G4Media.ro

Ministrul Mediului Tanczos Barna pledează pentru necesitatea diminuării numărului de urși: Nu…

Ministrul Mediului Tanczos Barna pledează pentru necesitatea diminuării numărului de urși: Nu există nicio specie care să pună în pericol populația de urși și numărul lor tot crește. Pericolul e tot mai mare

Despre faptul că tot mai mulți urși își fac apariția în zone populate de oameni, ministrul mediului Tanczos Barna a explicat, marți seara, la Digi24, că în ultimii ani nu s-a făcut absolut nimic pentru protejarea habitatului precum și pentru crearea unui echilibru în privința creșterii alarmante a numărului de urși.

Recentele imagini cu urși care invadează pârtiile de schi din Predeal arată „pericolul” la care oamenii sunt expuși, ministrul apreciind că relocarea animalelor nu ar însemna decât „mutarea pericolului”.

Barna mai arată că în rapoartele din anii trecuți România figura cu 6000 de urși, cea mai mare și mai bună populație de urși din Uniunea Europeană, în condițiile în care un cetățean obișnuit reușea să întâlnească animalul poate o dată în viață. „Nu ne dăm seama, dar chiar nu se întâmpla să fie întâlniți urșii în libertate, deși aveam o populație mare de urși. Iar acum, ce se întâmplă, nu trece niciun an în care să nu vedem imagini cu urși care ies din habitat și vin să se plimbe în spațiile oamenilor”, a comentat ministrul, adăugând că numărul urșilor a crescut peste măsură și că o soluție trebuie adoptată pentru revenirea la un echilibru natural.

Ministrul a mai spus că și pesta porcină face ravagii printre porcii mistreți, care mor și asigură hrană din belșug pentru urși. „Avem o cantitate mare de leșuri și vedem că urșii trăiesc bine, populația lor crește, nu mai stau nici în hibernare cum știam noi că stau peste iarnă. E nevoie de reinstituirea echilibrului natural”, a repetat Tanczos Barna, dezvăluind că o soluție pe care și-a asumat-o a fost aceea de a-i reuni pe vânători cu administratorii habitatelor naturale/ fondurilor cinegetice.

„Noi am făcut o mutare. Am mutat Direcția de Vânătoare alături de cei care administrează habitatele naturale. Până acum erau adversari . Ei trebuie să fie în același loc (…) Eu sunt convins că tot ce inseamnă habitat și fond cinegetic trebuie gândit și gestionat în așa fel încât să nu mai existe riscul ca oamenii să se întâlnească cu urșii (…)”, a spus ministrul Barna.

O altă soluție o reprezintă restabilirea liniștii în habitatul animalelor. „Habitatul natural al animalelor sălbatice trebuie lasat cât mai intact. Nu putem interzice turismul sau culesul fructelor de pădure, dar trebuie să încetăm să mai facem excursii cu 20 de atv-uri exact în zonele în care animalele trebuie să stea în liniște. Sunt sporturi motorizate care chiar deranjează habitatul animalelor”, a punctat Tanczos Barna.

Sursa Foto: Facebook/Captura

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Zice Țanțoş: „Nu ne dăm seama, dar chiar nu se întâmpla să fie întâlniți urșii în libertate, deși aveam o populație mare de urși. Iar acum, ce se întâmplă, nu trece niciun an în care să nu vedem imagini cu urși care ies din habitat și vin să se plimbe în spațiile oamenilor”.
    Deci problema nu sunt aia care taie in draci padurile, unde stateau ursii aia „neintalniti” pe vremuri, ci ursii care „ies” din habitat. Pai, tembelule, daca distrugi habitatele de padure, nu raman automat ursii „iesiti” din habitat?! Pune mana naibii si ocupa-te de treburile serioase (defrisat ilegal, poluarea aerului in orase, deseuri etc), nu de fantezii vanatoresti cu ursi, bai Țanțoş!

