G4Media.ro

Ministrul Culturii: România se confruntă cu o lipsă de modele / Elevii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Culturii: România se confruntă cu o lipsă de modele / Elevii ar trebui să meargă obligatoriu la teatru, la operă, la muzeu / După vizită, să facă un eseu despre ce au văzut

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele. El a arătat că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pentru a găsi soluţii de a aduce cât mai mulţi elevi în sălile de spectacol de la teatru, operă sau la muzee, scrie Agerpres.

„Am vorbit cu doamna Ligia Deca şi am rugat-o foarte mult să considere, în momentul în care face programele, obligativitatea mergerii la teatru, la operă, la muzeu. Copiii, după ce fac această vizită, să facă un eseu despre ceea ce au văzut, astfel încât să le creştem obiceiul de a face acest lucru. Acum este recomandat, foarte puţină lume se întâmplă să meargă pe la instituţii de cultură şi lucrurile nu pot merge bine în felul ăsta”, a susţinut Romaşcanu.

În opinia sa, este nevoie de readucerea respectului faţă de meserii.

„A fost un sondaj în Bucureşti, acum câţiva ani de zile, şi 51% din copii au spus că şi-ar dori să fie, şi nu dau nume, dar un mare proprietar de club, de fotbal şi de terenuri. Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate. Trebuie să re-respectabilizăm meseriile care contează: profesorii să fie bine plătiţi, medicii încep să fie deja bine plătiţi, să poţi să arăţi într-o vreme în care totul, din păcate, totul e foarte material, că succesul în viaţă poate veni şi altfel decât repede”, a spus Romaşcanu.

Întrebat ce ar trebui făcut ca, în locul manelelor, copiii şi tinerii să asculte alte genuri muzicale, ministrul Culturii a răspuns: „Nu sunt pentru manele, şi o spun public, nu pentru muzica în sine, ci pentru ceea ce reprezintă ea şi cam cu cine te învecinezi când asculţi manele. Orice se întâmplă artistic, chiar şi pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depăşit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creştem copiii de aşa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj. Avem lipsă de modele”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Da, si daca nu fac eseul sa fie puși la colt in genunchi pe coji de nuca.

    • – Cine nu face eseul e acceptat ca membru PSD
      – Cine il copiaza e acceptat la PNL
      – Cine il face cu chat gpt se baga la USR
      – Cine o ia pe profesoara la bataie e primit cu bratele deschise in AUR.

  2. Bună dimineața, cultură!

  3. Cam inflamatorie declaratia ministrului culturii, partea cu obligativitatea mi-a adus aminte de waxxin si stalin.

  4. Hai ma ca avem modele, unu e chiar ministru culturii care injura cu p*la în cur jurnaliștii. Asa e la cultură, nu?

    • Avem modelul Tate. Ne punem pop u latia feminina la produs pe Onlyfans. Si apoi lipim bancnotele rezultate pe fruntea manelistilor.

  5. Cum să nu aibă modele? Dr. pl. Ciucă, dr. pl. Bode, fufa de la I.C.R. Londra ejusdem farinae. Cît despre miorlăiturile numite „manele” au intrat deja în ADN-ul românilor!

  6. Pai DECA nu-i model?… nu mai cunoastre si el o fata?…de la pretenii de minister…de la interne,ecsterne ??…

  7. Și dacă se duc doar la mall, nu ajunge?

  8. & Domnul ministru și-a format cultura personală în vremurile comuniste și dorește probabil să o transmită în același mod și generațiilor mai tinere , ?

  9. Altul care da vina pe copiii tarii pentru incompetenta si inutilitatea lui.

  10. Ha! Fostul șef de la Cancan vorbește de cultura. Greață!

  11. Alocați școlilor bani direcționați exclusiv spre acte de cultură astfel încât școlile să poată desfășura ore de artă prin vizionări de spectacole adecvate vârstei, vizite la muzee de artă și achiziționării de carte pentru bibliotecile școlare. Și asta pentru toate școlile, dar mai ales pentru cele din mediile defavorizate ( mediului rural și mediului urban sărac ).

  12. Noi,clasa politică avem o problemă ! Recunoaște individul. Dar nu spune care și câte.

  13. Obligativitatea este o idee foarte proastă. Orice ai face în regim obligatoriu devine foarte dezagreabil.

  14. „Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate.”, a spus Romaşcanu. (or fi si modele false, fake de la Make).
    Apai toate persoanele ocupate în guvernarea Tarii si ieducarea Neamului (numele lor este Legiune) sunt evident modele. Problema începe când vorbim caci limba-ne e…mai asa : ” Orice se întâmplă artistic, chiar şi pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depăşit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creştem copiii de aşa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj.” Chestia aia cu „să creştem copiii de aşa natură ” nu prea e în valaha standard. Probabil în Romascana academica. Altfel, privind latrinele dîn porumbistea scolii, lucrurile-s clare: „Desculti Culti”.
    O propunere de solutie: Statuile den Piata Universitatii e prea putine!! Fro doua duzini ar fi reprezentative si tot ar mai ramâne loc (eventual, ca tot se discuta despre renovarea Almei Mater de vis-à-vis, sa mai darâmam din ea ca sa încapa si statui ecvestre, adica de-a-ncalarelea). Discutia va fi în Parlament (Mascurul Porc, cum îi zicea N.D.Cocea) care va decide cine calareste pe cine (ca la nevinovatul joc cu pietricele din pruncie „Cal de ìmparat”). Ministerele de resort (ca toate e pe resorturi si arcuri) sa finanteze studii de facere (fezabilitate se zice mai nou) separat pentru calareti si pentru mârtoage (à propos, unde o fi disparut piesa lu’ Ciprian, nu Porumbescu?)
    Prietenul meu Mișa (rus, da) avea o vorba: „Kultur-Multur”.

  15. Corect ,bine spus ,da atunci vino cu politici clare cu legi,cu idei. Facilitează accesul elevilor și studenților gratis la teatru opera muzee ,spectacole, transport gratuit nu puneți astea in grija părinților. La ce venituri au părinții este foarte greu sa susțină aceste cheltuieli.

    • Stiti cat costa 1 Bilet pentru copii, elevi si studenti?!
      Intre 5 lei si 10 Lei!!
      Gasiti pe site-ul fiecarui muzeu!
      Totusi, din pacate NU se inghesuie elevii sau studentii, tinerii in general, in muzee, ne-a spus cu regret dna Greta Suteu, muzeograf la Muzeul Theodor Aman…
      Mai merg elevi cu clasa la Muzeul de Istorie din Bucuresti sau la Muzeul Antipa…

  16. Mergeam pana la pandemie in fiecare an sa vizitam Bucurestiul, cate 3-4 zile…muzee, biserici, parcuri, gradina Botanica, o expozitie lla Muzeul National Cotroceni, concert Andre Rieu… ne place mult, pacat ca romanii nu se inghesuie sa viziteze frumusetile Bucurestiului…
    In 2015 am vizitat Muzeul National de Arta al Romaniei, sediul Central(fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei) si Muzeul Zambaccian si Muzeul Theodor Aman…
    Documentandu-ne, am gasit: Numarul TOTAL de vizitatori la MNAR in anul anterior, 2014, a fost de 88.150, insemnand TOTAL vizitatori la MNAR care include: sediul central al MNAR(fostul Palat regal) + Muzeul Colectiilor de arta(in capatul Caii Victoriei) + Muzeul Zambaccian!!!
    La Sediul Central, era zi de Sambata, erau o pereche de scotieni(dl foarte distins era imbracat cu Kiltul scotian!) si 2 doamne din Spania, la intrare, vorbeau in Spaniola cu doamnele de la Bilete!
    Picior de bucurestean nu am vazut!
    Nici la Zambaccian(e departe, desi aveam harta abia am ajuns, ne-au indrumat jandarmii care pazeau Ambasada Germaniei) nu era picior de roman,…erau un grup de 3 francezi, veneau de la Biserica Sacre Coeur din Bucuresti(e pe-aproape!), deci interes ZERO pentru muzee la bucuresteni…
    Ce sa mai zic de romanii din alte orase…dl asta vorbeste despre modele…
    NU cred ca dl Ciuca sau Ciolacu sau Johannis au vizitat Muzeele Bucurestiului!!!
    La Muzeul Theodor Aman(in spatele Ateneului), care apartine de Muzeul Municipiului Bucuresti, trebuie sa suni ca sa deschida, scrie la poarta SUNATI, acolo NU era nimeni iar dna muzeograf Greta Suteu a fost impresionata ca noi am venit la Bucuresti sa vizitam muzee, pe caldura aia noi veneam de la Zambaccian(pe jos, am vizitat Bucurestiul pe jos!!!) pana la Muzeul Theodor Aman!
    Ne-a spus ca bucurestenii NU vin la muzeu, prefera barurile, restaurantele din Centrul Vechi… i-am spus ca si noua ne plac, seara ne-o petreceam in Centrul vechi, ne plimbam pe stradutele frumos luminate…

