G4Media.ro

Ministrul Sănătății: Dacă respectăm normele de prevenire a răspândirii COVID-19, ar trebui…

Ministrul Sănătății: Dacă respectăm normele de prevenire a răspândirii COVID-19, ar trebui să stabilizăm numărul cazurilor zilnice în jur de 2.000. Dacă nu, vom vedea o creştere progresivă / Dintre cei 583 de pacienţi de la ATI, 179 sunt ventilaţi mecanic

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, susţine că dacă cetăţenii respectă normele de prevenire a infectării cu noul coronavirus, atunci situaţia s-ar putea stabiliza pe un plafon cu aproximativ 2.000 de cazuri pe zi, dar dacă aceste reguli nu vor fi respectate, atunci vom înregistra o creştere progresivă a numărului cazurilor de Covid-19 în următoarea perioadă, transmite News.ro.

Tătaru a declarat sâmbătă, la Digi 24, că dintre cei 583 de pacienţi cu Covid-19 aflaţi la Terapie Intensivă, 179 sunt pe ventilaţie mecanică.

“Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă, dintre care 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Dar nu doar Terapie Intensivă, ci adresabilitatea pe care o vedem la unităţile de primire urgenţe pentru patologie respiratorie sau pentru febră, precum şi aglomerările din secţiil de boli infecţioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în această perioadă. Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Întrebat care sunt motivele creşterii cazurilor de Covid-19 în ultima perioadă, Nelu Tătaru a răspuns: “Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1, 1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precauţii să fie respectate”.

Ministrul a mai precizat că o localitate intră în carantină atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei.

“Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat Nelu Tătaru.

El a precizat că dacă cetăţenii respectă normele de protecţie, atunci numărul cazurilor de Covid-19 se va putea stabiliza la două mii pe zi, iar în caz contrar vom asista la o creştere exponenţială a numărului de infectări cu noul coronavirus.

“Dacă fiecare dintre noi respectă acele norme, ar trebui să stabilizăm acel plafon în jur de 2.000 ca să putem să ne gândim la vremuri mai bune. Dacă nu respectă aceste norme, vom vedea o creştere progresivă, exponenţială în următoarea perioadă. Nu trebuie să ne gândim doar la un număr de cazuri care creşte, toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de peste şapte luni de pandemie”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Creștere accelerată a numărului de pacienți de la Terapie Intensivă: 583 de persoane în stare gravă/ 32 de decese și 2064 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, la 24.847 de teste

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pe intelesul tuturor: daca nu va fi rau va fi bine.

  2. Alooo!!! Bre ,mata nu obs. ca focarele sunt in curtea dumitale.🤣🤣🤣. Ce tot o ti cu cetatenii! Costache cred ca era mai bine cu dumneata!

  3. Raportați cat convine. Adică in jur de 2000🤫

  4. Apreciez că Statul a renunțat parțial la rolul de tătuc și ne-a lăsat să avem singuri grijă de noi.

    Joi am făcut greșeala să merg într-un mall din Cluj-Napoca pe la ora 20:00. Era plin de tineret fără măști. Am reținut mai ales 2 tinere de vreo 18 ani care se uitau bot în bot la același telefon, cu măștile sub bărbie, în timp de una din ele tușea în draci. Dar am văzut și persoane de 40-50 de ani fără măști, urlând în telefoane și împroșcând salivă la distanță mare. Dar, cum ziceam, a fost greșeala mea că m-am dus la mall. La fel cum greșeala mea a fost și când am traversat pe verde iar un șofer care a trecut pe roșu era să dea peste mine. Pentru că, nu-i așa, ce căutam pe stradă? Dacă voiam să fiu în siguranță, stăteam acasă. Nu e ca și cum m-aș fi așteptat ca siguranța mea să fie dată de niște legi pe care să știu că le respectă și alții.

    Acum, dacă Statul s-a tot retras din rolul de ”protector” aș vrea să se retragă ceva mai mult. De exemplu, aș vrea să ne dea voie să spargem dinții celor care nu poartă măști în spații închise. Nu mi se pare ok ca cineva să mă infecteze fără să suporte consecințe, iar eu să nu pot acționa împotriva acelei persoane.

