G4Media.ro

Moldovagaz cere Gazpromului să prelungească termenul de auditare a datoriilor sale. Contractul…

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Moldovagaz cere Gazpromului să prelungească termenul de auditare a datoriilor sale. Contractul de furnizare a gazelor rusești pentru Republica Moldova ar putea fi anulat la 1 mai

Compania Moldovagaz a cerut, marți, Gazpromului să amâne procesul de audit al datoriilor companiei pentru a o dată ulterioară, deoarece acesta nu poate fi realizat până la 1 mai, așa cum prevede protocolul semnat în 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg, de către cele două părți.

„Compania „Moldovagaz” a expediat către „Gazprom” o cerere privind extinderea perioadei la care să fie efectuat un audit al datoriilor istorice, acumulate pentru consumul de gaze naturale”, a scris șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pe contul său de Telegram.

Moldovagaz este o subsidiară a Gazprom, care deține și controlează un pachet de cica 64% din acțiunile companiei, în timp ce Ministerul Economice are doar 35%.

Conform protocolului adițional contractului semnat de Moldova cu Gazprom, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor ale Moldovagaz față de compania rusească. Anterior, Gazpromul a invocat o datorie de 709 milioane de dolari, refuzată categoric de către autoritățile de la Chișinău care au cerut auditarea lor înainte de plata acestora.

După auditare ar fi urmat să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor rezultate în urma acestuia. În urma unor reinterpretări ale Gazpromului, cele două două părți nu au reușit să stabilească nici compania și nici calendarul pentru acest audit.

Chișinăul este pregătit politic să iasă din „cleștele energetic” al Rusiei

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu nu a exclus că după data de 1 mai Republica Moldova să nu mai poată primi gaz rusesc.

Noi nu ne asumăm datoria fără audit. Din perspectiva securității energetice, după 1 mai nu există riscul să rămânem deconectați de la gaz sau energia electrică. Chiar dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul, noi vom avea de unde achiziționa gaz, la preț de piață. Acum noi încercăm să găsim cea mai ieftină și convenabilă alternativă. În același timp, am trimis o scrisoare și înainte și după război ca Gazprom să spună foarte clar ce are de gând să facă cu contractul. Dacă contractul se reziliază, noi începem procesul de achiziție de pe piață cu ceva timp înainte și era corect să avem o scrisoare prin care să ni se spună clar. Din păcate, nu avem răspuns și noi ne pregătim de planul B”, a spus Andrei Spânu joia trecută.

Spânu a admis că este posibil ca Gazprom să rezilieze contractul în vigoare și că Republica Moldova poate plăti mai mult pentru gaze, dar a lăsat de înțeles că acesta poate fi și prețul politic pentru independența statului față de Rusia.

Toată lumea știe că prețul de pe piață este mare, însă dacă vom ajunge să plătim și energia electrică la prețul de piață, și gazul, acesta va fi prețul independenței adevărate a Republicii Moldova. În special după ce am văzut teroarea din Bucea, Irpin și din alte orașe ale Ucrainei, nu mai putem fi ținuți în clește atât timp. Va fi greu, va trebui să economisim, va trebui să alocăm mai mult pentru noi compensații, va trebui să renunțăm la anumite lucruri ca să trecem de această criză energetică. Dar, probabil, este timpul…”, a mai spus Andrei Spînu.

Scenarii și soluții

Anterior, Spînu, a anunțat pe 18 martie două scenarii pentru această situație.

Primul ar fi să se convină ca termenul de 1 mai să fie amânat pentru o altă dată. Al doilea scenariu este ca Gazprom să decidă să nu mai furnizeze gaze şi atunci vom ieşi pe piaţă şi vom cumpăra gaze de pe piaţă. Noi ne pregătim şi de scenariul doi. Acum capacităm Energocom, lucrăm la un proiect, iar în luna mai va fi şi decizia BERD pe acest subiect, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventuale capacităţi de stocare a gazelor sau capacităţi de procurare. Stocarea o vom face în România”.

În paralel, Uniunea Europeană are și ea un plan de urgență pentru a ajuta Ucraina și Moldova cu fluxuri inverse de gaze naturale în cazul în care războiul din Ucraina va provoca întreruperi ale aprovizionării din Rusia, a declarat luni comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, citată de Bloomberg.

Oficialul european a adăugat că UE nu poate să trateze în prezent Rusia ca pe un partener de încredere și că ar putea să apară perturbări în livrările de gaze către Europa pe fondul războiul din Ucraina.

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...