G4Media.ro

Ministrul Finanțelor anunță că a plătit o sumă-record în septembrie ca dobânzi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor anunță că a plătit o sumă-record în septembrie ca dobânzi la împrumuturi: 2,6 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi la Digi 24că guvernul a plătit o sumă-record în septembrie: 2,6 miliarde de lei reprezentând dobânzi la împrumuturi. Boloș a mai spus că o altă sumă mare a fost plătită în septembrie pentru compensarea facturilor la energie, în valoare de 2,6 miliarde lei.

El a făcut precizările în contextul creșterii rapide a deficitului bugetar în septembrie, indicatorul ajungând la 3,55% din PIB.

Declarațiile lui Boloș:

Ținta de deficit bugetar e de 5,5% din PIB, ceea ce înseamnă o deviație cu aproape un procent față de programul asumat inițial. E nevoie de controlul foarte strict al cheltuielilor.

În septembrie – cheltuielile cu dobânzile au fost de 2,6 miliarde de lei, o lună record. Am avut și plățile pentru compensarea facturilor la energie, alte 2,6 miliarde lei.

Am avut o scădere cu 7,5 miliarde de lei a încasărilor la buget față de program. La ANAF e o problemă. Sunt zonele de optimizare fiscală pe care încercăm să le eliminăm.

Încetinirea creșterii economice se vede în încasările la buget. Nu e ușor de gestionat. Ținta de 5,5% ne dă bătăi de cap.

Mai avem octombrie, noiembrie și decembrie, luni care în mod tradițional generează cam 2% din PIB ca deficit.

Categoriile de cheltuieli din proiectul de OUG sunt cele care în medie în noiembrie și decembrie cresc de patru ori, ceea ce e inexplicabil. Nu ne dorim să generăm blocaje, ci o cheltuială rațională a banilor. Nu putem continua cu cumpărarea de hârtie igienică cu baxul de la Metro doar ca să nu se piardă banii.

Economiile sunt obiectiv de țară pentru ordonatorii de credite, inclusiv autoritățile locale.

Nu se pune problema să nu existe bani pentru pensii, cu toate angajamentele luate. Legea nouă aduce bani la buget. Dacă am fi continuat fără pachetul de măsuri, am fi fost într-o zonă de risc dacă continuam fără nici o

Despre rectificare: mecanismul cu fondul de rezervă e foarte bun pentru controlul cheltuielilor publice. Dacă făceam rectificarea, nu mai puteam să avem controlul pe cheltuieli. Alimentăm fondul de rezervă pe măsură ce avem nevoie de astfel de sume. România are nevoie să controleze aceste sume.

În noua OUG sunt mecanisme pentru alimentarea fondului de rezervă bugetară. Prin proiectul de OUG am creat mecanismele ca fondul să nu rămână gol.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează