
Navele din Marea Roşie încearcă să evite atacurile Houthi prin mesage ca „Echipaj integral musulman”
Navele comerciale care tranzitează Marea Roşie încearcă să scape neatacate de rebelii yemeniţi Houthi difuzând în sistemele publice de urmărire mesaje despre naţionalitatea sau chiar religia echipajelor, după atacurile ucigaşe din ultima săptămână, relatează vineri agenţia de știri Reuters, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Traficul pe ruta critică pentru livrările de ţiţei şi mărfuri a scăzut mult din noiembrie 2023, când Houthi au început agresiunile împotriva unor nave din largul coastelor Yemenului, susţinând că acţionează din solidaritate cu palestinienii în războiul din Fâşia Gaza împotriva Israelului.
În ultima săptămână, după mai multe luni de calm, gruparea susţinută de Iran a scufundat două nave, iar liderul său Abdul Malik al-Houthi a reafirmat că nu va lăsa să treacă nicio navă a vreunei companii legate de Israel.
De câteva zile, tot mai multe vase care trec prin sudul Mării Roşii şi Strâmtoarea Bab el-Mandeb au adăugat la profilurile lor publice din sistemul de identificare automată (AIS) diferite mesaje care pot fi vizualizate cu un clic. Printre acestea, referiri la un echipaj şi conducere formate exclusiv din chinezi, semnalarea prezenţei la bord a unor gardieni înarmaţi sau „Echipaj integral musulman”. Alte nave au încercat să arate clar că nu au nicio legătură cu Israelul, afirmă furnizorul de date şi analize maritime MarineTraffic şi cel de date financiare LSEG, care deţine şi Bursa din Londra (London Stock Exchange).
Surse ale Reuters din domeniul securităţii maritime apreciază că mesajele respective indică disperarea de a evita atacuri ale unor comandouri sau drone Houthi, însă probabil eforturile respective nu au rost: informaţiile de care dispun rebelii yemeniţi sunt „mult mai profunde şi proactive”. De exemplu, conform unor analize, alte nave din flotele cărora le aparţineau cele două vase scufundate recent au făcut în ultimul an escale în porturi israeliene.
Aceleaşi surse avertizează că companiile de transport trebuie să îşi asume obligaţii de diligenţă mai stricte privind orice conexiune tangenţială cu Israelul, înainte de a naviga prin Marea Roşie, dar riscul rămâne ridicat.
Reuters reaminteşte un incident relevant: în martie 2024, potrivit Comandamentului Central al SUA, Houthi au lovit cu rachete balistice petrolierul Huang Pu, operat de chinezi, deşi afirmaseră că nu vor ataca nave chineze. Rebelii au vizat şi nave implicate în comerţul cu Rusia.
Brokerul de asigurări Aon a consemnat săptămâna aceasta că „în ciuda încetărilor focului declarate, zone ca Marea Roşie şi Strâmtoarea Bab el-Mandeb rămân desemnate de asigurători ca unele de risc ridicat” şi a atras atenţia că „monitorizarea continuă şi măsurile de securitate adaptive sunt esenţiale pentru operatorii de nave”.
Costul asigurării mărfurilor livrate prin Marea Roşie a crescut la mai mult decât dublu după atacurile din ultima săptămână, iar unii asiguratori au suspendat asigurarea unor curse maritime.
Numărul de nave care trec prin strâmtoarea dintre extremitatea sudică a Mării Roşii şi Golful Aden a fost de 35 în 10 iulie, respectiv 32 în 9 iulie, faţă de 43 în 1 iulie, arată date ale jurnalului de informaţii despre navigaţie Lloyd’s List Intelligence. În octombrie 2023, înainte ca Houthi să înceapă atacurile, media zilnică era de 79 de traversări.
„Marinarii sunt coloana vertebrală a comerţului global, menţinând aprovizionarea ţărilor cu alimente, combustibili şi medicamente. Ei nu ar trebui să îşi rişte viaţa ca să îşi facă meseria”, a comunicat recent organizaţia caritabilă britanică Seafarers’ Charity, care sprijină marinarii şi familiile acestora.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.