G4Media.ro

Ministrul Agriculturii: Toţi producătorii agricoli de produse româneşti vor avea în continuare…

Sursa Foto: Facebook/ Adrian Oros

Ministrul Agriculturii: Toţi producătorii agricoli de produse româneşti vor avea în continuare acces în pieţe/ Soluțiile propuse pentru ca vânzătorii să-și poate scoate produsele la tarabă / Cum vor funcționa piețele din București

Toţi producătorii agricoli de produse româneşti vor avea în continuare acces în pieţe, dă asigurări ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Azi, la întâlnirea organizată la Instituţia Prefectului Judeţului Cluj cu primarii localităţilor unde există pieţe agroalimentare, am identificat împreună soluţii adecvate pentru ca activitatea în pieţele agroalimentare şi accesul producătorilor de produse româneşti să se realizeze fără expunerea la riscul de contaminare cu virusul SARS-CoV-2. În urma unei evaluări punctuale a fiecărei pieţe agroalimentare aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, s-a avut în vedere aplicarea unor variante de funcţionare, în funcţie de specificul pieţei”, notează Oros.

Astfel, unde sunt pieţe închise şi se pot rabata pereţii, se vor organiza astfel încât să fie deschise, unde este posibil se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile din proximitatea pieţelor. De asemenea, se vor organiza pieţe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente, spune şeful de la Agricultură.

„Fiecare UAT urmează să comunice public soluţiile funcţionale în cursul acestei zile. Indiferent de varianta de lucru aleasă, aceasta va fi monitorizată zilnic de instituţiile statului cu responsabilităţi în domeniu, astfel încât riscul de îmbolnăvire a cetăţenilor să fie cât mai redus”, a precizat ministrul.

În Bucureşti, Primăria Sectorului 4 a anunţat că vine în sprijinul publicului cumpărător şi al producătorilor de fructe şi legume de sezon şi în maximum 48 de ore vor fi create noi spaţii de vânzare a produselor, în apropierea pieţelor.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de PS4, producătorii care au închiriate tarabe în noua piaţă a Sudului vor fi relocaţi în piaţa volantă pe care administraţia locală o va amenaja la parterul parcării etajate aflată la doar câţiva metri distanţă.

Alternativa pentru spaţiile de vânzare din Piaţa Progresul va fi parcarea de pe acoperişul pieţei de pe Şoseaua Giurgiului, iar în privinţa Pieţei Apărătorii Patriei, zona de vânzare va fi amenajată tot în apropiere, pe amplasamentul fostului târg de miei.

Producătorii din pieţele Norilor şi Timpuri Noi vor avea ca alternativă de locaţie de vânzare parcarea situată pe strada Secerei, în proximitatea Palatului Naţional al Copiilor, iar celor de la Piaţa Berceni-Olteniţei li se va pune la dispoziţie, pentru desfacerea produselor, parterul parcării etajate din spatele sediului pieţei, de pe strada Tulnici. Totodată, producătorii de la Piaţa Străduinţei vor fi relocaţi în parcarea din proximitatea acesteia.

Cât priveşte magazinele situate în pieţele din sectorul 4, cu obiect de vânzare altul decât comercializarea de fructe şi legume, acestea vor rămâne deschise, cu obligaţia administratorilor pieţelor de a stabili noi circuite de intrare/ieşire, astfel încât să fie respectate cu stricteţe noile reglementări specifice privind limitarea infecţiilor cu noul coronavirus.

În paralel, Primăria Sectorului 4 a transmis autorităţilor centrale solicitări privind evaluarea punctuală a situaţiei de la Piaţa Sudului şi Piaţa Progresul, ambele reconfigurate recent şi adaptate noilor cerinţe legale, astfel încât decizia de a opri temporar activitatea să fie una fundamentată pe condiţiile reale din ambele locaţii.

Şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a prezentat duminică situaţia pieţelor din sector, administrate de Primărie şi operatori privaţi.

Astfel, în ceea ce priveşte pieţele administrate nemijlocit de PS6, situaţia este următoarea: Piaţa „Valea Ialomiţei” este piaţă închisă, se relochează cele 60 de tarabe pe platoul parcării supraterane, cu asigurarea măsurilor suplimentare; Piaţa „Orizont” este deschisă (în spaţiu deschis), rămâne deschisă. Sunt tarabe libere, poate primi producători de la alte pieţe – 44 de tarabe; Piaţa „Apusului” este deschisă (în spaţiu deschis), rămâne deschisă – 44 de tarabe.

Situaţia pieţelor administrate de către operatori privaţi este următoarea: Piaţa „Crângaşi” este piaţă închisă, se relochează cele 48 de tarabe în parcare şi în parcarea de peste linia tramvaiului 41. Această piaţă va fi operaţională de marţi, 10 noiembrie.

Piaţa „Drumul Taberei 1” este piaţă închisă, se relochează cele 60 de tarabe pe platoul lateral şi pe trotuarul din faţa pieţei şi parţial în parcare. Piaţa „Drumul Taberei 2” este piaţă închisă deoarece se pare că operatorul nu vrea să mute tarabele în parcarea adiacentă. „Oricum, vom amenaja noi, Primăria, pentru producătorii care doresc, tarabe şi în parcarea adiacentă. Dacă operatorul se răzgândeşte, îl invit să mute tarabele temporar în parcarea adiacentă”, precizează primarul Ciucu.

