G4Media.ro

Ministrul Culturii: Pe 25 iulie se discută la UNESCO dosarul Roşia Montană

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii: Pe 25 iulie se discută la UNESCO dosarul Roşia Montană

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat luni că dosarul Roşia Montană va fi discutat la UNESCO pe 25 iulie şi că va pleda pentru „ceea ce înseamnă binele patrimoniului”, dar a menţionat că va primi un mandat din partea Guvernului pentru a prezenta poziţia României, potrivit Agerpres.

„Ministerul Culturii este parte a Guvernului României (…). Noi vom merge cu un mandat din partea Guvernului, va fi o decizie la nivel de Guvern şi va fi o decizie politică la nivel de coaliţie. Dar noi, ca Minister al Culturii, nu putem pleda decât pentru patrimoniu, pentru ceea ce înseamnă binele patrimoniului. Nu putem avea altă poziţie decât cea prin care pledăm pentru continuarea procedurii, pentru că UNESCO nu va veni cu bani, nu va veni nici cu alte legi de protecţie asupra acelui obiectiv. Dar înseamnă o zonă de consultanţă şi de expertiză care ajută în ceea ce înseamnă salvarea patrimoniului de acolo. Am avut discuţii destul de deschise, unele destul de aprinse. Pe 25 iulie se discută dosarul Roşia Montană, dacă nu apare nicio decizie între timp. Ce ministru al Culturii aş fi dacă aş pleda altfel?”, a precizat, la TVR 1, ministrul Bogdan Gheorghiu, citat de Agerpres.

El a explicat că indiferent dacă Roşia Montană va fi inclusă sau nu în patrimoniul UNESCO, zona este protejată de legea patrimoniului naţional românesc.

Totodată, Bogdan Gheorghiu a precizat că pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană este necesar avizul de mediu.

„Odată cu reactualizarea listei cu monumentele istorice după anul 1990, Roşia Montană a rămas acolo şi inclusiv la momentul la care s-a dat acel acord, accept pentru minerit în zona respectivă, ea era inclusă în patrimoniul naţional românesc. Aşadar, când s-a semnat acordul se ştia foarte bine că acolo este o zonă de interes patrimonial. Dacă la momentul semnării contractului ţi-ai asumat că ulterior reprezenta un proiect care va respecta legislaţia statului român şi vei obţine avize, în primul rând de la mediu, pentru că nu patrimoniul este principala problemă… Toată lumea vorbeşte de includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO. Acolo niciodată nu a fost obţinut aviz pentru mediu şi presupunând că nu ar fi zonă de patrimoniu, că Ministerul Culturii sau UNESCO nu ar avea nicio implicare acolo, avizul de mediu rămâne o problemă deschisă de care se vorbeşte mult mai puţin. Ce este important de precizat este că acea zonă este deja protejată de legea patrimoniului naţional românesc. Includerea sau declanşarea procedurii pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO are drept primă condiţie să fie inclusă în patrimoniul naţional al ţării respective. Aşadar, în momentul în care vorbim de faptul că ea este protejată deja de legislaţia românească avem un lucru limpede – şi nu trebuie să fii jurist pentru asta – care ne spune că includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO nu îi schimbă cu absolut nimic statutul juridic”, a subliniat Bogdan Gheorghiu.

Zilele trecute, un număr de 74 de organizaţii guvernamentale i-au solicitat prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care deţine şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, să nu blocheze discutarea candidaturii Roşiei Montane la UNESCO din iulie 2021.

Potrivit iniţiatorilor, acest demers a fost făcut în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora „Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere” a dosarului de nominalizare.

În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.

Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.

La începutul anului trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa că Executivul a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020.

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă. Doi ani mai târziu, în luna februarie, Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale – ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, anunţa Greenpeace CEE România, într-un comunicat de presă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Cu totii suntem cu ochii pe Guvernul Romaniei!

  2. Mai sunt 4 zile în care trebuie luata decizia bună!

  3. Priviţi cum PNL face praf Roşia Montană şi îşi mai dă nişte pensii speciale.

    • BD: Exista mass-media care acoperă subiectul referitor la vânzarea resurselor minerale din Hunedoara, Alba si Maramureș despre care am văzut ca menționați acum câteva zile pe forum?

      Va citez:

      6.7.2021 la ora 1:16 pm
      “Katz a început vînzarea resurselor minerale, în Hunedoara. Urmează Alba și Maramureș.
      Una dintre misiunile pentru care a fost pus în fruntea guvernului și urmează și a partidului a fost îndeplinită.
      Românii nu mai au voie să-și extragă propriul aur, argint, cupru și alte metale rare mult mai prețioase.
      Agenția națională pt resurse minerale a ajuns inca o agentură a străinilor.
      România ocupată!“

    • @diana rd: care forum? Multumesc. Buna intrebare!

  4. Guvernul asta ca si celelalte este un guvern trecator. Romania ramane si de ea, de oamenii ei nu se vorbeste, nimanui din Guverne nu i-a pasat, nu au avut habar cum se construieste o tara civilizata. Acesti bogatasi, acesti ”fosti” de toate felurile sunt tumorile si ranile Romaniei. Se ascund toti, ca acest ministru al Culturii, ca Catzu, dupa un bla bla bla gretos tradand neprofesionalitatea si neverticalitatea. Ati avut grija vreodata de un copil, gradina, casa, bunic? Voi adtia din ”Guvern”! Asa ar trebui sa aveti grija de Romania, de trecutul si de viitorul ei. Gargara ministrului este ca orice dezordine facuta numai sa ascunda ce o sa spuna el la Unesco. Nu le convine deloc, ”Guvernului” si mai ales lui Catzu ca s-a deschis povestea Rosia, ca au aparut proteste.
    https://www.capital.ro/adevarul-despre-rosia-montana-cine-i-a-cerut-lui-florin-citu-sa-retraga-proiectul-de-la-unesco.html

  5. Global, tarile sarace sunt pacalite sa-si vanda pe nimic resursele, minereuri de toate felurile, pe nimic. In timp ce altii, Altii, se imbogatesc, se technologizeaza (China), devin top in spatiu, in masini electrice, etc. creeaza locuri de munca pentru ai lor si sclavi din altii. Plus catastrofe de mediu, boli, cancere, cianuri.

    Aceste tari care se lasa jefuite si raman de zeci, sute de ani Sarace au un nomitor comun: institutii si guverne corupte, deci slabe. Vrei sa fii o tara, atunci trebuie sa ai institutii puternice care sa lucre cum trebuie, la fel pentru tatzi. Altfel, destrama-te, stingeti lumina si inchideti usa. Romania va fi ca orice tara din Africa. Si va mai suparati ca vin africanii in Europa pe valurile marii. La fel si romanii, copiii nostri.

  6. Prea multa isterie cu rosia montana!
    Nu intereseaza mai pe nimeni ,exceptand 2-3 hipisti amețiți de la niste fundatii obscure!