
Ministrul de externe francez: Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancţiuni pentru a sufoca economia Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancţiuni pentru a sufoca economia Rusiei şi a-l forţa pe preşedintele Vladimir Putin să pună capăt războiului în Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, citat de agenția de știri Reuters, informație preluată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Exprimându-se după adoptarea de către UE al celui de-al 17-lea pachet de sancţiuni, Jean-Noel Barrot a afirmat că impactul sancţiunilor a fost insuficient până acum şi că blocul comunitar trebuie să colaboreze cu Statele Unite, unde Congresul a pregătit măsuri devastatoare în cazul în care preşedintele american Donald Trump ar decide să facă presiuni asupra Moscovei.
„Adoptăm astăzi al 17-lea (pachet) de sancţiuni”, a declarat Barrot pentru postul de televiziune BFM TV. „Va trebui să mergem mai departe, deoarece sancţiunile de până acum nu l-au descurajat pe Vladimir Putin să-şi continue războiul de agresiune”, a adăugat el.
„Aşadar, trebuie să ne pregătim să extindem sancţiunile devastatoare care ar putea sufoca odată pentru totdeauna economia Rusiei”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze.
Cel de-al 17-lea pachet prevede sancţionarea a aproximativ 200 de petroliere din „flota fantomă”a Rusiei. Două ţări mai trebuie să-şi consulte parlamentele cu privire la detalii, dar se aşteaptă ca pachetul să fie adoptat săptămâna viitoare de miniştrii de externe ai blocului comunitar, au declarat surse diplomatice.
Această înăsprire a sancţiunilor vine în contextul în care Moscova şi Kievul ar putea purta joi, la Istanbul, primele discuţii directe, după cele din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.
În afară de nave, pachetul adaugă noi restricţii pentru 30 de companii implicate în comerţul cu produse cu dublă utilizare, în timp ce 75 de persoane şi entităţi vor fi incluse pe lista cu sancţiuni pentru legăturile lor cu complexul industrial militar al Rusiei.
Ţările membre ale UE au convenit, de asemenea, să extindă baza juridică pentru cadrul lor de sancţiuni împotriva ameninţărilor hibride din partea Rusiei. Una dintre noile măsuri va permite UE să sancţioneze flotele care distrug cabluri submarine şi alte active fizice. Alte 20 de entităţi şi persoane fizice au fost adăugate pe lista cu sancţiuni.
Unii lideri europeni au ameninţat că vor impune sancţiuni suplimentare Rusiei dacă Putin nu acceptă o încetare a focului în Ucraina de 30 de zile, dar aceştia s-ar confrunta cu obstacole politice serioase şi ar avea nevoie de sprijinul SUA pentru a avea succes în demersul lor, au explicat pentru Reuters oficiali şi diplomaţi de la Bruxelles.
Barrot, care se va afla joi în Turcia pentru o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO, a declarat că va purta discuţii acolo cu senatorul american Lindsey Graham cu privire la un proiect de lege privind sancţiunile americane pe care acesta îl pregăteşte.
Acest proiect de lege ar impune tarife de 500% ţărilor care importă petrol rusesc, a declarat Barrot.
„Rusia a găsit modalităţi de a eluda blocajul impus de Europa şi Statele Unite, astfel încât închiderea robinetului ar prinde Rusia de gât”, a spus el.
Unii diplomaţi au declarat că discuţiile privind un nou pachet de măsuri al UE ar dura mai multe săptămâni şi ar putea viza sectorul bancar, financiar şi energetic, dar ar întâmpina dificultăţi în obţinerea unanimităţii necesare în rândul celor 27 de membri ai blocului.
Într-o secţiune privind drepturile omului, UE a convenit, de asemenea, miercuri, să impună sancţiuni împotriva judecătorilor şi procurorilor implicaţi în cazurile împotriva disidentului rus Vladimir Kara-Murza, precum şi a opozantului Aleksei Navalnîi, care a decedat în circumstanţe nici acum elucidate într-o colonie penitenciară din regiunea arctică în februarie anul trecut.
Ţările blocului comunitar au convenit, de asemenea, asupra unei interdicţii pentru exportul substanţelor chimice utilizate în producţia de rachete, au mai indicat surse diplomatice.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.