G4Media.ro

Moldova: Reforma instituțiilor de învățământ superior – mărul discordiei între partidul Maiei…

Sursa foto: Facebook/ Parlamentul Republicii Moldova

Moldova: Reforma instituțiilor de învățământ superior – mărul discordiei între partidul Maiei Sandu și reprezentanții universităților, pe fondul prăbușirii demografice care scade rapid numărul de studenți

Reforma universitară din Republica Moldova încinge spiritele între reprezentanții guvernării și reprezentanții instituțiilor de învățământ superior. Ștefan Urâtu, fost lector al Universității de Stat din Tiraspol, califică decizia autorităților de a lichida instituția drept o eroare gravă, transmite agenția INFO-PRIM NEO, citată de Rador.

Potrivit acestuia, Universitatea a rezistat separatismului din regiunea transnistreană, iar guvernarea PAS distruge cea mai veche instituție de învățământ superior din Republica Moldova. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că reforma universitară este un dureroasă, însă necesară în condițiile unui declin demografic de proporții, notează IPN.

Potrivit unui anunț al Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova va fi reorganizată prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a majorității Institutelor de cercetare din țară. De asemenea, Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Universitățile de stat din Tiraspol și Taraclia, vor fi absorbite de Universitatea Pedagogică din Chișinău.

„Universitatea de stat din Tiraspol este cea mai veche instituție de învățământ superior din Republica Moldova, ea a fost un pilon al integrității și stabilității în stânga Nistrului. Universitatea dispune de un patrimoniu enorm și ea trebuie să aibă continuitate. Nu poate să vină statul și să ia tot ce a acumulat un colectiv, pentru că zeci, sute de oameni au contribuit la acumularea acestui patrimoniu. Există autonomie universitară. Noi cu acest argument am rezistat în Tiraspol contra separatiștilor, le-am spus că suntem autonomi, iar dacă doresc un anumit contingent de studenți, să plătească și noi le pregătim specialiști. Sunt 3000 de studenți și asta nu-i puțin”, a spus președintele Comitetului de salvare al Universității de Stat din Tiraspol, Ștefan Urâtu, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Inițiativa este intens criticată și de fostul ministru al Educației din Guvernul Chicu. Potrivit lui Corneliu Popovici, decizia guvernării PAS va distruge complet domeniul cercetării din Republica Moldova.

„Acum are loc o încercare de a lichida 5 universități din Republica Moldova și 18 institute de cercetare științifică, care reprezintă fosta Academie de Științe. Ca urmare a acestei inițiative negândite și aberante s-a obținut tensionarea situației în mediul academic, în mediul de cercetare. Academia de Științe, la Adunarea Generală, toți academicienii și-au declarat critica absolută față de această inițiativă. Toți directorii institutelor de cercetare au spus că este o idee aberantă. Vicepreședintele Academiei Române le-a spus că fac o mare prostie”, a spus ex-ministrul educației, Corneliu Popovici.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării vin cu cifre în favoarea decizie lor. Potrivit datelor oficiale, în ultimii 10 ani numărul studenților s-a redus de la 100 la 59,7 mii.

„Noi am tot bătut alarma că universitățile ca structuri academice dispar, pentru că sunt tot mai puțini și mai puțini studenți. Fiecare student se va regăsi la studiile pe care le-a început, profesorii se vor regăsi la muncă, pentru că aici este vorba despre un profil pedagogic. Noi nu facem altceva decât să cumulăm resursele universităților. Noi păstrăm universitățile regionale la Bălți, Cahul. Nu ștampila contează, ci profesorul și studentul”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, reorganizarea instituțiilor de învățământ presupune transferul studenților, al personalului academic și auxiliar, transferul patrimoniului. Procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pare ca fiecare parte are partea sa de dreptate. Nici unii nu s-au referit la numarul de functii de conducere si birocratice care ar fi reduse. N-am vazut nimic despre imobile, dotari, etc.