  2. exact asta astepta Tancza ca sa-si duca planul la bun sfarsit si sa-si ia comisionu

  3. Dar cand urci pe munte, la ce te astepti? Sa apara o girafa?
    Cand intri in ocean, nu vine rechinul? Trebuie sa omoram si rechinul ca sa nu mai existe pericole?
    Eu cred ca cine se duce pe partie, pe munte trebuie sa-si asume riscul ca poate intalni animale salbatice. Nu vrei sa intalnesti ursi? Stai acasa in garsoniera.
    Dar daca UDMR sunt deranjati de ursii din Romania, mai bine se muta la Budapesta, ca acolo nu au ursi si nici paduri de distrus. Sa ne lase pe noi cu ursii pe partii ca nu ne deranjeaza.
    Ursul ala din filmulet e cel mai inofensiv. Daca voia sa atace pe cineva, i-ar fi atacat imediat pe toti. Dar ursul din filmulet era pus pe joaca.
    Nu ursul vine in spatiile oamenilor, ci oamenii invadeaza spatiul ursilor. Din cauza UDMR, PNL, PSD care au distrus padurile, izvoarele, au ucis animalele salbatice etc.

    • Esti dobitoc si rasist !!

  4. Nu îl aud vorbind de defrișările masive!! Stai, alea sunt făcute cu bani grei pentru partide.

  5. Tanczos Barna, demisia.

  6. Smecherul tot smecher si vanatorul tot vanator! Voi, UDMR-istii iubiti mediul, deaia nu-l lasati din mana! Normal ca vrea sa omoare ursii, sa nu se vada ca le-au taiat padurea! Iar cand nu vor mai fi ursi, va spune ca padurea este prea mare pentru 2-3 ursi, si o va taia si pe aceea! Puneti bai, jegosilor, un activist de mediu in fruntea ministerului, nu un sclav al mafiei vanatorilor si taietorilor de lemne!

  7. Ar trebui sa mai puneti ceva impreuna: ursii si aia cu ATV-urile. Dar, urșii fără mâncare și ăia fără ATV-uri.

  8. Ministrul Distrugerii Mediului…

  9. Gramezile de gunoaie, in capitala chiar, au ajuns sa ne sufoce. Gunoaie de demolare zac in toata tara. Parfumul de groapa de gunoi, legala ori ilegala, e ceva obisnuit. Praful pe sosele e din proterozoicul psdist. La marginea palcurilor de padure, pe langa drumurile ce pleaca din bucuresti catre est si vest mai nou, cresc depozitele de gunoaie. Taranul harnic arde gunoaiele PET, pvc, etc, la drum. Pe centura Buc zace la marginea drumului un acoperis din azbociment. Dupa mercur asta este cel mai al dracu mineral ce se gaseste pe Terra.
    Si pe noi ne scarpina grija de cativa ursi.
    Tara arde si babele vor la mol.

    • Predeal in plin sezon – mi-a spus cineva care a fost acolo acum cateva zile ca marginea padurii este plina de gunoaie. Sinaia, cum urcai putin in padure, era plina de gunoaie; acum parca nu mai sunt, coborai pe un traseu si nu-ti era teama in padure dar cand te apropiai de oras si ajungeai la gunoaie era alta treaba. La cota 1400 gunoiul era aruncat in spatele cladirilor , pe apa, la vale, pe traseul ce coboara in oras (pe jos, nu pe cablu). Valea ce pleaca de la Gura Diham catre Busteni era „amenajata” cu tomberoane dar se vedeau urme de vetre de foc de gratar si sus in padure, iar paraul e pin de ambalaje de mitzi si carne. Busteni catre Urlatoarea si traseele Jepi, mormane de gunoi pe langa tomberoanele lasate neingradite la poalele padurii.
      Cum sa nu vina ursul ziua in amiaza mare in oras? Am intalnit ursul in padure, departe de asezari, de cel putin 3 ori si de fiecare data a fugit in padure, ne-am dus fiecare in treaba lui. Indiferent de numarul lor, atat timp cat padurea si asezarile sunt mizerabile ursii vor cobora la oras. Si daca raman 10 ursi in tot Bucegiul tot la tomberoane si pe partie, la un mic si un vin, o sa-i vedeti.
      Daca nu avem specialisti sa invatam din documentarele de la tv in care altii, mai destepti, arata cum se rezolva situatia asta : pun cainii pe ei, ii „sechestreaza” pentru scurt timp, trag si cu cateva bile de cauciuc ca sa se invete minte, repeta operatiunea de cateva ori. De unde bani? – taxe pe vanatoare, e hobby de lux.

