G4Media.ro

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon…

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

Curtea Constituțională

Ultimul exemplu este noul președinte al Curții Constituționale – o instituție care are ultimul cuvânt în marile dezbateri politice de la Chișinău – unde Dodon l-a propulsat pe un fost politruc sovietic.

Vladimir Țurcan a ocupat funcții în Partidul Comunist încă de când Moldova era parte a URSS, iar apoi a devenit ambasador în Federația Rusă și a rămas constant un admirator al Kremlinului. Mai mult, Țurcan a avut dese poziționări anti-românești și anti-NATO.

Parlament

Coaliția de guvernare a votat-o președinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, colegă de partid cu Igor Dodon și fost premier în mandatul de președinte al lui Vladimir Voronin. Ea s-a remarcat printr-o atitudine anti-românească manifestă în 2009, când l-a expulzat pe ambasadorul României pentru o presupusă implicare, niciodată dovedită, în revolta din Chișinău. Tot în 2009, ea a închis practic granița peste Prut.

Imediat după preluarea puterii de către noua coaliție, prima vizită în străinătate făcută de Zinaida Greceanîi a fost la Moscova, unde a susținut un discurs de la tribuna Parlamentului (sursa).

De remarcat că la numirea în funcția de premier ea declara că vorbește limba ”moldovenească”, și nu limba română.

Ministerul Apărării

Pavel Voicu, noul ministru al Apărării, a făcut prima vizită oficială din mandatul său la Moscova (sursa) . Voicu s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Şoigu, cu care a discutat despre situaţia regională și reforma sectorului de apărare din Republica Moldova.

El este un apropiat al președintelui pro-rus Igor Dodon, participând alături de el la o excursie la Muntele Athos pe când era şef al Inspectoratului de poliţie Bender, potrivit Europa Liberă.

Parchetul anticorupție (CNA)

Ruslan Flocea este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Igor Dodon și a fost propulsat în fruntea temutului CNA, echivalentul DNA din România. Ruslan Florea a fost consilier al președintelui Dodon, apoi secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova. Anterior fusese consilier al Zinaidei Greceanîi pe vremea când ea era prim-ministru al republicii, potrivit Europa Liberă.

Consiliului Suprem de Securitate

Victor Gaiciuc, desemnat de Dodon ca secretar al instituției (similară cu CSAT), este înrudit cu președintele țării, care i-a cununat un copil, potrivit Adevărul.

Gaiciuc s-a remarcat prin declarații considerate scandaloase de presa de la Chișinău. Astfel, în calitate de preşedinte al Uniunii Ofiţerilor, într-o conferinţă la Academia de Ştiinţe a Moldovei din 2016 Gaiciuc a spus că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că separatiștii pro-ruși din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene. Or, Rusia este susținătorul fățiș al armatei separatiste din Donbas.

Serviciul Secret (SIS)

Alexandru Esaulenco este noul director al SIS, iar Artur Gumeniuc este noul director adjunct. Potrivit Europa Liberă, aprobarea lui Esaulenco în funcția de director a fost coordonată cu președintele Igor Dodon.

În ceea ce-l privește pe Artur Gumeniuc, acesta fusese înainte de numirea la SIS un colaborator apropiat al lui Dodon, fiind cooptat în 2017 în echipa acestuia pe post deconsilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Cine este Igor Dodon

Igor Dodon a devenit președintele Republicii Moldova în 2016. A fost președintele Partidului Socialiștilor din Moldova și are o agendă pronunțat pro-rusă, anti-occidentală și anti-românească. El a cerut constant ruperea acordului dintre Moldova și UE și a militat pentru stoparea colaborării cu NATO, adică exact obiectivele majore ale Federației Ruse în Moldova.

Foto: Igor Dodon, alături de Vladimir Putin (Contul de Facebook al lui Dodon)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Din pacate era de asteptat, nu poti face pact cu diavolul. Rusia niciodata nu ar fi aceptat sa o ajute pe Maia Sandu fara preluarea de facto a puterii in Moldova.

    • Moldovenii nu-si vand blana usor. NATO si UE le vor cere bani si le vor distruge economia , pe cand Rusia importa produse din Moldova. Un politician roman se va da cu UE sa capuseze banii. Moldovenii inca mai au oameni nationalisti si destepti care stiu ce este mai bine pentru ei nu pentru politicieni.

    • @Zimbru:
      Pai sa o ajute la ce atunci ? Mai curand a avut nevoie de o bleaga si de un bleg si i-a gasit in persoana lui Maia si Andrei ! :))))

    • @Adi:
      Nu-i asa ca in realitate iti zice tavarisci Adiscevici ? :)))))

  2. Asta surprinde doar pe naivii care sareau in sus cand s-a anuntat coalitia. In loc sa stea de o parte si sa urmareasca cum Dodon si Plahotniuc se distrug unul pe celalalt, Maia Sandu a cazut in capcana. A inlocuit un corupt cu alti corupti controlati de Moscova. Peste cateva luni va fi demisa si va deconta esecul guvernarii, iar Dodon va avea mana libera pentru planul Kozak.

    • Da, din pacate asta pare ca se va intampla.

  3. Dar voi cei din rep. Mold. Sunteti siguri de bunele intentii ale acestei maia Sandu? Intreb si eu nu ca as fi f interesat .

  4. Portretele zugrăvite aici sunt de KGB-iști. Moscova nu are încredere decât în agenții săi. Urmează îndepărtarea tovarășilor de drum și securizarea republicii ca spațiu tampon dar cu prezența inclusiv militară Rusă.

  5. Romania e absenta la datorie! Nicaieri nu se dovedeste politica externa a Romaniei mai flasca decat unde doare cel mai tare si e cel mai aproape, la o azvarlitura de bat de al doilea cel mai mare oras al tarii! Pe scurt, in timp ce Macron – in buna traditie a francezei fals carteziene din ultima vreme vorbeste cu Putin la Paris „au nom de l’Europe” (!?) Romania de aproape 30 de ani nici nu face parte din asa-zisul format de negociere a problemei transnistrene, desi Republica Moldova e teritoriu romanesc ocupat ilegal in 1940 dupa toate legile internationale, ocupatie, mutilare si deportare de populatie si masacre, toate consfintite din mers, tacit, fara probleme de constiinta sau dezbateri regale, la care s-a adaugat pe langa Bucovina de Nord, Herta si Basarabia si Insula Serpilor, in 1947….Isi inchipuie cineva ca pe probleme din Ucraina sau zona baltica vrein format Normandy sau altul ar putea exclude Polonia cum e exclusa si autoexclusa impotenta politica externa romaneasca, care nu e in stare de nimic?!

  6. ILD v a spus chestiile astea de la inceput dar progresistii de la g4media is prea prinsi cu linsul de oua la Bruxelles