G4Media.ro

Ministrul Energiei: Ne bucurăm că turcii şi bulgarii au găsit gaze în…

sursa foto: e-nergia.ro

Ministrul Energiei: Ne bucurăm că turcii şi bulgarii au găsit gaze în Marea Neagră. Atenţia lumii energetice se va îndrepta aici

Sectorul energetic mondial îşi va îndrepta atenţia spre Marea Neagră, odată cu descoperirile recente de gaze ale turcilor şi bulgarilor, a declarat, luni, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la deschiderea conferinţei online FOREN 2020, relatează Agerpres.

„Aici, în România, când vorbim de energie, vorbim de securitate energetică, adică petrol, gaze şi electricitate. Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitică”, a arătat oficialul.

El a amintit că România are rezerve onshore de gaze şi a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră.

Suntem foarte bucuroşi că prietenii noştri turci au descoperit gaze în Marea Neagră, la fel şi bulgarii şi suntem mândri că suntem în regiunea Mării Negre, iar Marea Neagră oferă noi resurse de gaze. Atenţia lumii energetice, a sectorului energetic se va îndrepta spre Marea Neagră„, a spus Popescu.

Ce nu a spus ministrul este că investitorii care au găsit zăcăminte importante de gaze în apele româneşti ale Mării Negre, respectiv ExxonMobil şi OMV Petrom, au amânat de mai bine de doi ani să ia o decizie privind extracţia resurselor din cauza legislaţiei româneşti.

Popescu a declarat în repetate rânduri, în trecut, că Guvernul nu va modifica cadrul legislativ din sectorul energetic, acest lucru fiind în sarcina Parlamentului, unde deocamdată nu există un consens politic în acest sens.

„În ceea ce priveşte electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producţia de energie. Avem un mix bun, dar 25% e pe cărbune, trebuie să găsim combustibil de tranziţie. Gazul este cel mai potrivit combustibil pentru tranziţie”, a continuat Popescu, la deschiderea FOREN.

El a reamintit potenţialul României în sectorul offshore eolian.

„Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile, iar în Marea Neagră avem, pe lângă gaze, şi potenţial offshore de vânt. O direcţie a noastră este să construim parcuri eoliene offshore, precum cele care există deja în Marea Nordului”, a precizat Popescu.

Potrivit acestuia, avem nevoie de bani pentru atingerea acestor ţinte şi în acest sens avem trei direcţii: Fondul de modernizare, Fondul de tranziţie, precum şi Fondul de recuperare destinat ca ajutor ţărilor care au nevoie de sprijin pentru a depăşi perioada pandemiei.

Sursa Foto: e-nergia.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Si nu numai a lumii energetice… Sigur si a lumii militare!!!
    Noi, romanii, nu ne bucuram! Ne riscam cu atatea armate pe cap, apoi, platim cea mai scumpa factura a energiei… Multumim serviciilor si a baoetilor cu ochi albastri!!!

  2. Ce nu zice dom ministru e ca Turcia extrage gaze pentru ea in timp ce Romania a vandut drepturile de extragere altora.
    Ca mai mereu noi suntem cei mai fraieri

  3. La noi, lumea s-a obişnuit ca bucurii din astea să ducă la creşterea preţurilor.

  4. În lacul rusesc s-au descoperit mai multe zăcăminte de gaze naturale, iar ministrul economiei din Românie se bucură pentru că aici se vor strânge și alte țări cu interese economice. De ce se bucură ministrul ? Este foarte probabil ca interesele să fie divergente și foarte puțin probabil ca resursa energetică să fie exploatată în comun, într-o armonie și echitate fără precedent. Este foarte probabil ca resursa energetică să facă parte din același zăcământ, câștigători fiind cei care încep primi exploatarea. Față de aceste lucruri nu cred că sunt motive de bucurie.

  5. Va atrag atentia ca in Marea Nordului, la distante de cateva zeci de kilometri se gasesc sonde ce apartin Germaniei, Olandei, Danemarcei si UK.
    Totusi, Romania poate pierde din cauza politicii fals nationaliste a lui Dragnea ce a amanat sau blocat exploatarea gazelor din Marea Neagra.

  6. declarația ministrului e, așa, un fel de wink-wink dat exxonului, care tot amenință ca se retrage; stați, dragilor, unde plecați? nu vedeți că și alții au găsit și se vor apuca de scos? haideți, mai stați, că, uite ce fizi-buble e marea neagră! toată lumea e interesată! așteptați consensul de la iarnă!