G4Media.ro

VIDEO Moment istoric: Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă…

VIDEO Moment istoric: Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă un satelit experimental purtat de un balon meteo. Miza: un nou internet ”utilizabil fără restricții sau aprobări”

Compania românească CryptoDATA a lansat, joi, în stratosferă primul ansamblu de echipamente pentru a testa comunicarea globală encriptata Voice Over Blockchain Protocol. Ovidiu Toma, CEO al companiei, a declarat pentru G4Media că proiectul a fost un succes: balonul meteo care a ridicat satelitul a ajuns la 38.600 de metri și totul a funcționat conform așteptărilor.

Miza acestui proiect este realizarea unei rețele descentralizate de comunicare securizată. Pe scurt, reprezentanții companiei spun că este vorba despre un nou internet care poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, care asigură securitatea acestei comunicări.




Cum s-a procedat. Un satelit experimental purtat de un balon Meteo a fost lansat în data de 09.07.2020 la o altitudine aproximativ 38.600 de metri din localitatea Stâlpu, Județul Buzău. Asta în contextul în care CryptoDATA intenționează să trimită în spațiu, în următorii ani, o rețea de sateliți care implementează o nouă formă de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain. O tehnologie ”infailibilă”, spune Ovidiu Toma.

Lansarea balonului meteo oferă posibilitatea de a testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene, spun reprezentanții companiei.




Este de fapt un test preliminar înainte de lansarea pe orbita joasă a primului satelit de test, în februarie 2021.

La acest proiect CryptoDATA colaborează atât cu compania româneasca Autonomous Flight Technology cât și cu companiile americane Momentus și SpaceX.

Proiectul companiei românești poartă numele de GLOBAR și este o nouă rețea globală care are ca scop comunicarea și transferul de date între terminalele utilizatorilor.

CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc și este, potrivit reprezentanților ei, un pionier în dezvoltarea tehnologiilor blockchain.

”Una dintre cele mai inovative invenții este tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Acest protocol este în prezent implementat în dispozitivele IMPulse K1 și WHIM Laptop.

Aceste dispozitive sunt la momentul actual unele dintre cele mai sigure dispozitive criptografice, destinate publicului larg. Unicitatea deviceurilor este oferită de cheia fizică de criptare care este deținută de utilizator oferindu-i acestuia securitate și descentralizare prin arhitectura blockchain” se arată într-un comunicat al companiei.

Ovidiu Toma, CEO-ul companiei CryptoDATA:

“Proiectul GLOBAR reprezintă cel mai important asset al companiei noastre. Acest ecosistem este de fapt o rețea descentralizată de comunicare securizată prin tehnologia blockchain. Pe scurt reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, VOBP (Voice Over Blockchain Protocol).

Aceasta tehnologie este acum implementata, testată și adaptată pe dispozitivele adresate publicului larg IMPulse K1 Smartphone si WHIM Laptop. Până în prezent acest protocol nu a avut nici o breșă de securitate. Din acest motiv dorim să construim o rețea globală care să aibă la baza acest protocol.

Lansarea balonului am facut-o în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele, în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus și SpaceX, intenționăm să trimitem primul satelit de test în orbita joasă a pamântului.

Din punctul nostru de vedere, rețeaua GLOBAR va oferi omenirii mobilitate, flexibilitate și securitate în domeniul comunicațiilor și transferului de date”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Inca un proiect pe sfera sigurantei nationale, azi maine aflam ca pt asta exista hexipharma, unifarm, ghita cu asesoft, si alte sute de firme cu sediul in cladirea SRI! Rusinea nationala, servicii de 2 bani, vulturi, ulii, soimi si ce-or mai vrea ei sa se numeasca! Tradatori nationali!!! URaaaa si la garaaa!

  2. Bravo! Putem!

  3. interesant in schimb titlu e inselator nu e un „satelit” ca ar presupune o orbita ,e un test !

    • Excelent! E posibil ca acest experiment sa fie muult mai important decat crrdem acum. Succes baieti! O sa mai auzim de voi

  4. Fenomental, au agățat o conservă cu antenă de un balon, articolul ăsta miroase de la o poșta a advertorial!

  5. Deci, pe internetul asta fara restrictii, Lucovid nu va mai putea sterge ortodoxinfo.ro?

    Daca balonul va zbura si prin America, se va restabili accesul la Wikileaks, cel blocat de aproape 10 ani? Vor avea in sfarsit acces la lista de invitati a lui Epstein, pe care judecatorii au ascuns-o saptamana trecuta?

