G4Media.ro

Motivele invocate de Putin pentru atacul împotriva Ucrainei: ”Republicile Populare Donbass s-au…

Sursa foto: Twitter / President of Russia

Motivele invocate de Putin pentru atacul împotriva Ucrainei: ”Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor” / ”Ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina” / A cerut armatei Ucrainei să depună armele

Președintele rus a invocat nevoia de ”denazificare” a Ucrainei și spune că a răspuns solicitărilor republicilor populare din Donbas, atunci când a decis atacarea Ucrainei, joi dimineață.

Putin a susținut un discurs televizat în care a încercat să justifice motivele pentru care a dat ordinul de atac, informează Ria Novosti.

„Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile populare din Donbas s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o intervenție televizată către ruși.

Șeful statului a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.

„Scopul lor (n.r. operațiunile speciale rusești) este de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani, iar pentru aceasta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva rezidenților pașnici, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse”, a spus Putin.

Potrivit șefului statului, ciocnirile dintre Rusia și forțele ucrainene, care mai devreme sau mai târziu ar fi urmat să intre în război în Crimeea, erau inevitabile.

„Era doar o chestiune de timp. Se pregăteau, așteaptau momentul potrivit. Acum pretind că dețin și arme nucleare. Nu îi vom lăsa să facă asta”, a spus Putin.

Rusia nu poate să se simtă în siguranță, să se dezvolte, să existe cu o amenințare constantă emanată din Ucraina, a subliniat șeful statului rus, menționând că ajutorul primit de Ucraina din partea Alianței Nord-Atlantică este inacceptabil.

Libertatea este în centrul politicii Rusiei și toată lumea, inclusiv ucrainenii, ar trebui să se bucure de acest drept, a spus președintele.

„Libertatea de alegere pentru fiecare de a-și stabili în mod independent viitorul lor și al copiilor lor. Și considerăm important ca acest drept, dreptul de a alege, să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi. Oricine dorește asta”, a spus el.

Putin a amintit că nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii care au trăit în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nimeni nu a întrebat vreodată cum vor ei înșiși să-și aranjeze viața.

Președintele și-a exprimat încrederea că soldații și ofițerii ruși își vor îndeplini cu curaj datoria și că puterea executivă va funcționa fără probleme și eficient.

„Dragi compatrioți, sunt sigur că soldații și ofițerii forțelor armate ruse devotați țării lor își vor îndeplini cu profesionalism și curaj datoria. Nu am nicio îndoială că toate nivelurile de guvernare vor funcționa fără probleme și eficient”, a spus el în discursul său.

Responsabilitatea pentru vărsarea de sânge, a spus șeful statului, va fi pe conștiința regimului aflat la conducere din Ucraina.

Putin s-a adresat și armatei ucrainene, menționând că aceștia au depus un jurământ de loialitate față de popor, și nu față de junta anti-populară care jefuiește Ucraina.

„Părinții, bunicii și străbunicii voștri nu s-au luptat cu naziștii, apărând patria noastră comună, astfel încât neonaziștii de astăzi au preluat puterea în Ucraina”, a spus el.

Președintele a cerut armatei ucrainene să nu urmeze ”ordinele criminale”, să depună imediat armele și să plece acasă. În același timp, el a subliniat că toți militarii armatei ucrainene care îndeplinesc această cerință vor putea părăsi liber zona de luptă și se vor întoarce acasă la familiile lor.

Putin a subliniat că Rusia respectă și va respecta suveranitatea țărilor CSI: „Noi respectăm și vom trata, de asemenea, toate țările nou formate din spațiul post-sovietic. Le-am respectat și le vom respecta suveranitatea. Și un exemplu în acest sens este asistența pe care o oferim furnizate Kazahstanului, care s-a confruntat cu evenimente tragice, cu provocarea statului și integrității sale.

Vorbind despre NATO, președintele a menționat că Alianța se apropie de granițele Rusiei. Moscova, a spus el, încearcă de 30 de ani să negocieze o neextindere a blocului către est și s-a confruntat cu înșelăciune, presiuni și șantaj.

„De ce se întâmplă toate acestea (n.r. extinderea NATO – n.red.)? De unde vine această manieră obscenă de a vorbi din punctul de vedere al propriei exclusivități, infailibilitate, permisivitate? De ce există o desconsiderare, dispreț față de interesele noastre și cerințe absolut legitime? ” a întrebat Putin.

Potrivit lui, totul este clar și evident – aceasta a fost o dovadă a slăbirii URSS. „Uniunea Sovietică la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut s-a slăbit, apoi s-a prăbușit complet. Întregul curs al evenimentelor care au avut loc atunci este o lecție bună pentru noi astăzi. A arătat în mod convingător că paralizia puterii, voinței este primul pas către degradarea completă a voinței și uitării”, a spus el.

Potrivit acestuia, era necesar doar să-ți pierzi încrederea în sine – „și atât”. „Echilibrul de putere din lume a fost deranjat. Acest lucru a dus la faptul că tratatele și acordurile anterioare nu mai sunt valabile”, a adăugat el.

Rusia este pregătită pentru orice evoluție a evenimentelor, toate deciziile au fost luate, a spus Putin. „Sper că voi fi ascultat”, a spus președintele.

Adevărata forță constă în dreptate și adevăr, care sunt de partea Rusiei, a spus președintele. „Dragi cetățeni ai Rusiei, bunăstarea, însăși existența unor state și popoare întregi, succesul și vitalitatea lor își au originea întotdeauna într-un sistem puternic de rădăcină, cultura lor de valori, experiența strămoșilor lor”, a spus el.

Putin a spus că mizează pe sprijinul consolidat al parlamentului și pe sprijinul rușilor în legătură cu demararea operațiunii din Donbass.

Sursa foto: Twitter / President of Russia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mare minune sa nu treacă la denazificarea statului mafiot roman.

  2. I-auzi! Și asta e cu nazismul in gura. Zici ca e postac de extrema stânga.

  3. E clar că omul e bolnav psihic. Inca un Stalin in cartea de istorie. Din păcate numai cu asemenea mizerii se poate lauda nația rusă.

    • Nu se compara cu Joe și USA care promovează woke, cancel culture și curcubeul!

  4. Unde sunt postacii care il apara pe acest mincinos ordinar? Putin cu gura lui a tot declarat ca va invada Ucraina. Lavrov la fel. Niste j(e)guri. Nu le ajunge o tara de 20 de milioane de kilometri patrati. Niste incapabili care isi tin tara in saracie.

  5. Noroc ca la noi e fain și bine!