  10. In sfirsit un politruc care spune adevarul , nu stiu daca are interese , dar clar are dreptate .

    • Adevarul este ca nu a facut nimeni cu adevarat un recensamant al ursilor. La fel si cu relocarea celor care ajung sa interactioneze cu oamenii. Cred ca sunt dusi in alte locatii aproape de comunitati sa se spele altii pe cap cu ursii gunoieri.
      Cand vad cum plang “marii iubitori” de ursi pe net, dar ei nu pot intelege cat rau pot face acesti ursi in satele unde ajung, realizezi ca ipocrizia este ceva natural la romani. Nu cred ca ajung ursii la extinctie daca mai sunt vanati din ei. Cei care fac probleme mari, bineinteles.

  11. de ce naiba se mai chinuie? eu zic sa le dea voie la impuscat toata fauna, apoi sa impuste copacii direct, iar la urma sa impuse atmosfera, troposfera si ce dracu o mai ramane… nu de alta, dar ‘e’ prea multe dom’le! (ne mai iese un ban si noua pe langa asta!)

  12. Ba Gheo, ursii nu trebuie nici hraniti, nici vanati, nici iubiti, trebuie doar lasati in pace, adica protejat habitatul lor natural, padurea! Hai doar cu drujba si pusca!

  13. E ok cand la mediu e un vanator si cand la Ministerul Sanatatii e sub umbrela militienilor…
    Primim ce n-am votat…

  14. Kerestoy Atilla ar avea orgasm dacă l-ar vedea pe ciocoiul ăsta cum închide ochii la defrişări pe milioane de euro şi mai scoate şi un ciubuc mic din vânătoare.

    D E M I S I A ! ! !

  15. E usor sa fi iubitor de ursi din fata televizorului de la oras. Pentru cei care locuiesc in zonele devastate de ursi si mistreti, de exemplu,Subcarpatii de Curbura, (Patarlagele) deja e prea tarziu. Chiar daca s-ar reduce numarul ursilor, tot va trebuii minim 10 ani sa ne refacem livezile, livezi, care mai exista, doar pe Titlurile de Proprietate, pentru care platim impozit la Primarie. In zona nu sunt defrisari, dar am ajuns sa ne intre ursii si mistretii in case. Faceti ceva si pentru oameni, pentru ca vom ajunge sa ne facem dreptate singuri. Cat despre iubitorii de ursi ce-ar fi sa stranga bani sa plateasca pagubele si sa plateasca si la familiile celor care au fost omorati sau mutilati de ursi. As mai vrea sa stiu cati oameni au fost omorati sau desfigurati de ursi in ultimii 30 de ani.

    • Dar ce ar fi să nu mai defrişaţi voi pădurile? Toţi localnicii din aceste zone sunteţi complici! Vă faceţi că nu vedeţi cum dispare pădurea şi cum cresc viloaiele şi merţanele unor primari analfabeţi şi poliţişti hoţi!

      Problema e la voi şi tot voi vă plângeţi!!!

