G4Media.ro

Ministrul Virgil Popescu: Extinderea Centralei Nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută…

Ministrul Virgil Popescu: Extinderea Centralei Nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din state membre NATO sau ale Uniunii Europene

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reafirmă opinia sa conform căreia extinderea centralei nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din ţări membre NATO sau ale Uniunii Europene, spunând că Nuclearelectrica ar avea capacitatea de a construi singură un reactor nuclear, având în vedere că statul are o politică ce prevede neîncasarea de dividende de la companie, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, transmite News.ro.

Ministrul Economiei spune că proiectul privind reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă „stagnează” şi că ar prefera ca acesta să fie dezvoltat în colaborare cu companii din ţări considerate parteneri strategici ai României şi nu cu companii din China.

„În momentul de faţă proiectul stagnează cu compania chineză. O să avem discuţii cu Nuclearelectrica vizavi de ceea ce s-a mai întâmplat, e un acord practic de asociere şi atât. Nu s-a mai întâmplat absolut nimic la Nuclearelectrica, o să avem discuţii. Dumneavoastră cunoaşteţi poziţia mea prin care eu am spus că aş prefera să lucrăm cu partenerii strategici ai României pentru că suntem o ţară membră NATO, a Uniunii Europene şi… Eu am zis că aş prefera să lucrez cu companii care sunt ale…”, a declarat ministrul Economiei marţi seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Virgil Popescu a avansat ideea conform căreia Nuclearelectrica ar fi capabilă să construiască singură un reactor nuclear la centrala de la Cernavodă.

„Eu sunt foarte optimist că reactoarele 3 şi 4 se vor construi şi, de ce nu, şi al cincilea reactor, dar eu cred mai mult că Nuclearelectrica, dacă statul are o politică de dividende foarte corectă vizavi de Nuclearelectrica – şi anul acesta a arătat-o, în 2019 noi nu am luat dividende de la Nuclearelectrica – poate construi chiar singură un reactor. Deci inclusiv acest scenariu este luat în calcul pentru că în momentul când îşi construieşte singur reactor nu mai are nevoie de absolut nimeni să se asocieze, are know how, are tehnologie, canadienii pot să vină lângă Nuclearelectrica pentru că ei au know how-ul pentru CANDU (un tip de reactor dezvoltat de companii canadiene, care sunt considerate foarte sigure– n.r.) ” a spus ministrul Energiei.

Acesta a precizat că în 2026 unitatea I de la Cernavodă va trebui oprită şi retehnologizată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sa fie clar, reactoarele 3 si 4 nu vor fi terminate niciodata, nu e voie de la stapanire.Hubul energetic e la Budapesta, ei construiesc a doua centrala nucleara, asa ca de acolo importa Romania energie de trei ori mai scumpa decat cea produsa la noi.Colonia exporta materie prima si forta de munca ieftine si importa produse finite scumpe, ce-i asa de greu?

  2. Reactoarele 3 și 4 nu se vor construi daca nu există voință in acest sens. Reactorul 5 cu siguranță NU se va construi, considerând că nu mai este posibil acest lucru. Sa vedem ce se întâmplă în 5 ani când va fi oprit și reactorul 1 pentru refurbish. Va mai fi repornit oare, sau că restul investițiilor din Romania capitalistă se va bloca in mijlocul execuției?

  3. Să facem contract cu aliații strategici la prețuri duble față de chinezi ,la fel și cu tehnologia 5g .Poate ne ajută aliații strategici cu firma Bechtel și plătim despăgubiri la ce nu au făcut .

  4. Energia nucleara este printre cele mai scumpe surse daca se iau in calcul si costurile de scoatere din functiune si stocare a deseurilor radioactive, costuri ignorate de constructori.
    Al treilea factor este capacitatea de productie la FCN Pitesti care ar putea fi depasita chiar si dupa comisionarea reactorului nr 3, o astfel de situatie ne-ar transforma in importatori de combustibil nuclear si practic nuclearelectrica dintr-o afacere ar deveni o groapa ce absoarbe bani.
    Investitiile in centrale nucleare se fac pentru perioade de exploatare de 40-60 de ani. In aproximativ 15 ani este posibil sa apara tehnici revolutionare in domeniu care sa faca aceste solutii mai atractive.
    Eu cred ca Romania ar trebui sa suspende extinderea centralei Cernavoda si sa se focuseze pe exploatarea potentialului eolian al Marii Negre in zona platformei continentale. In prezent tehnologia de turbine eoliene offshore are acelasi pret de instalare ca si cea nucleara.

  5. Nu o mai extindeti centrala nucleara. Mai bine o inchideti. In statele responsabile din Europa, trec pe energie regenerabila si inchid centralele nucleare. In multe alte state, inclusive SUA au problem unde vor depozita deseurile nucleare pentru urmatorul milion de ani. Are Romania nevoie de astfel de probleme ?

  6. proiectul stagneaza datorita lipsei implicarii statului roman de a lua decizii. orice proiect nuclear din lumea asta nu se poate realiza fara mecanisme de mitigare a riscului (garantii de stat, scheme CFD etc). Avand in vedere targetul pe deficit, proiectul a fost blocat intentionat DE GUVERN. Daca „tari din NATO si UE” vroiau sa vina sa bage bani, veneau din 2014 cand la tender nu s-au prezentat decat chinezii. Companiile din tarile „aliate” vin la contractul de inginerie si constructie la ciupeala nu la bagat bani. Realist in Europa de Est numai rusii si chinezii investesc. Rusii au facut la Paks in Ungaria, realist chinezii sunt unica varianta. Daca se putea sustine o unitate pe krk Nuclearelectrica era facuta demult. Restul e can can