G4Media.ro

Moldova: Controversatul om de afaceri Veaceaslav Platon și un fost șef de…

Moldova: Controversatul om de afaceri Veaceaslav Platon și un fost șef de poliție, Gheorghe Cavcaliuc, dați în urmărire prin Interpol

Controversatul om de afaceri din Republica Moldova, Veaceslav Platon, și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc au fost dați în urmărire generală prin Interpol, după ce anterior procurorii i-au lăsat să plece din țară nestingheriți după alegerile parlamentare din 11 iulie, deși ambii erau cercetați penal și exista suspiciunea că vor părăsi Republica Moldova.

Platon a zburat direct la Londra din Chișinău cu o cursă de linie după alegerile parlamentare, în timp ce Cavcaliuc a păsărit Republica Moldova în ultima săptămână de campanie sub pretextul că face campanie electorală în Italia, după care a fost surprins și el la Londra.

Platon este cercetat în mai multe dosare legate de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în timp ce Cavcaliuc este cercetat penal într-un dosar de huliganism. El și-a îndemnat adepții partidului său, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), să îi arunce în față „verde de Paris” unui politician local, după ce acesta se vaccinase fără programare prealabilă împotriva COVID-19. Încadrarea lui Cavcaliuc este de „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Mai mulți membri ai PACE, la îndemnul lui Cavcaliuc, au mers pe 6 aprilie la Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei și i-au turnat în cap și pe față „verde de Paris”, provocându-i acestuia arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Medicii au spus atunci că exista pericolul ca Tutunaru să-și piardă vederea în urma acestui incident. Cavcaliuc a recunoscut public atunci că gestul a fost făcut la îndemnul său. Liderul PACE a refuzat repetat să se prezinte în fața procurorilor, după ce fost citat pentru a i se aduce învinuirea.

Pe de altă parte, Veaceslav Platon a fost eliberat din arest pe 15 iunie 2020, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis.

Cu circa o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoareîn aprilie 2017 în dosarul „furtul miliardului”. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Platon scris pe rețelele de socializare că a începutul lunii trecute că nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova pentru a se prezenta la procesul de judecată în dosarul în care este învinuit pentru escrocherie şi corupere. În schimb, el planifică să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Marea Britanie.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat pe 12 august, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei urma să-l caute pe Platon. Şedinţele de judecată urmează a fi reluate în luna octombrie.

Foto: Controversatul om de afaceri din Republica Moldova, Veaceslav Platon (stânga) și fostul șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc (dreapta). Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...