G4Media.ro

Ministrul Educației: Sub 2% din testele antigen rapide au fost folosite pentru…

Sursa foto: World Vision Romania

Ministrul Educației: Sub 2% din testele antigen rapide au fost folosite pentru testarea în școli. Un insucces major/ Mizăm pe implicarea Ministerului Sănătății

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”.

„Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a scris pe Facebook ministrul Cîmpeanu.

El adaugă că „achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical”, deoarece Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical.

„De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, subliniază ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei va „putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile (fără scenarii diferenţiate!)”, numai dacă vor fi întrunite simultan patru condiţii.

Conform postării ministrului Cîmpeanu, cele patru măsuri sunt: „1. Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii);

2. Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roşu pentru toţi elevii (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai);

4. Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni, 29 martie, că testele din salivă pentru şcoli trebuie achiziţionate de Ministerul Educaţiei.

„Testele din salivă sunt foarte uşor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în România. Achiziţia, dacă vorbim de şcoli, trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Sănătăţii nu are, conform legii, nici această atribuţie, nici această responsabilitate de a face achiziţii pentru şcoli”, a spus Voiculescu la Parlament.

El a subliniat că aceste teste din salivă nu au precizia testelor antigen, dar a punctat că sunt un „filtru”.

„Sunt un filtru. Sunt mult mai puţin invazive, dar sunt un filtru care este de folos, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă testele din salivă ar putea fi achiziţionate până la sfârşitul lunii iunie, când se termină anul şcolar, el a răspuns: „În principiu, achiziţia poate să meargă relativ repede. Cred că într-o lună de zile se pot organiza lucrurile în aşa fel încât să existe aceste teste”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: World Vision Romania

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Acum il intereseaza parerea specialistilor? Cand a dat drumu la scoli nu prea l-a interesat.

  2. Nu a murit nimeni de la aceste testări și nu a rămas cu traume. Așa că elevii trebuiau testați după un program statistic de determinare a gradului de infectare plus la cerere. Acordul trebuia cerut la începutul școlii. Părinți ce nu voiau testarea trebuiau să țină copiii în online, să nu împrăștie boala în școală.

  3. Daca testele antigen sunt asa bune, de ce nu poti urca in niciun avion fara test PCR?

    Si pe testele astea de nimic iar le-a facturat un Musta pe propria firma?

  4. VV și Câmpeanu se cearta care e mai prost.Astia doi par Stan și Bran.

  5. Acest dobitoc sinistru si traseist minte si cand respira.
    El, Timpeanu, era cel care behaia toata ziulica pe la TV ca, vezi Doamne, el nu vrea teste ”invazive”, el vrea teste pe baza de saliva.
    Dobitocul motiva ca nu vor parintii. Dar, parintii care refuza un banal exudat, vor refuza si testul pe baza de saliva.
    In plus, nimeni nu facea teste in scoli ca-i strica sinistrului statistica coafata.
    Faceau testul doar daca venea un ciumpalac bonav, trimis de ma-sa ca e doar”racit’, si lesina la scoala. Atat.
    Timpeanu e specialist in a arunca responsabilitatea in ograda altora.
    Eu l-as pune sa faca rost de testele de saliva, sa le plateasca, sa se descurce, ca el le-a vrut.

  6. Nici una din conditii nu se refera la vaccinarea elevilor….? Elevii, ultima grija a ministrului

  7. vv doarme in bocanci. e pe facebook, se ocupa de dezinformari

  8. Una singura e cauza esecului: nu isi da nici un parinte acordul sa ii fie testat copilul la scoala ca sa nu ii fie bagata toată familia in carantina. Nu mai dati banii pe teste din saliva ca vor avea aceeași soarta. Mai bine vaccinati elevii

  9. Caruselul incompetenților! Ministrul Educației da vina pe ministrul Sănătății și viceversa și tot așa…

  10. Caruselul incompetenților! Ministrul Educației da vina pe ministrul Sănătății și viceversa și tot așa…
    Zici că ministerele astea două sunt în afara Guvernului! Zici că suntem o țară neguvernata!!

  11. Dal al cui e ministerul invatamantului bai cutra!?

  12. Sa iesi public sa dai vina pe un alt ministru, arata dimensiunea acestui ticalos. Situatia e grava, un copil care aduce boala in scoala(cel mai greu val e acum), va genera imbolnaviri grave in alte familii.

    Acest tampit nu e stapan pe situatie, dar tot doreste scoala fizica, dupa ce a marit vacanta de Pasti… Se pare ca este tolerat de PNL, de presedinte. Intr-un cabinet responsabil era demis de urgenta. Nu ajuta pe nimeni un bufon care spune „eu am vrut scoala fata in fata, dar uite din cauza cui n-am putut”.

  13. Idiotul ăsta traseist are numai succese, acum câteva zile a dat notă bună anului școlar. Când toată lumea vorbește de dezastrul din învățământ ! Mai puțin Digi 24 unde este invitat aproape zilnic și unde un alt idiot – Prelipceanu, nu înțeleg din ce considerente îl perie de parcă ar fi cel mai bun ministru pe care l-a avut vreodată România.
    În schimb după acest individ care te sperie cu privirea lui inteligentă toate catastrofele din educație se datorează altora.
    Ficusul giroscop, despre care se spune că ar fi fost profesor nu vede dezastrul din educație? ?

  14. Voiculescu si Campeanu – doi incompetenti care stiu dar nu recunosc ca deschiderea scolilor in 8 februarie a fost o prostie fara margini. Aceasta decizie care a chinuit copii 2 luni cu masti pe fata, fara pauze si cu ferestrele inchise este vinovata directa a raspandirii virusului din ultimele 2 luni, precum si crizei actuale din ATI. Si pentru ce? Pentru 2 luni la clasele primare care nu aduc nici un plus, in afara de virus si de imbolnavirea a familii intregi. Fiind un popor latin era la mintea cocosului ca acesti copii mici sunt imbratisati si pupati toata ziua de parinti si bunici. Dar de unde sa gandesti cand tu esti axat doar pe capitalul de imagine.