    • In alta ordine de idei, cautati pe net Encrochat si honeypot

    • Dacian Julien Soros. 1. Nu exista nici un fel de legatura de rudenie intre Ciolos si Soros. 2. Evident, de pe ortodoxie.ro ai copiat aceasta fantasmagorica rudenie. 3 ortodoxie.ro a fost inchis? URAAAA! 5. ortodoxie .ro este numit asa ca sa atraga tampiti, tembeli si ignoranti, pagina imprastiind cele mai neortodoxe fake news „ce vrea muschii” Rusiei. O pagina antiromaneasca, toxica si pesedistica. Hai pa!

    • @Gabriel: Esti foarte perspicac, dar stiam ca nu exista legatura intre Ciolos si Soros. E prea tanar pentru Scoala Superioara de Jurnalism sau The New School.

      La fel, nu exista legatura intre Ciolos si Schengen. Cat a fost el la butoane, la Bruxelles sau la Bucuresti, nu s-a miscat nimic nici cu Soros, nici cu Schengen.

      Dar ce ai vrea, sa ma numesc Dacian Julien Grig?

      Felicitari despre modul cum reusesti sa iti rezolvi disonanta cognitiva. Altii ar fi spus „Dughin face cenzura, Trump si Iohannis fac purificarea informatiilor toxice”, sau alt aaiureala care despica firul de par in patru. Cand colo, la aluzia ca cenzura e bine mersi in Romania, tu ai de spus doar „ura”.

      Ura, si la spirala!

    • @gabriel, tovarasul Julien se foloseste de mistocareala si informatie falsa (numele, cu buna stiinta) ca sa se dea interesant, ca sa rostogoleasca ideea lansata de latrina, si sa lanseze info sputnik style .. pare un soi de angajat de la latrina

  6. Blockchain nu este deloc o tehnologie ‘infailibila’. Cam orice inseamna ‘quantum computing’ o face zdrente, insa-i mult mai ‘safe’ decat ce este utilizat in prezent. + Ca-i foarte buna daca ar fi implementata in tot ce inseamna Stat(baze de date/Banca/ANAF/tot tacamul).

    Bine, pe unii ii sperie(Sistemul Bancar) pt. ca ar cam insemna „Adio” Monopol & Manarii Crase/Manipulari Obraznice & tot ce vine la pachet cu Sistemul Bancar, care, aparent, odata la 10 ani nenoroceste viata a milioane de persoane …

    Bine, aici nu face nimeni ancheta ca nu-i de interes international …

  7. Haha, in video apare un telefon filmat dintr-un balon meteo…
    Dupa care ni se”promite” ca vor lansa de fapt un satelit cu Spacex . La anul nu acum cand apara articolul cu cuvantul satelit in el.
    Gata, le mai trebuie un tweeter in care Elon Musk confirma ca au fost niste discutii( vagi si nu-si aminteste cand si cu cine) si market-scam-ul merge uns.
    Noul caritas cu cripto. The new Fake!

  8. La ce salarii afiseaza pe BestJobs chiar sunt de succes ! 🙂

    Daca tehnologia e relevanta , intra pe lista fondurilor de investii … cateva runde …

    daca e un ‘ game changer ‘ intra in vederile alora de sus … 🙂

  9. Cat de hateri sa fiti ? :))) vai de p a voastra. astia cu ciolos, shengen, antena5g si johny, imi pare rau pentru voi, noroc de de siteul asta aveti si voi un scop in viata :))

  10. Stire penibila,chiar si pentru antenisti ar fi prea penibila. Satelit lansat de un balon meteorologic… G4media isi subestimeaza cititorii …

    • @om – Mai omule, tu ai citit toata stirea sau doar titlul, nu ca zic, dar sa stim si noi… Daca ai citit-o, nu pot sa-mi explic decat ca esti batran, ranchiunos si frustrat, daca nu ai citit-o, pune mana si citeste pana la capt. Cat despre titlul, da, poate e putin clickbait, dar nu asta e subiectul…

  11. Cati tristi pe forumul asta … mi-ar fi rusine sincer sa postez un comentariu critic cand cineva a avut un succes. Cat pentru echipa nu pot spune decat:

    Bravo baieti! Mult succes

    • @praslea cel voinic – Tristi e putin spus, sunt ranchiunosi si plafonati in nestiinta lor gri si urat mirositoare. Habar n-au la ce s-au inhamat oamenii astia deosebiti, ce inseamna munca intr-un asemenea domeniu si cate esecuri trebuie sa indure pentru singur moment de succes…

  12. Acest CEO Ovidiu e un micutz tepar de prin Pipera/Aviatiei care a facut un purcoi de bani cand videa rig-uri de mining la negru. Acum ne vinde tehnologie free :)) Intrebarea mea e cat se poate de simpla: satelitu’ unde pastele ma-sii e ? ca eu vad doar o chinezarie de telefon care pluteste in spatiu la 38k m altitudine. orice prost care investeste 2000 de coco poate lansa un balon meteorologic.

