G4Media.ro

Mircea Macovei, directorul medical de la Suceava, care a chemat angajații la…

Mircea Macovei, directorul medical de la Suceava, care a chemat angajații la muncă invocând un ordin fals de ministru, se întoarce în funcție după ce s-a vindecat de coronavirus. Secretarul de stat Ionel Oprea: ”Care e problema mea? Ce motiv legal aș invoca să nu-și preia funcția?”

UPDATE 21:00 Secretarul de stat Ionel Oprea a confirmat pentru G4Media că Mircea Macovei va reveni în funcția de director medical al Spitalului Județean Suceava după ce acesta s-a vindecat de coronavirus. Macovei a invocat un ordin fals de ministru pentru a-și chema colegii la serviciu, deși unii erau suspecți de coronavirus, și a efectuat o intervenție chirurgicală, deși el însuși era suspect de coronavirus. Deciziile sale au dus la escaladarea situației din Spitalul Județean Suceava și, ulterior, din întregul municipiu care a fost închis total după ce lucrurile au scăpat de sub control:

”Da. Mâine sau poimâine o să revină. A fost testat negativ și va reveni în funcție. Asta e problema dânsului. Am înțeles că e o cercetare penală in rem, deci e problema lui. Care e problema mea? Dânsul este director medical al spitalului, nu a fost revocat, nu a fost suspendat, a fost indisponibil prin motiv de boală. În situația asta, dacă revine la serviciu, ce motiv legal aș invoca eu să nu-și preia funcția? Fiecare își poartă crucea. Dacă s-a purtat rău, urât, cu colectivul și e adevărat, va avea reacția, nu vă supărați, fiecare cum și-o generează. Va fi anchetat, plătește pentru asta, nu e treaba mea. Funcția este ocupată prin concurs. Este legal. Dacă va veni o sentință care îl destituie sau altă măsură administrativă din altă parte, da. Dar eu deocamdată n-am niciun motiv”, a declarat Ionel Oprea pentru G4Media.

Secretarul de stat a mai adăugat și că decizia demisiei îi aparține lui Mircea Macovei și că există posibilitatea ca acesta să renunțe la funcție după ce se va întoarce în spital. Oprea susține că revenirea lui Macovei în echipă poate întări colectivul de la Suceava:

”Dânsul poate să vină, să se integreze și să ia frâiele sau să-și dea demisia. E dreptul lui și nu am discutat acest aspect. Însă legal nu am cum. N-am venit aici să judec ce s-a întâmplat, am venit să rezolv problema și să încercăm să funcționeze spitalul, iar de aici încolo nu credeți că e mai adecvat ca o echipă să își rezolve problemele, adică să își spele rufele în familie? Nu credeți că va deveni o echipă mai puternică dacă va lua atitudine sau dacă îl va sprijini pe acest lider?”, a mai declarat secretarul de stat.

Referitor la ancheta in rem deschisă după ce Mircea Macovei a luat deciziile controversate, Ionel Oprea a declarat că așteaptă rezultatul anchetei și că există mai multe substraturi care vor fi astfel făcute publice:

”Va fi anchetat de organele în drept și veți afla atunci. S-ar putea să fie așa, s-ar putea ca informațiile care au circulat să nu fie exacte. Dar, credeți-mă că eu știu foarte bine ce s-a întâmplat în dedesubturile problemei și, de aceea, vă spun eu, cel mai bine e să vină, să lucreze, decide dacă rămâne sau pleacă. S-ar putea să plece, să decidă să plece, însă lăsați să meargă lucrurile de la sine fiindcă acest colectiv, într-un fel, a avut și gura astupată pentru un timp. S-au luat niște măsuri care nu erau pliate pe realitatea echipei. Lăsați-i să-și găsească drumul și o să-i ajut, promit. Pentru că știu niște lucruri pe care alții nu le știu. Sunt probleme de esență ale unui colectiv medical de o asemenea amploare, care are și personalități. Doctorii trăiesc în lumea lor și orgoliul pe care îl sesizați uneori este doar o exteriorizare a unor pulsiuni interne”, a mai declarat Ionel Oprea pentru G4Media.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai precizat că, în ce privește intervenția chirurgicală pe care directorul medical a făcut-o, deși acesta era suspect de coronavirus, acesta ar trebui lăsat să se lupte cu propria conștiință:

”Am fost întrebat dacă domnul Rîmbu nu ar fi bun să revină pentru că a fost un manager foarte bun. Am spus că după părerea mea a fost un manager bun, dar nu a fost un lider al unui colectiv medical de o asemenea complexitate. Și știu ce spun și am argumentele mele. Știți unde domnul Macovei va prelua un șoc? Pentru că dânsul a fost mâna, să zic așa, introdusă în această ecuație care a rupt pur și simplu acel colectiv în două. Și ca interese, și ca repulsie și ca tot ce vreți. Și probabil că dânsul, în noua situație, își va da demisia. Haideți să așteptăm puțin. Acea operație COVID este răspunderea dânsului și va răspunde în fața organelor de anchetă. Nu vreți să lăsați să se lupte cu propria conștiință? Lăsați, că va fi pus în fața… acum nu mai e nici fostul manager în spate, care l-a utilizat ca pion. Credeți-mă că am stat de vorbă cu dânsul și am înțeles multe lucruri care poate nici dânsul nu le-a înțeles, cu toate că a fost părtaș sau poate le-a înfăptuit”, a mai declarat Ionel Oprea pentru G4Media.

Știrea inițială

Mircea Macovei, directorul medical de la Suceava, care a chemat angajații la muncă invocând un ordin fals de ministru, se întoarce în funcție după ce s-a vindecat de coronavirus, transmite SuceavaLive.ro. 

Potrivit declarațiilor lui Ionel Oprea, citate de publicația locală, secretarul de stat în Ministerul Sănătății trimis la Suceava pentru a gestiona situația spitalului, Mircea Macovei se va întoarce la muncă în 23 aprilie:

„Am purtat discuții cu domnul doctor Macovei. L-am întrebat în ce dispoziție se află, dacă se întoarce sau nu, pentru că noi avem niște militari care suplinesc anumite funcții. Dacă cei care au fost bolnavi se întorc la muncă, medicii noștri se întorc înapoi de unde au venit. Joi, 23 aprilie, se va întoarce domnul Mircea Macovei pe funcția de director medical, însă persoana care i-a ținut locul va mai rămâne o săptămână pentru a-l informa cu privire la deciziile și lucrurile care s-au schimbat cât el a lipsit. Domnul Macovei poate demonstra că acuzele ce i s-au adus au fost reale, la fel cum poate demonstra loialitatea față de echipă și instituție”, a declarat pentru SuceavaLive.ro., Ionel Oprea.

Conform informațiilor obținute de jurnalistul Victor Ilie și publicate în Libertatea în luna martie, directorul medical Mircea Macovei a invocat un ordin fals de ministru pentru a-i chema pe toți angajații spitalului la serviciu, deși mulți dintre ei erau suspecți de coronavirus.

Ulterior deciziei directorului medical, situația a escaladat în Spitalul Județean Suceava, acolo unde au fost infectate cele mai multe cadre medicale din țară, mai mult de jumătate din numărul total.

Acest lucru a dus la escaladarea rapidă a situației în întregul municipiu, Suceava fiind primul oraș închis complet în urma carantinării din 31 martie. Conform informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică la buletinul din 22 aprilie, în Suceava sunt infectați 2372 pacienți din totalul de 9710 de la nivel național.

Tot Libertatea a publicat informația conform căreia Mircea Macovei a pus o proteză de șold chiar în ziua în care a fost testat pentru COVID-19, fără să aștepte însă să-i vină rezultatul.

Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru cercetarea modului în care s-au desfășurat evenimentele sub managementul directorului medical Mircea Macovei și al managerului general Vasile Rîmbu, singurul demis de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur după ce situația a scăpat de sub control.

Inclusiv Flutur a fost infectat cu coronavirus și internat pentru tratament. În urma lanțului de gafe ale managementului celor doi directori ai Spitalului Județean, Suceava a fost denumită Bergamo de România.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

43 comentarii

 1. Criminalul se intoarce la locul faptei?

  • Cum nu are asta dosar penal, cand a mintit ca toti trebuie sa vina la munca?

   https://www.libertatea.ro/stiri/director-medical-suceava-operatie-dupa-testarea-coronavirus-2930478

  • Trebuie dat in judecata de cadrele medicale

  • O fi o valoare de neinlocuit. Ca altfel nu vad ce-ar mai cauta.

  • Tovarasul militian care a facut prapadul de la gerota tot cumulard a ramas ?