    Și mai vreau ceva: să mai dea afară din forțele de ordine. Dacă tot au dispărut din lupta împotriva pandemiei, nu cred că avem nevoie de atât de mulți polițiști. Dacă statul s-a retras din apărarea cetățenilor atunci nu mi se pare firesc ca cetățenii să mai plătească servicii de protecție.

    PNL face ca PSD: tratează electoral pandemia. L-au dosit pe Vela și nu mai dau amenzi ca să nu supere lumea până la alegeri. Ceva îmi spune că am putea să vedem iar polițiști, atunci când rata de infectare va amenința organizarea alegerilor. Tot calculul electoral va duce la repornirea luptei cu pandemia.

  5. Nelu Pompieru’. Asa il cheama cu adevarat pe ministrul sanatatii. Stinge focul (cand poate), este cumva „sfatos”, nu are solutii. Ne tot spune ca suntem ba pe „platou” ba in „fierastrau” cu date ingrijoratoare. Adevarul e ca este complet depasit, slab pregatit, nu poti avea incredere in el.

    • In spital se trateaza, cea mai importanta in pandemie este PREVENTIA si se face înafară lui! El stinge focul pe care îl fac aia din afara spitalului; nu va mai fi nevoit să o faca daca cetățenii ar fi responsabili.
      Este ciudat cum lumea este într-o petrecere continua până nu e lovită de virus , apoi țipă ca nimeni nu ii ajuta
      Soluția este PREVENȚIA și a spus-o de mii de ori!

    • Pe scurt: daca tu nu dai foc, Tătaru nu trebuie să joace rol de pompier!
      Repeta de mii de ori: PREVENȚIE!
      Igienă, distanță și evitare aglomerație, masca! Soluțiile simple spuse de mii de ori de „pompieri”

  6. In judetele din Moldova, teoria conspirației a prins mai bine decat recomandările ministrului. Am fost câteva zile în Neamț, un individ pe care îl credeam umblat prin lume susținea sus și tare că toată pandemia e conspirație mondială, chiar dacă i-am dat exemple de morți celebri din zonă- a zis ca nu crede ca e adevarat, ca unul dintre ei era bătrân și cu alte boli și ORICUM MUREA in câțiva ani (!!!), ca pt restul se iau bani buni de la UE! M-am uitat la prietenii lui de pe FB, printre ei: Răzvan Constantinescu, vuvuzelele videochatiste, etc.. este de neînțeles (poată explicatia ar fi prostie multa) cum pot avea panaramele astea atatia urmaritori!
    Ce te costă daca urmezi câteva măsuri simple de protecție, de ce trebuie să fii tot timpul gica- contra?!? ce ai de pierdut daca urmezi câteva măsuri simple faţă de riscul pe care ti-l asumi tinand să demonstrezi ca nu exista?!?
    In ce caz poti fi păcălit mai mult, cu consecințe mai grave? In cel in care nu exista virusul și este păcălit să urmezi niște reguli simple sau in cel in care virusul exista și cineva te convinge să nu te protejezi?? Mai bine sa fiu păcălit sa port naibii o masca, decat sa fiu păcălit ca nu exista și să imi pun viața în pericol ( a mea, a familiei mele și prietenilor mei).
    Cum sa nu devina zona Iași focar de infecție cu un focar de prostie, cu niște guru ratați ca acest „doctor ” demn de Socola?!? Unde mai pui ca individul asta și-a purtat prostia și la București, cand au făcut mega-ultra protestul prostiei din Piața Universității de saptamana inainte de alegeri ( înduioșătoare pozele in care le ținea în brațe pe videochatiste)! multi „discipoli”, „luptători pentru salvarea tarii”, se laudau ca au venit cu trenu’ in buricul târgului, din toate cotloanele țării, pentru a „elibera” țara de globalism…eroii de carton si-au adus și copiii, probabil in zilele urmatoare au mers și la scoala
    Polii conspirației sunt și polii imfectatilor ( București, Iași,..

  7. @G4Media, va rog sa nu mai utilizati aceasta poza, ca imi aminteste de filmele cu Stan si Bran, in special cu Stan.

  8. 2000 pe zi 😉 desi cam mincinos acest 2000, la cat se testeaza. Dar fie… 2000 pe zi ar insemna 100 de morti pe zi. Hmmm… Acceptabil? De asta va platim? Ce fel de papitoi mai e si asta?