G4Media.ro

Mişcarea stimulează ideile şi gândirea creativă, spun studii ştiinţifice din Marea Britanie,…

Sursa foto: Pixabay

Mişcarea stimulează ideile şi gândirea creativă, spun studii ştiinţifice din Marea Britanie, Japonia sau SUA / Ce activităţi fizice simple îţi ajută creierul

Pornind de la Newton, care a descoperit gravitaţia după ce a fost lovit de un măr ce a căzut din pom, până la Nietzsche, care spunea că nu crede în nicio idee ce nu s-a născut în aer liber, cercetătorii încearcă să afle cum funcţionează legătura dintre exerciţiul fizic şi creativitate, scrie The Guardian.

Creativitatea pare să fie îmbunătățită prin simpla mişcare a corpului.

„Chiar și un singur exercițiu aerobic poate stimula gândirea creativă”, a declarat pentru The Guradian dr. Chong Chen, profesor asistent la Departamentul de Neuroștiințe de la Universitatea Yamaguchi, Japonia.

Cât trebuie să dureze un astfel de exerciţiu?

Un studiu în care a fost implicat profesorul Chong a analizat efectele urcării pe scări a patru etaje de bloc – o activitate care a durat doar câteva minute.

Atunci cand studiază legătura dintre mişcare şi activitatea cerebrală, cercetătorii iau în calcul două aspecte ale creativității: gândirea divergentă, care implică ideile, adică asocierile între lucruri diverse și fără legătură, şi gândirea convergentă, care necesită un proces mental mai controlat și mai deliberat.

Cercetările de până acum arată că aspectul divergent (gândirea în afara limitelor) al creativității este cel mai mult stimulat de activitatea fizică. Numeroase studii care au analizat efectele dansului, mersului cu bicicleta, urcării scărilor sau alergării au observat îmbunătățirea gândirii creative după mişcare.

Potrivit dr. Chong Chen, „testele de gândire divergentă nu au un singur răspuns corect. De exemplu, subiecților li se cere să sugereze utilizări neobișnuite pentru obiectele de zi cu zi – cum ar fi o anvelopă sau o cărămidă – și sunt punctate în funcție de cât de diverse și originale sunt acele utilizări. Acesta este considerat a fi un bun indicator al potențialului creativ”.

Fără să ne dăm seama, multe activităţi din viaţa de zi cu zi apelează la creativitate, spun cercetătorii, de la conceperea unui plan de afaceri, la a inventa un vaccin, a pregăti o masă gustoasă sau a-ţi distra copiii.

„Asociem în mod obișnuit creativitatea cu artiști, arhitecți, poeți și dramaturgi. Dar noi toți avem atât potențialul, cât și nevoia de a fi creativi”, spune dr. Christian Rominger, cercetător postdoctoral în psihologia sănătății la Universitatea din Graz, Austria.

Dar ce activităţi fizice stimulează creativitatea?

Oamenii de ştiinţă spun că exerciţiile nesolicitante, precum mersul pe jos sau alergarea uşoară, sunt cele care atenuează temporar partea din creier responsabilă pentru concentrare, procese cognitive şi raţionamente, dând frâu liber gândurilor, ideilor.

„De aceea, uneori, descoperi că ai găsit o idee sau o soluție grozavă după o plimbare sau o alergare, chiar dacă nu te gândeai în mod conștient la asta”, spune Amir-Homayoun Javadi, specialist în neuroştiinţe cognitive la Universitatea din Kent.

Exercițiul – fie că este în interior, pe banda de alergare, fie afară, de exemplu o plimbare în jurul blocului – te îndepărtează fizic de ceea ce făceai, facilitând o schimbare de perspectivă care poate ajuta la stimularea unor noi gânduri și idei, notează Sam Pyrah, autoarea articolului din The Guardian.

Concluzia ei şi a celor pe care i-a intervievat este că, la şcoală sau la birou, pauzele scurte pentru mişcare au dovedit că au efecte pozitive asupra creierului şi a gândirii creative.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează