G4Media.ro

Ministrul Mediului: Aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc…

Sursa Foto: pexels.com

Ministrul Mediului: Aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc în România

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a participat la lucrările Consiliului Informal de Mediu, care a început joi în Amiens, Franţa, ocazie cu care a declarat că în România, aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc, potrivit News.ro. El a adăugat că atunci când se discuta problematica pădurilor şi a lemnului în politicile de mediu, este important să ţinem cont de specificul local şi naţional al fiecărui stat.

Temele abordate în cadrul reuniunii au vizat tranziţia spre o agricultură ecologică, implementarea Strategiei UE privind chimicalele, dar şi intervenţii pe tema produselor importate asociate defrişărilor.

De asemenea, delegaţia României a luat parte şi la o sesiune comună cu miniştrii energiei din Statele membre, în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte precum o tranziţie justă în atingerea obiectivelor de schimbări climatice, pădurile şi lemnul în politicile de mediu, schimbări climatice şi energie.

„Capacitatea lemnului recoltat de a sechestra carbonul are o importanţă semnificativă în atenuarea schimbărilor climatice şi în realizarea unei economii cu emisii zero. Cu toate acestea, este important să ţinem cont de specificul local şi naţional al fiecărui stat. Aplicarea principiului utilizării în cascadă fără a ţine seama în mod corespunzător de circumstanţele naţionale poate exercita o presiune suplimentară asupra pădurilor şi poate avea ca rezultat o utilizare preponderent industrială a resurselor de lemn, cu un impact negativ semnificativ asupra aprovizionării pentru alte utilizări. În România, aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc. În aceste condiţii, lemnul utilizat pentru încălzirea locuinţelor din zonele rurale, precum şi pentru practicile tradiţionale locale, ar trebui să beneficieze de o derogare de la acest principiu”, a spus ministrul Mediului, Barna Tánczos, în cadrul sesiunii comune cu miniştrii energiei din statele membre, în care s-a adus în discuţie problematica pădurilor şi a lemnului în politicile de mediu.

Legat de tranziţia spre o agricultură ecologică, respectiv coerenţa europeană şi armonizarea pentru produsele de protecţie a plantelor, ministrul Mediului din România a arătat că ”una dintre măsurile prioritare din cadrul Planului naţional de acţiune privind reducerea riscurilor asociate utilizării produselor fitosanitare pe teritoriul României este promovarea bunelor practici agricole. Această măsură are, de asemenea, rolul de a proteja biodiversitatea şi de a conserva habitatele, având un rol decisiv în atingerea obiectivului propus la nivel european în cadrul strategiei „Farm to Fork”. În acest sens, considerăm că un cadru juridic mai strict ar putea răspunde nevoilor de protecţie a mediului şi a sănătăţii umane”.

În ceea ce priveşte implementarea Strategiei UE privind chimicalele pentru durabilitate, România şi-a exprimat angajamentul de a contribui la un mediu fără substanţe toxice, astfel încât produsele chimice să fie produse şi utilizate pentru a-şi maximiza productivitatea, evitând însă daunele aduse planetei şi generaţiilor actuale şi viitoare.

Pe tema produselor importate asociate defrişărilor, ministrul Barna Tánczos a amintit de noua versiune de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, pusă în practică la începutul anului trecut, care contribuie la descurajarea tăierilor ilegale şi aduce beneficii multiple sectorului forestier.

„Europa şi europenii trebuie să fie conştienţi de impactul pe care consumul anumitor produse îl are asupra pădurilor Planetei, în special asupra celor din zonele tropicale. Soia, carnea de vită, uleiul de palmier sunt câteva dintre produsele care contribuie semnificativ la pierderea celor mai complexe ecosisteme forestiere pe care le mai avem. Europa are o responsabilitate imensă în reducerea impactului negativ asupra acestor ecosisteme. Acest Regulament este un instrument puternic care va contribui semnificativ la curăţarea lanţurilor de aprovizionare de produse cu risc de defrişare, iar România se alătura acestui demers”, a spus secretarul de stat Ionuţ Sorin Banciu. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Asta arată ce politicieni incapabili avem. Lumea scoate energie din apă, vânt, soare etc. și noi tot în evul mediu…

    • E o mica fractură logica, profesore…consumul e constant, iarna crește…energiile așa zisa verzi depind de cum bate vântul sau cate ore de soare ai pe zi…pe hidro, capacității e de producere noi, sunt blocate în instanță de ecoteroristi…Bumbesti-jiu e 95% construită și are autorizația anulată…peștii sunt mai importanți și raftingul 3 zile pe an…Profesore…baga la cap, să nu spui prostii elevilor, gazul e soluția vreo 50 de ani de acum încolo, pentru încălzire….pentru eĺectricitate e nevoie de 2 noi reactoare atomoelectrice….sursele solare și eoliene sunt alternative, dar nu poti sta la mila lor….iar conservarea energiei nu poti sa o faci, bateriile sunt ineficiente și scumpe, iar hidrocentralele de acumulare prin pompaj, cum e proiectată la Tarnita-Lapusesti , e aproape imposibil de construit…nu va fi autorizată de mediu…, statele care stau bine pe asta, Norvegia, Austria, Elveția ne dau lectii de ecologie, după ce ei au îngropat toate râurile de munte la ei în țară. E cam la fel cum e cu urșii…ei au omorât tot, dar acum protejează specia la noi și la bulgari…

    • ba baiatule, noi, aici in evul mediu, dormim la cald, spre deosebire de toti aia care faceau proteste cu ligheanul in fata primariei si care au votat pe uni icare le-au promis ca le dau apa calda si caldura

    • Când energia alternativă va fi mai ieftină decât încălzirea cu lemne, lumea va trece singură la ea, neîmpinsă din spate.

      Ce nai.ba mă, nu înțelegeți că lipsa banilor e pricipala cauză, nu rea-voința oamenilor?

  2. Desi n-o sa-mi publicati comentariul,nu ma pot abtine sa zic:nu ne putem kka de foame,multi dintre noi,dar ne preocupa”amprenta de codoi”:))) din atmosfera.
    Pana cand nu va incaiera putin oamenii normali,nu va potoliti voi astia „verzi si eco”:)))
    Oamenii normali,cu salarii si pensii ne-speciale,se incalzesc cu lemne,carbuni,Sau aia mai privilegiati au centrale pe gaz metan,in caz ca nu stiati,ne cerem scuze anticipat:)))

  3. Mă, io n-am nimic cu nimeni. Dar mai suntem vreo 18 milioane de români. Daca punem 4 într-o casă… Vreo 12 milioane se încălzesc cu lemne. Hai să ne trezim un pic. Și să vorbim cum e nu cum credem noi că poate e.

  4. G4 degeaba, tot ce am scris in comentariu sunt si degeaba il apatati pe TB ca sa ii zic asa tot o nulitate e, ce nu inteleg este de ce il iubiti asa de tare?

  5. Pe cei 300.000 de timisoreni i-ati pus? Ca deja au inceput sa isi faca foc in casa, sa se incalzeasca. E bine cu Fritz acolo he he spalati-va cu el pe cap acum

  6. Pai e bine, daca opresc rusii gazele au cu ce sa se incalzeasca, au stiut ai nostrii de ce nu au extins reteaua de gaze.

  7. Habarnistul de T.B. nu se atinge de paduri ca de acolo iese banutzul la iudemeru, dar nu se sfieste cerocopitecul sa dea anatema peste centralele pe gaz . Orice copil de clasa 5’a stie ca centrala pe gaz are eficientza de zeci de ori mai mare dacat lemnul, numai Tanczos Barna nu.