G4Media.ro

Mircea Miclea, despre educația sexuală: Interesul elevilor e să aibă cunoștințe, nu…

Mircea Miclea / Foto: Captură Youtube NCN Romania

Mircea Miclea, despre educația sexuală: Interesul elevilor e să aibă cunoștințe, nu materii în plus. Patru soluții pentru ca elevii să dobândească informațiile necesare despre sexualitate

„Există o confuzie cronică: considerăm că atunci când elevii au nevoie de noi cunoștințe trebuie să creăm și o nouă materie. Este greșit”, spune psihologul Mircea Miclea, profesor și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. Educația sexuală predată în școli a devenit din nou subiect de dezbatere, după ce ministrul Educației a anunțat că susține introducerea unei discipline distincte obligatorii, intitulată astfel. Contactat de Edupedu.ro, Mircea Miclea a declarat că „este nevoie, într-adevăr, de cunoștințe mai profunde despre sexualitate și despre aspectele sanitare”, dar nu transmise printr-o nouă materie separată.

„Să ne gândim că vrem să reducem numărul de sarcini în rândul minorilor: e modificarea unui comportament. Cum îl reduci? Punând o materie obligatorie sau utilizând mai multe căi?”, a declarat Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro. Fostul ministru al Educației a precizat că “sunt multe cercetări care arată că atunci când vrei să optimizezi un comportament, intervențiile multifocale sunt mai eficiente decât intervențiile unifocale, prin intermediul unei materii școlare. Avem mai mari șanse de a optimiza comportamentul elevilor dacă abordăm tematica sexualității prin intermediul mai multor căi, decât printr-o materie obligatorie”.

“Altminteri, de ce să facem materie separată? Să se bată cu pumnul în piept niște ONG-uri că au făcut treaba asta? Interesul elevilor e să aibă cunoștințe, nu materii în plus”, a precizat Miclea.

Rep: Este nevoie de educație sexuală, în școli?

Mircea Miclea: Eu aș face o diferență foarte clară între cunoștințele despre comportamentele sexuale, pe de o parte, și materiile școlare, pe de altă parte. La noi există o confuzie cronică: considerăm că atunci când elevii au nevoie de noi cunoștințe trebuie să creăm și o nouă materie. Este greșit.

Este nevoie, într-adevăr, de cunoștințe mai profunde despre sexualitate și despre aspectele sanitare, în general. Ele nu trebuie, însă, neapărat să fie transmise prin intermediul unei noi materii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Asa, învățați cpiii teorii lgbt-iste, bravo…

    • Biroul Regional OMS pentru Europa și BZgA

      Standarde pentru educația sexuală în Europa

      0 – 4 ANI (pag 38)
      • bucuria si placerea de a atinge propriul corp, despre masturbarea timpurie
      • experientele bune si rele ale propriului corp/ ce te face sa te simti
      • dreptul de a explora goliciunea si corpul de a fi curios
      4 – 6 ani (pag 40 – 41)
      • bucuria si placerea de a atinge propriul corp, despre masturbarea timpurie
      • descoperirea corpului si a organelor genitale proprii
      • utilizare limbaj sexual in mod inofensiv
      • sentimente sexuale (apropierea, placerea, excitarea) ca parte a tuturor sentimentelor umane (acestea ar trebui sa fie sentimente pozitive; acestea nu trebuie sa includa constrangerea sau ofensa)
      • indragostirile secrete, prima dragoste (infatuarile si suferintele, dragostea neimpartasita)
      • utilizeze limbajul sexual in mod inofensiv
      • relatiile cu persoane de acelasi sex

      6 – 9 ani (pag 42)
      • schimbarile corpului, menstruatie, ejaculare, diferentiere individuala in ceea ce priveste dezvoltarea in timp
      • ideea de baza a contraceptiei (este posibil si planificat si decis cu privire la familia ta)
      • diferite metode de contraceptie
      • sexul in media (inclusiv pe internet)
      • bucuria si placerea de a atinge propriul corp (masturbarea / auto-stimularea)
      • actul sexual
      • prietenia si dragoste fata de persoanele de acelasi sex
      • influenta pozitiva a sexualitatii asupra sanatatii si bunastarii
      • bolile legate de sexualitate
      • violenta si agresiunea sexuala
      • stabileasca limite
      • isi exprime dorintele si necesitatile

      9 – 12 ani (pag 44 – 45)
      • igiena corpului (menstruatie, ejaculare)
      • schimbarile la primele etape ale pubertatii (schimbari mentale, fizice, sociale si emotionale si modurile diferite in care se pot manifesta acestea)
      • reproducerea si planificarea familiala
      • diferite tipuri de contraceptie si utilizarea lor, mituri despre contraceptie
      • simptomele de sarcina, riscurile si consecintele sexului de neprotejat (sarcina neplanificata)
      • prima experienta sexuala
      • comportamentul sexual al tinerilor (variabilitatea comportamentului sexual)
      • placere, masturbare, orgasm
      • diferentele dintre identitatea de gen si sexul biologic
      • ia decizii constiente daca sa aiba sau nu experiente sexuale
      • refuze experientele sexuale nedorite

      www[.]bzga-whocc[.]de/fileadmin/user_upload/Dokumente/BZgA_Standards_Romanian.pdf

  2. Încă de pe vremea lui Ceaușescu noua ni se preda educație sanitara/sexuala de către diriga. La fel ar trebui și astăzi. Psihologii, doctorii lgbt și activiștii neobolsevici nu au ce cauta în scoli. Nu vrem sa se mai repete vremurile lui Lenin când bolșevicii au destrabalat o întreaga societate. Nu vrem nici neomarximul din occident. Sunstin bunul simt romanesc.

