Membrii ASF să aibă IMUNITATE civilă sau penală în anumite situații și să li se deconteze cheltuielile cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport dacă nu stau în București, pe model BNR.
    USR: „Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv.”
    In luna octombrie din acest an, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege inițiat de deputatul PNL Florin Roman, care prevede, printre altele, că membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară care nu domiciliază în Bucureşti vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.
    Mai mult, membrii conducerii ASF ar urma să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credintă şi fară neglijentă, a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în conditiile legii, a atribuțiilor de supraveghere şi control, potrivit aceluiași proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman, care a trecut de Camera Deputaților și se dezbate acum la Senat, camera decizională.”

    Decembrie 2020: „Autoritatea de Supraveghere Financiară a început să-și răsplătească pe final de an cei peste 500 de angajați cu prime de mii de euro, echivalentul încă unui salariu lunar, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul autorității. Salariul mediu net de bază în ASF este de 10.000 de lei (peste 2000 de euro), iar membrii conducerii ASF au venituri nete lunare care ating și 14.000 de euro. ASF a mai acordat prime anuale similare în anii 2018 și 2015.
    In replică, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, susține că actuala conducere respectă contractul colectiv de muncă aflat în vigoare.”

  19. Sau la Senat:
    ” 23 Octombrie 2020.
    Senatorul PNL Daniel Fenechiu a inițiat o propunere legislativă, împreună cu senatorul PSD Robert Cazanciuc, prin care ELIMINA restricțiile la contractarea de servicii juridice de către instituțiile statului, chiar dacă acestea au consilieri juridici și fără să mai ceară aprobarea ordonatorului principal de credite sau a consiliilor locale.
    Senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat pentru G4media.ro că a urmărit să liberalizeze piața serviciilor juridice astfel încât primăriile să beneficieze de servicii juridice mai bune, la prețuri mai mici și fără multă birocrație.
    Expertul anticorupție, Laura Ștefan, a declarat pentru G4Media.ro că este încă o încercare de a canaliza banii publici spre buzunarele private și că inițiativa este ”iresponsabilă” deoarece se prefigurează o criză economică.
    Inițiativa lor a fost semnată de alți 2 senatori, Radu Preda (PSD) și Nicoleta Pauliuc (PNL), tot avocat.
    Proiectul a fost adoptat miercuri de Senat și merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.”
    Senatorul PNL Daniel Fenechiu este și avocat asociat la Casa de avocatură Fenechiu, Sava și asociații și are nenumărtate contracte de asistență juridică cu statul, potrivit declarației lui de interese.

  20. Sper sa nu se retraga nimeni din lupta pt. putere. Cine se da in spate dovedeste ca nu e demn de Romania. 🙂 Ciolos Premier, Clar. Varianta mai buna nu exista. Dar sa stea 4 ani, cum e normal, fiti cuminti si-o sa fie bine pt. toti. Lasati ciolanul daca nu stiti sa-l savurati …

    • Ciolos este omul lui Soros pana in maduva oaselor, la fel ca si seful sau direct Macron. Mekel l-a suparat rau pe Soros, care i-a dat vot de blam pentru ca a cedat Ungariei.

  21. Să procedeze democratic.
    Toate propunerile să fie supuse la vot în coaliție.
    UDMR și USR ar trebui sa condiționeze doar programul de guvernare și raportul de distribuție a funcțiilor.
    Daca vrem democrație decizia trebuie sa rămână la cei care au majoritatea în coaliție.

    • „Daca vrem democrație decizia trebuie sa rămână la cei care au majoritatea în coaliție”

      Asta e o gluma, nu? Adica un PNL cu 25% din voturi vrea sa ia toate deciziile si toate posturile, iar USRPlus+UDMR (21% voturi) sa ii aplaude de pe margine.

      A mai auzit cineva de asemenea negociere?

    • @Devil. Daca „decizia ramane la cei care au majoritatea”, nu-i nici democratie, nici coalitie de guvernare. Democratia e rezultanta negocierilor.

    • @Devil,
      Nu, faraoane, să se supună la vot în parlament, nu în „coaliție”! Dacă tot vrei vot, să fie vot până la capăt!

  22. PNL incepe sa isi arate fata, aia pe care au uitat-o cei care i-au votat. Vor urma luni de certuri si amanari.

  23. Dupa ce „esueaza” negocierile guvernul va fi PSD/PNL cu Rafila prim-ministru si Orban vicepremier si probabil ceva minister cu greutate.

    • Cel mai probabil nu or sa esueze, dar o sa dureze mai mult. Problema e la PNL, care negociaza ca si cum ar fi castigat la mare distanta alegerile si acum e gata sa dea cate 2-3 ministere catre PMP si UDMR. Incerc sa spun ca ei inca sunt in logica sondajelor de dinainte de alegeri, cand ei castigau cu 32%-34%, iar PMP intra in parlament. „Realitatea” aia nu mai exista.

      Acum diferenta intre ei si USRPlus+UDMR mai e de doar 24 de parlamentari, din care vreo 15 sunt niste „fosti” de la PSD si ALDE, extrem de nesiguri.

    • Sunt mai multe variante…

  24. Guvern minoritar PNL, dacă e refuzat de 3 ori așteptăm alegerile anticipate. Prezenta nu poate fi mai mică decât a fost !
    USR, exclus PLUS, ar face aliantă cu PESEDE, au mai făcuto la investirea MARELUI CIORDACHE !
    UDMR nu se mai mulțumeste cu funcția de vicepremier, acum stiu ca dacă anul trecut aveau sefia senatului , legea federalizării României, era validată !
    Trebuie anticipate. Se pare că nimic nu s-a înțeles din ultimele alegeri !

  25. Salut !
    Se confirma ca hotii se cearta la impartirea prazii.

    Au furat startul !
    Ce impart ei ,? pielea ursului din padure!

  26. La Paris oamenii sunt în stradă, proteste masive.

  27. @Plotonier major Touz Gureanu
    Iti faci iluzii, sunt cu totii la fel din punct de vedere moral. Se diferentiaza doar prin studiile absolvite in mod real si nivelul lacomiei. Cu cat sunt mai rudimentari ca educatie (vezi PSD) cu atat sunt mai lacomi, dar toti sunt corupti. Nici un bogatas din politica sau justitie nu poate pretinde ca a muncit de averile pe care e detine, ca angajati la stat nu ar putea aduna mari averi.