G4Media.ro

Minoritatea germană nu va fi reprezentată în Parlamentul Poloniei pentru prima dată…

Foto: Facebook Minoritatea germană din Opole Polonia

Minoritatea germană nu va fi reprezentată în Parlamentul Poloniei pentru prima dată în 32 de ani   

Pentru prima dată de la începutul anilor ’90, minoritatea germană din Polonia nu va avea un reprezentant în parlament, după ce a pierdut singurul său mandat în Seim (camera inferioară) la alegerile de duminică. Parlamentarul lor de până acum a numit această pierdere „sfârșitul unei ere”, relatează News From Poland.

La fiecare scrutin din 1991 – primele alegeri complet libere de după căderea comunismului – minoritatea germană a câștigat locuri în parlament. Din 2005, aceasta a fost reprezentată de un singur deputat, Ryszard Galla.

Deoarece, în mod normal, partidele politice trebuie să treacă pragul național de 5 pentru a intra în parlament, acest lucru i-a determinat pe mulți polonezi să creadă că minoritatea germană are un loc garantat din punct de vedere legal în parlament. Dar, de fapt, nu este așa.

În schimb, comitetele electorale care reprezintă grupuri minoritare naționale recunoscute sunt scutite de necesitatea de a atinge pragul național de 5%. Dar, dincolo de aceasta, ele concurează în circumscripțiile electorale cu alți candidați în aceleași condiții.

La alegerile de duminică, comitetul electoral al minorității germane (Mniejszość Niemiecka) – care a prezentat candidați doar în regiunea Opole (Oppeln în germană) din sud-vestul Poloniei – a primit aproape 25 800 de voturi, reprezentând 5,37% din cele exprimate în zonă. Acest lucru nu a fost suficient pentru a câștiga niciunul dintre cele 12 mandate disponibile acolo.

Comitetul electoral al minorității germane a atribuit eșecul său faptului că mulți dintre potențialii săi alegători au susținut în schimb partidele naționale de opoziție în speranța de a înlătura de la putere partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Într-adevăr, PiS și-a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor.

„Soarta unei Polonii democratice și locul său în Europa erau în joc”, a declarat comitetul într-o declarație publicată de Nowa Trybuna Opolska, un ziar local.

„Mulți alegători s-au confruntat cu o dilemă: dacă să voteze partidele mari, care au fost identificate în mass-media ca având o influență asupra direcției țării, sau un comitet regional care operează doar la nivelul unei singure provincii”, au adăugat reprezentanții minorității germane.

„În ciuda pierderii reprezentantului nostru în parlamentul Poloniei, credem cu tărie că schimbarea care a avut loc în [parlament] va aduce o democratizare a vieții sociale, o îmbunătățire a multor piloni fundamentali ai statului și o revenire la un dialog social elementar”, a conchis declarația.

Potrivit recensământului național din 2021, 132.500 de persoane din Polonia se identifică drept germani, ceea ce îi face să fie al treilea cel mai mare dintre grupurile etnice tradiționale ale țării.

Germanii din Polonia se află în conflict cu PiS încă de anul trecut, când guvernul a tăiat finanțarea pentru predarea limbii germane copiilor din minoritatea germană. De asemenea, PiS s-a angajat în mod regulat într-o retorică antigermană în timpul campaniei electorale. Galla, pe atunci deputat demisionar al minorității germane, le-a mulțumit celor care au votat pentru el și a deplâns faptul că „o eră se încheie”. Cu toate acestea, „munca noastră pentru regiune nu se încheie”, a adăugat el.

La alegerile de duminică, PiS, care se află la putere de opt ani, a obținut cel mai mare sprijin dintre toate grupurile individuale care s-au prezentat, cu peste 35%. Cu toate acestea, acest lucru s-a tradus în doar 194 de mandate, cu mult sub cele 231 necesare pentru o majoritate absolută.

În schimb, o coaliție probabilă a grupurilor de opoziție – Coaliția Civică (KO), de centru-dreapta, A Treia Cale (Trzecia Droga, centrist) și Noua Stângă (social democrat/socialist) – ar putea să formeze un guvern cu 248 de locuri în parlament.

În circumscripția Opole, cinci locuri au revenit KO, patru vor fi ocupate de PiS, în timp ce A Treia Cale, Stânga și Confederația de extremă dreapta (Konfederacja) vor ocupa câte un loc.

Provinciile din vestul Poloniei au aparținut înainte de război Germaniei naziste și după 1945 au fost alipite statului polonez, iar majoritatea etnicilor germani au fost expulzați sau au emigrat în Germania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...