    • Dar voi nu intelegeti ca avem mai multe animale pradatoare decat orice alt animal. Ursul coboara din munte pentru ca este un animal teritorial, nu gaseste mancare si daca gaseste este batut si fugarit de alti ursi teritoariali care nu o sa ii vezi in oras niciodata. Un urs batran este destept si se fereste de om , cel tanar e al dracu. Dar chiar este populatie prea mare de ursi, pe langa ne ajuta lupii , sacalii , caini hoinari etc. Voi nu vedeti altceva doar ca ursul este frumos. Dar la viata oamenilor care au murit din cauza asta , nu vorbeste nimeni …

  16. Parca suntem in Evul Mediu. Sau China. Sau Ungaria.

    Impuscam tot ce ne deranjeaza. Logica de omul grotelor.

    De defrisari ilegale, nimic?

  17. EXPORT IN VIU CĂTRE TARILE CU PĂDURI CARE SE PLANG CA NU MAI AU URȘI.

  18. Ministrul Mediului are o pozitie corecta ! Spune exact ce trebuie !
    Iar dobitocii care il contrazic, habar nu au ca in Germania, Italia, Franta, datorita vanarii lor excesive nu mai exista ursi in libertate [ gasisera unul (1) in Germania, probabil venit din Polonia]. In Romania, de bine de rau ursii au existat in permaneta in numar suficient. Dar UE, dominata de Germania, a decretat ca ursul este specie protejata, iar prostii care ne conduc nu au avut nici o reactie contra, desi situatia din Romania este cu totul alta.
    Numarul de membri ai unei specii trebuie tinut sub control, in mod rational desigur. Nu numai la ursi.

  19. Buna ziua!
    Decât să-i împuște mai bine să-i exporte vii în alte țări din Europa unde lipsesc și poate se dorește repopularea. I-ar costa ceva pe străini dar poate ar fi compromisul cel mai bun, inclusiv pentru urși.
    My2cents.

  20. Oprita vanatoare de animale pe care ursii le manaca
    Oprirea culegerii de fructe din padure decatre ocolurile silvice
    Oprire constructiilor in zonele cu ursi
    Oprirea exploatarii padurilor in care sunt ursi
    Plantare a mai multor specii de fructe de padure si alte paduri

    • Explica rogu-te cum au reusit ursii sa se inmulteasca intr-o perioada de taieri masive si fara plantarea de noi specii de fructe de padure . Crezi ca un carnivor care se deda la meniu pe baza de carne va renunta vreodata la asta ?

  21. S-a inventat spray-ul cu piper contra ursilor.
    Exista garduri electrice pentru livezi.

  22. Are perfecta dreptate.Locuiesc in jud Buzau in zona com.Lopatari si anual ursii ne rup pomii din livezii, ne ucid porcii si vitele in cotete,iar mistretii fac ,,araturi,, prin pasunile noastre,E foarte usor sa fii ecologist cand stai in mijlocul orasului dar aici nu ai prea multe posibilitati si nici bani pentru garduri electrice si alte asemenea investitii,orasul e la peste 50 de km iti ia 2 ore de mers cu autobuzul .In ultimii ani situatia e tot mai grea iar banii putini.Nu mai dati in continuu cu defrisarile ca nu i peste tot la fel.pe la noi si poate si pe la altii din cauza imputinarii populatiei rurale natura inhata dealuri si munti intregi unde acum 20 de ani pasteau vitele;trebuie un echilibru in toate,dar asa e acum lumea prost facuta salbaticiunile si minoritatile cat mai exotice sunt impinese in fata.Daca nu se va face ordine atunci oamenii isi vor face ei ordine cu capcane sau alte scule si dispozitive ca doar nu poti sta la nesfarsit sa vezi cum Mistretul si cu Mos Martin fac matul gros si noi sa ramanem ca prostii fara nimic

    • Nu ramine decit sa le dorim ” iubitorilor de animale ” sa fie imbratisate cu drag de mos martin .

    • Nu ramine decit sa le dorim ” iubitorilor de animale ” sa fie imbratisati cu drag de mos martin .

  23. Cat de arogant si impertinent sa afirmi asa ceva. Dar ca avem padurile defrisate zilnic, de asta nu mai comentati?