G4Media.ro

Ministrul Muncii: Pensiile vor creşte în 2022 cel puţin cu rata inflaţiei

FOTO: gov.ro

Ministrul Muncii: Pensiile vor creşte în 2022 cel puţin cu rata inflaţiei

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a anunțat sâmbătă că până la sfârşitul lui 2022 va fi adoptată o nouă lege a pensiilor. Pensiile vor creşte în 2022 cel puţin cu rata inflaţiei, a mai precizat ministrul Muncii, în timpul unei vizite efectuate la Botoşani.

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a arătat ministrul muncii, citată de Agerpres.

Raluca Turcan a pledat din nou pentru o reformă a pensiilor, explicând că există o  presiune „în creştere” pe sistemul de pensii. În următorii 9 ani vor ieși la pensie „decrețeii” (copiii născuți după decretul lui Nicolae Ceușescu din 1966 prin care erau interzise avorturile – n.r.) și vor exista în plus, față de media normală, 1,8 milioane de pensionari.

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere”, a arătat Raluca Turcan.

Ea a denunțat totodată inechităţile „crunte” din sistem.

„Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile. În acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a spus Raluca Turcan.

În ceea ce priveşte alocaţiile, ministrul muncii a precizat că există un calendar asumat de majorare a lor. „De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre primii care au anunţat că acest calendar se respectă şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie”, a spus Turcan.

Alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală, anunța, la începutul anului, Ministerul Finanțelor. Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape, acestea ar trebui majorate la 1 iulie cu 20%.

Totuși, luna trecută, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor în acest an, ci abia anul viitor, în 2022. Liderul PNL a precizat că subiectul va fi discutat și în coaliția de guvernare, relatează Digi24.ro

FOTO: gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Si invers proportionale cu cat mai au oamenii de le primesc de trait. De preferat integral, pana mor. E o socoteala simpla dar foarte inconfortabila. Aici nu vorbim de OmniAsig, care-i un pariu cu viata. Astea-s niste business-uri foarte murdare. Din pacate, Statul a intrat cu ratu-n ele si asta de ceva vreme.

    • Cand guvernul plateste milioane de euro lunar, pentru niste salarii, pensii si indemnizatii nesimtite si nemeritate, nu poti spune ca nu sunt bani pentru majorarea pensiilor.
      Decizia a fost luata si pensiile trebuie sa fie majorate acum.
      Decizia politica pe care trebuie sa o ia guvernul este de unde sa taie, sau cum sa impoziteze, daca nu poate majora, asa cum a fost deja stabilit si votat.
      Sa majoreze de trei ori, de patru ori sau de cinci ori salariile parlamentarilor, ale primarilor si ale consilierilor au putut.
      Pentru ei s-a putut imediat, fara nicio discutie, fara nicio amanare, fara nicio tergiversare.
      Pentru majorarea substantiala si aberanta a finantarii partidelor au gasit imediat bani.
      Cand au pus mana pe guvernare au promis ca vor majora pensiile cu 40%.
      Ministrul finantelor a spus ca a prevazut bani in bugetul aprobat pe 2020, pentru majorarea pensiilor cu 40%.
      Au mintit, au deturnat banii sau i-au furat ?
      Daca nu stie de unde sa faca rost de bani, o ajutam noi :
      – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale si nesimtite
      – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, de la ANRE, de la ANCOM etc.
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
      – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
      – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin si Institutul Revolutiei
      – sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, doar pentru a lua comisioane
      – sa confiste averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara.
      Sa nu spuna ca salariile, pensiile speciale si indemnizariile se dau pe baza unor legi.
      Si majorarea pensiilor este prevazuta intr-o lege.
      Sa nu spuna ca salariile, pensiile speciale si indemnizatiile sunt drepturi castigate, pentru ca sunt privilegii nemeritate si nesimtite

  2. Grohaitul rapandulei degaja un miros puternic de urina si lichid seminal.

    • rapandula se „trage” la propriu si la figurat, politic, din/cu Stolojan

      are moaca si inteligentza unei foste asistente TV de a lui Capatos, macar alea traiau din munca lor…

  3. În trecut cel care venea cu vești proaste i se tăia capul, pndl istei ar trebui să i se taie venitul că oricum e – valoare și nu a muncit (doar a „lucrat” ) niciodată nicăieri

  4. asa sa te ajute pe tine dumnezeu turcanco, sa traiesti tu si tot neamul tau dintr-o pensie mizera

    ati mintit ca le cresteti cu 40% in campanie electorala, in conditiile in care va imprumutati cu miliarde si nu stim ce faceti cu banii

    de pensii speciale nu va atingeti, de sporurile bugetarilor nu va atingeti, de lefurile voastre nu va atingeti, de cumularzi nu va atingeti

  5. Mai du-te, fă, dracului, că ne-ai înnebunit de tot!
    Din partea mea, poți să-ți bagi inflația aia în cur! Cretina asta nu pricepe că este necesar să separe pensionarii de nepensionari ăia cu pensia socială minim garantată!
    Aceștia din urmă trebuie scoși în afara sistemului de pensii publice din moment ce ei nu au pensie publică de drept. Pensia socială minim garantată reprezinta efectiv un ajutor social și prin urmare trebuie tratată ca asistență socială și nu ca prestație de asigurare socială.
    De aceea este obligatoriu sa fie tratați separat, că Asistență Socială și reglementetati printr-o lege separată de legea pensiilor publice.
    Din aceasta cauză, că țin laolaltă lucruri total diferite și incompatibile, nu pot sa facă corecțiile necesare în sistemul public.
    Întâi să facă curățenie în sistem și apoi să vadă ce reforme se impun!
    960.000 de „pensii” sociale minime, date de stat din pix, eu cred că influențează sistemul!

    • Dacă am muncit 13 ani si doi ani i-am plătit…eu ce sunt ?
      Pensie socială sau la minimă contribuție/ cotizație 15 ani ?

      Nu mai inteleg nimic !
      Cu 800 lei nici nu mori nici nu trăiești !

      Vaccinul va aranja problema ! 😪

    • Se mintea si in comunism dar nu precum in capitalism.

  6. Eu înțeleg că blonda e și nebună, dar de ce insistă să ne înnebunească și pe noi?!

  7. Am mai scris, dar nu apare…
    Ziceam că primul lucru pe care era normal să-l facă în sensul reformării sistemului de pensii publice era să scoată în afara sistemului și să reglementeze printr-o lege separată așa-zisa pensie socială minim garantata, sa o trateze ca asistență socială și nu ca o prestație de asigurare socială (cum e pensia de drept, autentică).
    Dar, cui îi pasă!!!!!!!!

  8. Dumnezeule, femeia asta e bolnava: minte fara rusine!
    1. Pensiile NU vor creste in 2021-2022-2023, femeia asta minte pe unde-ajunge ca sa mai potoleasca furia pensionarilor scandalizati de guvernul lui Frankenstein Zombie care le-a pus Austeritate timp de 3 ANI, adica 2021-2022-2023 in Programul de convergenta trimis de Romania la Comisia Europeana!
    Cheltuielile cu Pensiile sunt NGHETATE ca SUMA pe cei 3 ani la valoarea din Decembrie 2020!
    In schimb, Cheltielile cu Salariile bugetarilor sunt inghetate ca Procent din PIB la valoarea din Decembrie 2020, deci Salariile bugetarilor pot CRESTE cand PIBul va creste!
    2. Minciuna cu Alocatiile copiilor, Raluca spune azi:
    „În ceea ce priveşte alocaţiile, ministrul muncii a precizat că există un Calendar asumat de majorare a lor. „De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre PRIMII care au ANUNTAT că acest calendar se RESPECTA şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie”, a spus Turcan.
    MINCIUNA!!!!
    Conform OUG 123/2020, adoptata de Guvernul Orban in 2020, An ELECTORAL, Alocatiile copiiilor trebuiau sa creasca de 2 ori in 2021: la 1 Ianuarie 2021 si la 1 Iulie 2021:
    „OUG 123/31 iulie 2020:
    (3) Începând cu drepturile bănești aferente lunii august 2020, cuantumul alocației de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferența dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) și cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.
    (4) În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de 2 ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.
    (5) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.”

    Dar, in Bugetul pe 2021 Premierul Citu a anuntat clar ca NU a prevazut a 2-a Crestere a alocatiilor, cea din 1 Iulie 2021, el a reamintit asta acum 2 zile, Joi pe 3 Iunie 2021:
    „Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că bugetul nu include o nouă creştere a alocaţiilor, iar Guvernul ar putea da o Ordonanţă de urgenţă pentru a se asigura că nu va mai exista o altă creştere.
    „Colegii mei din coaliţie au fost acolo când am aprobat bugetul pentru anul acesta. Am discutat despre o singură creştere a alocaţiilor anul acesta, la începutul anului. Ei pot să facă amendamente în Parlament. Dacă nu vor face, vom da o ordonanţă de urgenţă pentru a ne asigura că nu mai există o creştere anul acesta, pentru că nu este în buget”, a spus Premierul. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că probabil în prima şedinţă a coaliţiei se va discuta despre situaţia alocaţiilor pentru copii, menţionând că el şi premierul Florin Cîţu nu susţin o majorare de la 1 iulie.

    „Majorarea alocaţiilor s-a făcut prin OUG nr. 123 din 2020, în vigoare din 31 iulie 2020, data publicării în Monitorul Oficial.
    În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) din OUG 123/2020 se aplică de 2 ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie şi drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.
    În aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020, alocaţiile copiilor din România au fost majorate cu 20 de puncte procentuale la data de 1 august a anului trecut, urcând la 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani şi copii cu handicap şi la 185 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.
    Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, alocaţiile copiilor din România au fost majorate cu alte 20 de procente.
    Prin urmare, cuantumul acestora a crescut până la 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap; respectiv 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.”

    Acum, Raluca minte fara rusine, cand de fapt Guvenrul NU RESPECTA Legile, asa cum s-a laudat cand a facut Bugetul pe 2021 si cum NU a respectat nici in cazul Pensiilor, Florin Citu a spus clar in 25 Ianuarie intr-o declaratie de presa la sediul Guvernului:
    „Reporter: Adică legea pensiilor care este acum în vigoare și care ar trebui să intre cu totul în vigoare de la 1 septembrie nu va mai fi aplicată de la 1 septembrie? Acea nouă formulă de calcul, rezolvarea acelor inechități din sistemul de pensii?
    Florin Cîţu: Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă și putem să o aplicăm până atunci. Dar bugetul, bineînţeles, se construiește pe legislaţia în vigoare.”
    A repetat asta si ca raspuns la alte intrebari: „Dar bugetul, bineînţeles, se construiește pe legislaţia în vigoare.” se infoia mincinosul Florin Citu.

    „Pe legislatia in vigoare” care-i convine lui Citulica Zombie si acolitilor lui!
    Rusine, escrocilor!!

  9. Pe vremuri era o vorba, de la hoti te multumesti cu ce-ti lasa.

  10. Dacă vor primi mărirea pensii cum au primit si copii alocațiile mărite e clar

  11. Incep sa-i inteleg pe votantii USL-isti aripa rosie: „fura, fura dar ne dau si noua”…dar cu astia din aripa galbena al USL-ului (credeam eu, vestejit, dar de unde…) „fura, fura dar impart numai intre ei”….Revenind la fosta tiitoare de Stolojan, pai daca dupa logica ei, in 2022 pensiile „vor creste” cu rata inflatiei, sa inteleg ca in 2021 pensiile „au scazut/scad” cu rata inflatiei? Pai bine, madame, asa ne fuse vorba in campania electorala? Scapa cine poate si are neuronaul la el! Nu-i mai votati, maica, pe hotii dovediti, daca na-i pe cine, nu sta acasa, anuleaza-ti votul, ce-ar fi oare, intr-o zi de alegeri, proportia voturilor anulate sa fie ….60% (sa zicem…)?!?

  12. Țurco ai grija sa nu întârzie cu plata pensia aia de 60000 Ron…..important e sa livrați la timp mormanul de bani pe necontributivitate. Pwoo limea…firmituri ce mai rămân pe jos…… Nu veți lua peste 10 % la următoarele alegeri….. Nu ați reformat nimic trage- ți de timp ,doar atât. Anvelopele salariale sunt la fel. La fel și pensiile aberante……veți fi o istorie tristă a acestei tari în 2 ani.

  13. De ce minti zdreanto? Nu ti-e rusine? Dupa ce ca esti atat de uimitor de proasta si de rea, mai si minti poporul asta pe care il dispretuiesti? Si tu, si jupuitul afumat de la guvern, si toata gasca voastra de tampiti cu care ne-am pricopsit. Nu stiti si nu sunteti in stare de nimic!

  14. Dacă am muncit 13 ani si doi ani i-am plătit…eu ce sunt ?
    Pensie socială sau la minimă contribuție/ cotizație 15 ani ?

    Nu mai inteleg nimic !
    Cu 800 lei nici nu mori nici nu trăiești !

    Vaccinul va aranja problema ! 😪

  15. Foarte bine vă face , că ați crezut în minciunile ipocriților orange-galbejiti.
    La următoarele alegeri o să-i votați din nou , cei care mai trăiți până atunci , pentru că o să vină cu alte minciuni mai pompoase și o să își schimbe culoarea partidului așa cum au mai făcut și alții.

  16. „Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis …… ”
    Legislație pe care nu ați respectat-o !!!!
    „….. ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% la finalul anului trecut…..”
    Finalul anului trecut a fost pe 1 septembrie, iar majorarea ar fi trebuit să fie de 40% !!!!
    Dacă această majorare de „la finalul anului trecut” a fost pe acest an unde este majorarea pentru anul 2020 ?
     „….. anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”
    Legea parcă prevede altfel !!!!
    Idioată, incompetentă, tupeistă, mincinoasă. Această individă sinistră a fost un an de zile vicepremier !!!!

  17. Cât e inflația? Maxim 3-4 %? In realitate preturile la raft au crescut în ultimul an cu cel puțin 10%. Preturile cresc necontrolat. Nu înțeleg cum se calculează rata inflației că niciodată nu atinge pragul scumpirilor. Cum sa trăiești cu 2000 de lei? Dar cu 800 de lei? Care e coșul minim de consum? Pe lângă asta medicamente și consultații plătite că de… contribuția de 30-40 de ani la sistemul de sănătate e ca și cum nu ar fi fost. Plus că trebuie și medicii sa mai pună de încă o casa de vacanta(una noua la munte, că deja are la mare) păi nu!? O vacanță pentru un pensionar e deja un lux. E deja ireal și nesimțire sa vorbești despre așa ceva.

  18. Veti declara inflatia negativa?

  19. Care inflatie? Aia reala de 15-17% sau aia statistica de 3,9 la %.
    Mai bine schimbam macazul si mergem pe modelul Ceauşisit sau Nord-Corean unde nu este inflatie.

  20. @ Cozmin,
    Tu ai un fix. Orice articol apare, tu ai aceeasi postare. Fumezi?

  21. Scapa cine poate; cine nu – la groapa. Mancati ce ati votat. Acum primiti de la guvern placutele suedeze pe care le dadeati in 2020. Sunt dulci?

  22. Pastele matii de curcA

  23. Și până în 2022 PENSIONARII ce manâncă , cum își iau medicamentele , cum plătesc utilitățile