Piaţa „Veteranilor I” este parţial deschisă, poate funcţiona parţial, iar Piaţa „Veteranilor II” poate funcţiona parţial, urmând să se stabilească împreună cu poliţia naţională care sunt părţile care vor rămâne funcţionale în aceste pieţe.

În Piaţa „Gorjului” pot funcţiona tarabe pe culoarul de acces, acesta fiind generos şi se va stabili împreună cu poliţia naţională care sunt părţile care vor rămâne funcţionale.

„În afară de aceste situaţii şi soluţii identificate în acest moment, voi monitoriza situaţia şi vom veni cu soluţii adiacente. Avem în lucru şi soluţia pieţelor volante, acum evaluăm oportunitatea deschiderii acestora în diferitele locaţii pe care le avem drept opţiuni”, a transmis primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu. (Sursa: Agerpres)

Context

Anunțul ministrului agriculturii vine pe fondul nemulțumirii crescânde a micilor producători din toată țara.

Primarii municipiilor şi oraşelor din judeţul Dolj au cerut duminică prefectului judeţului Dolj, Nicuşor Roşca, să solicite Guvernului să analizeze posibilitatea modificării prevederilor legale, astfel încât agenţii economici care comercializează produse lactate şi carne, sau care au un alt tip de activitate în pieţele acoperite, să îşi poată relua activitatea.

Nicio piaţă agroalimentară din judeţul Olt nu va avea activitatea suspendată, în condiţiile în care pereţii exteriori ai acestora vor fi rabataţi sau standurile vor fi scoase pe străzile sau aleile din vecinătate, aşa cum s-a discutat duminică în cadrul unei întâlniri organizate la Prefectură cu primarii municipiilor şi oraşelor în care funcţionează asemenea pieţe, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului, remis Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. sant un cumparator din piata deoarece cumpar produse romanesti Ma revolta masurile luate fara sa se cunoasca implicatiile economice asupra producatorilor romani SALE FIE RUSINE PRESEDINTELUI TARII CARE A ANUNTAT INCHIDEREA PIETELOR SI PRIMULUI MINISTRU LUDOVIC ORBANSA COBOARE PRINTRE OAMENI SA VADA REALITATEA

    • ARAFAT DEMISIA!!! cu tot cu card si dictatura si afaceri cu statul. Bine ca mallurile nu sunt piete inchise? Eh de parca acolo se plateste numai cu cardul. Ori pleaca ori trebuie privatizat tot de sub el cum zicea Băse.
      Hai sa va vad pe voi ca scoateti comertul cu legume-fructe din srlurile voastre:))))

  2. Toti stim cine sunt piețarii la noi , vrem să stiu cum de au toate actele in regulă inclusiv certificate de producător. La fel cu subvențiile care se acordă în baza unor hârtii depuse la Apia fără a cere nimic in schimb. Ia puneti condiții clare de acordare a subvențiilor să ajungă la țărani nu la tot felul de mafioți vânători de subvenții și beneficii din agricultură.

  3. ce zicea orban& johanis acum 3 zile..
    https://agrointel.ro/164401/ludovic-orban-piete-inchise-anunt/

    dacă nu venea cel de la sectorul 2 cu ideea, asa rămânea..abia mai pierdea Pml din %. ca nu au făcut nimic. doar au luat puterea de la psd cu mituirea unor parlamentari. nu sunt cu nimic mai buni decat psd

  4. Boierii ăștia de unde fac cumpărături? De fapt fiind baroni angajati la stat cu averi făcute dzeu știe cum, au argați de le cumpără cele necesare. Sa facă Domnii ăștia o vizită la market-urile de cartier în weekend: gen Lidl, Kaufland, etc. Spatii închise, aer recirculat, cozi la casele de marcat, aglomerație. Ăștia din piețe sunt mai proști sau cum?

  5. Numai in Iran si Siria am mai auzit de revolte ale bisnitarilor. Cand trebuia arat si prasit in martie – iunie, nu se putea iesi la camp, ca statea militianul sa vada daca ai cerere si daca terenul e in satul tau. Dar in noiembrie, cand se inchid tarabele, rasar de peste tot „mici producatori locali”.

  6. >creezi problemă
    >lumea îți zice că ești prost
    >te faci că rezolvi problema pe care tu ai creat-o
    Genială strategie, mă întreb cine îi consiliază.

  7. Ce legătură au bișnițarii cu virusul blestemat ?
    ” Tălâmbul ” de la Cotroceni a cuvântat cu gura lui că se închid piețele că să împiedice răspândirea molimei. A venit ” șomerul bețivan” sa ne spună de bișnițari . Așa se lucrează în ” Țara Lucrului Bine Făcut ” , unii o frâng și alții încearcă să o repare cu sârg și supunere de sclavi. Surprizele o sa vina după votul din 6 Decembrie.

  8. De ce supermarketurile nu sunt scoase în strada sau în aer liber sa își vândă produsele?? Oare piețele nu sunt tot un fel de supermarketuri? De ce unii afară sa se chinuie în frig și alții sa o ducă bine??