G4Media.ro

Misiune imposibilă: De unde găsește guvernul Dăncilă bani pentru creșterile de pensii…

Misiune imposibilă: De unde găsește guvernul Dăncilă bani pentru creșterile de pensii și salarii, plus miliarde pentru baroni

Debandada provocată de PSD în administrația centrală atinge un nou maxim, cu bugetul pe 2019 rămas în aer. Populismul a atins o cotă absolută când Dragnea a scos din joben, la ședința CEX din 10 decembrie, o propunere cu care să-și țină baronii aproape: un fond de 10 miliarde de euro pentru micile investiții locale. Din acel moment, proiectul de buget – oricum greu de ținut sub control – s-a scurtcircuitat complet.

Pe scurt, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, e sub o presiune uriașă acum să găsească rezolvarea unei ecuații imposibile: cum să acopere creșterile de pensii (8,4 miliarde de lei, potrivit proiectului legii pensiilor), creșterile de salarii pentru bugetari (circa 17 miliarde de lei, potrivit legii salarizării unitare) și noul fond de 10 miliarde de euro anunțat de Dragnea/ 10 miliarde de lei în varianta Dăncilă.

Toate, pe fondul unei creșteri economice prognozate de 5,5%, pe care majoritatea analiștilor o consideră exagerată.

Practic, Teodorovici trebuie să găsească soluția pentru a construi un perpetuum mobile economic, sub presiunea lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov – artizanii politici ai găselniței cu fondul de 10 miliarde de euro. Un fond care dublează practic PNDL, programul prin care sunt alimentați baronii locali prin intermediul Ministerului Dezvoltării, condus încă de disidentul Paul Stănescu.

De ce e găselnița lui Dragnea? Teodorovici a dezvăluit motivul, fără să vrea: a spus că fondul va fi gestionat de Ministerul Finanțelor și Comisia de Prognoză, adică nu de Ministerul Dezvoltării. Acest fond va fi instrumentul prin care Dragnea, certat cu Paul Stănescu, vrea să recâștige baronii de partea lui. Nu m-aș mira ca în viitorul buget alocările pe PNDL să fie aproape zero, iar toți banii să meargă în noul fond.

  • Scurtă paranteză: nimeni – nici Dragnea, nici Dăncilă, nici Teodorovici – nu a reușit să explice până acum de ce e nevoie de acest fond și de unde vin banii. Motivul e simplu: nu există o nevoie fundamentată logic, alta decât nevoia lui Dragnea de control politic în partid. Cât despre sursa de bani, nimeni nu a identificat-o. Asta caută acum Ministerul Finanțelor. Călin Popescu Tăriceanu a încercat și el o explicație alambicată: ar fi vorba de împrumuturi luate de comunitățile locale din Fondul Național de Dezvoltare (alimentat cu banii din marile privatizări). În acest caz însă, atractivitatea pentru baroni va scădea dramatic, pentru că un împrumut trebuie rambursat, plus că poate fi acordat doar cu îndeplinirea anumitor condiții.

Teodorovici dă semne de la începutul săptămânii că nu e deloc confortabil cu cele trei constrângeri. Știe că îi va fi imposibil să construiască un buget care să împace pensionarii, bugetarii și baronii locali. Pur și simplu România nu produce atât de mulți bani, oricât de generos ar fi șeful Comisiei Naționale de Prognoză, flexibilul Ioan Ghizdeanu, cu prognoza de creștere economică. Teodorovici știe foarte bine că nu se poate baza pe performanța Fiscului condus de Ionuț Mișa. Fiscul, tot mai politizat și mai slăbit, nu poate ține pasul cu nevoile crescânde ale unei coaliții de guvernare care își bazează supraviețuirea pe măsuri populiste.

Și premierul Viorica Dăncilă a lăsat azi să scape neîncrederea în bugetul comandat de la partid. Întrebată când va fi adoptat bugetul pe 2019, Dăncilă a fost extrem de evazivă, lăsând deschisă posibilitatea ca România să intre în anul viitor fără o lege esențială. Și a venit și momentul de stupefacție, când Dăncilă a vorbit de un fond de 10 miliarde de lei, nu de euro, așa cum spusese Liviu Dragnea cu două zile în urmă. E semnul unei decizii încă neasumate de premier, pe care aparatul tehnic de la Ministerul Finanțelor și de la Guvern încă o privește cu maximă precauție.

Adăugați la această ecuație imposibilă și aritmetica votului din Parlament, unde PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaților și intră în negocieri complicate cu UDMR. Mai e și rezistența din partea președintelui Iohannis, care a amânat pentru 19 decembrie ședința în care CSAT ar putea da avizul pe proiectul de buget.

Toate acestea compun un tablou straniu. Cu justiția aproape distrusă de un personaj care vrea doar să-și scape pielea, România e pe cale să intre fără buget în anul în care va deține președinția UE. Și asta pentru că același personaj, Liviu Dragnea, are nevoie de miliarde de lei ca să țină captivă aristocrația PSD din teritoriu, singura forță care l-ar putea da jos din funcțiile pe care le ocupă.

