G4Media.ro

Ministrul Fondurilor europene: Vom finanţa înfiinţarea Institutului Naţional de Genomică, pentru servicii…

Ministrul Fondurilor europene: Vom finanţa înfiinţarea Institutului Naţional de Genomică, pentru servicii medicale de înaltă performanţă

Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat vineri că ministerul va începe demersurile necesare pentru finanţarea Institutului Naţional de Genomică, pentru servicii medicale de înaltă performanţă, în viitoarea perioadă de programare, transmite News.ro.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a vizitat Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu, alături de profesorul doctor Suciu Nicolae, managerul Institutului şi de asistentul universitar doctor Dragoş Creţoiu, coordonatorul Unităţii de Asistenţă Materno-Fetală de Excelenţă, din cadrul Institutului.

”S-a discutat despre importanţa înfiinţării în România a unui Institut Naţional de Genomică, al cărui principal scop va fi promovarea medicinei genomice, susţinând reformarea cercetării medicale şi a serviciilor de sănătate din România”, a informat vineri Ministerul Fondurilor Europene.

Ministrul Marcel Boloş a declarat că ministerul va începe deja demersurile necesare pentru finanţarea acestui proiect în viitoarea perioadă de programare.

”Existenţa unui astfel de institut în România va permite ţării noastre să se alăture altor state şi să progreseze în privinţa geneticii umane şi cercetării personalizate din domeniul sănătăţii. Un astfel de proiect va avea un impact pozitiv deosebit asupra bolnavilor oncologic şi tratamentelor personalizate, asupra bolnavilor cu afecţiuni rare sau pentru detectarea anumitor riscuri în sarcină”, a declarat oficialul MFE.

Genomica, ştiinţa care se ocupă cu interpretarea clinică a datelor obţinute prin secvenţierea întregului genom, oferă un diagnostic precis a bolilor cauzate de mutaţii genetice şi un tratament personalizat pentru acestea, activitate ce se află la frontiera medicinei personalizate. Secundar, potenţialul de cercetare în acest domeniu, reflectat în rapoartele Naţiunilor Unite şi în rezoluţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va contribui semnificativ la dezvoltarea ştiinţifică, economică şi socială în România.

Scopul institutului este reducerea indicatorilor de morbiditate

”Institutul Naţional de Genomică de la Bucureşti va reprezenta prima infrastructură medicală şi de cercetare paneuropeană din sud-estul Europei, în domeniul genomicii”, informează ministerul.

Scopul Institutului Naţional de Genomică, pe plan naţional, este reducerea indicatorilor de morbiditate, prin elaborarea şi execuţia de protocoale şi analize genomice de prevenţie/ screening, diagnostic şi tratament, precum şi servicii medicale de înaltă performanţă, în domeniile oncologie, cardiologie, endocrinologie, ginecologie, hematologie, medicină internă, gastroenterologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, medicină materno-fetală, geriatrie şi boli neurodegenerative.

Alt scop al proiectului este secvenţierea ADN-ului celulelor tumorale (din tumori sau care circulă în sângele pacienţilor), cu scopul de a administra tratamente personalizate, precum şi crearea unei baze de date genomice şi clinice pentru România, cu multiple implicaţii în ştiinţă.

De asemenea, institutul are drept obiectiv accelerarea substanţială a proiectelor de cercetare genomice din domeniile genomică, proteomică şi metabolomică prin analizarea şi interpretarea eficientă a datelor, precum şi valorificarea rezultatelor cercetării din domeniu prin introducerea acestora în circuitul economic sub formă de produse, procese şi servicii noi sau îmbunătăţite.

El va oferi totodată suport metodologic în îmbunătăţirea cadrului de reglementare a domeniului genomică în România şi în prevenirea riscurilor specifice de securitate naţională.

Pe plan european, investiţia va avea ca scop participarea la Declaraţia de Cooperare pentru accesul la cel puţin 1 milion de genomuri secvenţiate în Uniunea Europeană până în 2022.

”Scopul este colaborarea pentru accesul sigur şi autorizat la băncile naţionale şi regionale de date genetice şi alte date relevante pentru sănătate, prin integrarea infrastructurii şi expertizei europene în genomică, augmentarea valorii investiţiilor statelor-membre în acest domeniu şi producerea de studii clinice de impact”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

El asigură participarea, prin Ministerul Sănătăţii, la Parteneriatul European pentru Medicină Personalizată, având ca scop finanţarea, implementarea şi cooperarea în domeniul medicinei personalizate. Acest parteneriat va avea acces la fonduri nerambursabile specifice.