  3. Asta intelegi tu prin educatie sexuala?!? Te-a intrebat oare de ce in toate tarile civilizate si cu mult mai putine mame minore se face educatie sexuala de la 9 ani? Probabil ca nui, ca prin cavernele bisericismului doar ce zice popa e relevant

    • Tarile astea civilizate în care se face educație sexuala de la vârste fragede sunt fruntașe la boli cu transmitere sexuala. Asta știai?

  4. multi cred ca aceste lectii constau in vizionare de filme porno sau variante Nu pot intelege ca tineretul are nevoie de indrumare de la cum sa se protejeze de bolile venerice sau de sarcina la igiena intima sau abordarea relatiilor intre sexe De ce trebuie sa rosim la acest subiect ? relatiile sexuale la adolescenti pina la virste destul de mici exista chiar daca ne place sau nu Se pare ca chiar noi prin alimentatia pe baza de hormoni de crestere grabim fenomenul Chiar toleranta fata de homosexualitate Ei vad asta ca pe o desfrinare ca pe un pacat de moarte Nu pricep ca este o deviatie ca asa simt aia Pentru ei asta e normalitatea si nu putem sa o impunem pe a noastra Nazistii au incercat fara succes sa eradicheze asta prin suprimare de vieti Asta ca si prostitutia a existat dintotdeauna Se pot lua masuri de aplanare a acestei manifestari Atit !

  5. Miclea nu mai iese din calduri.

  6. Treaba cu mamele minore ii praf în ochi. Majoritatea provin dintr-o etnie în care este încurajat acest fapt. Vointa politicienilor este ca ei sa rămână asa în sărăcie, în analfabetism, asa fiind asigurat bazinul electoral pe care sa îl poți prosti ușor. Avem cele mai mici alocații din Europa.. ceva gălăgie de la usr? Nimic. Avem cele mai jalnice drumuri, spitale, scoli cu wc-ul în curte,cel mai mare procent de copii care merg flamanzi la culcare.. la capitolul asta nu se fac presiuni de la Bruxelles. În Belgia is pline grădinițele și scolile de steaguri curcubeu. Copiii sunt bombardați toată ziua cu propaganda ascunsa bine în desene animate și filme. Copiii sunt încurajați sa fie răzvrătiți, sa ii facă la psihic pe părinți, iar aceștia din urma de frica statului nu au curajul sa ii atingă nici cu un pai. Tot mai mulți romani se retrag în România din aceste motive, dar de asta nu auziți la știri.

  7. Idol al curcubeului,Sodoma si Gomora!
    Profanezi tot ce atingi!
    Asta numeste,scoala acest subnornal!

  8. Din nou „specialistul in educatie” M. Miclea, ca era nevorbit de o zi-doua! Alt abonat permanent la emis panseuri, alaturi de celalalt „specialist” D. David – „batistuta la gat”. Nici o zi fara U.B.B. Cluj, ca asa suna ordinul de zi pe unitate!

  9. Țările cu educație sexuală au scăzut numărul de mame minore, dar eficiența dovedită a acelor cursuri nu trebuie luată în seamă deoarece sunt în contrast cu părerile lui Miclea sau ale lui Funeriu, doi domni care știu ei mai bine.

    Pentru comentatorul care posta aberațiile luate cică din manual:

    Vino cu o sursă credibilă, nu ceva gen user-upload, că și eu pot scrie orice, fac upload pe un site și apoi dau link ci „dovada”.

    Glumesc, n-ai cum să vii cu o sursă credibilă pentru că nu există așa ceva. Aberațiile pe care le-ai scris sunt doar fanteziile tale de dezaxat.

  10. Standarde pentru educația sexuală în Europa nu sunt o programa scolara pentru Romania. Se face inutil gargara pe aceasta tema. Fake News! Copiii la gradinita nu o sa aiba o lectie despre cum sa se masturbeze la 3 si 4 ani. Nici aia la cresa nu invata asa ceva. Numai un ignorant isi poate imagina asta.

    Pe de alta parte stimularea genitala la copiii mici este mai frecventa decat se crede, nu reprezinta un comportament sexual, nu are legatura cu hormonii sexuali si nu se produce un orgasm.

    Care e alternativa sa nu invete despre stimularea genitala la gradinita sau acasa, de la parinti? E posibil sa o afle de la alt copil in timp ce se joaca de-a doctorul. La ce se poate ajunge la varste mici? La stimulare exagerata, reciproca sau la stimulare orala, la penetrare cu diverse obiecte pana la mimarea unui act sexual. La varste mici ar trebui sa stie ca stimularea genitala este parte din dezvoltarea psiho-sexuala, sa inteleaga ca igiena e importanta, sa spuna parintilor daca i se intampla ceva, sa cunoasca limitele si spuna NU.

    Parintii ar trebui sa stie si ei despre asemenea comportamente pentru ca in anumite cazuri trebuie consultat un pediatru, in majoritatea cazurilor insa e vorba de o dezvoltare normala a copilului.