  • Asta ne arata ca usl n+1 este la conducere. Cei care ar trebui sa fie judecati conduc structuri ale statului desi penele ne promisese depesedizarea tarii. Pe drum a uitat si acum avem o concordie deplina in care penele cauta cu disperare sa recupereze timpul pierdut la furaciuni cit au fost in opozitie.
   In primarii este aceeasi concordie in hotie a tuturor partidelor iar usr nu face decit o palida opozitie etalindu-si neputinta in fataunei majoritati devastatoare.
   E din ce in ce mai clar ca minunatul cal penelist al democratiei care alerga scapat in cistigator la europarlamentare nu este decit o mirtoaga inhamata la carul coruptiei ciumei rosii.

 2. Multumim Lucovid Orban

 3. Multumim Orban ,

  Mizeriile se ajuta intre ei.

 4. acest individ, care a contribuit decisiv la cresterea exploziva a cazurilor, la haosul din un intreg judet, judet cu cele mai multe decese din tara, se intoarce pe scaunul ocupat? nu se accepta una ca asta!
  gata nu se mai cerceteaza cazurile de zadarnicirea combaterii bolilor? sau in timp ce este cercetat, nu exista conflict de interese, avand acazia de a compromite probe?
  ne batem joc iarasi de justitie ?

 5. fluturimea sa sta ascuns, dar lucreaza…

 6. Bravo! Membru PNL, PSD sau ce o fi?

 7. traiasca PNL, un alt PSD

 8. Dacă insul a scăpat de coroavirus sigur pesta porcina africană nu-l iartă 😈

 9. Dar cumva problema sistemului de sanatate e Streinu Cercel.

 10. Sica Mandolina sustine Mafia! PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI

 11. cest individ cercetat penal trebuie dat afara si sa plateasca pentru toate infractiunile pe care le-a facut.Daca este sprijinit de pnl atunci politrucii sunt la putere ca si in timpul psd.Deci sprijinim infractorii!

 12. Bravo, sa-i dea prima si marire de salariu si sa-l numeasca director plin. Hai ca se poate! De fapt, atat s-a putut.

 13. Bai nene nu se poate asa ceva! S-au vazut cazuri de reinfectari la noi si in alte tari. Poate deveni rapid raspandac de covid. Sunt toti idioti la SV?

 14. Guys, relax, ca nu se intoarce nimeni, e de ajuns ca a vuit presa ca asta va fi demis imediat ce revine la spital. Treaba e simpla, nu isi permit sa fie rastigniti de populatie, penteu ca pierd voturi. Evident, accept injuraturile voastre. 🙂

 15. Se duce să-și facă lichidarea.

  • ce lichidare? n.ai vazut ce i.a luat apararea ionel oprea!?

   toata treaba cu conducere militara nu a fost mai mult de o fumigena pentru a detensiona situatia. binenteles ca conducerea militara a spitalului este degeaba. a tinut putin scaunele calde.

   concret ce a rezolvat conducerea militara? mai nimic!

   initial am crezut ca sunt pur si simplu prosti sau depasiti de situatie.
   dar reactia si atitudinea explica totul.
   NU S.A DORIT ALTCEVA!

 16. De ce e de mirare? Decizii criminale sau lipsa deciziilor sunt la ordinea zilei in Romania. Poate explica cineva de ce ministrul „erou” Tataru taraganeaza in mod criminal semnarea ordinului de colectare a plasmei? Cati dintre cei morti de covid zilele astea ar fi putut fi salvati?
  Cititi si va cruciti de cinismul decidentilor din Romania:

  „Adică domnul ministru spune că până diseară semnează ordinul să se colecteze plasmă. Bun, începem să colectăm, dar nu avem ordinul care aprobă cum să se administreze. Și ce-o să avem? Plasmă congelată, depozitată în congelatoare, și oameni care mor în fiecare zi până semnează domnul ministru celălalt ordin. Suntem într-un paradis al proștilor.”

  https://www.bzi.ro/gestul-impresionant-al-unui-pietrean-a-donat-ministerului-sanatatii-18-aparate-pentru-recoltat-plasma-3932914?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index

 17. Cum să se întoarcă la muncă? Are dosar penal in rem şi e primit să mai muncească acolo după haosul declanşat? Nu e medicină? E măcelărie?