    • Bravo! N-am auzit de compania asta, insa din ce am cercetat acum rapid imi cam lasă impresia de “shady business”.

    • Astept cu nerabdare sa vad un video cu balonul tau, sa intri si tu in rand cu prostii macar

  13. E un test pt infrastructura IoT(frigiderul care te toarna daca ai mancat prea mult c****) , ca nu ajunge tivul de la prosop si satelitii pe orbita joasa americani care spioneaza… sau e vreun tun de cateva milioane.

    Chip, cip, cirip.

  14. Escrocherie adresată snobilor haștagiști ignoranți și plini de ifose. G4 e complice, fie din prostie fie din interes.
    Cred că DNA o să vină să vă ia. Iar propagarea de fake news parcă nu vă plăcea…

  15. Mai cautati pe internet ce e ala satelit si ce e aia tehnologie blockchain. Faptul ca tu ai o tehnologie de criptare a datelor nu are legatura cu blockchain-ul. In momentul in care folosesti o tehnologie care descentralizeaza datele , ceea ce e foarte scump si costisitor de implementat la ora actuala , de abia atunci poti vorbi de blockchain. Faptul ca ai legat de un balon de heliu o chestie mica, care tu spui ca e satelit,nu e satelit, satelitul se lanseaza pe orbita. Ceea ce faci tu nu e decat un proiect de licenta al unui student.

  16. Cam multă publicitate pentru un startup care nu are nimic deosebit in obiectul de activitate principal, iar VOBP (Voice Over Blockchain Protocol) nu este nimic nou sau inovativ. Blockchain permite transferul de date in mod securizat, vocea este o forma de date.

    1. Trebuie verificate sursele de finanțare ale acestei companii.
    Intuitia de femeie si spiritul polymath imi spun ca s-ar putea sa fie ceva spălare de bani prin firma asta.

    2. Trebuie verificat cât din VOBP-ul pe care firma l-a “inventat” in 2019 a fost copiat din cercetarea “Secure End-to-End VoIP System based on Ethereum Blockchain” publicată in 2018.

    • In istoria recenta, mereu, cele mai utile invenții, unelte, creații artistice, etc, au fost cele bazate pe tehnologii deja existente folosite într-o ordine sau într-un mod diferit. De la roata pana la motorul cu aburi … nimic nou, de la motorul cu aburi pana la tesla si touring, nimic nou..
      Nu cred ca e cazul sa gasim acum acul in carul cu fan.
      E foarte bine ce fac baietii si destul de important ca incearca, cat despre bani pentru finantare… sa vina … de oriunde atata timp cat ii pot folosi pt proiect.

  17. Numa imbecili impostori si copiatori excroci …Cu ass procent de analfabeti e scuzabil

  18. Se pare ca in Romania afacerile cu tehnologie inseamna o componenta ridicata de minciuna si de pile bine puse.
    Ce observam in filmare?
    Observam angajati ISS (adica institutul de stiinte spatiale) care au pus de o mica firma si care sunt complici la o mica minciuna- de ce minciuna? Pentru ca un balon meteo nu e nicidecum satelit.
    Sper ca angajatii institutului de stiinte spatiale stiu diferenta intre un balon meteo si un satelit.
    Daca nu stiu diferenta atunci n-ar avea ce sa caute angajati la ISS…

    Daca stiu diferenta inseamna ca sunt complici la minciuna. Dar de ce ar fi complici? Ei fiind… cercetatori de renume cu obiectivitate in expunerea activitatii proprii? Ei bine pentru ca aceasta minciuna ii avantajeaza… prostimea crede ca au lansat sateliti si ei mai capata nitzica publicitate.

    Prostimea probabil nu stie cum au ars cei de la ISS cateva milioane de euro in incercarea lamentabila de a lansa un satelit (cititi despre Goliat). Acolo, fiind implicata ESA, a fost mai greu sa-si mascheze incompetenta.
    Dupa acel esec au zis sa incerce si pe persoana juridica … tot aveau portile deschise.