    Stiti cati vizitatori a avut in 2014 Magyar Nemzeti Gallery(Galeria Narionala de Arta a Ungariei) de la Budapesta?!
    Peste 4 Milioane de vizitatori….

  17. In 2019, MNAR a inregistrat un Numar TOTAL de vizitatori de 145.253!!
    Din care 118.219 la sediul central din fostul Palat Regal si 26.974 la celelalte 3 muzee care apartin de MNAR:
    – 15.680 la Muzeul Colectiilor de Arta
    – 3.689 la Muzeul Theodor Pallady
    – 7.605 la Muzeul Zambaccian

    Inutil sa mai scriu cati vizitatori au muzeele din capitalele tarilor vecine, nu marile muzee ale lumii…
    In Romania CULTURA nu e deloc de interes public… pentru marea majotitate a romanilor, doar averea si banii conteaza…m-am dus la sediul RDS sa cer sa am in grila de programe TVR Cultural, s-a uitat doamna de la serviciul CLIENTI ca la extraterestri!!!

  18. Daca tot a indraznit el sa vorbeasca despre „lipsa de modele” pentru tinerii din Romania, Romascanu asta trebuia intrebat daca Ciolacu, Ciuca sunt modele pentru tinerii de azi!
    Daca dna Gorghiu e model pentru femeile din Romania?!
    Sau dna Viorica Dancila?!
    Sau dna Turcan?!
    Sau domnul Iohannis?!!!

    • Nu încape îndoiala ca sunt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Mai ales ultimul citat, pentru femeile din România (nein?) !

  19. Au vazut:
    Tik tok, Fb si Insta.

  20. ce usor e sa bati campii si sa arunci vorbe in vant..care sunt zilele pe luna in care muzeele sunt gratuite cel putin pentru elevi? care sunt spectacolele la care elevii pot merge gratuit, la teatru, opera , ateneu? sau exista vreo legitimatie, subventie sau altceva care sa le asigure accesul gratuit?care sunt salile de cinema unde sa se faca istoria filmului si la care copiii pot merge gratuit?
    ministrul culturii venit dinspre presa de scandal este remarcabil prin absenta .

  21. Elevii sa fie obligati sa invete cum ii fura si ii mint institutiile publice ale statului . Dar nu de profesorii din invatamintul public .
    O fi treaz tot timpul individul asta ?!

  22. Sa-l ducă și pe șeful lui , tractoristul Marcel ca săracul a ajuns sa-l considere pe Cristoiu ( Coroiu după numele de turnător ) mare intelectual .Si mai recomand sa-l ducă si pe Daia la școala ajutătoare sa pună mâna pe un abecedar .

  23. Pe copii si tineri nu-i atrag opera , concertele , clasicii ori teatrul, sunt prea lungi si plictisitoare. Decat ambitiile financiare ale celor de la cultura , mai bine sa fie facute atractive manualele si predarea, de ex, sa fie loc in manualele de muzica pt ceva mai nou, Beatles, Dire Straits, The Doors, Selena Gomez, Ariana Grande, Rihanna, The Weeknd, si altii mai noi, mai putina religie si in locul ei literatura universala, niste ore d dans modern , salsa, bachata, forro ori cumbia la sport ….. tenis, baschet etc, ce le place copiilor si tinerilor, nu ministrilor, politicienilor si administratorilor care au toti interese financiare si sunt sociocentristi, exagereaza importanta activitatii lor ca sa primeasca fonduri mai mari.