Nu știm acum de unde vor putea lua acești bani, necesari promisiunilor pentru anii electorali 2019 și 2020. Nu știu nici finanțiștii PSD, care se tot caută de bani prin buzunare. După ce partidul a sugrumat investițiile publice în ultimii șase ani tocmai ca să toace banii pe baroni și îngrășarea birocrației, nu e de mirare că economia nu produce suficient. Iar dacă vor construi bugetul bazându-se pe prognoza supraestimată și cu toate marile cheltuieli incluse, aterizarea va fi dură. Anul viitor sau peste doi ani, România va deconta dezmățul bugetar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Pun la loc banii furati din Contul unik, nu e clar?

  2. Cam care o fi bufferul ăla de care zicea Tăriceanu (rezervă BNR???)?? Unul care cică ar trebui sa asigure tarii câteva luni de criza..
    Nu le ajunge că nenorocesc toate companiile de stat și le iau și banii de investiții, acum ar fi in stare sa sece tot?
    CARITASul sau Banca Internațională a Religiilor vor fi „mici copii” pe lângă ce fac ei acum..

    Nu pot sa cred că în țară asta se vantura miliardele de euro fara nicio explicație ( tip mafiot, gen spălare de bani) , că pot cheltui miliarde de lei din fonduri de rezervă fara să existe vreun control din partea unei instituții abilitate în acest domeniu (care poate ține de siguranța statului, pana la urmă)

    • Bufferul ala a fost terminat pe acoperirea deficitului de pensii.
      Pentru ca: lipsa investitii in infrastructura, lipsa investitori, lipsa locuri de munca, impozite pe salarii mici, pensii mari, deficit extrem de mare. Si, nu in ultimul rand, niste analfabeti la conducerea Romaniei.

  3. PLANU E SIMPLU.
    se vor imprumuta sa dea ce au promis,vor da OUG pe amnistie si gratiere astfel ca hotii sa poata pleca care pe unde are plaje private.
    pe urma duca-se dracu’ tara ca ei si-au rezolvat ploile.
    in 2020 vine opozitia sa repare prin austeritate ce au stricat hotii iar in 2024 vor veni din nou hotii cu povestea ca aia dinainte au taiat si ei au dat …vor fi realesi si vor incepe din nou ciclul cu ce a mai ramas de furat si defrisat prin tara.
    nu v-ati saturat de deja vu-uri?
    macar de s-ar da legea portului/detinere de arma de foc letala.vor sarbatori victoria din 2024 printre proiectile trase inspre capatinile hotilor.

  4. Bani ar mai fi daca n-ar fi lacomia fara masura a mafiei politice. De la saracia lui Boc si pana astzi salariul minim s-a triplat.

    • salariul minim net ,2010,469Ron(111 euro la curs decembrie 2010)
      salarium minim net,2018,1162Ron(249 euro curs azi)
      rezulta o crestere neta, in ron, de 140% iar in euro de 124% si nu de 300% cum spui tu.probabil te referi la brut insa nu brut incasezi!

    • Salariul minim a crescut cu cca maxim 150% (exceptand potentatii vremii),dar,un singur exemplu, 1kg de cartofi era intre 0.5-1 leu iar azi e intre 2.50-3.50 lei.Cu salariul diminuat de Boc cu 25 % am avut +1leu in buzunar iar azi am -5 lei in buzunar.

  5. Vor vinde ce mai pot sa vinda si repede.

  6. Ma intreb ce rol mai au aceste analize facute cu buna credinta ? Sa ne reamintim doar ca suntem condusi de un grup infractional organizat iar Viorica Vasilica este si ea o interpusa. Cu scuzele de rigoate, am impresia ca femeia aia este sedata majoriatatea timpului. Avem niste infractori care au dus infractionalitatea la rang de politica de stat. Lui Ceausescu orice i se poate reprosa dar asa ceva nu a facut.
    Calcului e simplu si cinic: vor da ordonanta de amnistie/gratieie -> vor urma revolte populare care cel mai probabil vor duce la demiterea guvernului,PSD intra in opozite, timp in care Romania intra intr-o criza economica profunda, agravata de politicile iresponsabile ale PSD-ului. Austeritatea va reveni in 2019/2020 care va duce la o nemultumire generala a pensionarilior/bugetarilor. PSD revine in 2020 fara probleme cu deviza „noi va dam salarii si pensii, ceilalti vi le taie”. Cum iesim din acest cerc vicios ?

    • o singura iesire: prin educatie si prin comunicare eficienta, adresată la baza electorală a PSD

  7. asa ceva … rar vezi asemenea colti in presa.
    factura asta o sa o platiti voi , cei din tara si o sa explodeze in maxim 2 ani.
    succesuri!

  8. tot de acolo de unde se platesc sumele ptr catredrala indobitocirii neamului. regula, daca vreti ca sa mai avem o tara trebuie sa terminam cu multimile de popi, incepind cu capul. apoi criminalii la mititica sau un nou canal, politicienii pusi la munca in folosul publicului, gratuit, atragerea nu numai a romanilor realizati profesional in afara tarii dar si a altor nationalitati….preferabil vestul europei, america, etc. reguli, simple, clare, de bun simt, in favoarea poporului nu a premiantilor.

  9. Vor gasi bani. Vreo firma turceasca, ruseasca, chinezeasca, etc. va cumpara pe nimic petrolul, gazele, aurul, se mai gaseste. Bineinteles cu spaga de rigoare. In ianuarie intra banii de taxe si impozite pe 20-19 cum zice analfabeta. Romani va deveni republica neocomunista independenta precum Venezuela.

  10. IMPUMUTA ORLANDO, CONTABILUL LUI VALCOV.

  11. Grecia, pazea! Ai competitie!