G4Media.ro

Ministerul Sănătății, despre antivirale: Sunt indicate doar în forme ușoare sau medii…

Sursa foto: Pexels

Ministerul Sănătății, despre antivirale: Sunt indicate doar în forme ușoare sau medii de COVID, la indicația medicului și au riscuri ridicate în sarcină / Folosiți contraceptive puternice și prezervativ în perioada tratamentului / Q&A despre antivirale

Ministerul Sănătății a publicat un material informativ despre antiviralele orale, în care se arată că acestea sunt indicate doar în forme ușoare sau medii de COVID, la indicația medicului și au riscuri ridicate în sarcină. Pacienții sunt sfătuiți să folosească contraceptive puternice și prezervativ în perioada tratamentului.

Materialul este realizat de Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății.

„Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19. Pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Antiviralele sunt recomandate doar adulților, numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului.

Despre Favipiravir:

➢ Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.
➢ Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.
➢ În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu favipiravir și să consulte imediat medicul.
➢ Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.
➢ Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia.
➢ În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă.
➢ Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacienţii de sex masculin nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.

Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie:

➢ Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.
➢ Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea de favipiravir în cazul apariției acestor simptome!
➢ Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric.

Despre Paxlovid:

NU este autorizat pentru:
➢ tratamentul pacienților care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID19;
➢ prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19;
➢ utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

Posibile reacții adverse:
➢ Reacțiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creșterea tensiunii arteriale și mialgii (dureri musculare). Dacă în timpul tratamentului apar simptome noi, trebuie să anunți imediat medicul de familie.
➢ Există date clinice limitate disponibile pentru Paxlovid. De aceea, este posibil să apară evenimente adverse grave și neașteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea de Paxlovid.

Interacțiuni cu alte medicamente:
➢ Nirmatrelvir și Ritonavir, cuprinse în Paxlovid, pot interacționa, de asemenea, cu alte medicamente, fapt care poate conduce la reacții adverse grave sau care poate pune viața în pericol. Ar trebui să prezinți medicului lista completă a medicamentelor pe care le iei zilnic pentru alte afecțiuni, inclusiv medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare pe bază de plante, pentru ca acesta să poată hotărî dacă Paxlovid poate fi administrat în siguranță.

Despre Molnupiravir:

NU este autorizat pentru:
➢ utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
➢ tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID19.
➢ utilizare mai mult de cinci zile consecutive.
➢ prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

Precauții legate de sarcină și alăptare la administrarea de Molnupiravir:
➢ Medicamentul este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare.
➢ Femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.

Despre Arbidol:

Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în COVID-19 NU a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic.

Menționăm că pe lângă absența datelor de eficiență în COVID-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament și utilizarea lui fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport.

TRATAMENTELE CU IVERMECTINĂ, LOPINAVIR/RITONAVIR (KALETRA), HIDROXICLOROCHINA, AZITROMICINĂ NU SUNT EFICIENTE ÎN COVID-19 ȘI NU TREBUIE UTILIZATE. UTILIZAREA ACESTORA VĂ POATE PUNE VIAȚA ÎN PERICOL!

Întrebări și răspunsuri despre utilizarea antiviralelor orale:

1. Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu COVID-19?
R: Cu medicul de familie, care iți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.

2. Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?
R: Dacă ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică, care te îndrumă mai departe. Testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

3. Dacă sunt confirmat pozitiv pentru COVID-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?
R: NU, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.

4. Există tratament antiviral pentru COVID-19 în cazul în care nu e nevoie de internare?
R: La aceasta dată există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau
interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.

5. Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda și pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?
R: Dacă ai o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul îți recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.

6. Exista și situația în care NU voi primi tratament antiviral oral?
R: DA, daca nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ești copil (<18 ani), dacă ai contraindicații ori ești femeie gravidă sau care alăptează, nu vei primi tratament antiviral oral. Altă situație în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îți recomandă internarea în spital.

7. Am 35 de ani, nu am boli cronice, ieri am primit un test PCR pozitiv pentru SARSCoV-2, dar nu am niciun fel de simptome. Am nevoie de tratament antiviral?
R: NU ai nevoie de tratament antiviral, pentru că nu s-a demonstrat eficiența tratamentului antiviral la pacienții asimptomatici.

