G4Media.ro

Ministrul Educației spune că le-a solicitat inspectorilor şcolari generali să favorizeze continuitatea…

Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea

Ministrul Educației spune că le-a solicitat inspectorilor şcolari generali să favorizeze continuitatea la numirea directorilor interimari în şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seara, că le-a solicitat inspectorilor şcolari generali să favorizeze continuitatea la numirea directorilor interimari în şcoli.

„Legea pune în dreptul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) numirea directorilor interimari până la organizarea concursurilor. (…) Atâta timp cât legea este clară şi nu îi dă dreptul ministrului să se implice în aceste numiri, care sunt în sarcina IŞJ, singura variantă este să organizăm concursurile. Am solicitat tuturor inspectorilor şcolari judeţeni să ia în calcul favorizarea continuităţii. Am spus că mai sunt doar câteva luni până când vom avea directori stabili pentru o perioadă de patru ani. Nu cred că face sens să inventaţi noi directori, cu atât mai mult cu cât începe anul şcolar în curând, cu atât mai mult cu cât vom organiza concursuri. Dacă sunt identificate vicii de management, dacă cei care au fost directori până acum nu şi-au mai dat acordul sau au ieşit la pensie, da, acelea sunt cazuri punctuale. Însă, semnalele pe care le am din teritoriu este că s-au numit directori mai mult decât cei care nu au mai dorit, sau nu au mai putut sau aveau deficienţe de management”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul a susţinut că singura modalitate pentru rezolvarea unor astfel de situaţii este organizarea concursurilor pentru directori şcolari care să privilegieze competenţa şi a amintit calendarul pentru concursurile din această toamnă.

„E nevoie de concurs pentru directori care să privilegieze competenţa şi atât. (…) În 14 septembrie va demara concursul. În 15 octombrie cei care vor fi reuşit să ia peste şapte la examenul scris, doar aceia îşi vor exprima opţiunile şi se vor prezenta la proba de interviu, probă care se va derula până în luna decembrie şi vor fi numiţi începând cu prima zi a semestrului II, adică 10 ianuarie”, a spus Cîmpeanu.

El a dat asigurări privind relevanţa examenelor naţionale, care se vor desfăşura sub supraveghere video.

„Examenul scris va fi gestionat la nivel naţional şi răspund de relevanţa şi securitatea subiectelor şi pentru că în comisia de interviu structura este de aşa natură încât să poată fi privilegiată competenţa. Este vorba, conform legii, de un reprezentant al IŞJ, de un al doilea reprezentant al primăriei, şi aceştia sunt doi. Iar ceilalţi trei sunt în felul următor: doi profesori titulari aleşi din rândul profesorilor titulari din şcoala care se doreşte a fi condusă, aleşi prin vot secret, la care se adaugă, pentru prima dată, un reprezentant al mediului socio-economic. Este vorba de un reprezentant al companiilor cu puternice departamente de HR (resurse umane – n.red.). (…) Deci, fiind inspectorat, primărie, doi din şcoală şi un reprezentant extern sistemului de învăţâmânt preuniversitar, am garanţia că aceste concursuri vor privilegia competenţa. Aceste concursuri vor fi filmate, vor fi înregistrări video. Avem experienţe anterioare care ne arată utilitatea acestor înregistrări video”, a precizat ministrul Educaţiei, relatează Agerpres.

sursa foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Tampeanu, un securici de mana a doua, care are ordin să distruga ce-a mai rămas din învățământul românesc

  2. Actualii directori sunt numiti de PNL, de aia vrea Tampeanu continuitate.

  3. Dar de inspectorii numiți anul asta ,fara concurs nu zice nimic. Doar și ăștia sunt numiți politic. Peste tot sunt schimbări din cauza partidului. Daca unii nu sunt in gratii sau trebuie plătite polițe imediat sunt schimbați. Acum a fost momentul. In Mehedinți toți inspectorii sunt pusi pe criterii politice , fara cea mai mica experiență în domeniul resurselor umane . S-au plătit polițe . Nu poți alege inspectori oameni numai că sunt titulari , fara să aibă ceva realizări notabile în disciplina pe care o conduce. Sa nu știe cu ce se ‘mananca’ aceasta disciplină. Au fost puși numai că au rude în partid sau sunt ei în partid. V-ați dat arama pe fata. Așa că Ministru sa o lasă mai moale cu competențele că nu se respecta

  4. Cimpeanu nu știe ce sa mai facă pentru a abate gândul profesorilor de la plata orelor remediale și amânarea creșterii salariale…. E luna august, pe sfârșite, și nu a mai făcut nicio plată către profesori. Nu a respectat niciun contract de muncă. În mod normal, ar trebui dat în judecata și executat silit Parca asa procedează și băncile cu rau-platnicii….

    • „Face sens”! Cat mai suportam toti analfabetii cu aere de intelectuali in fruntea acestui minister?

  5. D-le Cimpeanu încetează cu ipocrizia și minciunile.Ministrii slabi am avut mulți,dar atât de mincinoși, manipulatori și disprețuitor fata de lege n-am mai întâlnit.Sunteti mic,micuț,micului,sunteți omul nepotrivit,lipsit de curajul sa recunoașteți ca a-ți primit bani putini,ca nu puteți reforma nimic, ca folosiți o armata de inspectori doar pentru a face presiuni asupra școlilor pentru a rezolva pilele partidului.
    Sunteți mincinos pentru ca:
    1.ati afirmat ca respectați legea și ați incalcat-o de zeci de ori când nu ați acordat mărirea de salariu,când nu ați lăsat CA-urile sa propună directorii interimari,Cand a ați vorbit ca un papagal de ore remediale știind când vor fi plătite,când ați diminuat drepturile stdentilor,când ați diminuat bursele elevilor și ați uitat sa le plătiți,când nu ați acordat niciun ajutor școlilor pentru începutul de an scolar( masi,materiale curățenie,dezinfectante,etc)
    Mințiți cu perversitate când vorbiți de competenta ,de un concurs corect.Nimeni nu te crede,toți știu ca ,deja ,toți directorii și inspectorii actuali sunt liberali sau useristi.De fapt cum se poate organiza un concurs de către ISJ-uri când toți cei de acolo sunt numiți cu delegație,politic,fără concurs!?
    Ce faceți cu inspectoratele,care au devenit „cimitirul elefantilor”

  6. Ai dreptate Diana.De fapt,nu miniștrii conduc ministerul ci, directorii din minister.
    Cum îți explici ca Paunica,un comunist cu mentalitate de cămătar încalcă legea permanent,ciupind de la cadrele didactice pentru face economii la minister.Cum se explica faptul ca singurii salariati din România și din Europa nu beneficiază de compensarea în bani a concediului de odihna la încetarea contractului de munca! Cum îți explici ca serviciul juridic nu exista,ministerul făcând mereu greșeli flagrante!
    De ce minte mereu Cimpeanu când vorbește de drepturi salariale ale profesorilor și burse pentru elevi sau plata orelor remediale,de care a vorbit o luna de zile ca papagalul,dar a uitat sa le plătească.

  7. Dar ce mai putem face în cazul unei școli unde este aceeași directoare și înscrie foaaarte mulți copiii, iar la începerea școlii dacă nu ai deschis ușa cu capul sau doar cu o mână? Este doar de șpagă, cadouri, atenții etc. În acest caz nu mai zice nimeni nimic. Dacă merg sa rezolv o problemă legat la nivelul școlii sau o problema legata de clasă unde învață copilul, întotdeauna nu se găsește o soluție de a se rezolvă. Mereu are un răspuns la care răspunde că, nu este singura clasa din școală, ori ca nu este personal, ori ca pentru personal auxiliar nu vine nimeni pe acești bani pe care îl primesc….. etc. Mai bine zis și mai pe scurt, te repezeste cu răspunsurile pe care aștepți sa le auzi și sa fie soluționate în diverse probleme. Chiar nu se poate găsi un om care să-l intereseze strict școală, elevii și problemele din clase și sa fie susținuți și învățătorii de catre conducere (atunci când este cazul)? Dacă nu faci precum conducerea, atunci tu ca profesor cu dreptatea în mână mari încet și sigur, simplu. Mi-am pus mereu aceasta intrebare, când vine și altcineva la conducere sa fie mai implicat și sa îi pese de școală, profesori, elevi și clase? De ce trebuie sa cumpărăm și acum tot ce trebuie pentru copiii noștri inclusiv spirt, role de hârtie? La toalete îți muta nasul de cât miroase de urât și hârtia igienica lipsește? Mai faceți controale în școli și o să vă lămuriți singuri.

    • Cineva (un fost șef la securitate ,ulterior membru PSD ) spunea, asemeni domnului ministru „să fie cine a mai fost , că ei. cunosc și știu.”
      Managementul defectuos precizat de ministru nu se referă la comportamentul directorilor,la
      neștiință ,ci la modul în care dirijează banii unde trebuie..
      Nu am constatat să abordeze cineva subiectul

  8. Facem scenarii pentru noul an scolar… dar programa pentru clasa a IX a nu exista!!! Manuale nici atât, nici măcar format electronic. Nu mai deviați de la subiectul principal. PROGRAMAsi MANUALE!!!!

  9. Parca vad ca si concursul de „competente” o sa fie o facatura, tot pe astia care sunt directori or sa-i aleaga.
    In sistemul de invatamant sunt promovati doar pilosii si lichelele, oamenii de valoare sunt marginalizati.

  10. Domnule Secr. Arafat,
    Domnule Min.Campeanu,
    Domnule Președ.Iohannis,
    De ce mai sfatuiti,obligati parintii sa isi vaccineze copiii,atata timp cat dupa cresterea de 6 la mie,dvs inchideti scolile,si ii trimiteti online.Dupa 6 la mie,trimiteti acasa doar elevii fara imunitate covid,nevaccinati,si cei cu boli cronice in online,asa cum ati stabilit saptamana trecuta,si cum au stabilit si alte tari.De ce ne ati mai pus sa ne vaccinam copiii daca tot nu merg la scoala?Stabiliti prezenta fizica dupa 6 la mie,numai persoanelor vaccinate care au imunitate impotriva covid,celor cu test negativ sau celor care au trecut prin boala.Nu e corect,peste tot in strainatate astfel se procedeaza pentru a proteja doar persoanele fara imunitate.Nu putem stagna procesul educational prin metode online care sunt in detrimentul elevului.protejati,doar elevii nevaccinati,si pe cei cu boli cronice in mediul online.De aceea ati recomandat,vaccinul,ca scoala sa poata continua fara riscuri,sau dati inapoi?Ne vaccinam copiii,ca sa faca tot online?Cei care au facut online clasa IX anul acesta,si sunt la liceu profesional?Ce se fac acum in a X a?iar online?si ii mai puneti sa se si vaccineze?pentru ce?Primele clase ale liceului IX-XII sunt foarte importante pentru elev,sa acumuleze in mod firesc informatiile,sa fie integrati intr-un mediu social.Nu este firesc ce faceti…
    Daca tot faceti propaganda la vaccinare,respectati avantajul de a fi imunizat si constientizarea ca o persoana imunizata complet,poate sa si reia viata in mod normal,fara a sta cu teama izolat acasa,online.Nu se poate asa o bataie de joc,ptr toti cei vaccinati.In strainatate se permite peste tot accesul la educatie,restaurante,cinema,doar cu test negativ,dovada ca s-a trecut prin boala Covid 19,sau vaccinul.De ce mai vaccinati,si recomandati vaccinarea,daca iar izolati???si chinuiti si cu online ul,elevii imunizati,care sunt in siguranta,si de aceea s-au si vaccinat,la doleantele dvs.Remediati-va problemele