    • Ba da, fiul meu lucreaza la o multinationala si ne povesteste ca in tarile vestice(ii povestesc colegii lui) copiii merg alaturi de parinti la muzee, la expozitii de pictura, la spectacole de teatru pentru copii, la spectacole de opera comica pentru copii…
      Si in Romania sunt astfel de evenimente pentru copii, dar un numar foarte mic de copii se bucura de frumos, de astfel de distractii care te formeaza ca viitor adult, te formeaza sa pretuiesti arta, cultura…
      Nepotelul nostru de aproape 5 anisori e pasionat de vizite la muzee, dar nu de arta: l-au dus de 2 ori la Muzeul Haszmann Pál din Cernat, jud. Covasna, muzeu unde exista o expoziţie de unelte şi maşini agricole, unicat în Transilvania, pasiunea lui fiind tractoarele si excavatoarele si toate utilajele(inclusiv masinile de gunoi!)…
      L-au dus si la Parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc, unde sunt machete ale celor mai importante clădiri ale tuturor națiunilor din zona….
      Multe dintre clădirile expuse fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
      Azi, parintii il duc la Bastionul Tesatorilor, devenit muzeu, micutul nostru vrea sa vada arme(la gradi se joaca de-a razboiul!): fragmente de armură, cămăși de zale sau arme albe specifice Evului Mediu, printre care si paloșul de doua mâini din secolul al XIII-lea descoperit în Cetatea Brașovului.
      Inca nu a implinit 5 anisori, dar ii place mult sa stie, sa vada orice e interesant…”tara” care ii place lui e Australia, pentru ca are canguri cu puisori in buzunar…o arata pe harta, pe globul pamantesc!!
      Conteaza mult daca copiii sunt formati de mici sa citeasca, sa descopere lumea…

    • Judecatile estetice sunt relative, daca nu este corect si nici permis sa obligi niste adulti sa vizioneze niste spectacole pe care nu le vor, de ce sa sa fie altfel cu copiii si sa mai trebuiasca si sa scrie vreun eseu despre ceva ce nu le place. Politica este despre conformism si obedienta, mentinerea status-quo, uneori si despre autoritarism, fapt pentru care trebuie sa existe limitari si respectarea libertatilor indivizilor. Daca unele domenii din cultura au probleme, inseamna ca nu(mai) sunt ceea ce trebuie, de ex, westernurile nu se mai produc , fie s-au epuizat subiectele , fie nu mai au cautare, insa politicienii de acolo nu au intervenit sa oblige pe cineva sa mearga sa le vizioneze in continuare ca sa le salveze de faliment.

  24. Doamna Lili, vad că sunteți nevoribită. Aveți o părere proastă despre bucureșteni. Nu vi se par destul de culți sau dv. fiind din provincie nu ați avut prilejul să cunoașteți bucureștenii autentici , cei care s-au născut și au învățat în capitală țării.
    Ați cunoscut probabil doar pe cei veniți din provincie ,asemenea dv. Încetați cu prostiile astea!!

    • Cand la MNAR numarul TOTAL de vizitatori in 2019 la toate cele 4 muzee care formeaza MNAR e de nici 150.000 de persoane, dvs vorbiti depsre „apetitul” bucurestenilor pentru Cultura?!!!!!
      Mergeti la Muzeul Theodor Aman, va va spune cu regret in exprimare dna Muzeograf Greta Suteu ca „tinerii bucuresteni nu vin la muzeu, prefera terasele din Centrul Vechi”!
      Picior de bucurestean NU am vazut in muzeele din Bucuresti si le-am vazut pe majoritatea, de-a lungul anilor…
      Halal „apetit” pentru Cultura la bucurestenii dvs, ii vad si prin Institutiile Statului roman, „duduie” de analfabetism functional!!!!
      Sa nu-mi spuneti ca frecventeaza Institutii de Cultura!!!!!!!!!

  25. G4 media, postezi doar romane ?
    . Am dori să știm, să nu ne mai pierdem timpul.

  26. Haideți, că puteți mai mult, mai aveți 2 mesaje nepostate și va dau pauză.

  27. asta a devenit expert in psihopedagogie 🤣

  28. Elevii nu au banii necesari pentru navetă ,de unde scot bani pentru bilete la teatru și muzeu ?
    Are câte unul ideei tâmpite ,care NORMAL trebuie puse în practică !!!