8. Am început să am simptome de COVID-19 și am avut rezultat pozitiv la un test PCR în urma cu 8 zile. La inceput am avut febră, dureri musculare, dureri de cap și durere la înghițit, care între timp s-au ameliorat, acum mai am numai durere la înghițit. Am nevoie de tratament antiviral?
R: NU ai nevoie de tratament antiviral, pentru că s-a demonstrat ca tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.

9. Am 30 de ani, sunt gravidă, sarcină de 4 săptămâni și am un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Am nevoie de tratament cu medicamente antivirale orale?
R: NU, nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea, supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.

10. Am fost diagnosticat cu COVID-19, formă ușoară și am o hepatită cronică cu VHB, în tratament cu Entecavir. Antiviralele orale îmi pot afecta ficatul?
R: Înainte de administrarea antiviralelor este absolut necesară o evaluare clinică și de laborator a funcției hepatice, după care ți se va prescrie tratamentul antiviral adecvat.

11. Am intrat în contact cu cineva pozitiv COVID-19 în urmă cu 2 zile, nu am nici un semn de boală. Pot lua profilactic antivirale?
R: NU, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te imbolnăvești și ai recomandare de tratament de la medic.

12. Am 40 de ani, sunt consumator de droguri intravenoase, sunt diagnosticat cu infecție HIV și mă aflu sub tratament anti-retroviral și anti-tuberculos. În urmă cu 2 zile am primit un rezultat pozitiv la testul PCR pentru SARS-CoV-2, pe care l-am efectuat fiindcă fac febră de 3 zile. Pot lua antivirale active pe SARS-CoV-2?
R: Este necesar să iei legatura cu medicul infecționist care te are în evidență, iar dacă nu ai unul, trebuie să mergi de urgență la un alt medic.

13. Am 67 de ani și sunt în dializă cronică de 10 ani. Am fost confirmat cu COVID-19 in urmă cu 1 zi și am febră de 3 zile. Antiviralele orale active pe SARS-CoV-2 mă pot ajuta?
R: În această situație este de preferat internarea în spital. Administrarea de antivirale orale este contraindicată.

14. Am 30 de ani, sunt diagnosticat cu o boală autoimună pentru care fac tratament cu Metotrexat, motiv pentru care m-am temut să mă vaccinez anti-COVID-19 până acum. Pot utiliza antiviralele orale noi în scop profilactic?
R: NU. Ele sunt recomandate numai la pacienții confirmați cu COVID-19 care prezintă simptome specifice și care au fost evaluați clinic, radiologic și prin examene de laborator.

Citește și

Alexandru Rafila vrea ca antiviralul Favipiravir să ajungă în farmacii: Poate să scurteze durata bolii, dar nu influențează riscul de deces / Arbidol nu va fi aprobat, pentru că nu există niciun studiu că ar avea vreun efect asupra COVID

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. La sfarsitul pandemiei apar in romanica medicamentele. Da, in sfarsit! Le-am asteptat ca pe americani dar acum aproape pot fi atinse, pipaite, inghitite.
  Nu uitati la vot!! USR-ul crede in continuare ca medicamentele, anticorpii sunt zero si are pe constiinta mii de romani morti. Votati orice altceva.

  • In primul rând, de unde știți că e sfârșitul pandemiei, in al doilea rând, medicamentele și tratamentele in general, plus vaccinurile au fost disponibile imediat cum au fost aprobate. Nu mai dezinformați.

  • Anticorpii monoclonali sunt disponibili de mult timp si au salvat numeroase vieti in alte tari.
   La noi s-au dat cu taraita si doar dupa ce aproape trecusem deja de valul anterior. Acuma ramanem cu ei pe stoc ca nu mai sunt buni pentru Omicron…

   Nu mai vorbim de ivermectina, arbidol si alte tratamente precoce…

   Zeci de mii de vieti puteau fi salvate.
   A fost un geno.cid premeditat in Romania.

  • @altu, anticorpii monoclonali se obțin dintr-un iepure, șoarece, injectat cu vaccin, se extrag anticorpii si ți se baga în vene. Este 3k euro un tratament. Este pentru cei care au sistem imunitar care nu răspunde la vaccin.
   Nu este un tratament pe care poti sa il dai la toti gusterii.

  • Anticorpii monoclonali sunt tot un tratament precoce (care NU se obtine prin injectarea soarecilor cu vaccin!) care se poate da oricui, vaccinat sau nu.

   La noi zac in spitale.

  • Anticorpii monoclonali sunt tot un tratament precoce (care NU se obtine prin injec.tarea soa.recilor cu vaccin!) care se poate da oricui, vaccinat sau nu.

  • Iar cu privire la costuri, poate ca erau oameni care si l-ar fi permis pentru ei sau pentru bunicii lor, i-ar fi putut salva, dar n-au avut cum sa il proc.ure datorita INCOMPETENTEI rau-vo.itoare si cr.ase a ministrilor sanatatii din perioada respectiva!

  • Te rog re-citeste articolul: anti-viralele sunt valabile DOAR pt forme usoare/medii si nu influenteaza riscul de deces. Adica pe romaneste daca virusul „hotaraste” sa ai o forma grava (adica daca esti vulnerabil) , anti-viralele sunt fix ZERO. Asa ca de murit tot vor muri oamnii predispusi la forme grave, oricate medicamente ar baga in ei.Asta aporpos de miile de morti si din trecut.
   Cat despre anticorpii monoclonali, marea majoritate (in afara de unul de la GSK) nu mai acopera Omicron. In trecut au fost si la noi anticorpi monoclonali ,dar in cantitati mici (costa 700-2000 USD/doza de tratament) si se dadeau numai la cine „trebuie”. Am avut o cunostinta 9din pacate a murit) care a avut nevoie de anticorpi monoclonali pe la varful valului 4 si l-a gasit numai pe eBaypharma cu 4600 USD!!! Din pacate a ajuns prea tarziu pt ea.
   Oricum fa si tu un calcul cat ar fi costat zeci de mii/sute de mii de doze de anticorpi monoclonali (asta daca ar fi fost disponibile in lume, ca si astea se produc in cantitati limitate) si fa comparatia cu costul unui vaccin..
   Ce naiba,ma, mai procesati si voi informatiile primite.

  • Cod de bare, anticorpii monoclonali sunt obtinuti din plasma celor ce au trecut prin boala. Se cloneaza apoi. Cu placere, oligofrenule.

 2. La sfarsitul pandemiei apar in romanica medicamentele. Da, in sfarsit! Le-am asteptat ca pe americani dar acum aproape pot fi atinse, pipaite, inghitite.
  Ciudat s-a intors lumea cu fundul in sus, medicamentele nu mai sunt zero sau stai au iesit de pe scena partidele care lupta contra romanilor chiar si in spitale.

  • Si dupa e ca au aparut, o multime de taifas pe seama lor de parca ar provoca cancer..

  • Si la americani au aparut destul de tarziu.
   Din cate am auzit eu e cam 500$ doza pentru cei care nu au vrut sa se vaccineze gratis.
   … si efecte secundare.

  • Aloooo!!!! Cenzura G4 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Lipsesc intrebarile+raspunsurile cele mai importante.

  Cat costa si cat e compensat?
  Unde se gaseste medicamentul la vanzare?
  Cati prind si daca e lista de asteptare?

 4. Ia cititi prospectul de la nurofen, sa vedeti ce contraindicatii are.

  • Paracetamolul e cam singurul medicament otc recomandat gravidelor, doar ca in 2021 s-a ajuns la concluzia (după zeci de ani) că nici el nu e mai bun ca ibuprofenul. Doar mai toxic si mai inutil.

   Nu uitati: antiinflamatoarele nu sunt bune in febra covid. Doar acetaminofenul e bun, ca asa au concluzionat ochi mici si galbeni. Decat ca face rau si nu face bine.

 5. Inteleg la modul general ca nimeni nu are intentii rele, si ca toti avem dreptate in felul nostru. Sunt foarte multe intrebari, raspunsuri, temeri, convingeri, dorinte, dar mai ales ca viata are o semnificatie importanta. Sa fim buni, rabdatori si mai ales rezilienti. Bafta, tuturor!