 18. amandoi niste criminali ordinari. au murit oameni, si din pacate vor mai murii multi altii.
  si prima lor grija este sa se ajute, sprijine si justifica intre ei?! nu victimele, nu oamenii!

  trebuie sa zboara amandoi din orice functie.

  copie la indigou cu dragnea si acel dubios ministru al mediului care incerca sa ne explice noua cum ca noi suntem prosti, iar ei sunt mai destepti, ca nu privim din unghiul potrivit.

  l.am ascultat putin la digi pe acest oprea si doamne iarta.ma, acest indivit nu trebuia sa ajunga in nici o functie. inteleg, a dat bine faza cu conducere militara, dar se pare ca sunt la fel de compromisi ca cei care erau inainte.

  caracatita infractionala din domeniul medical trebuie stirpata cat mai urget.

  oamenii de buna credinta stau in casa si respecta toate regulile. iar persoane fara pic de caracter si orientare catre sanatatea publica incearca sa se spele una pe cealalta, sa se apere intre ele.

  si asta in timp ce peste 500 familii sunt deja mutilate, stoarse de plansete si jale, destine marcate pe viata!

  #ajunge cu voi domnilor!

 19. tara geme de smecheri si prosti. clasa de mijloc a romaniei e in vest!

 20. Tot vad un banner cu PSD Suntem aici alaturi de tine, pe pagina G4. Chiar nu pot fi controlate reclamele afisate? Pentru ca e cel putin ridicol.

 21. Ăsta e dom’ general? Vai de capul nostru, milităria vieții. Tot ăsta era foarte permisiv cu Pimen turnătorul…

 22. si uite asa pnlul isi mai da un autogol,dupa criminalul asta se intoarce si seful lui,alt criminal.si orban tace si isi numara procentele,care se duc usor, usor cind ajungi copia psdilui.situatia asta e casmanatoare cu a madamei pintea spaga.se milogesc de nemernic sa demisioneze.noptea mintii !!

  • Asta cică a depus jurământ lui Hipocrate. O carpa-n c. r penelista. Rușine ca faci meseria de ras.

 23. O fi data militaria jos din pod la Suceava, dar actualul director al spitalului sa spuna ca nu are ce-i face directorului medical care aproape a inchis spitalul……, imi pare rau. Ce-=i functionar public si nu poate fi demis?
  Indeplinirea cu rea credinta a indatoririlor de serviciu poate fi un bun motiv de demisie.
  Sa nu-mi spuna Oprea ca o sa intre in greva tot colectivul de la Suceava daca-l demite pe idiot!!!

 24. Stati linistiti, e omul lui Flutur si al lui Balan, viitorul presedinte PNL Suceava. Stie generalelul ce stie. Militarie, militarie dar peste politichie nu se trece. L am urmarit aseara in direct la digi . Il intervieva Cosmin Prelipcean. Mai era un pic si ii punea el intrebarile lui Prelipcean. Adica pe mine daca ma violeaza cineva, daca ma pune fata in fata cu violatorul , acestuia o sa i apara mustrari de constiinta si gata, s a trecut. Cam asta e logica generalelului. Sunt curios ce lupte a dus de are acest grad. Asta e ciuma galbena. Vedeti, ciumele tot ciume sunt. Doar culoarea difera

 25. BRAVO PNL .. SUNTETI GUNOAIE FIX!!!! DA FIX LA FEL CA PSD

  Suceava e cu Flutur-bolnavul-de-lux-rezerva-personala-inchipuit de la PNL, si cu derectoru’ cu decoratii -retrase nu, faceti treaba buna acolo nu? fantana artizanala de 60k Euro nu?

  parca la PINTEA-SUPER, nu e cam aceeasi treaba? Adica cercetata si vrea sa fie directoare, si parca , find PSD, v-ati aliat sa o puneti pe liber nu ? macar la Pinte-gunoi-PSDist nu au murit oameni (sau nu direct sub jurisdictia ei) dar la gunoiul asta PNList ….?

  bravo Romanica(PSDraknea) normala(PNLIohanis)

 26. poate se trezeste si USR+PLUS sa critice derapajele astea

 27. Poate i se gaureste masca, poate primeste un combinezon „expirat”, poate aluneca pe treptele proaspat dezinfectate…. Multe se pot intampla…. Poate gaseste o „vipera” in birou…. Imaginatia romanului este de neinlocuit….. Poate „se imbolnaveste” subit si isi concediu medical….. Ajutati-l!

 28. Ce vocabular de jeg -general! Bai baiatule, daca vine directorul, pleaca tu de-acolo! Sunteti 2 pe aceeasi pozitie!
  El director (salariu de bugetar), tu director (pensie speciala + salariu de secretar de stat)!

  Nu vi se pare ca este prea scump pt ce faceti voi la sv ? La pensie, nu mai capusa bugetul de stat!

  Corb la corb nu scoate ochii, stim! Hoti cu acte in regula ce sunteti! Hotilor!