G4Media.ro

Mogulii tech Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Donald…

Sursa foto: K.C. Alfred / Zuma Press / Profimedia

Mogulii tech Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Donald Trump, pun la îndoială rezultatul alegerilor din România și contrazic mesajul Ambasadei SUA

Magnații tech de dreapta Elon Musk și David Sacks, membri ai administrației președintelui Donald Trump, pun la îndoială starea democrației din România, poziționându-se astfel în contradicție cu mesajul transmis de principalul diplomat american din această țară, arată o analiză NBC News.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

În mare parte din Europa, răspunsul la alegerile prezidențiale din România de duminică a fost un oftat de ușurare. Câștigătorul, Nicușor Dan, este un centrist care susține Ucraina, iar victoria sa a pus capăt la ceea ce autoritățile române spun că a fost o tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia.

Dar pentru câțiva magnați tech de dreapta, înfrângerea lui George Simion, liderul în vârstă de 38 de ani al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a fost interpretată complet diferit. Doi dintre aceștia, Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România.

Sacks, un investitor înstărit, a denunțat luni rezultatul într-o postare pe X ca fiind „statistic improbabil, dacă nu imposibil”. Declarația a echivalat cu o acuzație de fraudă, deși Sacks nu a oferit nicio dovadă, și a criticat autoritățile române pentru descalificarea candidatului pro-Rusia, Călin Georgescu. Simion, candidatul învins, recunoscuse deja înfrângerea când Sacks a postat mesajul.

Sacks, care a fost numit de Trump „țar” pentru inteligența artificială și criptomonede în decembrie, a făcut comentariile pe contul său personal de pe X, unde are 1,3 milioane de urmăritori, nu pe contul său guvernamental.

Musk a intervenit și el. Pe X, rețeaua pe care o deține, el a amplificat o acuzație făcută de șeful aplicației Telegram, rusul Pavel Durov, care a susținut că guvernul francez i-ar fi cerut să interzică vocile conservatoare din România pe Telegram înaintea alegerilor. Durov, care are dublă cetățenie franceză și a Emiratelor Arabe Unite, a spus că a refuzat. Ministerul francez de Externe a negat că ar fi făcut vreodată o astfel de solicitare.

Durov, născut în Rusia, este implicat într-o bătălie juridică în Franța. Anul trecut, procurorii francezi l-au acuzat că facilitează pornografia infantilă și terorismul pe Telegram. Durov s-a întors acasă în Dubai în martie, dar a declarat că s-a întâlnit cu autoritățile franceze în această primăvară la Paris.

„Uau”, a scris Musk, împărtășind acuzația lui Durov propriilor săi 219 milioane de urmăritori. Răspunzând la o altă postare a lui Durov care spunea că democrația românească este în pericol, Musk a scris: „Adevărat!”

Casa Albă nu a răspuns la solicitarea de comentarii privind declarațiile lui Musk și Sacks, doi dintre cei mai proeminenți reprezentanți tech din administrația Trump. Nici Musk, nici Sacks nu au răspuns la cererile de comentarii trimise prin e-mail.

Elon Musk a atacat constant România după anularea alegerilor din decembrie 2024. El le-a luat fățiș partea candidaților cu discurs pro-rus George Simion și Călin Georgescu.

Ambasada SUA în România a postat duminică că a trimis mai multe echipe pentru a observa votarea. Marți, șeful interimar al misiunii SUA în România, Michael L. Dickerson, a postat pe X o notă de felicitare adresată președintelui ales al României.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu dumneavoastră în calitate de nou președinte al României și cu guvernul pentru a avansa prioritățile noastre comune, inclusiv parteneriatele în domeniul apărării, energiei și comerțului”, a scris Dickerson, etichetându-l pe Nicușor Dan.

NBC News arată că este ”neobișnuit” în istoria recentă ca consilierii Casei Albe să comenteze individual pe teme de politică externă, cu excepția cazului în care funcția lor este specifică securității naționale, dar Musk în special s-a îndepărtat mult de practica anterioară. El a susținut mișcări politice de extremă dreapta, politici și administrații în cel puțin 18 țări, în special în Europa, conform unei numărători realizate de NBC News.

Postările pe rețelele sociale ale lui Musk și Sacks arată cum politica românească a crescut în importanță în mintea unor figuri tech înstărite în ultimii ani, în special ca proxy pentru atitudinile față de Rusia.

România se învecinează cu Ucraina și a oferit ajutor vecinului său în timp ce acesta se apără. Candidații politici din țară au o gamă largă de opinii despre Rusia, deși candidatul pro-Ucraina Dan a prevalat duminică.

Atât Musk, cât și Sacks și-au exprimat sprijinul pentru poziția Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. În 2022, Musk a sugerat că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriu Rusiei, iar anul acesta l-a numit pe senatorul Mark Kelly, D-Ariz., un „trădător” pentru că și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Sacks a criticat în repetate rânduri decizia SUA de a susține Ucraina și a spus că Rusia „nu este dușmanul nostru”.

Cei doi sunt, de asemenea, prieteni și asociați de afaceri de lungă durată, datând din perioada în care erau directori la PayPal, acum două decenii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. „ambasada SUA nu a transmis un mesaj de felicitare” – ieri
    „o notă de felicitare adresată președintelui” – azi
    Va hotarati?

  2. Daca e ofticat Musk, inseamna ca lucrurile s-au facut ca la carte si democratic. Omul ala este doar un infatuat si un narcisist nenorocit, al carui cuvant nu reprezinta nimic pentru nimeni, mai ales pentru Romania.

    Stai la tine acasa si spala-ti propriul wc baiete!

  3. Sunt si ei suparati,dupa ce nu au reusit sa impuna prorusi in Germania si Franta,sperau ca macar in Romania si Polonia le iese.

  4. Sunt si ei suparati,dupa ce nu au reusit sa impuna prorusi in Germania si Franta,sperau ca macar in Romania si Polonia le iese.

  5. Sacks, suck our diks! Scuzați franceza!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.