Pe plan internaţional, asigură participarea la Programul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – Ştiinţă pentru Pace şi Prosperitate în domeniul genomicii, dar şi implementarea Rezoluţiei WHA57.13 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prin asigurarea contribuţiei necesare de către guvernele membre şi a comunităţii ştiinţifice la progresul genomicii.

Institutul va asigura finalizarea studiilor clinice în domeniul telocitelor de către echipa Institutului şi trecerea la medicina aplicativă, având ca scop dezvoltarea de noi terapii în regenerarea tisulară şi transplantul autolog de telocite, având potenţialul de a revoluţiona domeniul medicinei regenerative, punând România în faţa ţărilor concurente.

sursa foto: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Genomica!!!! Da-le dracu de autostrazi!

  2. Pot sa spun acum ca singurul obiectiv al PNL si al Guvernului Orban este organizarea si castigarea alegerilor anticipate, punct.

  3. Performanta in domeniul genomic se va obține doar in mediul privat de antreprenori multilateral dezvoltați, specialiști in cel puțin 3 domenii diferite, si cu viziune.
    In institutele astea finanțe de stat si prin fonduri europene nu fac decât sa aloce resurse pentru niște dinozauri, sau plictisiți si indivizi mediocrii cu idei banale si fără viziune care cel mult o sa facă un copy-paste al trendurilor de prin alte tari si o sa obțină zero rezultate.
    Păcat, pentru ca fondurile respective ar fi putut finanța niște antreprenori cu viziune!

  4. Nu zic sa nu trateze si bolile rare, dar nu e mai urgent sa finanteze spitalele normale intai, ca sa nu mai omoare oamenii din neglijenta?

  5. Strategie românească… întâi și-a au exportat medicii, apoi s- au gândit că îi pot valorifica și ei! …

  6. Se pare ca in acest institut grozav vor lucra doar politicieni…poate chiar paneuropeni?! Altfel e clar ca e doar vorbarie politica, altfel nu a fi trebuit discutat cu Societatea Romana de Genetica Medicala sau cu membrii Comisiei de Genetica Medicala sau macar cu un singur specialist in Genetica medicala? Oare Ministrul Fondurilor europene nu stie ca din fonduri europene exista deja un Centrul de Medicina Genomica la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara? Sau ca exista si 6 Centre Regionale de Genetica Medicala, infiintate de Ministerul Sanatatii si care nu au primit nici o dotare…Sau stie oare Ministrul Fondurilor europene sau macar Ministrul Sanatatii daca avem specialisti pentru un astfel de institut…sau ca avem specialisti pe care nu avem unde sa ii angajam si pleaca din tara sau incep un nou rezidentiat? …de fapt politicienii nu trebuie sa stie nimic …traim in doua lumi diferite si a lor sigur nu e reala!

  7. Ideea de a realiza un Institut National de Genomica este irealizabil si nesustenabil la nivel de Romania. Probabil dl. Ministru s-a gandit ca da bine la public o astfel de initiativa. Din pacate, cred ca un astfel de demers ar fi trebuit sa fie intai pus in discutie publica si de abia apoi sa fie concretizat. Oricum se pare ca nivelul de intelegere a problematicii geneticii medicale la nivelul clasei politice este complet nul. Probabil dl. Ministru habar nu are ca exista pe structuri de genetica medicala care au ca rol exact diagnosticul si profilaxia bolilor genetice. Din pacate din 2015 de cand au fost recunoscute scriptic de catre Ministerul Sanatatii, centrele regionale de genetica medicala nu au fost finantate, astfel incat este putin probabil ca la momentul de fata sa se gaseasca resursele financiare pentru a implementa un proiect „faraonic”. Oricum, in conditiile ipotetice in care s-ar investi cele circa 20 de milioane de euro, necesare construirii de la zero a unei cladiri noi cu o suprafata desfasurata de minimum 4000 – 5000 mp si dotarii cu aparatura adecvata, se va ajunge intr-un impas legat de angajarea de personal cu pregatire superioara (in absenta caruia rezultatele obtinute sunt complet inutilizabile) si de finantarea analizelor (in jurul a 500 euro per caz). Sa speram ca dl Ministru va renunta la un astfel proiect aberant si va sprijini prin intermediul Ministerului Sanatatii dezvoltarea structurilor de genetica medicala deaj existente, dar care au avut finantare zero pentru dotarea cu aparatura.